Apartmanınınzda Fiber altyapı var mı? (Şehir Belirtelim)

Apartman veya sokağınızda fiber altyapı var mı?

• Kullanılan toplam oy
    103

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici
Ne yazık ki :(
Aslında ülkemizde fiber tam kapasitesinde kullanılsa (TurkNet gibi) kullanıcılar biz ne kullanıyoruz böyle der 😂

İstanbul'da bulunan evimde TurkNet Gigafiber var. Ben Gigafiber'i görüp Türk Telekom fibere geri dönünce internetten nefret ediyorum 😂

PythonXo

Active member
%100 daireye kadar Türktelekom ftth gpon altyapısı. :) Kablolama yapıldı apartman-Daire ici birtek kazı yapılması kalmıştır. 40 gün icinde aktif kullanım olacak inşallah.

xahve

Active member
İstanbul'daki benim yaşadığım ve yakın çevremin yaşadığı evleri sıralayayım, bizim ev VDSL, Fatih ilçesinde babannem VDSL, Fatih ilçesinde 2 tane yakın arkadaşım ikisi de VDSL, Beylikdüzündeki arkadaşım VDSL, Kuzenlerim Ataşehir'de ikisi de VDSL, Ankarada yaşayan 2 tane arkadaşım ikisi de VDSL, izmirde yaşayan arkadaşım VDSL, Adana'da yaşayan akrabalarım VDSL, dedemin evi VDSL, bizim köy ADSL
Sanırım durumu anlamışsınızdır,ben hayatımda hiç Fiber olan bir eve girmedim, hiçbir tanıdığımda yok, bu ülkenin çoook büyük kısmı VDSL
Fiber'i olanlar kendini şanslı saysınlar

rahman52

New member
istanbul /şişli mahmut şevket paşa mahallesi türknet gigafiber kabloları çekildi aktih kullanıyorum 820 çivarı download 900küsür de upload alıyorum

xahve

Active member
Sokağımızda Fiber altyapı olması neyi değiştiriyor ki ? Her türlü VDSL alıyoruz, bizim burada apartmana Fiber gelen evlerde bile apartman içi VDSL ile dağıtım var, her türlü 100/8 down/up 'ın üzerine çıkamıyoruz.

Corbanezz

New member
Ben Antalyada Vdsl Türknet kullanıyorum (ttnet altyapı) 77 mbps derken. Kapıya Ttnet çalışanı geldi eve fiber istiyorsanız bu numarayı arayın dedi evin altına iç tarafa fiber kutu koydular. Aktif ettiler daha sonra cam kabloyu çektiler odama kadar Gpon taktılar duvara ve 100 mbps Türknet aldım daha fazla alamıyorum.İşin Garip Tarafı VDSL2+ da 99mbps download- 7.60 upload alıyordum. Fiberde 112 mbps indirme 5 upload alıyorum. Aynı zamanda 170tl olan fatura 250 tl olcak :D Şaka falan mı bu var mı daha güzel geçebileceğimiz bir firma Fiber Var nasılsa..
Birde Şeyi merak ediyorum FTTH falan diyoruzya bize bağlanan fiberin modeli ne oluyor acaba?

root

Moderator
Moderator
FTTH (Fiber to the Home) ve diğer bağlantı türleri, internet bağlantısının evinize nasıl getirildiğine göre adlandırılır. Bunlar şunlardır:

FTTH (Fiber to the Home): Fiber optik kablolar evinizin içine kadar uzanır ve internet bağlantısının en yüksek hızını ve güvenliğini sunar.

FTTN (Fiber to the Node): Fiber optik kablolar mahalleye kadar uzanır ve sonrasında kopya kablolar veya kablo modemleri kullanılarak evlere bağlanır.

FTTC (Fiber to the Cabinet): Fiber optik kablolar sokak kutularına (kabinet) kadar uzanır ve sonrasında kopya kablolar kullanılarak evlere bağlanır.

VDSL2+ (Very high bitrate Digital Subscriber Line): Kablo modemleri veya kopya kablolar kullanılarak evlere internet bağlantısı sunan bir teknolojidir.

Bu bağlantı türlerinin hızı ve güvenliği arasında farklılıklar vardır, ancak FTTH genellikle en yüksek hız ve güvenlik sunan teknolojidir.

Timucin

Moderator
Moderator
FTTH demek Gpon altyapı oluyor yani evin içine kadar fiber geliyor. Simetrik 1GBPS alabilirsin ama Türk Telekom'un politikaları yüzünden simetrik vermiyor şu an bireysel müşterilerine. Ama Türk Telekom GPON altyapısı üzerinden Türk Telekom'dan abonelik başlatırsan maksimum 1GBPS download 60mbps upload alabilirsin (20mbps yazdığına bakma öyle gösteriyor Türk Telekom). Comnet'den bağlarsan 1GBPS download 20mbps upload olarak alabiliyorsun diye biliyorum (60mbps upload veriyor mudur bilmiyorum). Benim yukarımda olan arkadaş aşırı teknik yazmış, sana ben basitçe açıklayarak söyleyeyim. Türk Telekom GPON altyapı kullanıyorsan Türknet'den aboneliğinden çık derim. Comnet'den 200mbps download 10mbps upload'u 189TL'ye alırsın. 500mbps download ve 20mbps upload'u da 269TL'ye alırsın. Türknet'e 250TL vereceğine dediğim gibi 500mbps download ve 20mbps upload hızı alıp 269TL öde daha kârlısın.

Son düzenleme:

mafaky

Active member
G-PON (Gigabit Passive Optical Network), FTTH uygulamasında en dar bant genişliğine sahip olanıdır. Burada, Santral'deki OLT'deki bir port başına 2.5 GHz download (indirme) ve 1.25 GHz upload (yükleme) sınırı vardır. Aboneye gelene kadar bu kapasiteler zaten en az 32'ye ya da 48'e ya da daha olumsuz (pintilik) durumlarında 64'e bölünür (sahada ve/veya abonenin binasına konulan dağıtım kutusunda...). Yani en iyi seçenekte 32'e bölünse bile teoride 2500/32=78 Mbps'lik bir bant genişliği (download için) söz konusudur. Ya da, o 32 abonenin hepsi 1000 Mbps'lik tarifede olsalar ve hepsi 1000 Mbps ile download yapmaya teşebbüs etseler, kimse bunu yapamayacaktır.

Tabi bu teorideki durum. Uygulamada (gerçek hayatta) böyle olmuyor ya da çok nadiren oluyor. Dünyadaki uygulama da bu şekilde; en iyisi de 32ye bölüyor ama ileri altyapılı yer/ülkelerde de artık G-PON üzeri (daha yüksek kapasiteli) portlar kullanılmakta.

Bir başka Forum'daki konuyla ilgili bir Forumdaş'tan öğrendiğim:

Bir OLT üzerinde takılı bulunan PON kartları genellikle 8 veya 16 portlu oluyorlar. Tek bir Port genellikle 128 aboneye dek erişim verebiliyor (tabi bu teknik olarak mümkün ama G-PON portlarda böyle bir bölünme yapmak ciddi insafsızlık olacaktır!. Her portun kapasitesi

GPON: 2.5GHz/1.25GHz
10G-PON/XGS-PON: 10GHz/10GHz
NG-PON2: 40GGHz/40GHz
Nokia PON (10GHz'den 50GHz'e kadar ölçeklendirilebilir)

Zannederim T.Telekom bazı OLT'lerde 10G-PON kullanmakta...

Son düzenleme:

cem_

New member
mersin toroslar mahallemde vdsl altyapı oturdugum yer mustakil ev genelde 2 ve 3 katlı binalar etrafımızda sitelerde var turk telekom fiber altyapısı ve kablo net var mahalleme fiber altyapı için il müdürlügüne dilekçe verdim ama olumlu sonuç alamadım btk yada şikayet ettim oda boş çıktı