Mahalleye fiber nasıl gelir

Saki Yapıcı

New member
Arkadaşlar benim oturduğum binada hiç port kutusu bile yok. Evime internet elektrik direklerinden geliyor. Altyapım Vdsl 50 mbps destekliyor. Mahalleye fiber gelmesi icin nasil bir yol izleniyor. Her mahalleye sırayla mi gidiyorlar yoksa bizim başvurmanız gerekiyor mu. Bu arada oturduğum mahalle şehrin ilk yerleşim yeri, bu fiberin gelmesine bi engelmidir

xahve

Active member
Türk Telekom'dakilerin keyfi ne zaman isterse o zaman gelir. Yarın da gelebilirr, 15 sene sonra da

msrcmm

Active member
Oturduğunuz bölgede bina yöneticilerine ulaşıp imza toplatıp telekomdan telep ederseniz şansınız artar. Bizzat bu işle uğraşan telekom müdüründen aldığım bilgi böyleydi

emrahserit

New member
Bence imza işi falan hikaye o eskiden di şuan da tamamen ekonomik şartlar göz önüne alınıyor diye düşünüyorum arz talep daha çok önem kazandı şu anda

xahve

Active member
Bulunduğunuz yerde VDSL varsa Fiber falan gelmez, ADSL varsa gelebilir

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici

zagreus

New member
Bütün site yıllar önce topluca imza vermiştik. 5-6 sene sonra da fiber geldi. Fakat imzaların etkisi olduğunu sanmıyorum. Kafalarına göre takılıyorlar :)

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici
Eh tabii ki, sonuçta Türk Telekom, bütün iş bölge müdürlüklerinde bitiyor. Neyse ki şu anda Superonline, TurkNet gibi firmalar var. Önceden sadece Türk Telekom vardı. Aslında pilot bölgede oturmuyorsan TurkNet'in, seçili bölgelerde oturmuyorsan Superonline'ın pek bir etkisi yok ne yazık ki :(

mafaky

Active member
İşin doğrusunu konuşmak istersek, T.Telekom Merkez tarafından her il Telekom Md'ne verilen yıllık bütçeler çok değişik kıstaslar temelinde çok çook farklı. Sonrasında bu il bazındaki bütçe bir de o ilin ilçeleri arasında bölüştürülüyor. Elinde bütçe kalan Telekom Md'lüğü çok seri işler de yapabiliyor. Benim oturduğum Site'ye (İstanbul Etiler ve şehrin çok eski bir sitesi, taa 1977'den bu yana yerleşimli ama zamanında her binaya kanal içinde bakır altyapı döşenmiş... 13 Blok ve 99 daire var sayılır...) geçen yıl Ramazan Bayramı öncesinde hepi topu 10 gün içinde hiç yoktan fiber kablolar çekildi, kutular takıldı, Bayram günü içinde kontrollar yapıldı ve Bayram çıkışında ilk günde kutularda G-PON aktiflenmişti. Biz daha, bize bıraktıkları OBK dediğimiz dahili fiber kabloları dairelere çektirecek vakit ve elektrikçi dahi bulamamıştık. Bu durum, adece bize bakan Bebek Telekom Md'nün başarılı ekip çalışmasından kaynaklanmıyor; bütçeleri de müsait. Bu konumundan dolayı ben evime T.Telekom'dan (ya da T.T. alt yapısıyla hizmet veren ISS'den) başkasını sokmam: SOL ya da Turk.Net kusura bakmasınlar. Santral (Telekom'un Etiler Santralı) evimden sadece 1.5 km. uzaklıkta, saha elemanının telefonu bende; bir sıkıntı olura hemen anında ihbar yapabiliyorum (444 0 375'e muhtaç kalmadan). Zaten sistem 2011'de önce VDSL'e geçtiğinden bu yana sadece bir kere ciddi sıkıntı yaşamıştım. Onda da, bize bağlantı sağlayan (DS-LAM'ların konuşlandığı; hem VDSL hem de PSTN için) Saha Dolabı'nın enerjisi kesildi, Telekom Bedaş'ın (Elektrik dağıtımcısı ve şebekeyi kollayan koruyan ve hatta tevsi eden şirket) elinde çaresiz kaldı; mecburen ben Bedaş'a gidip biraz da cazgırlık ederek o saha dolabına 3 günde ancak enerjiyi getirtebilmiştim.

Son düzenleme:

mafaky

Active member
Türk Telekom için ideal durum, bir bölgede/mahallede her aboneyi fibere geçirip oralardan bakır altyapıyı kaldırabilmektir. Kaldırılacak bakır altyapı hurdaya satılır, ciddi gelir elde edilir; ayrıca fiber altyapının da bakımı ve güvenilirliği (arıza yapmaması) bakıra göre çok daha olumludur. Zaten Telekom bir binaya fiber altyapı getirdikten sonra orada bir kişi bile fibere geçerse o binaya hiçbir şekilde bakır altyapıdan yeni hizmet vermiyor (bakır altyapıdan yeni abone almıyor) ancak mevcut aboneler sözleşmeleri sonuna kadar (yenileme hakları da saklı kalarak) bakır altyapıdan hizmet alabiliyorlar. Bu açıdan bakarsak da Telekom bakır altyapıyı ortadan kaldırmak hedefine kolay kolay ulaşamayacak durumda!

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici
Bir örnek (Gerçek Hayattan Alıntı): Şimdi oturduğum apartman 2016 yılında Nisan ayında x firması tarafından yapılıyor ve ben 2016 yılının Eylül ayında apartmandan şu anda oturduğum daireyi satın alıyorum. 2016 Aralık ayında Türk Telekom bölge müdürlüğüne yazı yazıyoruz ama altyapı talebi olumsuz cevabı alıyoruz. 2017 Haziran ayında aşağıdan evlere fiber kablo çekiliyor ama kuyudan apartmana fiber yok. İki ucuda boşta kalan bir kablo. 2020 yılına kadar bekletiliyoruz.
2020 yılında Şubat ayında Türk Telekom ekipleri geliyor ve kuyu ile apartmanım arasında direkt dikip fiber kabloyu ikinci direğin ucunda bırakıyorlar.
2020 Mayıs ayının sonuna geldiğimizde Türk Telekom ekipleri geliyor ve en sonunda ikinci direğin sonundaki fiber kabloyu apartmana geçirip şu anki FTTH dağıtım kutusunun oraya bırakıyorlar.
Her halde fazla yoruldular, biraz dinlenelim demiş olacaklar ki FTTH dağıtım kutusunu 2020 yılının Aralık ayında gelip en sonunda takıyorlar. Hatta Aralık ayının son haftası 😂

Lakin yine yorulmuş olacaklar ki apartmanımdaki 12 dairenin başvuruya açılması 2021 Ekim ayını buluyor. Sisteme başvurular açılabilir yazmak bu kadar mı zor ya 😂

Bende en sonunda 2021'in Kasım ayında TurkNet ile konuşup bağlantımı yaptırıyorum. Aslında Comnet gibi yüksek hız verse TürkNet'ten ayrılmazdım ama durumlar belli 😅

Lokasyon belirtmeyeceğim ama benim apartmanım için var olan hikaye budur 😂

Forum Fiber KAF Panel