Fiber ile ilgili yardım

atae

New member
Kocaeli/Gebze de oturuyorum. Uzun zamandır apartmanımızda her hangi bir sağlayıcının altyapısı yoktu. Bundan 2 hafta öncesinde kazı yaptılar. Ve bundan 1 hafta öncesinde de fiber altyapıyı apartmana getirdiler. Kutuyu taktılar. Sonlandırmasını yaptılar ve sonrasında sinyali kontrol etmek için geldiğini söyleyen birisi geldi ve sorduğumda başvuruların aynı gün açılacağını söyledi. Ancak hala turk telekomun sitesindeki altyapı kontrol kısmına adresimi girdiğimde fiber gözükmüyor. Normalde türk telekomu arardım ve başvurmak istediğimi söylerdim ancak türknet kullanmak istiyorum. Altyapı ne zaman gözükür bir bilgisi olan varsa söyleyebilir mi acaba. Şimdiden sağolun. Konuyu yanlış yere açtıysam kusura bakmayın forumda yeniyim.

59t6v2r.jpg

bf9bsn1.jpg

Timucin

Moderator
Moderator
Kardeşim daha işlem bitmiş değil. Daire kapılarına asılan fiberleri daha bağlamamışlar o gri kutuya. En büyük işlem bitmiş hayırlı olsun. Bundan sonra gerisi daha kolay. Kapı önlerine gelen fiber kabloları gri kutuya bağladıktan sonra 1 hafta içinde aktivasyonu gerçekleşiyor. İstediğin ISS'den hizmet almaya başlayabiliyorsun. Türknet yerine Comnet veya Netspeed bağlamanı öneririm. Türknet artık diğer alternatif ISS'lere göre çok pahalı ve 100mbps üstü hız vermiyor. Türknet'e aylık ödeyeceğin paraya Comnet'ten veya Netspeed'ten 200mbps alabilirsin. Bu altyapı üzerinden maksimum 1GBPS hız alabilirsin.

Timucin

Moderator
Moderator
Şu an hizmet alamazsın. Turuncu kablonun yanındaki bir yuvarlak plastik parçasını görüyor musun? Oraya işte dairelerin kapılarının üst tarafına konulacak olan ince turuncu kablolar gelecek. Ondan sonra 1 hafta süren aktivasyon süreci başlayacak. O işlemler bittikten sonra abonelik başlatabilirsin. Şu an istesen de başlatamazsın. Sana kim hazır dediyse yanlış söylemiş. Büyük bir kısmı evet bitti en çok uğraştıran bu kısım normalde. Sadece bina içine düzeneği yapacak başka ekip gelecek.

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici
Söylendiği gibi işlemin tamamen bitmemiştir. Gri kapıdan evlerin önüne kadar fiber/GPON kablo çekilene kadar henüz iş tamamlanmamıştır. 6 yıl önce evlerin önüne fiber kabloyu çekmişlerdi bizim apartmanda, 2 yıl 6 ay önce ise apartmanıma gri kutu çekildi. Çekiminden 6 ay sonra ise başvuruları aktif ettiler 😅

mafaky

Active member
Bina içi ankastre (ince) fiber kablo çekimini, yani o gri kutudan abone dairelere çekilecek kabloların çekim işlemini her zaman Telekom ekipleri yapmayabiliyor. En azından İstanbul'daki uygulama böyle... Bazen binaya makul metrajda dahili fiber kablo verip "bir elektriçiye aiz çektirin..." de diyorlar! O durumda süreç sizin açınızdan hızlanabilir ancak söz konusu dahili fiber kablo çekimini de deneyimli birisi yapmalıdır: zira bu kablolar kırılgandır, eğiilip bükmeye gelmez ve özellikle 90 derecelik (veya buna yakın) açılarda içten kırılır; tamiri de mümkün olamaz...

Aktivasyon süreci tamamen Telekom'un çalışmasına bağlı. İstanbul Etiler'de geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı hemen öncesinde bizim Site'ye (13 Blok, 96 daire) Telekom (daha doğrusu taşeron firması) komple fiber kablo çekti (FTTH/G-PON için) ve hemen paralelinde kutuları taktılar...Arefe'den bir gün öncesinde Siteye de 2000 mt. kablo bırakıp gittiler! Bayram içinde (evet bayram içinde...) bir Telekom elemanı gelip kutularda ölçüm yaptı. Biz bayram zamanı adam getirtip dairelere kablo çektiremeden bayramın çıkışının hemen ertesi günü kutuda fibernet aktifti... Yani diyeceğim, böylesi de oluyor. (Not: Site genelinde VDSL gayet düzgün çalışmaktaydı, kimsenin ciddi bir sıkıntısı yoktu. Tip5 saha dolabı zaten site girişine 150 mt. uzaklıktaydı ve bildiğim kadarıyla Site'den kimse Telekom'a gidip de "aman bize fibernet getirin!" diye bir talepte de bulunmamıştı.)

Son düzenleme:

Rowdy

Active member
Telekomda çalışanların çoğu kadroya giremedikler için sinirlerini müşteriden çıkartıyor genelde kabloyu siz elektrikçiye çektirin diyip gidiyorlar yattığı yerden paralarını alıyorlar ancak bazı özel telekominasyon firmalarıyla anlaşma yaptıklarında adamlar kablonun korumasını tutun kutuyu öyle bir titizlik ile yerleştiriyorlar ki işciliğine hayran kalırsınız. Bana kalırsa en iyi düzen Superonline dolaplarında

mafaky

Active member
@ Sn. Rowdy:

İzninizle bir düzeltme yapayım: Ya Telekom çalışanı vardır (yani Telekom'un kadrosunda ve bordrosunda olanlar) ya da taşeron olarak çalışanlar. Bugün Telekom da, SuperOnline da, Turk.Net de özellikle yol kazılarında, yol içine kablo kanalı yerleştirme ve kablo çekimlerinde de (özellikle büyük şehirlerde) önemli ölçüde taşeron kullanıyorlar zira onlara maliyeti daha düşük! Bu taşeronların ekiplerindekilerin çoğunluğu da Türkçe dahi bilmeyen kaçak göçmen işçiler (Suriye'li, Afgan'lı, vb). Taşeron bunları tabir caizse "eşekler gibi çalıştırıyor"; yani yattıkları yerden para falan almaları kesinlikle söz konusu olamaz! Ama bina içi tesisat konusunda zaman zaman kendi ekipleri zaman zaman taşeron ekipleri kullanılıyor.

Telekom için konuşuyorum: Eğer iç tesisat çekilecek binada fiber kablo çekimi rahatça yapılacaksa o zaman kutuyu takan ekip tesisatı da çekebiliyor. Yok, bina eski ise ve kablolar kanal içinden falan çekilecekse genelde kabloyu verip siz çektirin diyorlar. Ama kutu bağlantılarını her zaman Telekom'un kendi ekibi yapıyor.

Buyrun gelin, bizim mahallemizde (İstanbul-Etiler) yol kazısı ve kanal döşemesini yapan SuperOnline taşeronunun ne kadar "titiz" çalıştığını size göstereyim... Üstelik yardıkları asfaltı da sonradan Belediye gelip yamamakta...

Son düzenleme:

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici

Timucin

Moderator
Moderator
O sizin bölgedeki Telekom müdürlüğünün sorunu. Ben İstanbul Avcılar'dayım. Oradaki müdürlükte pek çalışmak istemiyor lakin yaptıkları kablo tesisat işçiliğini de övmek isterim. Benim oturduğum bina eski 89 yılında yapılmış ama telekom A'dan Z'ye her şeyini yaptı bir kuruşta ödemedik tesisat için. Ekstradan gelen ekip evimin içine bile kablo kanalı yaptı fiberin içinden geçmesi için. Bölgeden bölgeye değişiyor aslında bu olay.

Rowdy

Active member
Hocam ofis tarafındakiler genelde yatıyor iş gelmesin diye dua ediyorlardı bazı yerlerde gördüğüm kadarıyla şefler genelde yan yatıyor işciler harıl harıl çalışıyor ancak çoğuda yabancı kökenli işci olduğu için iş güvenliği vs söz konusu olmayabiliyor. En basitinden bina kanalları rahat olmasına rağmen adamlar genede iş yapmaktan kacındılar. Tabi her ekibin çalışma prensibine göre değişkenlik gösterebilir.

Superonline genel olarak daire içlerindeki durumları söz etmekteyim kutuların içerisindeki kullandıkları materyaller fiber konnektör sinyal stabilizesi çok iyi neredeyse kayıp yok gibi ancak telekomda öyle değil daireye -14 geliyor ise kullandıkları dandik splitterlerdan dolayı -24 25 e kadar çıkabiliyor mavi tip kullandıkları için

mafaky

Active member
Merak ettim: 1) "Dandik Splitter" dediğiniz neredeki hangi ünite? 2) "mavi tip" dediğiniz neredeki eleman/konektör?

Daire'ye gelen sinyal, ONT'ye uygulanacak olan sinyaldir. Bina'daki esas IFDK'dan ( = bina içi fiber sonlandırma ve abonelere fiber dağıtım kutusu) gelen bu kablodaki sinyal dairedeki ONT'ye de sadece bir optik konektör ile iletiliyor? Bu noktada (yani daire/abone mekanı) içerisinde herhangi bir ayırcı/bölücü yani splitter de yok ki???

İşçi (çalışan) konuuna gelirsek. Türk Telekom da, SOL da, Turk.Net de yabancı uyruklu, Türkiye'de çalışma müsaadesi olmayan işçi ya da daha yüksek seviyelerde iş görenler çalıştırmaz, çalıştıramaz. Ama bunların iş yaptırttığı taşeronlar %100 çalıştırmaktalar!... Ama ikisi ayrı ayrı tüzel kişilikler.

Binalardaki kanallar konusu: Binalarda mevcut olan kanalların içinde T.Telekom'un bakır altyapısı geçmekte ise o kanallar Türk Telekom'un sayılıyor. T.Telekom'cuların (taşeronları dahl) bunları kullanmakta ağırdan almaları ya da kaçınmaları için hiçbir neden yok. Tam tersine, SOL ya Turk.Net gibi kendi şebekelerini döşeyenler bu kanallardan istifade edemiyorlar.

Son düzenleme:

Rowdy

Active member
Bina içerisindeki Obk kutusunun içerisindeki kullanılan Upc tipi olan konnektörlerden söz etmekteyim çinden geldiği için 1 dolara elde edilbiliyor. Ana hat üzerinden fiber ölçüm cihazım ile test sağladığımda -14 db geliyor 8 e bölündüğünd bu değer -23 24 e fırlıyor. Ancak Superonline dolabında apc tipi kullanıldığı için -18 19 olarak çıkıyor aynı şekilde ev içerisinden ölçüm aldığımda bu değere ulaşıyorum 1 db kayıp oluyor.

İşçi olarak gelirsek hocam bölgesel olarak çalışma disiplini farklı gösterebiliyor örneğin benim sonlandırma ekibim inşaatcı gibi kabloyu temizlemeden kaynattığı için internette sorunlar yaşadım neyseki tanıdığım bir arkadaşım vasıtasıyla ek kısmını tekrardan kaynattırdım sorunsuz şekilde kullanabiliyorum

Forum Fiber KAF Panel