Rehber Evden Eve Internet (Teorik)

Evden eve internet bağlantısı sağlamak, özellikle uzak mesafelerde çok zor olabilir. Kablolu bağlantılar genellikle maliyetli ve pratik olmayabilir, bu nedenle kablosuz erişim noktaları bir çözüm olabilir. Kablosuz erişim noktaları, bir noktadan diğerine kablosuz sinyalleri iletebilir ve internet bağlantısını diğer evlere sağlayabilir.

Kablosuz erişim noktalarının kullanımı, ağa bağlı cihazların sayısını artırdığı gibi, evler arasında veya apartmanlar arasında internet erişimi sağlama açısından çok faydalıdır. Bununla birlikte, kablosuz erişim noktaları, evler arasında veya uzak mesafelerde kullanılırken, sinyal kalitesi ve gücü düşebilir, bu nedenle bazı faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir.

1. Sinyal gücü ve yönü: Kablosuz erişim noktasının konumu, sinyal gücü ve yönü, internet erişim kalitesini büyük ölçüde etkileyebilir. Örneğin, sinyal gücü, ağa bağlı cihazların sayısı ve mesafe arttıkça azalabilir. Kablosuz erişim noktasının konumunu belirlemek ve optimum sinyal gücü sağlamak için, yüksek yerlere yerleştirilmesi önerilir. Ayrıca, sinyalin yönünü, engelleri ve diğer faktörleri göz önünde bulundurarak ayarlamak da önemlidir.
  2. Modlar: Kablosuz erişim noktaları, birçok farklı modda çalışabilir. Bridge modu, erişim noktası ve istemci cihazlar arasında sinyalleri köprüleyerek internet erişimini sağlar. Repeater modu, sinyalleri tekrarlayarak kapsama alanını artırır. Access Point modu, kablolu ağa bağlı cihazların kablosuz olarak internete bağlanmasına izin verir. Hangi modun kullanılacağı, ihtiyaçlara ve ağın gereksinimlerine bağlıdır. için, kanal seçimi manuel olarak yapılabilir. Kanal seçimi, kablosuz erişim noktasının yapılandırma menüsünden veya üçüncü taraf bir uygulama ile yapılabilir.
  3. Kanal seçimi: Kablosuz erişim noktalarının kanal seçimi, sinyal kalitesini büyük ölçüde etkiler. Birçok kablosuz erişim noktası, çevredeki diğer kablosuz ağlarla aynı kanalı kullanır. Bu durum, sinyal karışıklığına neden olabilir ve internet erişim kalitesini azaltabilir. Bu nedenle, daha iyi performans elde etmek
  4. Anten tipi: Kablosuz erişim noktaları, farklı anten tipleriyle gelir. Yönlü antenler, sinyalleri belirli bir yönde yoğunlaştırırken, omni-direksiyonel antenler, sinyalleri 360 derece dağıtabilir. Evden eve internet sağlamak için, yönlü antenler genellikle daha iyi performans gösterir.
  5. Güvenlik: Kablosuz erişim noktalarının güvenliği, ağa bağlı cihazların güvenliğini de etkiler. Kablosuz erişim noktalarının şifreleme yöntemleri ve güvenlik protokolleri, ağa bağlı cihazların güvenliğini sağlamak için kullanılabilir. Kablosuz erişim noktaları, WPA, WPA2 ve WPA3 gibi şifreleme yöntemleriyle gelir.
Evden eve internet sağlamak için, TP-Link WA5210G gibi bir kablosuz erişim noktası kullanabilirsiniz. Bu cihaz, yönlü antenli ve yüksek güçlü bir kablosuz erişim noktasıdır. WA5210G, kablosuz erişim noktası, WISP modu ve yönlendirici modu gibi farklı modlarla çalışabilir.
Evler arasında 1 km mesafe olduğunu düşünelim, bu mesafe için WA5210G cihazı ideal olabilir. Ancak, sinyal kalitesini ve gücünü sağlamak için doğru konumlandırmaya ve diğer faktörlere dikkat etmeniz gerekebilir. Cihazın yerleştirileceği konumun yüksek olduğundan, antenin doğru yöne dönük olduğundan emin olmanız gerekiyor.
Kablosuz erişim noktası, kablosuz sinyalleri engelleyebilecek çevresel faktörlerin farkında olmalıdır. Örneğin, ağaçlar, binalar, dağlar gibi engeller, sinyal kalitesini düşürebilir. Bu nedenle, kablosuz erişim noktasının konumunu belirlerken, mümkün olduğunca engellerin olmadığı bir yer seçmek önemlidir.
Sonuç olarak, evden eve internet sağlamak için kablosuz erişim noktaları kullanmak, kablolu bağlantılara kıyasla daha ucuz ve pratik bir çözümdür. Ancak, doğru cihaz seçimi ve doğru konumlandırma ile ilgili faktörlerin dikkate alınması gerekmektedir.
Ayrıca, kablosuz erişim noktasının yönetim arayüzüne erişerek, ağ ayarlarınızı yapılandırmanız gerekecektir. WA5210G gibi bir cihazın yönetim arayüzüne, cihazın varsayılan IP adresini kullanarak web tarayıcınızdan erişebilirsiniz. Daha sonra, cihazın yapılandırma menüsünde, ağ adınızı ve şifrenizi belirleyebilirsiniz.

Bu adımların yanı sıra, ağın bağlantı hızını ve performansını optimize etmek için birkaç ipucu daha vardır:

1. Kanal seçimini otomatik hale getirin: Kablosuz erişim noktasının kanal seçimini otomatik hale getirerek, en iyi kanalın seçilmesini sağlayabilirsiniz. Bu, diğer kablosuz cihazlar tarafından kullanılan kanalların yoğunluğuna göre otomatik olarak seçilecektir.
  2. Kablosuz sinyal gücünü ayarlayın: Kablosuz erişim noktasının sinyal gücünü azaltmak, ağınızın çevredeki diğer kablosuz ağlarla daha az çakışmasını ve daha iyi bir performans elde etmenizi sağlayabilir.
  3. Yüksek hızlı bağlantılar için kablosuz-n veya kablosuz-ac teknolojisini kullanın: Bu teknolojiler, daha yüksek hızlarda kablosuz bağlantılar sağlar. Ancak, ağınızda bu teknolojileri kullanan diğer cihazların da olması gerekmektedir.
  4. Kablosuz erişim noktasını güncelleyin: Cihazınızın yazılımını güncelleyerek, ağınızın performansını artırabilir ve güvenlik açıklarını kapatabilirsiniz.
  5. Kablosuz erişim noktasını ağınızın merkezine yerleştirin: Kablosuz erişim noktasını, evlerinizin merkezine yerleştirerek, daha geniş bir alanda kablosuz bağlantı sağlayabilirsiniz.
Bu ipuçları, kablosuz ağınızın performansını artırarak, daha iyi bir evden eve internet deneyimi yaşamanızı sağlayabilir. Ancak, cihazınızın özelliklerine ve ağınızın ihtiyaçlarına uygun olarak bu ayarları yapmanız gerekmektedir.

mafaky

Active member
Şimdi bütün bu yazdıklarınız teknik ve teorik olarak doğru ve olabilecek durumlar. Ancak bu senaryonun bir eve (daireye) diyelim VDSL aboneliği aldınız (hatta Fibernet aboneliği aldınız) ve buradaki VDSL modemden/Fiber Router'dan komşunuza Cat kablo çekip interneti bölüşmenizden de temelde bir farkı yok ki, anlaşılması durumunda Türkiye'de T.Telekom Amca buna fena halde kızmakta ve ortaya çıkartılması halinde aboneliğinizi sorgusuz sualsiz iptal etmekteler. 😩(n) (Hatta böyle bir paylaşımı yapan 2 mekandaki mülk sahipleri aynı kişiler olsa dahi... Zamanında aynı binada iki ayrı dairesi olan bir kişi birinci dairesine VDSL abonelik almış ama diğer dairesine de Cat ile paylaşım yapmış; başı derde girdi...)

Yine de bu konuya "ilgi duyabilecek" kişilerin dikkatine: İlk mesajda verin TP-Link WA5210G, dış mekan CPE'sidir (dış mekan access point olarak düşünün). Artık Türkiye'de stok dışı, sadece sahininden.com gibi 2. el sitelerde tek tük bulunabiliyor. TP-Link'te bunun belki daha yeni bir modeli vardır; araştırmadım. Ancak istenirse bu tür outdoor CPE'ler halen Türkiye'de birkaç başka markadan da zannederim temin edilebilir.

Son düzenleme:

root

Moderator
Moderator
Merhabalar hocam bu makale sadece Türkiye Cumhuriyeti için yazılmadı zira yurt dışında yasal olarak bunu yapan ülkeler var ayrıca şahsıma ait iki eve internet vermek istemedim zaten bir evimde Fiber internet mevcut, diğer evime neden internet parası ödemek zorunda kalayım veya neden ikinci bilr internet hizmeti alayım home office olarak kullandığım diğer evin internet altyapısı hala fiber internet için uygun değil zira bu şartlarda diğer eve internet bağlatmam beni uzun vadede zarara uğratacaktır. BTK kanunlarınca Ticari amaçlı bir kullanım sergilemiyorum kendi evimden kendime ayrı bir fatura paylaşımı/bölüştürme yapacağım kimse yok o sebepten dolayı suç teşkil etmemektedir. Ayrıca diğer bahsettiğiniz konu "Fatura bölüştürme ve Komşuyla beraber internet kullanmak" suçtur, burada ticari bir amaç söz konusu ve fatura iki ev sahibi tarafından bölüştürülüyor. benim senaryom da tamamen iki evin benim üstüme olduğu bir senaryo bu sebepten dolayı bireysel kullanım amacıyla bu yapılandırmayı kullanmam veya sizin kendi evlerinize bu sistemi kurup kullanmanız suç teşkil etmemektedir. :) iyi forumlar
Ek olarak şimdi gördüm interneti iki daireye paylaştırmak gibi bir şey demişsiniz konunun özeti iki evin arasında yaklaşık olarak 1 Kilometre mesafe var o sebepten dolayı ethernet kullanımı söz konusu değil zira kentleşmiş bir şehirde oturuyorum, köy veya seyrek bir yerde kablo çekilebilir.

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici

mafaky

Active member
2 Gbps'lik DL'u olan internet!.... UL da 1 Gbps falan deyin de burada fücceten gidelim (daha doğrusu gidecekler gitsin; benim pek UL ile işim yok!). Türkiye'deki kullanıcı bu hızlara kavuşsa bile herhalde maaşını orada bırakacaktır!:eek:

Forum Fiber KAF Panel