Eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Evimin 90 metre ilerisinde FTTC kutusu var oraya kadar fiber kablo ordan sonra bakır kablo vdsl bir bağlantı sağlıyo bana ben o kutudan evime kadar fiber kablo cektirebilir miyim vdsl zor yetiyo artık
Normalde çektiremezsiniz. FTTC'deki saha dolabına gelen VDSL altyapısı "aktif" bir altyapıdır. Fiber (=GPON/FTTH) altyapısı ise "pasif"tir. Bu ikisi aynı santral donanımı üzerinden çalışmaz.
Burada 3 seçenek var (teknik olarak): 1) Saha dolabımda Telekom bir ODF çatısı kurar ve sizin binanıza özel bir fiber hat çekilir. 2) Santral tarafında Fiber (=GPON/FTTH) için ana sinyal kaynağı OLT denilen bir cihazdır. Saha dolapları içine yerleştirilebilecek mini (kapasiteli) OLT'ler de mevcut. Böyle bir mini OLT saha cdolabına konulur ve bundan sizin binanıza fiber kablo çekilebilir.
Yoğun olarak kullanılan Tip-7 saha dolaplarında (iki kapılı, yaklaşık bir adam boyu olanlar) bu iki işlemden birisi dolabın içinde yeterli boş hacim varsa yapılabilir ama olasılık düşüktür. Daha küçük boyutlu saha dolaplarında olanaksızdır. Daha büyük boyutlu, bir adam boyu yükseklikte ve dört kapılı Tip-5 dolaplarda bu işlemlerden birisini yapılması daha olasıdır. Örneğin benim oturduğum site böyle bir Tip-5'den beslenmekte.
3) VDSL için mini santral görevi gören (yani DSLAM kartlarını="portları" barındıran saha dolaplarına santralden haliyle fiber kablo geliyor. Ancak bu kablonun içindeki tüm fiber kıllar (=core) VDSL sinyalinin dolaba erişimi için kullanılmıyor. Bir miktar kıl yedek ya da ticari işletmelere gerekirse kiralanmak üzere boşta tutuluyor. Bunlara Telekom terminolojisinde "dark fiber" denilir. Telekom saha dolabındaki bu dark fiber kıllarından bir tanesini santralde bulunan (tabi ki bulunuyorsa) OLT portlarina bağlayabilir ve saha dolabından da size bir fiber hat çekilir. Bu da Telekom açısından en basit ve ucuz yöntem olabilmekte.
Sizin yapacağınız, bağlı olduğunuz Telekom Müdürlüğüne gidip konuşmak. Oradaki MH ile kesinlikle muhatap olmayınız; onlar bu konuları bilemezler. Md'lük bünyesindeki Erişim Planlama birimi ile görüşeceksiniz; bu tür bilgiyi, işin olup olmayacağınıı sadece onlar söyleyebilir.