Cat Kablosu hakkında bir soru

Cagatay YAMAN

New member
Merhaba ben pc ile modem arasında kablo olarak cat 7 kullansam bir sorun olur mu internet hızım 100 megabit ? Cat 7 10 gigabit hızları için kablolamada kullanılıyor ama ben 100 megabit için kullansam internet bağlantım çalışır mı çalışmaz mı ?

xahve

Active member
Cat5 100mbit (3-5 metre gibi kısa mesafelere)
Cat5e 100mbit (10 metreden uzun mesafelere)
cat6 1000mbit
cat7 2500 mbit
gibi hızlar içindir. Yani kısa mesafede 100mbit için cat5 kablo bile işini rahat rahat görecektir.

Timucin

Moderator
Moderator
Benim kullanış biçimimi söylüyorum. ONT ile Router arasında 10 metrelik UGreen'in flat Cat7 ethernet kablosunu kullanıyorum. Antreden salona gidiyor bu kablo. PC'imde, HP Laserjet CP1025NW yazıcım, PS3 ve PS4'ümde UGreen Flat Cat6 ethernet kablo kullanıyorum ortalama 15metre boyutları. PC'im ile router'ımın arasında daha öncesinde Cat7'de kullandım kablo bozulunca Cat6 ile değiştirdim performans açısından hiçbir farkı yok. Cat7 kullanacaksanız şimdilik router ile ont arasında tavsiye ederim olaki 10GPon (XGS-Pon) geldi onda işe yarar. Cat7'nin bakırındaki kaliteden ve yüksek MHz'e sahip oluşudan dolayı. Ama pc ve router arasında cat6 kablo ve üzerindeki cat kablolar şimdilik bir fark oluşturmayacaktır. Tek farkı 1ms bile etmeyecek kadar bir fark ettirebilir o da belki.

@xahve arkadaşımız kabloların cat serisine göre hızlarını yanlış yazmış onu da burada düzeltmek isterim.
Cat5 kablo 100mbps hızı destekler.
Cat5e ve Cat6 kablo 1GBPS hızı destekler. ''Bazı Cat6 kablolar 10GBPS'i destekler.''
Cat6a ve Cat7 kablo 10GBPS hızı destekler.
Cat8'den sonrasını bahsetmeye bile gerek duymuyorum. Ekstrem hızları destekliyor.

xahve

Active member
aslında bu değerler tahmini, şöyle bir olay var.
Cat5 dediğimiz kablolar 4 telli olur, cat5e cat6 cat7 kablolar ise 8 tellidir.
4 telde en fazla 100mbit hız verilebilir. 8 telde ise 10 gigabit hıza kadar çıkılabiliyor.
Ama sorun şurada çıkıyor, mesafe uzadıkça yüksek hız almak için kablonun kalitesi yani cat seviyesi yükselmek zorunda.
Mesela 8 telli cat5e kablosu ile 30 cm mesafede 10gigabit bağlantı kurabilirsiniz. Ama mesafe 2 metre olsa çalışmaz. Bu yüzden hızlar yükseldikçe sorun yaşanmaması için cat seviyesinin yükselmesi gerekir.
cat5e kablo ile 1 gigabit interneti uzak mesafelere iletemezsiniz. Çünkü içinde folyo olmadığı için bu kadar uzak mesafede yüksek hızda çalışamaz.

Timucin

Moderator
Moderator
Ben internette araştırarak yazdım. İstanbul Üniversitesinde babamın çalıştığı fakülte yıkılmadan önce simetrik National Academic Network'e ait bir metro internet altyapısı vardı ve herkese eşit 1GBPS internet veriliyordu. Babamın PC'sinde Hama CAT5E kablo takılıydı 5metre uzunluğundaydı. 940mbps'i tam alıyordu simetrik. Ethernet kartının limitine takılıyordu. Kablo uzadıkça hız düşüyor ona hem fikirim. Sizin yazdığınızda insan Cat5E 100mbps destekliyormuş gibi algılıyor. Ben ona karşılık olarak yazdım.

xahve

Active member
1000 destekliyor tabi ama öyle kullanılmasa daha iyi olabilir, 3-5 metrede sorun olmaz ama mesela bizim evde salondan arka odaya cat5e kablo çekili 20 metre uzunluğunda. Şimdi ben bu kabloyu gigabit hızda çalıştırırsam muhtemelen kopma sorunu yapacaktır.

Timucin

Moderator
Moderator
Zaten PC ile modem ya da router arasında sen istesende istemesende sürekli 1Gbps ile haberleşiyorlar. Metresi ne olursa olsun kablo döşendi mi bir kere döşenir bozulana kadar. PC-Router arası minimum Cat6 olmalı. Hattın daha stabil çalışması için Gpon ONT-Router arasıda Cat7 kullanılması taraftarıyım. Gelecekteki çıkacak internet paketlerinide düşünmek lâzım. Şimdiyi değil geleceğe göre kablo döşenmeli ben bu görüşteyim. İleride tekrar masrafa girmez @Cagatay YAMAN arkadaşımız.

Timucin

Moderator
Moderator

Timucin

Moderator
Moderator

Timucin

Moderator
Moderator

Cagatay YAMAN

New member
benim bulunduğum yerde ADSL var :D ama geçen konuda açmıştım forumda binama fiber kutu taktılar ektede göreceğiniz üzerine. AMa daha aktif olmadı kimi 1 ay diyor kimi 3 ay diyor ucu açık. sonuç hala adsl kullanıyorum

Ekli dosyalar

• fiber-kutu.jpg
    fiber-kutu.jpg
    343.8 KB · Görüntüleme: 6

Timucin

Moderator
Moderator

Timucin

Moderator
Moderator
Forum Fiber KAF Panel