Çözüldü Fiber ne zaman aktif olur?

esenemre03

New member
Merhabalar, bundan yaklaşık 1.5 hafta önce binamın içine GPON kutusunun yerleştirildiğini öğrendim ve sorduğum zaman aktif olması 1 hafta sürecek denmişti fakat maalesef bir gelişme yok ve aklımda birkaç tane soru takıldı. Forumlardaki arkadaşlarımızın paylaştığı fotoğraflara bakınca onların GPON kutusuna fiber kablonun bağlandığını gördüm hep fakat bize getirilen GPON kutusunda böyle bir işlem yapılmadı ve onun yerine bir tane sarı kablo takıldı yandaki binaya kadar fiber olan kutumuza, o kutudan sadece VDSL hizmeti alabiliyorum. Süreç nasıl ilerleyecek ve yapmam gereken bir şey varsa önerebilirseniz çok sevinirim.

mafaky

Active member
Size biraz daha yardımcı olmak adına:

1) Binanızda kaç daire (internet abonesi) var?
2) Üstünde Türk Telekom Fiber İnternet yazılı büyük kutunun bir kenarında (ön kapakta bir köşede, zannederim T.Telekom Logosunun karşı tarafında...) küçük bir metal etiket olsa gerek? Varsa üzerinde Tip-11 ya da Tip-21 mi yazıyor?
3) Sizin hemen yakınınızda (sağınızda solunuzda, ya çok yakın ya da bitişik) başka binalar var mı? Onların bodrum katında (varsa elektrik odalarında) ya da kapı girişlerinin iç kısmında VDSL olarak hizmet aldıkları nasıl kutular var; bulabilir misiniz?
4) Hangi il ve ilçedesiniz?

İlk izlenimim şöyle oluyor (ancak tam doğru olmayabilir): Büyük kutu (kabin) içinde DSLAM(lar)ın bulunduğu ve VDSL hizmeti veren kabin. Bu kabine aynen caddelerdeki Tip-5, Tip-7 saha dolaplarında olduğu gibi Santralden fiber kablo çekilmiş. Zaten o Tip11/21 kabine giren çıkan (tam anlaşılmıyor) turuncu renkli galiba bir ya da birden fazla fiber kablo var. Burada bana mantıklı gelmeyen: eğer sizin binanız böyle 6-8 aboneli bir binaysa size neden bu Tip-11/21 kutu konuldu? Büyük şehirlerde bu kutuları çok sayıda abonenin olduğu iş hanlarına, iş merkezlerine ya da blok apartmanlara koyuyorlar; sokaklardaki büyük kabinlerden VDSL beslemesi yapmamak adına. Hatta bazı ilçelerde bunları daha büyük kabinler içine yerleştir sokak tipiş saha dolabı niyetine kullanıyorlar!

Küçük kutu kesinlikle iç mekan fiber dağıtım kutusu ama içinde sadece 8 (boş) port var; bu da sizin binanızda en fazla 8 abone olabileceğini gösteriyor.

Şimdi Tip-11/21 kabine (büyük kutu) gelen turuncu fiber kablo 2 ya da 4 kıllı ise, bunlardan bir tanesini yeni koydukları küçük kutuya aktarmışlar da kullandıkları o sarı fiber kablo pek usule uygun değil. O fiber kablonun (tek kıllı olmasına karşın) daha korumalı kalın siyah ya da gri renkli bir kablo olması daha olağan. Yoksa birisi domuzluğuna gelip o sarı kabloya bir makas atsa, bağlantı sizlere ömür olacak. Kesmek bile gereksiz, elinizle biraz büküp ikiye katlar gibi yapsanız içindeki cam iletken kırıldı mı o kablo artık çöp! O sarı kablo bina içi tesisatta kullanılanlardan, ki o tür kullanımda dahi korunaklı halde tutulması lazım (bina içinde + abonenin mekanı içinde...).

Son düzenleme:

mafaky

Active member
Başlığı açan forumdaşa yardımcı olmak isteriz de gördüğüm kadarıyla mesajını yazdıktan sonra ortadan yok oldu... Durumu da pek olağan bir durum değil; yani Telekom muhtemelen en çok 8 aboneli bir binaya, sadece o bina için, Tip-11/21 kabin de koymaz.

Forum Fiber KAF Panel