Fiber hız karmaşası

di9bl

New member
Siz voip de kullanıyorsunuz g240gc 4 ethernet portlu. Sizin sistem o kadar iyi ki, benim sistem evlatlık gibi kaldı. Zaten test degerlerde bile download ve upload latency değeriniz selamün aleyküm diye mevzuya giriyor resmen.. :D güle güle kullanın, bende Cat6 ya geçeceğim, yakında 1 gbps pakete Türk Telekom üzerinden geçeceğim

Timucin

Moderator
Moderator

Timucin

Moderator
Moderator

mafaky

Active member
Mantık olarak doğru ancak T.Telekom da taahhüt sürelerini 24 aydan 18 aya indirdi ve 9+9 aylık kademeli bir taahhüt tarifesi uygulamaya başladı. (Benzeri şekilde Turkcell de taahhütlü fiyatlı tarifesini 12 aydan 9 aya çekti, bu 9 ayın hikmeti her ne ise...) Bu yol olursa 2025'de T.Telekom 18 aydan dahi vazgeçip 12 aya indirecektir bu taahhüt süresini.

Ben şu anda aylık 305 TL'ye 500 Mbps. FTTH kullanıyorum, Eylül 2024 ortası taahhüt bitince ne yapacağımı kara kara düşünmeye başladım. Yeni (olası) fiyatlarla yeniden 500 Mbps'ye bütçe ayıramam, herhalde 200'e talim edeceğim (buna tenzil-i terfi denir, eski deyimle...) hatta çok arzu etmemekle birlikte belki de taahhütsüz alternatif bir ISS'te 200'e geçeceğim.

(Not: Şu anki T.T. FTTH hattıma tanımlı bir VoIP yani sabit telefon hattı da var. Ancak yakın zamandaki deneyimime dayanarak teyid edebilirim ki bu VoIP hattı yine aynı HGW'ye bağlı kalarak, bu HGW'ye tek kablo üzerinden T.T altyapısında çalışan bir alternatif ISS'ten FTTH bağlanabiliyor...)

Taahhütlü olup olmamak, yani belli bir dönem için fiyat sürekliliği konusu bir yana, eğer FTTH abonesi iseniz alternatif ISS'ten abonelik teknik açıdan (yani bakım, arıza giderme vb. konularında) bence bir risk almak değil. Ama VDSL/VDSL2 abonesi iseniz orada durum riskli; T.T. alternatif operatörlerin arıza şikayetlerine her zaman ciddiyetle eğilmiyor(muş). :unsure:

di9bl

New member
TT, hangi firmadan hizmet aldığını göremiyor ki. Arıza durumu olduğunda hizmet aldığın iss tt'ye iş emri veriyor. Ekipler gelip hallediyor. Zaten sistemlerinde sadece kod gözüküyor, bu kod numarasına bakıldığında, Arıza durumu, ev adresi vb. basit durumlar yazmakta. Turknet VDSL kullanirken arıza durumu için gelen ekip, herhangi bir sıkıntı yok, türk telekomun bu bölgesinde sıkıntı olabilir, türk telekomu arayıp ogrenebilirsin, bölge amirine iletilir demişti. Bende Türk Telekom değil, turknet kullanıyorum demiştim. O zaman turknet ile konuş, TT'ye tekrar iş emri versin, bölge amiri kontrol yapsin demişti. Yani; TT hangi firmadan hizmet aldigini görmüyor.
Taahhüt konusuna gelirsek; timuçin haklı. Hiperenflasyon durumunda, altyapı saglayicisin hizmetine taahhüt vermek her halükarda daha mantıklı. En iyi ping ve destek hangi firmada? Türk telekomda. Taahhütsüz hizmet alıp, türk telekomdan 200-300 TL daha az vereceğime, taahhüt yapıp, 200 TL daha fazla veririm, kafam rahat olur. Sigara bile 60-70 TL. Sigaraya bu parayı veren adam, internete de para verebilmeli (örnek veriyorum) ve şunu da ekliyeyim: TT'nin sunduğu hizmet kalitesine göre (fiber için konuşuyorum) fiyatları makul. Almanya'da 1000 mbps internet 30 Euro idi. Almanya için 30 Euro düşük bir rakam gibi gelebilir, fakat onlar için büyük bir para, adamlarda bir ürünün fiyatı yüzde 0,05 artınca bile millet çıldiriyor, öyle düşünün.. Ayrıca sıkı durun; bu daha bir başlangıç. Çok ucuz dedigimiz iss'ler temmuzdan sonra Türk Telekom'un fiyatına az çok yaklasacaklar.. Şuanda piyasada olan bu sessizlik, yakında patlayacak.

Forum Fiber KAF Panel