Evime fiber çektirebilirmiyim?

Rᴇᴠᴇɴɢᴇ

New member
Arkadaşlar şuan direkt elektrik direğinden gelen telefon hattından internet alıyorum. Direkten gelip splittera oradanda ev telefonu ve modeme geliyor, modeme gelen kablo CAT6.

Evime fiber gpon çektirmek istiyorum fakat nasıl yapabilirim? Müstakil evde yaşıyorum.

Sokağımda tek bir adreste GPON var gözüküyor.

1659278420292.png1659278425860.png@Yiğit Gençer

xahve

Active member
Sende 75mbit VDSL olduğu için Fiber çekmeye sıcak bakmazlar. Zaten güzel bir internetin var diye düşünüyorlar. Ama sen gene de ilçe müdürlüğüne dilekçe ver, sokağından geçen fibere erişmek istediğini, 500mbit paket alacağını falan yaz, belki çekerler ama düşük ihtimal

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici
Denildiği gibi Telekom müdürlüğüne gidip dilekçe vermen lazım. Lakin 500'e de çok sıcak bakmıyor Çorlu Telekom müdürü Zafer Arık. Adam sadece en yüksek hıza sıcak bakıyor, sen git ve talepte bulun. 1000 MBPS'lik paketi alacağını söyle ki bir şeyler yapsın. Zafer bey ile aramda atışma oldu, evime altyapı çekmedi koca 5 yıl. Apartmanda 12 kişiyiz ve 12 kişide fiber talep ediyor. Sokağımızda fiber var. Apartman da yeni yapılmıştı o zamanlar. Gittik, 12 ayrı kişi 12 ayrı dilekçe verdi. Sonra en son ben verdim. Ben fiber falan diyince yok ADSL var orada diye diye tutturdu. Halbuki bizim sokağımızda bakır kablo ile internet alan yok. FTTB ya da FTTH, adam tutturunca bende tutturdum FTTH gelecek diye. O da çekmiyorum dedi. Üslubu bozdu, gittim Turkcell Superonline'a başvuru yaptım. Sağolsunlar hemen yaparız dediler. İşleme başlayacaklar, Telekom müdürü ilk biz yapacağız dedi ve işlemleri iptal ettiler. 2016'dan 2020'ye kadar da kıllarını kıpırdatmadılar. Ben ne zaman TurkNet'ten Gigabit Metro altyapı çektirmeye kalktım, ertesi gün kazıma başladılar 🤣🤣

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici

Rowdy

Active member
Firma genelde yatırım yapacak yerin öncelikle maliyeti karşılanacak mı şeklinde değerlenerek çekiliyor birde abone sayısı baz alınarak. Örneğin bir kaç arkadaş özel proje kapsamında ücretli olarak kendi evine altyapı getirmişti başka forum üzerinde konusu vardı. Bunları karşılarsanız sizde fiber sahibi olursunuz. Onun dışında bina sayısı az olan yerlere pek sıcak bakmıyorlar.

Reklam olacak ise bildirirseniz kaldırabilirim yetkililer ama bu postlar üzerindeki adımları izleyerekte şansınızı deneyebilirsiniz.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Umarım bazı arkadaşlara linkler faydalı olur.

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici

ilkaydemir

New member
Türk telekoma her yerden başvuru yaptım. En sonunda geçen gün aradılar bir inceleyelim diye. Geldiler eve (Evim müstakil) Kapımın hemen önünden altyapı geçmiyor ama 150 metre ilerde santral var ve ortalama 100-120 metre yer altında kablo borusu hazır. Sadece 30-40 metrelik yer kazılıp kablo geçireceklerdi yani. Dediler bi proje yazalım onaya göndeririz. 2-3 gün sonra sordum proje onaylanmadı ama 13k verirsen yaparız dediler.

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici
Müstakil evlere yanaşmıyorlar ne yazık ki :(
Müstakil villalardan oluşan bir site olması lazım ki fiber ya da VDSL bir altyapı çeksinler. Bodrum'da aynı durumda Türk Telekom, Bodrum, Gündoğan, Küçükbük vb. yerlerde yeni yapılan yerlere altyapı getirmesi uzun sürüyor. Hatta getirmiyor bile. Arkadaşım 30k ödüyor aylık, 2/2 GBPS hız alıyor bildiğim kadarıyla ama denizin kıyısına kadar altyapı çekildi.

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici

ilkaydemir

New member
Son zamanlara kadar hattımda 50 mbps kısıtlamayı aktifleştirmiştim. Kopmalara azalsın diye. yakın zamandan beri kısıtlamayı kaldırıp kullanıyorum ortalama 50mbps hız geliyor bana ama crc ve fec hataları yükseliyor sürekli ara ara modemi resetleyip kullanıyorum. Ben hızdan ziyade stabil olmamasından dolayı sıkıntı yaşıyorum. Mesela Geforce üzerinden oyun oynarken görüntü kalitesi düşüyor sürekli

Timucin

Moderator
Moderator
CRC hatalarının en büyük sebebi sizin kullandığınız DSL kablosudur. Onu Cat-6 Nexans marka ethernet kablosu ile elektrikçiye ek yaptırtmadan değiştirtmeniz. Kablonun içindeki 6 tane bakır kablodan ikisini kullanacak ve uçlarına ek yapmadan yine RJ11 jackını çakıp sizin modeme doğrudan takacak. Splitter kullanıyorsanız onu Magcom marka VDSL splitter ile değiştirin. Modeminizi bu işlemi yaptıktan sonra fabrika ayarlarına geri döndürüp tekrar kurulum yapın. CRC hataları hala devam ediyorsa. Türk Telekom'a dilekçe ile port değişikliği talebinde bulunun. Sizin portunuz parazitli olabilir. Parazitsiz porta değiştirsinler ve portunuza takacakları kabloyu telekom ekiplerinin yanına gidip değiştirmesini de talep edin oksitlenmiş olabilir. Bu işlemleri yaptınız ve sorun hala devam ediyorsa Keenetic'in Omni DSL ya da Hero DSL modelini satın alıp değiştirin. Hem pinginiz düşecek ve stabilleşecektir, hem hız sorununuz varsa düzelecektir, hem de hattın stabil çalışmasını da sağlamış olacaksınız.

ilkaydemir

New member
Merhabalar öncelikle ayrıntılı anlatımınız için teşekkür ederim.
Benim ev müstakil bir ev dolayısıyla ankastre kutusu yok evde. Dışardaki ahşap direkten çıkan bakır kablo direk odama kadar geliyor bu bakır kablonun ucuna yak1 ile dsl kablosu çakılı vaziyette ve direk modeme giriyor. Arada Splitter takılı değil.
Yaklaşık 5-6 ay önce zor bela dağıtım kutusundan çıkıp modeme gelen bakır kabloyu değiştirttim ama bağlantıya etkisi neredeyse yok denecek kadar azdı.
Bu arada benim kullandığım dağıtım kutusundan önce bir dağıtım kutusu daha vardı. daha sonra onu aradan kaldırdılar. Bu bir nebze rahatlattı internetimi.
Dolayısıyla bahsettiklerinizden sadece port değişikliğini denememiş oldum.
Onu da düşündüm ama internetin daha da kötü olmasından korktum açıkçası

Comnet