Alt yapımı anlamadım yardım lütfen ?

syrxcoo

New member
Merhaba. Şu anda oturduğum apartmanda Türk Telekom fiber altyapısı olduğunu biliyorum, ancak daireme CAT 6 kablo ile dağıtım yapıldı. Daha önce Türk Telekom'a gidip maksimum alabileceğim hızı sorduğumda 1000 Mbps alabileceğimi söylediler, ancak maalesef o hızı alamıyorsunuz dendi falan. Şu anki ISS'ım Netspeed ve kendi sitelerinden altyapı sorguladığımda 200 Mbps alabileceğim görünüyordu ve ben de Netspeed'e geçiş yaptım. Bağlandıktan sonra fark ettim ki hala 100 Mbps alıyorum, hemen destek kaydı açtım ve sorunumu belirttim, onlar da bir ekip yönlendireceklerini belirtti. İlerleyen zamanda Netspeed'ten bana maksimum 100 Mbps alabileceğimi söyledi. Benim 500 veya 1000 Mbps internet almam için ne yapmam veya nereye başvurmam gerekiyor, şimdiden yanıtlar için teşekkür ederim.

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici
İnternetiniz apartmana kadar fiber anladığım kadarıyla, geri kalanı kablolarla dağıtılıyor. 1000 MBPS dedilerse ve siz 100 MBPS’i geçemiyorsanız sorun en başta aşağıdaki kutuda olabilir. Eski bir kutu ve megabit bir kutusu ise 100 MBPS’nin üstüne çıkamayabilirsiniz. Netspeed zaten maximum 200 MBPS veren bir sağlayıcı. Aynı zamanda kutunun 100 MBPS üstüne çıkmaması da bir sorun. Telekom ekiplerinin gelip aşağıdaki kutuyu Gigabit olanı ile değiştirmesi gerekebilir. Benim bir akrabamın evinde sorunu böyle çözmüştük, müdürlüğe başvuru yapmıştık.

Başka bir çözümü olan varsa lütfen fikirlerinizi yazınız ☺️

Rowdy

Active member
Bu altyapı türü FTTB en fazla 100 Mbps alabilir eski switch kullanıldığından dolayı eğer altyapı dönüşüme gidilir ise Gigabit switch takılırsa 1000 Mbps"e kadar hız alınabilir fakat bu tarz işlemler Türk telekom planlama tarafından yapılıyor bütçe dahilinde.

Timucin

Moderator
Moderator

mafaky

Active member
Ben buraya bir cevap yazacaktım ama iyi ki yazmamışım. Zira, ben de, yukarıdaki bazı forumdaşların zannettiği gibi binada (gerçek anlamda, yani içinde MDU - Multi Dewelling Unit bulunan) bir FTTB sistemi olduğunu zannetmiştim; zira başlığı açan forumdaş abonelere Cat. 6 ile dağıtım yapıldığını söylemiş. Şimdi son yüklediği iki fotodan yapılanmanın böyle olmadığı anlaşılıyor. T.Telekom FTTH hatta gerçek FTTB dönemi öncesinde birtakım çok daireli konutlara, iş hanları vb. yerlere içinde DSLAM'ların bulunduğu (va tabi ki girişlerinde Fiber Optik Kablonjun olduğu) bina içi FTTC'ler yerleştiriyordu. Bunlarda genelde Tip-11 mini kabinler (saha dolapları) kullanılıyor ama üzerinde de oldukça aldatıcı bir şekilde "Türk Telekom Fiber İnternet" yazılı oluyor. Tabi bu kutular aktif, yani bir yerden 220Vac alıyorlar.

Ancak forumdaşın yüklediği fotolarda:

1) Büyük olanda bir reglet dizisi gözüküyor ama gözükürde buna bağlı (giriş veya çıkış olacak şekilde) bir kablolama yok. Burada bir elektrik anahtarı var da bunun çıkışı nereye gidiyor, o anlaşılamıyor.
2) Küçük olan fotodaki Günko üretimi olan kutunun (mini kabinin) kapağı açık olmadığından içinde ne var görülemiyor. Ancak bu kesinlikle Tip-11 mini kabin değil. Tip-11'ler içinde elektronik donanım da olduğundan daha derinliği olan kabinler. Bu Günko kabine giren ve çıkan kabloların en azından girişteki koruge boru içinde kaldığından ne olduklarını da tesbit edemiyoruz.

Açkıkçası biraz "devekuşu" bir sistem izlenimini verdi bana. Ancak 100 Mbps üzerine çıkamayacak bir VDSL2 alt yapısı olması %99.9999. Tek çelişkili durum abonelere 2 ya da 4 damarlı telefon kablosu ile değil de cat. 6 kabloyla dağıtım yapılması. Gerçi o Cat. 6 kablolar 4 damarlı mı 8 damarlı mı; orasını da bilemiyoruz. Bildiğim kadarıyla güncel Yapı Yönetmeliğinde her aboneye 1 değil 2 Sabit Telefon bağlantısı yapacak şekilde kablo çekilmesi zorunlu.

Başlığı açan Forumdaş acaba bu iki dolabın/kabinin birlikte gözüktüğü yeni bir foto daha yollayabilir mi?

syrxcoo

New member
@mafaky Elimde bir tane daha fotoğraf yarın yeni birkaç fotoğraf yüklemeye çalışacağım ve şöyle söyleyeyim: Bir adet kalın turuncu kablo kutuya giriyor ve apartman elektrik kutusundan elektrik alıyor. Bir de şu an 'fiber alt yapı' adında bir hizmet alıyorum. VDSL mi, fiber mi kullandığımı anlamadım. Apartmanıma yakın bir Superonline kapağı var, yuvarlak olan. Oradan apartmanıma maksimum 40 metre mesafede. Şu an bir fiber alt yapı sorumlusuyla görüşüyorum. Eğer ondan bir cevap alamazsam, Türk Telekom genel müdürlüğüne gitmek gibi bir planım var

Ekli dosyalar

• IMG_1485.JPEG
    IMG_1485.JPEG
    288.4 KB · Görüntüleme: 15
  • IMG_1488.JPEG
    IMG_1488.JPEG
    760.1 KB · Görüntüleme: 15

mafaky

Active member
Şimdi iş biraz karıştı... Anladığım kadarıyla binanızın yakınlarında Superonline'nın bir menholü var. Hemen yukarıda yüklediğiniz iki foto da yine Superonline'nın kaldırım üzeri/kenarı olan bir dağıtım kutusu olsa gerek, Türk Telekom'un bu tür kutusu olduğunu zannetmiyorum. (Gerçi SOL olanların üzerinde de Superonline F/O kabartması vardır ama bu belki eski bir kutudur...) Şimdi bu kutudan turuncu bir kablo binanıza giriyorsa (turuncu kablo: kesinlikle fiber optik kablodur...) o zaman binanıza SOL da kablo çekmiş demektir. Ama bina içi donanım takılmamış olabilir. Siz bu kablonun binanın elektrik kutusundan elektrik aldığını söylüyorsunuz ama kiçbir fiber optik kablo o şekilde gerilim almaz. Kablo bir donanıma girer ve o donanım alıyorsa, elektrik alır.

Ama kafamı da karıştıran şu: Sizin ilk yüklediğiniz fotolarda görülen "kutu" Günko üretimi ve kesinlikle Türk Telekom'a ait.

Bu durumda şimdi yukarıdaki iki fotodaki kutunun da SOL'a ait olması ihtimali zayıflamakta.

Bence sizin binanızda aktif olan internet Türk Telekom'a ait ve VDSL. Ama en kesin cevab ı size sadece Türk Telekom Md'den altyapı ve şebekeye bakan birim teyid edecektir. (Müşteri temsilcilerine boşu boşuna uğramayınız, teknik birime ulaşınız...) Gittiğinizde elinizde şimdiye kadar yüklediğiniz ve bundan sonra yükleyebileceğiniz fotoların hepsi olsun. Bu arada Türk Telekom tesisatının üzerine mutlaka el ile tesisat njumarasını yazar. Sizin yüklediğiniz fotolarda (ilk 2 foto) böyle bir numaa göfremedim ama belki bir yerlerdedir. O numara da yanınızda olsun.

Bir olasılık o Günko üretimi kutu benim şimdiye kadar görmediğim ama daha önceki mesajımda bahsettiğim Tip-11 mini saha kabininin işlevinde olan, bir yerden elektrik olan ve içinde elektronik donanım olan ancak VDSL olarak çalışan bir kutudur. Öyle ise bu kutuya bir fiber optik kablo girmesi normal (FTTC sistem) ancak çıkışlar (abone dairelerine gidenler) bakır kablodur. Bakır kablo Cat. tipi kablo da olabilir. Ama VDSL olduğundan 100 Mbps üzeri hız kesinlikle alamazsınız.

Bu arada siz hangi il ve ilçede ikamet ediyorsunuz?

Son düzenleme:

mafaky

Active member
@syrxcoo Şimdi size bir iyi bir de kötü bilgi vereyim...

İyi haber: Binanızdaki o Günko üretimi kutu gerçekten de binada FTTC olduğuna bir isbat ise (yani binanıza Türk Telekom'a ait bir fiber optik kablo da giriyorsa) T.T. bu kutuyu kaldırıp yerine bir Bina İçi Fiber Sonlandırma ve Fiber Hat Dağıtımı Kutusu takabilir. Bu kutu pasif kutudur; herhangi bir yerden elektrik alması da gerekmez. Bu kutudan abonelere ince dahili tesisat fiber kablolar da çekilirse binanızda artık FTTH/G-PON için altyapı hazırlanmış olur.

Telekom bina içi optik kablo çekimini, size kablo vererek bir elektrikçiye yaptırmanızı da isteyebilir (daha büyük olasılık...).

Ancak kutuların değiştirilmesi T.T.'un yapacağı yeni bir proje ve bütçe planlamaları kapsamında olacaktır. Bu nedenle işler zaman alabilir.

Böyle bir dönüşümün yapılabilmesi için sizin (tercihan binada internet kullanan/kullanmayan tüm sakinlerin) Telekom'a topluca dilekçe vermenizle bir başlama vuruşu yapılması mümkündür. Zaten Telekom'a gittiğinizde size bunu önereceklerdir.

Kötü haber: Siz Telekom Md'ne gidip yukarıda anlattığım şekilde bir talepte bulunursanız ve de size cevaben, "boş portumuz yok" veya "santralın kapasitesi bu talebinizi karşılamıyor..." tarzında bir cevap alabilirsiniz. Eğer böyle bir cevap alırsanız teknik olarak nedenini, nasılını detaylı olarak anlatırım. Şimdi burada uzun uzadıya anlatıp kafa şişirmek istemem.

Bu arada, şunları da cevaplandırabilirseniz ilerisi için faydası olur:

1) Sizin binanızda kaç daire (ve olası VDSL internet kullanıcısı) var?
2) Civar binalarda ya da sokağınızda T.T.'a ait FTTH/G-PON altyapısı olan binalar var mı?
3) Sokağınızda ya da yakınlarda cadde/kaldırımlarda bir beton kaide üzerine oturtulmuş, üzerinde T.Telekom'a ait adam boyu yükseklikte, beyaz boyalı, üzerlerinde Tip-7 ya da başka bir Tip No'su yazılı Saha Dolapları var mı?

syrxcoo

New member
İlk olarak, burada 12 daire var ve hepsi dolu. VDSL kullanan biri var mı, hiç bilmiyorum.
İkinci olarak, diğer apartmanlarda çoğunda Turkcell Fiber altyapısı mevcut, fakat TT (Türk Telekom) altyapısının olup olmadığını bilmiyorum.
Maps üzerinden birkaç fotoğraf ekledim. @mafaky

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2024-03-03 022810.png
    Ekran görüntüsü 2024-03-03 022810.png
    948.2 KB · Görüntüleme: 9
  • Ekran görüntüsü 2024-03-03 022820.png
    Ekran görüntüsü 2024-03-03 022820.png
    857.4 KB · Görüntüleme: 8
  • Ekran görüntüsü 2024-03-03 023336.png
    Ekran görüntüsü 2024-03-03 023336.png
    392 KB · Görüntüleme: 8

mafaky

Active member
Sizin işiniz epey karışık; benim bildiklerimin dışına çıkmakta (açıkçası). Bir bilen(ler)e sormaya çalışacağım ama biraz zaman alır. Bazı bilgilere daha ihtiyacım var! Sizin binanız ne kadar yeni ya da eski? Sokak/caddenizdeki binaların çoğunda SOL var ama sizde hiç yok, değil mi? Civarınızdaki diğer binalarda en azından T.Telekom'un sabit telefon altyapısı vardır ama internet durumunu (en azından VDSL olup olmadığını) bilemem. Ama son yüklediğiniz fotolara bakarsak, en azından VDSL olaması kesin gibi... Son olarak şunu da sorayım: arada yüklediğiniz 2 foto (IMG_1485 ve 1488). Bu Kutu tam olarak nerede? Orasını atlamışım.

Not: son yüklediğiniz fotolarda -- ilk inde sokak başında olan, birbirine yapışık 2 saha dolabı var. Biraz daha yüksek ve beyaz boyalı olanda TTFiber yazılı olsa gerek de köşesindeki metal etikette ne yazılı? 3. Foto, 1. ve 2. fotolardaki köşe başının daha gerisinde bir konumdaki daha geniş ve yüksek (2 kapılı) saha dolabını gösteriyor ve diyorsunuz ki bunun üzerinde de TTFiber yazılı. Bu dolabın da köşesinde metal etiket olması gerek; orada ne yazmakta?

syrxcoo

New member
IMG_1569.jpeg

Ekli dosyalar

• IMG_1573.jpeg
    IMG_1573.jpeg
    356.3 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_1574.jpeg
    IMG_1574.jpeg
    467.4 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_1570.jpeg
    IMG_1570.jpeg
    445.9 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_1571.jpeg
    IMG_1571.jpeg
    634 KB · Görüntüleme: 10

mafaky

Active member
Hah, şimdi durumunuz oldukç açıklığa kavuştu. Sizin binanıza takılan Günko üretimi kutu Tip-11 gibi içinde VDSL DSLAM kartını bulunan ve de 220Vac ile çalışan bir donanım (mini kabin). Yani siz VDSL kullanıyorsunuz. Avantajınız, bu kutu ile daireniz arasında oldukça kısa bir mesafe olduğundan ve telefon kablosu niyetine Cat. 6 kablo kullanılmış olduğundan 90-95 Mbps DL hızı ve düşük ping alabiliyorsunuzdur.

FTTH'a geçmek amaçlı olarak Türk Telekom Md'nün başına biraz tebelleş olmanızda yarar var. Bence şansınız %10-20 arası ama olsun, "çıkmadık candan ümit kesilmez!" derler. Telekomculardan alacağınız cevabı paylaşırsanız seviniriz.

syrxcoo

New member
Şimdiden her şey için teşekkür ederim. Şu anda Turkcell altyapısıyla ilgili bir yetkili ile görüşüyorum. Onun yanıtına göre hareket edeceğim. Bir gelişme olursa bu sayfayı güncelleyeceğim.

mafaky

Active member
Kolay gelsin diyorum ama SOL için de "sansürcü ISS" tarzında söylemler olduğunu hatırlatayım.

Yine de sizin durumunuzu (mevcut T.T. altyapısı açısından) çözmeye çalışıyorum
sadece meraktan!... 12 daireli ve 2018 yapımlı olan binanız acaba boş bi arsa üzerinde mi inşa edilmiş.? Ya da, en azından 2012-2013 yıllarındaki hali boş bir arsa mıymış?

Nedeni şu: size en uzak konumdaki Tip7 saha dolabı oraya 2013'de konulmuş (Eczanenin dibindeki saha dolabı). Bunu mahalleye hizmet veren mini santral olarak kabul edebilirsiniz; içinde bol miktarda DSLAM (VDSL) kartları bulunuyordur. Daha sonraki bir tarihte size daha yakın konumdaki Tip-11B dolabı konmuş. Bu daha mini bir santral ve sadece sizin sokağınıza hizmet veriyor olabilir. Hatta sizinkisi hariç sokaktaki diğer binalarda sizdeki gibi bir Günko kutusu da olmayabilir; oralar bu Tip-11B dolabından bakır altyapıyla doğrudan bu Tip-11B'den besleniyor olabilir... Muhtemelen o tarihlerde sizin binanız henüz oturumlu olmayabilir. Bir şekilde Telekom'un projesinde sizin binanızın kon umu tamamen es geçilmiş olabilir, o tarihlerde... Binanız oturumlu hale gelince de Telekom bir şekilde bir yerden fiber optik kabloyu binanıza çekip içinde size yeterli olacak sayıda VDSL portu olan bir DSLAM'ı bu Günko kutusunu koymuştur. Bunun 2018-2019 gibi bir tarihlerde olduğunu varsayarsak o günlerde gerçek FTTH hemen hiç yaygın değildi. Telekom da en kısa yoldan size VDSL hizmetini bu şekilde vermiş olmakta! Benim tahminlerim bu doğrultuda.

Not: Telekom'un saha dolapları üzerinde yazan "Fiber İnternet" ibaresi sizi yanıltmasın; bu o bölgede FTTH'ın varlığı var demek değildir. Sadece o saha dolabına fiber optik kablo geliyor demektir, çoğunlukla. :oops:

mafaky

Active member
Eh, binanız 2018 ortalarında yeni haliyle oturum almışsa eski binanın yıkılması herhalde en erken 2016 ortası. O tarihte de eski binada bir VDSL altyapı vardı ama inşaatla birlikte tamamen mevta olmuştur. Telekom da 2018 ortasında gelip şimdiki VDSL altyapıyı "ekleme olarak" kurmuştur. Yine çok muhtemeldir ki sokağınızda sizinkisi gibi kentsel dönüşümle yeniden yapılmış bina(lar) yoksa hiçbirisine T.Telekom'un fiberi girmemiştir; Sokak başındaki o Tip-11B dolabından bakır altyapı üzsrinde VDSL hizmeti alıyorlardır. Siz o bakımdan şanslısınız sayılır; hiç değilse iyi kötü dibine kadar VDSL DL yapma şansınız başkalarına göre yüksek.

Ltf. gelişmelerden haberdar ediniz. (y)