AYNİ ADRESE 2 TANE HİZMET ALABİLİYORMUYUZ

Timucin

Moderator
Moderator

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici
Evinizde Türk Telekom Fiber (FTTH) altyapısı varsa GPON değiştirilerek ikinci hizmeti alabiliyorsunuz. Lakin şadece Turkcell varsa alamayabilirsiniz :(
Olayımız da şu: Turkcell, kendi fiber altyapısında çok fazla hizmete izin vermiyor. Yanlış hatırlamıyorsam eskiden Millenicom'a izin veriyor ama 100 MBPS'den daha fazla değil. Bunun dışında Turkcell modemini bile değiştirmenize izin vermiyor. GPON değiştirmenize izin vermeyebilir. Türk Telekom Fiber varsa ilk olarak şansınızı onunla deneyiniz. Yoksa Turkcell'le konuşmanız lazım :)

XavTR

Active member
superonline asla önermem paket yükseltme işlemi yapana kadar sorun yoktu. Paketimi yükselttim fakat nasıl bir sistemleri varsa hızda bir yükselme olmadı. Gelip gelip modem değiştirip gidiyorlar. Testleri de sadece speedtest den yapıyorlar uyanıklar nasıl bir sistemleri varsa speedtest 2x gösteriyor hızı. Adama eylül ayında verilen 2 günlük 1000mbps hızında tamamını alabildim diyorum 50 lik pakette 35 veriyorsunuz diyorum bana kablo bilgisayar vırt zırt boş boş laf yapıyor.

mafaky

Active member
Pardon ama "GPON değiştirilmesinden" kastınız nedir?

G-PON=Gigabit Passive Optical Network/Gigabit Pasif Optik Ağ toplam bir iletişim sistemine verilen tanımlama değil mi? Yani Telekom'un (ya da Turkcell'in hatta Gigafiber olması halinde Turk.Net'in) santrallarında bulunan OLT (=Optical Line Terminal/Optik Hat Terminali) cihazlarından abonelerin evinde bulunan ve yanlış olarak Fiber Modem denilen (esas adı Home Gateway) olan cihazın WAN girişine kadarki toplam ve pasif olarak çalışan sistem. Ya da en azından abonenin binasındaki fiber sonlandırma ve fiber dağıtım kutusuna (FTTH'da) veya MDU'ya (FTTB'de) kadar olan sistem... Arada, hem sahada (OFSD ya da MUFA'lardaki) hem de abonenin binasında bulunan pasif optik ayırıcılar/dağıtıcılar (FTTH'daki IFDK dediğimiz kutular ya da FTTB'deki MDU cihazları) da bu sisteme dahil veya sistemin son parçası...

Şimdi abonede aboneye (eve) kadar fiber (=FTTH) altyapısı kurulmuş ise ve bu altyapı T.Telekom altyapısı ise eve giren o tek kıl optik kablo (=OBK) üzerinden Telekom o aboneye birden fazla FiberNet hizmeti verebilir. Teknik olarak bu mümkün... İlaveten varsa sabit telefonlar da VoIP'a çevrilerek bunlar da aynı OBK üzerinden tanımlanabilir. Ama T.Telekom altyapısı üzerinden TurkCell fiber internet bağlantısı yapılamaz; kaynaklar (santraller) farkli. Teoride aboneye kadar gelen bir TurkCell OBK'sı varsa, orada da TurkCell'den birden fazla internet hizmeti alınabilmesi lazım. (FTTB'de bina dağıtım donanımı ile abone arasında Ethernet Kablosu çekildiğinden, optik kabloda olduğu gibi çoklu iletişim bildiğim kadarıyla, teknik olarak, mümkün değil.)

Sadece aboneye gelen fiber kablonun yani OBK'nın sonlandırıldığı cihazın (=ONT) bir fiber girişli ama çok çıkışlı olması gerekiyor. Çıkışlar CAT kablo (RJ45 tipi) çıkışlar oluyor. Böyle çoklu ONT'ler de var ama ancak özel ihtiyaç nedeniyle aboneye veriliyor. Standart uygulamaya girmiyor...

Son düzenleme:
Forum Fiber KAF Panel