FTTB FTTH'a çevirebilir miyiz?

Arda_46

New member
Merhaba arkadaşlar binamda FTTB altyapı var. Bu altyapı ile en fazla 100mbps alabiliyoruz. Ben daha hızlı paketlere geçmek istiyorum fakat altyapı desteklemediği için kullanamıyorum.
Sizlere sorum ben bu altyapıyı nasıl FTTH yaparım? İyi akşamlar.

Moderatörün son düzenlenenleri:

Timucin

Moderator
Moderator
Teknik olarak evet FTTB altyapı, FTTH ile çevrilebilir. FTTB'den kastım T11 tip kabinli VDSL değil. Bina içinden dairelere ethernet kablosuyla dağılan tipten bahsediyorum. FTTH'a çevirmek için Türk Telekom İlçe Müdürlüğüne dilekçeyle başvurun. Oradan sonuç çıkmazsa Türk Telekom İl Müdürlüğüne dilekçeyle başvurun. Dilekçesiz sonuca varamazsınız. Hiyerarşiyi takip ederek yaparsanız sonuç alırsınız.

Timucin

Moderator
Moderator
Hiyerarşiden kastım şudur. İlçe müdürlüğünden başlayıp CEO'ya kadar olan prosedürler. İlçe ve İl müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yapın, CEO'ya mail veya LinkedIn üzerinden ulaşabilirsin. Dilekçeyle başvurmadan önce apartman kararına FTTH'a çevirme işleminin kararını işletme imkanın varsa bu daha da iyi olacaktır senin açıdan ve Türk Telekom daha hızlı yapabilir. Bana WAN portunun resmini atar mısın? DSL RJ-11 ile mi bağlanıyorsun yoksa RJ-45 ile mi? RJ-11 ile bağlanıyorsan bir tık zor olabilir FTTH'a dönüşüm için.

Son düzenleme:

Timucin

Moderator
Moderator

mafaky

Active member
Daha açık söylemle: eğer binada aslında bal gibi FTTC olan ama üzerinde "Türk Telekom Fiber İnternet" yazan, beyaz renkli ve sokaklardakine göre daha küçük boyutlu bir kabin varsa bunun girişi fiber ancak çıkışı da bakır kablodur. Abonenin evine bakır hat girer ve bu bakır hat da evdeki VDSL modemin DSL portuna RJ-11 konektörle bağlanır. (Telekom'un verdiği TP-Link kökenli bazı VDSL [TD-9970 gibi modeller] modemlerin ayrıca WAN portu da var...). Yok eğer binada gerçek FTTB varsa yani binaya Fiber girip abonelere Cat (Ethernet) kabloyla dağıtım yapılıyorsa o zaman bu VDSL modemlerin RJ-11DSL portu kullanılmayıp, WAN portuna (yani RJ-45 konektör takılan) portuna bağlantı yapılabilir diye tahmin ediyorum...

Ancak her iki durumda da alacağınız max. DL hızı 100 Mbps ile sınırlı kalacaktır. (VDSL'de 100 görmeniz bile oldukça zor). Aslında gerçek FTTB sistemlerde 1 Gbps'ye kadar çıkma şansınız (teknik olanağı) var; tabi abonedeki Wi-Fi Router 1 Gbps'lik WAN portuna da sahipse. Ancak darboğaz binaya konulan gerçek FTTB sistemdeki ünitenin (=MDU) sadece Megabit portlara sahip olmasından kaynaklanıyor. Telekom'un elinde bu MDU'nun Gigabit portlara sahip olanı da var ama bunu kolay kolay vermiyorlar; muhtemelen zamanında gerçek FTTB kurulmuş yerlerdeki Telekom Bölge Md'lerinin de envanterinde yok; zorda kalırlarsa bir yerlerden devşiriyorlar! . Ve 1 Gbps için keza bu ünite ile abone daire arasına çekilmiş Cat/Ethernet kablonun da en düşük Cat 6/6A kategorisinde olması gerekiyor: Cat 5/5E kategorisindeki kablolar da 1000 Gbps'yi desteklemiyor.

Forum Fiber KAF Panel