1- Geceleri ONT ve Router’ı kapatıyor musun?
Abi ilk defa böyle bir şey ile karşılaştım ya normalde böyle bir şey yok ayrıca geceleri ont ve router'ı kapatmazsak ne olur ki ben kapatmıyorum hiç sadece ilk bağlandığında kapatmıştım ilk bir iki gün o kadar router'ın içinde ki babamın laptop'unda kablo bağlı onda test yaptığımda ne kasma var ne de hız kaybı 910-920 kayıpsız alıyor benim pc de mi problem var acaba çözemedim senin dediğin router wan ip ile speedtest'te ki ip'ler aynı mı olup olmadığına nereden bakabilirim abi onu anlamadım
CGNat konusundan başlamak gerekirse evet CGNat’dasın. Bundan başta kurtulmak gerekiyor. Onun için Statik İP satın almanız gerekiyor Türk Telekom’u arayarak. Hem Ping’in daha stabil olur hem de hızında artış veya stabillik görünebilir. Statik ip’ye geçtiğinde o ip değişmeyeceği için kimseyle paylaşmaman gerekiyor güvenliğin için. Geceleri router ve ont’yi kapatmak daha sağlıklı olur. Çünkü içindeki log kayıtları sürekli hafızada kalıyor bu da cihaza yük yaratıyor. Bunun hafızadan silinmesi için ONT’yi ve Router’ı geceleri kapatmak ve sabahları açmak gerekiyor. Hız konusuna gelirsek kendi bilgisayarında driver güncellemesi yapman senin için daha iyi olur. Onu anakart üreticisinin sitesinden anakart modelini girerek bulabilirsin. Intel ise intel’in sitesinden daha güncelini bulabilirsin. Realtek ise onun driver’ını anakart üreticisinin sitesinden uygun driver’ı indirirsen senin için daha iyi olur. Realtekin sitesinden indirdiğinde uyumsuzluk olabiliyor. IP’ler göründüğü için onları buradan kaldıracağım.
Anladım abi şimdi bu hız testi yaparken kasmasının sebebi nedir onu anlayabildin mi sen
Bana CGNat’dan dolayı gibi geldi tamamen. Hattındaki yoğunluktan kaynaklı gibi davranıyor. Ya da senin bağlandığın sunucunun durumu iyi değil. Başka sunucudan denersen daha iyi olur. Nperf sitesinden test yaparsan daha iyi olur. Oradakiyle kıyaslama yapayım.
Bu hiç normal değil. Şimdi senin yapabileceklerini yazayım.
Abi şimdi buradaysan bunları yapayım yani müsaitsen forumdaysan halledeyim bir de ethernet kartını nasıl güncelleyeceğim driver'ların hepsi güncel abi zaten benim
Driver’larını Microsoft’un indirdiği değilde anakartın kendi sitesinden güncellerini indirdiysen sorun yok. Microsoft’un indirdiği ise onları anakart üreticisinden kur. İlk ikisini dene. Keenetic router’ın yazılımını güncelle eğer güncel değilse. En son çare statik ip satın alman olacaktır. Güncel fiyatını bilmiyorum.
Anakart'ın driver'larını ne yazıp bulacağım tam olarak onu söyler misin kral keenetic güncel değilmiş güncelledim şimdi yeniden başlattı otomatik kendini
Sendeki anakartın marka modelini ben bilemem kutusundan bakarak aratman gerekiyor. Onu yaptıysan driver’ı eledik. Keenetic’i güncellediysen onu da eledik. Keenetic router ve ont’yi kapatıp 10dk bekledin mi? Bunlara rağmen bir düzelme var mı bir kontrol et. Bir de bilgisayarına bağlı LAN portunu router üzerinden başka porta takarak dene bir de. Bunlara rağmen hala stabil değilse. ONT kaynaklı da olabilir ya da ONT’ye bağlı fiber SC konnektör kaynaklı da olabilir bunu Türk Telekom ekibi gelip düzeltebilir ancak arıza kaydı bırakırsan (ücretsiz işlemdir). TT ekibi dışında kimse dokunmaz, yapmaz. ONT kaynaklı değilse en son dediğim gibi Statik İP satın alman gibi duruyor.
Ben ilk önce router ve ont'yi kapatıp deneyeyim ardından diğer söylediklerini deneyeyim lan portunun kablosunu da başkasına bi takayım abi eğer öyle de olmazsa sana haber vereyim ya arıza kaydı oluşturalım ya da statik ip alacağız max 15 dk ya yazarım buradaysan eğer daha iyi olur
Tarayıcıdan dolayı böyle bir şey olacağı hiç aklıma gelmedi. Sende bilirsin ki uzaktan tespit etmek zor olur bir şeyi. Ben varsayım üzerinden sana yardımcı olmaya çalıştım. 930mbps görmen bile çok iyi. Microsoft Store’dan speedtest’in app’ini indirirsen daha iyi olur senin için. Daha doğru sonuç çıkar karşına.
Benim kullandığım Brave. Aslında önerebileceğim Brave’dir ve gizliliğine de önem veriyorsan tercih et derim. Chromium tabanlı bir tarayıcıdır. Ancak bir çoğu chromium tabanlıdır bunu baştan söyleyim. Genel olarak değerlendirirsem çok memnunum Brave’den. Ben iMac, aşağıdaki imzamda yazan donanımlara sahip bir masaüstü ve bir oyuncu windows laptop bilgisayarlarım da 32GB ram kullanıyorum. Senin donanımını bilemediğim için hangisi hızlı gelir bilemem. Biraz deneme yanılma yapman lazım bu konuda. Edge ve Opera GX az ram tüketir ancak bunlar da Chromium tabanlıdır aklında olsun. Chrome, Edge ve Opera’ya ben olumlu bakmıyorum, gizlilik konusunda çok zayıflar.
Tekrardan teşekkür ederim kral sağ olasın
Rica ederim. Elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyorum.
Dün dediğin gibi masasütü programını indirip test yaptım abi bu şekilde bir sonuç aldım ortalama zaten 925-35 arası alıyorum genel itibari ile:

Şöyle yaparsın otomatik açma kapatma saati atarsın keenetic’den gece 3:00, sabah 7:00 diye ayarlasın. Sorun çözülür. Ben kapatılması taraftarıyım. Hiç yoksa gündüz saati kapat 10-15dk beklet öyle yaparsın.