Soru 1000Mbps internet hakkında

Bu kullanıcı aşağıdaki konu hakkında soru sormaktadır!
Abi şimdi bu 2 tane yuvarlak içine aldığım cat-5-6 kablosu gibi bir şey sanırsam verdikleri router bu aşadağıda ki büyük olan sanırsam:
1711654240808.png

Şimdi abi bak anladığımı ben sana anlatayım yanlış varsa düzeltirsin sen beni. Şu ilk ont'yi yuvarlak aldığım yere cat-6 kablosunu takıyoruz. Ardından aşağıda ki tt'nin router'ını kaldırıp yerine keenetic giga'yı getirip kabloyu oraya takıyoruz giga'nın mavi dediğin kısmına. En sonunda da boşta kalan portlardan birine yine cat-6 kablo takıp kasaya kadar kablo çekiyoruz. Bu anlattıklarım doğru mu yoksa bir hata mı var yanlış anladığım yer neresi tam olarak varsa tabi.

Timucin

Moderator
Moderator
Vallaha sayende kral. TT'nin taktığı cat5e kabloyu nereye takıyorlar tam olarak onu anlamadım. Bir de keenetic giga hakkında başka forumda şöyle demişti birisi sen bu işlerin piri olmuşsun artık ne yorum yapabilirsin buna abi tam olarak:

Wi-Fi 5 için 867 Mbit diyor teoride. Wi-Fi ile 500 Mbit civarı bir hız vereceğini düşünüyorum. Ayrıca karmaşık paketleri ayırt etme için yeterince performanslı değil. Çift çekirdek 0.8 GHz işlemciye sahip. Çok fazla kullanıcı bağlandığında garip sorunlar yaşayabilirsiniz (kopmalar hızda aşırı düşmeler gibi)

Bu durum etkiler mi evin internetini?

Timucin

Moderator
Moderator
Yani etkileyebilir ama pekte sayılmaz çünkü yazılımı iyi. 1GBPS için ben genelde Asus RT-AX68U, RT-AX82U, RT-AX86U, RT-AX88U öneriyorum. Donanımları yüksek olduğu için. Baktın Keenetic beklentilerin karşılığını vermiyor. Sende ileride cihaz değiştirirsin ama orası sana kalan bir şey. CAT5E kabloyu nereye takıyorlar biliyor musun ONT ile Router arasında gördüğün yeşil renkli kablo var ya o işte CAT5E kablo. Aynısı bende var ve TT Router'ın kutusunun içinde duruyor.

Timucin

Moderator
Moderator
Hiç şüphen olmasın 30-40metreye kadar kabloyla kayıpsız alırsın. Şunu söyleyim WiFi da 1GBPS'i tam göremezsin. Ben de göremiyorum. iPhone 15Pro ile bağlandığımda 910mbps'leri görüyorum. iPhone 13Pro'da, MacBook Pro'da falan 750-800mbps'lerde kalıyor WiFi hızım. Üstteki mesajımda düzenlemeler yaptım onu da tekrar oku derim.

Okudum abi orayı bilgilendirme için çok teşekkür ederim makbule geçti gerçekten. 1Gbps'den 900-950 arası alsam yeterli ya kabloluda gerçekten kayıp olmadan bu hızları alırsam gerisi sorun olmaz benim için. Sana şu anki internet hız verilerimi ve bufferbloat'ımı atmak istiyorum yorumlar mısın:
1711655908688.png

Bu da bufferbloat sonucu:
1711656139942.png

1711656149160.png

Abi şu en alttaki low latency gaming'de hem ünlem çıkıyor ikincisinde neden acaba? Sıkıntı olur mu?

Keenetic'in ayarlarında şu şekilde bir trafik önceliği ayarlaması yaptım intelliqos'dan köprü modu mu deniyor yoksa omurga mıydı tam hatırlayamadım trafik önceliği hepsinin 6'da sence pc için bunu 1'e getirsem hatrı sayılır şekilde fark eder mi yoksa aynı yerde dursun mu? Eğer fark eder dersen tüm cihazlar için yapayım:
1711656594952.png

Son düzenleme:

Timucin

Moderator
Moderator
Hayır hiçbir sorun olmaz. Download esnasında 23ms'lik artış olduğu için o uyarı çıkıyor. Kablolu bağlantıda zaten alacağın maks hız 940mbps'i geçmeyecektir. Asla 990mbps göremezsin. Benim imzamda yer alan speedtest test sonucuma bakarsan göreceksindir.

Timucin

Moderator
Moderator
QoS'i diyorsun. Ben Asus router'ıma Merlin firmware kurdum. Bufferbloat'u öyle kestim. Ama kurmasam da olurmuş aslında. Tamamen sana kalmış birşey. Waveform'un ben test sonucuna güvenmiyorum. Tam doğru çıkarmıyor eskisi gibi. Evde şuan internet kullanımı olduğu için hızım bir miktar düşük çıktı. Maks aldığım hız 942mbps. QoS'e ayırdığım girdiğim total hız 940mbps.
1711658153742.png
1711658408471.png

Anladım benim pc 6 da şu an 1 e getirmek istiyorum yani daha iyi yapması gerekiyorsa 1 e almak isterim. Abi bu şey var "GAMEON" diye bir seçenekte mevcut tt gpon'da yani herhangi bir üstünlüğü var mı tt'nin verdiği gpon'dan? Ping açısından olur yükleme olur oyunlarda daha iyi ms vs. tarzında bir bilgin var mı o konu hakkında? @Timucin

Timucin

Moderator
Moderator
Son olarak bir şey sormak istiyorum bugünlük. Valla çok darladım biliyorum kusura bakma kafamdaki soruları da yanıtladın rahatladım. Hakkını helal et kral hakkında ödenmez. Keenetic'in giga router'ın sisteminin çalışma durumuna bakar mısın nasıl diye:
1711659082759.png

Şu cpu kullanımı var ya 2% olmuş bazen 30%'a çıkıyor bu ciddi sorunlar yaratır mı ve ram kullanımı falan normal mi sence? @Timucin

şu an dediğim gibi 39% oldu mesela:
1711659173104.png

Timucin

Moderator
Moderator

Timucin

Moderator
Moderator

mafaky

Active member
U-Green'in epeyce Cat.6 ve Cat.7 Ethernet kablosu çeşidi var. Her şeyden önce güvenilir markadır. ONT-Router (=HGW= halk diliyle "Fiber Modem" arası uzak değilse 1 mt. ilk kablo da yeterli. Burada ister Cat.6, isterse Cat.7 kullanın (bütçenize bağlı) Özellikle U-Green'in yassı kabloları var, montaj (döşeme) için bunlar kolaylık da sağlıyor; bildiğimiz ethernet kablolarına göre daha esnek yapıda bunlar. Başka odadaki PC'ye çekeceğiniz kablonun biraz toleransı olsa belki ileride faydası olur. U-Green'deki 10 mt.liklerden alabilirsiniz.

10 metrelik olanları bulamadim varsa linkini atarsan çok sevinirim kral.

@Timucin Abi bir şey soracağım wifi işaretinde 5 diş var ya modem veya router'ın yan odalarındayken 5 dişten 1 eksiliyor 4 diş olarak gözüküyor bu hız konusunda bir fark yaratır mı hız konusunda ben etkilenmediğimi düşünmüyorum şahsen sence üzerinde durulacak bir mevzu mu bu?

Timucin

Moderator
Moderator
Mesafe arttıkça hızda düşmeler ve çubuğun düşmesi normaldir. Oyun oynuyorsan vs WiFi ile bağlantı yapılması önerilmez. Bilgisayar ile router arasına daima ethernet kablosu önerilir. Ethernet kablosunun linklerini buldum. Ben de bu siteden almıştım kablolarımı.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Ethernet ile bilgisayar bağlayacağım zaten abi. Wifi'de oynamıyorum oyunu bir problem teşkil eder mi diye sormak istedim. Link için teşekkür ederim bu arada. Şey ben sadece cat-6 alacağım da 1 metreliği tükenmiş. Ont ile router'a bağlayacağım 1 metrelik kablolaları başka bir yerden bulabilir miyim? Burası güvenilir site mi alışveriş açısından scam açısından sorun olmaz umarım. Son olarak şeyi sorayım sen cat-7 kablo da atmışsın ben komple işimi cat-6 ile halletsem nasıl olur fark olur mu cat-7 yapmadık diye?

Forum Fiber KAF Panel