Alternatif ISS'lerin T.Telekom altyapısını kullanma yöntemleri

mafaky

Active member
T. Telekom altyapısından hizmet alan bu alternatif ISS'lerin bu hizmeti abonelerine ulaştırma yöntemleri anladığım kadarıyla tek tip değil. Bu nedenle olsa gerek ki T. Telekom'a ödedikleri ücretler farklı, aboneye de yansıttıkları ücretler (aynı hızdaki paket için) epeyce farklı olabiliyor. Ayrıca 100 Mbps üzeri paket satanlarda 200-500-1000 Mbps paketleri, 100 Mbps paketleriyle oldukça orantısız olabiliyor.

Farkındaysanız, bu alternatif ISS'ler son zamanlarda mantar gibi çoğalıyor. Demek ki bir (ya da birkaç) nedenle T. Telekom'un da bu durum işine geliyor. Kendi epey yüksek fiyat politikasıyla pazarlayamadığı FTTH paketler bu şekilde daha hızlı tüketiliyor.

Ancak, bu alternatif ISS'lerde son zamanlarda 200-500-1000'lik paket pazarlayanların sayısı da epey azaldı. Acaba neden aboneyi illa ki 100 Mbps veya hatta daha altına zorluyorlar? Daha altına derken de zaten 50-75 Mbps gibi paketler de sunulmuyor. Hemen sadece 35 ve 100 Mbps VDSL veya FTTH paketler sunulmakta!

Başka bir forumda gördüğüm bilgiyi aşağıya kopyalıyorum.

Bunlar T. Telekom'dan ya trafik kiralıyor ya da PoP noktasından, yani trafik teslim noktalarından, T. Telekom'dan trafiği alıp kendi cihazlarından (PoP noktalarından) aboneye çıkartıyorlar.

Buradan belli ki en azından 2 ayrı yöntem var. Bunları (teknik bağlamda) daha detaylı izah edebilecekler varsa, hepimiz faydalanmış oluruz.(y)

byzuzayli

Member
selamlar konuyu önceden baya bir araştırmıştım. linkler ile anlatayım.
öncelikle turk telekom arkada muhteşem bir rezillik ile operasyonu yönetiyor.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
burdaki panelde eskiden 3-5 ufak bilgi verilirken artık sadece başvuru ile kullanıcı adı şifre verilip giriş yapılabiliyor.
sistem api üzerinden bir yönetim paneli ile çalışıyor. örn. başka bir iss firmasını aradığınızda bir teknik servis istediğinizde, müşteri hizmetleri panel üzerinden kayıt oluşturup tt sistemine aktarıyor.

Fiyatlandırma konusuna gelirsek tt hala kb/s üzerinden fiyat hesaplamaları yapıyor. gerçekten gülüp geçebileceğiniz bu kadar da olmaz diyeceğiniz fiyatları ve paketleri arkada hala sunmaya devam ediyor. Örn. 512 kb/s simetrik gibi.

güncel fiyat dosyasını bulamadım panele giriş yetkim olmadığı için ama önceki senelerden bulduğum pdf linkini bırakıyorum şartları ve fiyatları inceleyebilirsiniz ki o seneye göre bile fiyatlar çok uçuk. gerçekten iss firmaları kendi alt yapılarını kurmadan salt tt alt yapısı ile ayakta kalmaları mucize gibi bir şey
Pdf:

Btk tarafında iss lisansı almak için 250.000 TL Diğer yetkilendirmeler için 1.00.000 tl şirket sermayesi gerekiyor.(27 KASIM 2023)

Sözün özü amcalar yine bilmediği işleri bildiği gibi yapıyor.
Tekel olmak her zaman sorun olduğu gibi burda da sorun.
Benim tavsiyem büyük firmaların toplanıp köklü bir alt yapı çalışması yapması.
Ortak fiber ile kullanımı bütün firmalara kiralamaları.
En kötü senaryoda Devletin alt yapıya el koyup firmalara kiralaması ( artık faks mı çekeriz ne yaparız başvuru için bilemem )

Sizin de araştırmalarınız var ise konu altında bildirirseniz linkleri ile birlikte konuyu güncelleyelim sürekli güncel bilgiler olsun.

Teşekkürler iyi forumlar

mertkuskapan

Administrator
Yönetici
Emeğinize sağlık. Telekomun hat aktivasyon, transimisyon, port tahsis, devre, arıza gibi ücretleri gerçekten saçma düzeyde yüksek. En fazla bant genişliği ve büyük altyapı Türk Telekomda ve bildiğim kadarıyla bankalar yönetiyor. Telekom'u bir aile satın almıştı ve sonrasında yönetimi bankalara kalmıştı ve onlar tarafından yönetiliyor.

Diğer ISP firmaları bundan seneler önce altyapılarımzı birleştirip birlik olalım dediler ama türk telekom buna katılmadı. Doğal olarak proje rafa kalktı. Bazı operatörler kendi bölgelerinde gerek radyolink gerek fiberoptik olarak hizmet verebilmektedir fakat tüm türkiye'ye eş zamanlı hizmet maalesef telekom altyapısı dışında mümkün değil. Umarım tekelleşmekten çıkılır.

Forum Fiber KAF Panel