Altyapısız İnternet Yardım

cagatay.yalcin

New member
Herkese merhabalar,

(Forumda yeniyim yanlış yer açtıysam kusura bakmayın)

Ben İstanbul/Arnavutköy ilçesine bağlaçı Terkos mahallesinde ikamet etmekteyim. Türk Telekom'un evde internet müşterisiyim. Neredeyse her gün kesinti yaşıyorum ve bu durumdan çok sıkıldım. Bölgemde maalesef Türk Telekom harici altyapı bulunmuyor. Turkcell Superbox gibi seçenekleri araştırdım fakat hem kotalı hem pahalı olduğu için vazgeçtim. Harici bir öneriniz varsa lütfen paylaşın bu durumdan kurtarın beni lütfen.

Saygılar.

mafaky

Active member
Korkarım ki sizin için T.Telekom'dan başka bir seçenek yok...

Air Fiber diye tanıttıkları bir sistem var. Buradaki fiyatlar pahalıca (bildiğim kadarıyla kota yok), çalışma prensibi biraz Superbox'a benziyor (ama GSM kartı ve bağlantısı yok) ancak GSM baz istasyonu üzerinden değil de radyolink üzerinden çalışıyor. Her bölgede kurulumu mümkün olmuyor; bölgenizde kurulup kurulamayacağını araştırmak lazım. Burada DL hısı da (yüksekçe dediğim fiyatların daha makul olanında) 16 ya da 24 Mbps olabiliyor.

mafaky

Active member
Valla "mahalle" olarak diyorsanız, iş biraz değişir. Söz konusu mahalleden kaç abone çıkacaktır? Eğer öyle 30-40 civarı abone olursa T.Telekom2a baskı kurun, size en azından doğru dürüstçalışan bir VDSL altyapı kursunlar.

Mahallenizde (diyelim girişte) T.Telekom'a ait bir saha kabini var mı? Varsa bunun bir fotosunu yollayabilir misiniz? (Böyle bir kabin varsa ve bu kabinin kapağının üst köşesinde bir de metal etiket varsa, orada ne yazıyor?)

cagatay.yalcin

New member
Hocam ben diyeyim 100 kişi siz diyin 200 kişi. 3 köy bu durumdan muzdaribiz. Bizim sokağın başında görseldeki gibi bir kabin var ama sadece elektrik hattı çekildi. 1 seneden fazla oldu aktif edilmedi müdürlüğe gittim fakat Ankara'dan resmi yazı gelecek vs dediler yani geçiştirdiler. Ne yapacağımı inan bilmiyorum. Bu devirde uğraştığım işlere bakın.

Ekli dosyalar

• IMG-20240214-WA0009(1).jpg
    IMG-20240214-WA0009(1).jpg
    322.5 KB · Görüntüleme: 8

mafaky

Active member
İyi günler. Yukarıda yolladığınız fotodaki kabin T-11'lerden olsa gerek. Ancak karanlıkta çekildiği için detaylar belli değil. Ltf. aydınlık zamanda yeni bir foto yollar mısınız? Üzerindeki etiketi de teyid ederseniz daha makbule geçer... (Sadece T-11 mi, T-11B mi?)

Şimdi bu kabinlerin içine DSLAM denilen VDSL portları yerleştirilir. Byu nedenle kabin dışarıdan gelen elektrik enerjisi ile çalışabilir. Zaten kabinin içinde bir de elektrik sayacı bulunur.

Siz elektrik bağlantısının yapıldığını söylemişsiniz. Bu küçük bir aşama; yerel elektrik şirketiyle halledilmiştir. Herşeyden önce bu kabinin içi boş mu, dolu mu? Yani portlar ve sair donanım yerleştirilmiş mi? İkincisi ve daha önemlisi bu kabine dışarıdan (çok muhtemelen havai hat olarak) besleneceği fiber kablo çekilmiş mi? Aydınlık havadaki fotodan kablonun gelip gelmediği belli olur...

Şimdi halihazırda çakar almaz bir ADSL hizmeti alıyorsunuz. Herhalde evlere kablolar yine havai hatlarla dağıtılıyordur ama bir noktadan mı
birden fazla noktadan mı? Birden fazla noktadan dağıtılıyorsa belli ölçüde bir yer altı şebekesi zamanında kurulmuş olabilir. Ya hanelere sadece yer altından kablo geliyordur (yani hiç havai hat yoktur), ya da belli sayıda eve bir noktaya kadar yer altından şebeke gidiyor, sonra yer yüzüne çıkıp evlere tek tek havai hatlar çekilmiştir. Sizde nasıl bir durum var, bilemiyorum. Ancak mevcut ADSL altyapıya ilişkin pasif (elektrikle çalışmayan) bir saha dolabının daha olması gerekir. Hatta bu dolabın fotosunu yolladığınız Tip-11 kabine de yakın bir yerde olması mantıklı ve de havai hatla besleniyor olması... (yanında ahşap bir direkten gelen kablo...)

Bu detayları cevaplandırabilir misiniz?

Not: Superbox, Magnet gibi çözümler pahalı olmalarının yanında ancak GSM şebekesinin iyi veya çok iyi çektiği yerlerde fayda sağlamakta. İşin bir de o yönü söz konusu...

Cevaplarınızdan sonra devam ederiz...(y):)

cagatay.yalcin

New member
Hocam tekrardan merhabalar. Kusura bakmayın il dışında olduğum için geciktim. Sokağın başına konulan ve sadece elektrik hattı çekilen panonun fotoğraflarını numarasıyla birlikte paylaşıyorum. Aynı sokakta doğup büyüdüğüm için yeraltından geçen kablo yok sadece direklerden gelen kablolar mevcut. Direk kablolarının da fotoğraflarını atıyorum. Bugün arıza için gelen ekipler kapağı açık bırakıp gittiği için portların da fotoğraflarını çektim. Ayrıca panonun devreye alınmadığı bilgisini de bizzat TT ekiplerinden aldım. Yardımlarınız için tekrar teşekkürler.

Ekli dosyalar

• IMG-20241127-WA0003.jpg
    IMG-20241127-WA0003.jpg
    127.7 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG-20241127-WA0004.jpg
    IMG-20241127-WA0004.jpg
    316 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG-20241127-WA0006.jpg
    IMG-20241127-WA0006.jpg
    314.9 KB · Görüntüleme: 6
  • IMG-20241127-WA0005.jpg
    IMG-20241127-WA0005.jpg
    273 KB · Görüntüleme: 6
  • IMG-20241127-WA0008.jpg
    IMG-20241127-WA0008.jpg
    208.8 KB · Görüntüleme: 6
  • IMG-20241127-WA0007.jpg
    IMG-20241127-WA0007.jpg
    121.9 KB · Görüntüleme: 8

mafaky

Active member
Bilginiz olsun. O kapağı açık kutuda fotuğrafladığınız nesne "port" değil basit ve pasif bir konektördür. Bunlara "reglet" deniyor. Regletler ADSL ve VDSL'de böyle ahşap direk üzerindeki dağıtım kutularında ya da binalardaki ankastre kutularında yer alır.

VDSL sistemde "port" denilen donanımın teknik adı DSLAM kartıdır ve dışarıdan bir enerji (220Vac) alarak çalışır. Zaten sizin oraya takılan bu mini saha dolabı olan Tip-11B kabinde de (yan tarafta) bir elektrik sayacı var ve de DSLAM'lar bu kabinin içinde ya dadaha içine takılacak. Bakalım bu aşamadan sonra nasıl bir yöntem izleyecekler? Tip-11 içinde de DSLAM'lar dışında benzer regletler var. Bunlardan abonelere bakır hatla çıkışlar verilecek ama yeni kablo döşeyerek mi, yoksa mevcut havai hat altyapısını kullanarak mı? Yaşanıp, görülecek!

Bu Tip-11B kabin bir yerden sökülüp getirilmişe benziyor; üzerindek etikette 2013 tarihi çakılı. Ama iç donanımı 2013'den kalma mıdır, yeni donanım mıdır (ya da yeni donanım mı olacaktır), orasını bilemem. Ancak burasının daha işi var: Tip-11B kabine Telekom'un dışarıdan gelmiş ve genelde turuncu renkli olan Fiber Optik kablosu galiba henüz çekilmiş değil; herşeyden önce bu kablonun getirilmesi beklenecek.

EDIT: Yanılmış da olabilirim. Fotoyu büyültünce kabine giden yeşil-sarı enerji kablosu gözüküyor ve buna bitişik siyah renkli br de koruge (spiral hortum benzeri) kanal borusu var. Fiber optik kablo bunun içinden geçirilmiş olmalı ama kabine giriş noktası çekim yapılan açıdan görülmemekte...

Son düzenleme: