DAİREDE FİBER KUTU VAR FAKAT TÜRK TELEKOM EVE VDSL2 İLE İNTERNET TAKTI

anomaly123

New member
Konu bu şekilde dairemizde fiber kutusu var. Öncede altyapı yokut yandaki apartmandan VDSL2 hat çektiler fakat interneti çektikleri yerde fiber var. Türk Telekom yetkililerine söylesek apartmana kadar fiber çekerler mi? Bir de VDSL2 altyapası olmasına rağmen ve üst komuşu 50mbps hız almasına rağmen bizim dairemize max 16mbps var diyorlar ne yapmam gerek.

mafaky

Active member
Dairenizdeki fiber kutusu nasıl bir şeydir? Mümkünse bir fotosunu koyabilir misiniz? (Sizin binanız on 5-6 yılda inşa edilmiş bir bina mıdır?)

Keza, mümkünse, sizin binanıza yan binadan çekilen kablonun sizde sonlandırıldığı yerin fotosunu ve de yan binadan size çekilmiş kablonun nasıl bir donanımdan çekildiğini gösteren fotoları?

Yan bina kaç daireli ve sizin bina kaç dairelidir?

Yan binada kesinlikle Fiber İnternet var mı; yani dairelere tek tek ince fiber kablolar çekilmiş midir?

Sizin "yan binadan bizim binamıza VDSL kablosu çektiler" demeniz biraz manidar. Zira sizin binanıza VDSL kablosu sadece bir saha dolabından çekilebilir. Saha dolapları de genelde sokaklardadır! Bu da sizin binadaki abone durumuna göre orta kalınlıkta hatta oldukça kalın bir kablodur. Zira içinde her aboneye gidecek bir çift bakır tel vardır. Ancak yer yer binaların altına (içine) Tip11 ya da Tip21 denilen kutular konuluyor; eğer o binada çok sayıda abone varsa. Bu kutuların üzerinde Türk Telekom Fiber İnternet yazar ama bu tam doğru bir tanımlama değildir. Söz konusu aslında sokata bulunan saha dolabının küçük boyutlusudur. Bunlara da dışarıdan bir fiber optik kablo gelir (aynen sokaktaki saha dolabında olduğu gibi) ancak kutudan abonelere çıkış yine bakır kablolardır.

O nedenle sorunuza tam kesin bir cevap verebilmek için sizin daha çok bilgi sağlamanız gerekiyor!

mafaky

Active member
Tahminlerle yürümeye çalışırsak sabahı ederiz. Arkadaş belli ki konulara uzak. Sorduğum sorulara cevap ve fotolar atabilirse hem durumunu tam görmüş oluruz, hem de bir olasılık fikir verebiliriz. (Tabi kendisi, "yumurta piş, ağzıma düş" tarzında bir girişimde bulunmuyorsa...)

anomaly123

New member
Sokağın başındaki binada oturduğumuz için yanımızdaki evde saha dolabı ver üst sokakla bağnaltılı olduğu için içinde fiber de var şu an fotoğraf çekemiyorum ama bizzat kendim gidip baktım. Ayrıca binamız 1.5 senelik yeni bir bina. Aşşağıda halihazırda fiber kutusu ve fiber kablo girişleri var ve daireye kadar gelen fiber kabloların kutusu var. Dairenin fiber kablolamaları hazır. Apartmanda 3 kişi yaşıyor bir çokluk vs. söz konusu değildir. Yan binada ve üstümüzdeki sokakta(üstümüzdeki sokağın uzaklığı 15m)belirttiğim gibi fiber altyapı ve fiber kutusu vardır.

Sorun şu bize gelen türk telekom çalşanları VDSL2 koblosu çektiler. Ricada bulunsak buraya fiber hat çekebilirler mi? Çekecekleri koblo 15-20m şeklinde binanın fiber kutusu olucak. Gönderiğim fotoğrafın aynısı dairemizin içinde kutu şeklinde vardır.

Ekli dosyalar

• Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    411.8 KB · Görüntüleme: 24

mafaky

Active member
Size yardımcı olmak istiyorum ama verdiğiniz cevaplar oldukça kafa karıştırıcı. Ltf. aşağıdaki sorulara tam ve kelime anlamında cevap veriniz:
1) Sizin binanız 1.5 yıllık yenibir bina. Bu nedenle güncel Yapı Yönetmeliğine uygun olarak müteahhit her daireye binanın (muhtemelen) bodrumundan (ve herhalde ankastre olarak) hem fiber kablo çekmiştir ve hem de bakır kablo altyapılı telefon hattı tesisatı getirmiştir. Kullanılsın ya da kullanılmasın tüm yeni yapılardaki dairelere Yönetmelik fiber optik kablo çekilmesini zorunlu kılmakta... Ankastre (bakır hat) tesisatı için de orada (bodrumda) ayrı bir donanım (bağlantı sağlayıcı) olmalıdır... Burada mutabık mıyız?
2) Dairenizde bulunduğunu söylediğiniz "fiber kutusunun" bir fotosunu koyabilir misiniz?
3) Binanızın (herhalde bodrumunda) olduğunu söylediğiniz fiber dağıtım kutusu yukarıdaki mesajda koyduğunuz fotodaki midir yoksa o fotoyu temsilen mi koydunuz?
4) Temsilen koyduysanız, var olan kutunun resmini koyabilir misiniz (tercihan kapağı açık halde)?
5) Sizin binanızda sadece 3-4 daire (ve olası abone) mi var yoksa daha çok daire var da onlar halen boş mudur?
6) İçinde saha dolabı olduğunu söylediğiniz yan binadaki bu saha dolabı bir sonuca varmak için önemli. Bu saha dolabının mutlaka bir fotosunu çekiniz. Böyle bir kutunun kapağının üst köşelerinden birinde mutlaka madeni bir etikette tip numarası yazılıdır. Keza kutunun kapağında da "Türk Telekom Fiber İnternet" yazılı olabilir! Bunları teyid etmenizde fayda var.
7) Bu yan bina kaç daireli (aboneli) bir yapıdır? Ve acaba kaç yaşında bir binadır?
8) Bu binadaki aboneler Fiber İnternetten yararlanıyor mu? Yararlanıyorlarsa bu yan binada bahsettiğiniz (ve benim tahminimce Tip-11 ya da Tip-21 olabilecek) o saha dolabının yanında mutlaka bir de bina içi Fiber Dağıtım kutusu vardır (yukarıda fotosunu koyduğunuz kutunun aynısı/benzeri). Böyle bir donanım yapılanması var mı?

Şimdilik şu ön bilgiyi vereyim: Yan binada benim tahmin ettiğim gibi Tip-11 gibi bir mini saha dolabı varsa bu saha dolabından sadece VDSL aboneleri yararlanabilir. Söz konusu mini saha dolabına Santral'dan fiber kablo ile besleme yapılır ama abonelere sadece bakır kablo ile erişim sağlanır. (Bilgi: Bu saha dolabının içinde DSLAM denilen VDSL portlarının elektronik kartları vardır. Santral tarafında ise, saha dolabına gelen fiber kablonun bağlı olduğu OLT denilen kaynak donanımı mevcuttur. Tip-11'ler içine OLT yerleştirilmesini ben hiç duymadım...) Yani yan binadakiler normalde ve büyük olasılıkla sadece VDSL kullanıyorlardır.

Yan binadaki mini saha dolabında (olası: Tip-11) içinde boş VDSL portu varsa ve sizin binanız da sadece 3-4 aboneli bir binaysa Telekom sizin binaya bu saha dolabından bakır kabloyla bağlantı sağlamış olabilir. Zaten (maalesef) "T.Telekom inancına göre 3-4 daireli bir konutun Fiber İnternetle normalde işi olmayacaktır!":mad: Bu saha dolabından size fiber optik kablo çekilmesi teknik olarak mümkün değildir. (Değişik bir yöntemle belki çekilebilir ama Telekom'un bununla uğraşacağını pek zannetmem... Hele ki o yan binaa çok sayıda abone varsa, Santral tarafında kapasite yetmezliği oluşabileceğinden mekanik olarak çekilebilse bile uygulama yapılamaz... )

Ancak yan bina eskice (10+ yaşlarında) bir binaysa burada hem VDSL hem de Fibernet (FTTH dediğimiz, bina içi fiber dağıtım kutusundan abonelere daha sonradan çekilmiş dahili optik fiber kabloların bulunduğu tesisat) olabilir. yani FTTH daha sonradan eklenmiştir. Ancak buradaki bina içi fiber dağıtım kutusuna çekilmiş dışarıdan gelen ayrı bir fiber kablo olması çok daha olasıdır. Bu kablo da Santral'da tamamen değişik bir OLT portundan beslenecektir.

mafaky

Active member
Eğer tahmin ettiğim gibi yan binada VDSL sistemde çalışan bir mini saha dolabı varsa ve buradan sizin binaya bakır altyapılı kablo çekilerek besleme yapıldıysa binanızdaki her abone o mini saha dolabındaki DSLAM'larda ayrı ayrı portlara bağlanmıştır. Siz komşunuza göre VDSLde daha düşük hız alabiliyorsanız izinbağlantılı olduğunuz port sıkıntılıdır. Ya da sizin dairenizin bakır altyapılı dahili tesisatında bir sıkıntı vardır (ama o daha düşük bir olasılık...).

Ayrica sizin binanızda teorik olarak 100 Mbps (hadi bilemediniz pratikte 80-90 Mbps arasında) DL hızı alabilmelisiniz, mevcuttaki VDSL alt yapıdan. Tahminimce yan bina (dolaysıyla hizmet aldığınız "saha dolabı" size çok da uzakta değil en çok 50-100 mt. mesafede.

Forum Fiber KAF Panel