ApolloWraith
New member

Merhaba arkadaşlar,
Türk Telekom yakında eve kadar fiber FTTH altyapısını yenileyecek ve 1 Gbit+ hızlar gelecek. Bu hızlarda bufferbloat sorununu kökten çözmek, düşük ve stabil ping elde etmek, YouTube içerik üretimi, otomasyon, ev sunucuları (Jellyfin, Nextcloud vb.) ve gerekirse rekabetçi oyunlarda da sorunsuz performans için OpenWRT ile SQM (CAKE / fq_codel) kullanmak istiyorum.
Yıllardır bu kadar yüksek hız hayal edemediğim için kendimi bu konuda yeterince geliştiremedim. Overkill istemiyorum ama “etinden sütünden” yararlanmak istediğim için maddiyat konusunda hiçbir kısıtlama yok. Raspberry Pi 5 ile sorunun çözüldüğünü söyleyenler var, ben de bu süreçleri yaşayacağım için şimdiden derinlemesine araştırmaya başladım.
Sorularım şöyle:
- Keenetic tarafında (Titan KN-1812 veya Hopper AX3000 gibi) 1 Gbps’te tam SQM yapabilen model var mı? İşlemci gücü yetiyor mu yoksa 500-600 Mbps’te mi takılıyor? (Forumlarda Titan’ın yetmediği sıkça konuşuluyor.)
- Alternatif olarak Raspberry Pi 5 + ayrı AP (Mercusys MR27BE veya Wi-Fi 7 AP) setup’ı öneriliyor. Mini PC (x86 N100/N305 gibi) + OpenWRT router + ayrı AP daha mı verimli ve uzun vadeli? Pi 5, 1 Gbps SQM’de gerçekten rahat ediyor mu?
- Ev sunucusu tarafı (Jellyfin, Nextcloud, otomasyon vb.): Statik IP almak şart mı? Türk Telekom’da CGNAT yaygın, statik IP şu an aylık ~175-230 TL civarında. Tailscale (Exit Node ile) statik IP’siz stabil dış erişim + OpenWRT’deki reklam engelleme/Zapret’i dışarıda da kullanmak mümkün mü? Performans kaybı / ping artışı olur mu?
- Uzun vadeli düşünürsek: Hazır router/AP yeterli mi yoksa profesyonel mini PC / server kasası kurup (Pi 5 veya Beelink tipi ile başlayıp RAM/CPU/NIC upgrade yaparak) gitmek daha mı mantıklı?
- Profesyonel ve opsiyonel: Gerektiği gibi sunucu donanımı toplamak anlamında, önce sadece router kurmak mı yoksa hepsi bir arada yüksek elektrik tüketimi olsa da daha verimli bir sistem mi toplamak daha iyi?
Özellikle TT FTTH kullananlar gerçek hayatta hangi setup ile A+ bufferbloat + full hız aldıklarını, maliyetleri ve kurulum zorluğunu paylaşır mısınız?
Teşekkürler, iyi forumlar!