AX3 Pro AP DHCP Sorunu

ogulcangoktas

New member
Öncelikle herkese merhaba. Evimdeki ana modemim Superonline'ın verdiği Huawei HG8245X6 model Router, Access Point olarak kullandığım cihaz ise Huawei AX3 Pro.

DHCP sunucusu ana modem üzerinde tanımlı. Ana modemden gelen Ethernet kablosunu AP'in Wan girişine bağladığımda interneti sorunsuz paylaştırıyor fakat kendisi de ayriyeten DHCP havuzu oluşturarak bunu yapıyor. Evimde sıkça ip adresi üzerinden cihazlar arası dosya aktarımı vs. gerçekleştirdiğim için bu durum beni olumsuz yönde etkiliyor. Örnek vermek gerekirse televizyonum ana modemden gelen 10.0.20.x DHCP havuzundayken AP'e bağlı olan telefonum 10.0.21.x havuzundan ip alıyor ve dolayısıyla farklı havuzlarda oldukları için televizyonu cep telefonumdan kontrol edemiyorum.

AP arayüzünde 3 farklı seçenek sunulmuş. Bunlardan Köprü modunu seçtiğimde AP'e bağlanan cihazlar ip adreslerini ana modemden alıyor ve sorunum çözüme kavuşuyor fakat bu sefer de AP'i kontrol edebilmem için yapılmış olan AI Life isimli mobil uygulama üzerinden, AP'e erişim sağlayamıyorum. Diğer iki seçenek zaten yukarıda bahsetmiş olduğum gibi farklı DHCP havuzları oluşturuyor.

Ekran Resmi 2022-01-11 12.34.37-min.png

Ana modemden gelen Ethernet kablosunu AP'in Lan portlarından birini bağladığımda tam olarak isteğim karşılanmış oluyor. Yani hem ana modemden gelen DHCP havuzu kullanılıyor, hem de mobil uygulama üzerinden AP'e erişim sağlayabiliyorum fakat bu sefer de AP internet yok gibi algılıyor ve ayarların büyük kısmı pasif konuma geçtiğinden özellikleri son derece kısıtlanıyor. Bunun yanı sıra AP üzerinden durum ledi kırmızı yanıyor vs.

Sizce bu sorunu nasıl aşabilirim? Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar...
@mertkuskapan

erengore

Moderator
Moderator
Bu sorun aslında pek çok kez ifade edildi çeşitli forumlarda da. Farklı farklı cihazlarla.
Bir çözümü olduğunu pek düşünmüyorum. Bridge mod sizi en memnun edebilecek çalışma tipi.
AP'yi aslında Yerel ağdan değil de Public ağdan yönetmeyi deneseniz bence sorununuz çözülebilir. Yani AP'nizi Web üzerinden uzaktan erişim moduna getirin. Tabi böyle bir ayar varsa. Uzaktan erişim yapılandırmalarını da tamamlayıp kullanmayı deneyebilirsiniz.

ogulcangoktas

New member
AP'ye ana modem üzerinden 10.0.20.2 sabit ip adresini tanımlamama rağmen kendisi farklı ip alıyor, bu durum dolayısıyla 10.0.20.33 üzerinden yönetebiliyorum (tabi değişebiliyor) fakat mobil uygulaması cihazı hiçbir şekilde görmüyor maalesef. Konuyu asıl açma sebebim şuydu ki aynı cihazdan 2 adet daha alacağım ve isteğim tek uygulamadan yönetebilmekti ya da 10.0.20.2 - 3 - 4 şeklinde karışıklık olmaması açısından sıra ile ip vermekti ancak anlaşılan o ki bir çözümü de yok bu durumun. Sağlık olsun diyelim...

mertkuskapan

Administrator
Yönetici

Merhabalar,

ana modeminde dhcp aralığı dışındaki her IP senin için statiktir.
Örnek olarak bir DHCP yapısı planlayacak olursak

Gateway: 10.10.16.1
Subnet Mask: 255.255.2550
DHCP Başlangıç IP: 10.10.16.20
DHCP Bitiş IP: 10.10.16.254

Bu yapıda 10.10.16.2 ila 10.10.16.19 arasındaki IP'ler senin Statik IP havuzun olmuş olur. Bu accespoint olarak adlandırdığın cihazın WAN portuna ana modeminden gelen uplinki takacaksın. Statik IP alanını işaretleyeceksin ve oraya DHCP dışında bir IP vereceksin. Örneğin: 10.10.16.2

bu IP tanımı yapıldıktan sonra AP cihazı restart et (kapatıp aç) ardından cihaz açıldığında 10.10.16.2 IP adresi üzerinden cihaza erişeceksin. Bu AP aygıtın mevcut ağın içerisinde bu IP ile çalışacak. Buna bağlı olan cihazların her biri ana modemin üzerinde çalışan DHCP üzerinden internete çıkacak ve IP alacak.

10.10.16.2 olarak bilinen IP senin AP cihazının managament ve cihazın çalışmasını sağlayan bir IP olacaktır.
AP'nin kendi üzerindeki firewall gibi modüllerin çalışmaması gerekiyor. Eğer aktifse kapatmanı tavsiye ederim.

Ek Olarak AP'de DNS olarak ana modeminin Ip adresini verebilirsin. ana modemine DNS olarak hangi suncuyu girdiysen o sunucudaki DNS kayıdını alacaktır.

ogulcangoktas

New member
Tekrar denemelerde bulundum. Şöyle ki;
AP üzerinden Köprü modunu seçtiğim zaman ana modemden güzel bir şekilde IP alabiliyor.
Ekran Resmi 2022-01-19 22.57.27-min.png

Fakat ana modem üzerinden 10.0.20.2 numaralı Statik tanımlamış olmama rağmen gidip otomatik olarak 10.0.20.33 gibi bir IP alıyor.

Ana modem;
Ekran Resmi 2022-01-19 23.03.42-min.png

AP arayüzünden de görüldüğü üzere aldığı IP;
Ekran Resmi 2022-01-19 22.57.30-min.png

Eğer dediğin gibi @mertkuskapan Statik IP verecek olursam; Ekran Resmi 2022-01-19 23.06.03-min.png

AP kendisi harici bir DHCP sunucusu oluşturup 10.0.21.20 den itibaren farklı bir havuz üzerinden IP dağıtmaya başlıyor. DHCP sunucusunu kapattığım zaman AP'ye bağlanan kablolu/kablosuz tüm cihazlar IP alamıyor.
Ekran Resmi 2022-01-19 23.15.43-min.png

Ekran Resmi 2022-01-19 23.15.54-min.png

Ayrıca AP arayüz IP adresini, ana modem ile aynı havuzdan yapamayacağıma dair hata da veriyor. (Bunu hem Statik IP modunda, hem Köprü modunda fark etmeksizin yapıyor.)
Ekran Resmi 2022-01-19 23.16.04-min.png
Bir fikrin varsa hemen deneyebilirim @mertkuskapan

Son düzenleme:

Rowdy

Active member
Hocam firewall üzerinden web üzerinden kontrol portunu açarsanız sorununuz çözülür. firewall ayarı gerekebilir benimde başıma gelmişti başka modemdeyken

Forum Fiber KAF Panel