Müstakil Eve Fiber Altyapı

kefal

New member
Merhaba,
Müstakil evime fiber altyapı çektirmek istiyorum. Evimin bulunduğu yerden fiber kablolar geçiyor. Evimle fiber kablo arası mesafe 60-70m ve bu güzargah üstünde kazı izni gerektirecek birşey yok. Bu mesafenin tamamı benim arsam. Ücretli olarak bunu çektirmem mümkün mü? Ne yapmam gerekir?

mafaky

Active member
Evinizin önünden (hatta belki de sizin arsanızın altından) geçen fiber kablolar illa ki FiberNet için çekilmemiş olabilir ve/veya Telekom dışında birileri tarafından çekilmiş olbilir. Büyük şehir merkezlerinde (örneğin İstanbul'da) Büyük Şehir Belediyesi'nin çektiği fiber kablolar da mevcut pek çok arterde. Yazlık Sitemiz'de (Bodrum Telekom'a bağlı ve Site içinde sadece T.Telekom'un 50 Mbps VDSL hizmeti var...) , Siteyi boydan boya geçen SuperOnline'nın çektiği fiber varsa da Fiber İnternet namına birşey yok; meğerse çekilen kablo doğrudan tepedeki baz istasyonuna çekilmiş.

Bağlı olduğunuz T.telekom Md'ne gideceksiniz ve orada sahadaki altyapının ne olduğunu öğrenmekle işe başlayacaksınız. Onlar size neyin olup olamayacağını söyleyeceklerdir. Ama gittiğiniz yerde sıradan bir memurla değil şef vb. birisiyle görüşün. Sıradan Müşteri temsilcileri bu konuda birşey bilemezler; siz mutlaka Altyapı ve Şebeke ile ilgili bölüme gideceksiniz.

Tabi nerede oturduğunuzu dahi bilmediğimden daha fazlasını söylemem pek mümkün değil.

Ama olabilecek durumlarda Telekom aboneden ücretli olarak fiber hat çekebiliyor (ama iş biraz uzun sürüyor; özel projesinin falan yapılması lazım...) ve sizin gibi müstakil konutta oturan aboneye FTTH bağlantısı yapabiliyor. Eğer şu anda ADSL değil de VDSL hizmeti almaktaysanız, şansınız daha yüksek olabilmekte.

Ücret konusunda ben de birşey diyemem; pek çok faktöre bağlı. Ama karşınıza 20-30-40.000 TL mertebesinde rakamlar çıkabiliyor. ;)

kefal

New member
Teşekkür ederim cevabınız için,

Dibimden geçen kablo telekomun dağıtım yaptığı kablo. Evim şehirlerarası yolun üzerinde, kablo önümden geçip gidiyor, 300m ilerideki saha dolabından bana VDSL olarak geri dönüyor. Yani evet, bu halihazırda kullanılan bir internet altyapısının kablosu.
Bugün telekoma uğradım, altyapı birimiyle görüştüm. Sanıyorum ki sıradan bir memur değildi. Nereye istediğimi söylediğimde oranın neredeyse tamamına GPON ile altyapı sağlabiliyoruz, bir sorun olmaz çekeriz dediler. Ancak tüzel başvuru yapmalısınız, yanınızda vergi mükellefi birini getirin, sadece imzası gerekli. Evinize çekebiliriz sonrasında dediler. Maliyeti sorduğumda olmaz ama en fazla vereceğiniz 40bin lira, tahminim 10-20 arası birşey tutar. Masrafların tamamını size yansıtmayız, hatta belkide en yüksek hız alma taahhütü almak kaydıyla veya bir ürünümüzü almak kaydıyla ücret bile yansıtılmayabilir dediler. Siz vergi mükellefi biriyle başvuru yapın, 3 ay içinde hallederiz, sizi üzecek bir rakam çıkmaz dediler.

mafaky

Active member
İlginç bir cevap almışsınız. Siz nerede oturmaktasınız? Yakınlarınızda Telekom'un bir Saha Dolabı olğu anlaşılıyor (ki oradan VDSL hizmeti alıyorsunuz...). Ancak yakınlarınızda TelekomW'un Santralı var mı? Bir de, yakınlarda sizden başka yerleşimde (ve FTTH/G-PON abonesi olmaya hevesli) olanlar var mıdır?

mafaky

Active member
Tapaj hatası yapmış ve farketmemişim. Türk Telekom Santralı demek istemiştim. Ancak gerinizde FiberNet kullanan işyerleri varsa çok da uzaklarda olmayan bir Telekom Santralı vardır diye düşünürüm. Gerçi FiberNet'te (G-PON/FTTH olduğunda...) 3-4 km'lik uzaklıklar bile olumsuzluk faktörü değildir.

Bu Santral, sizin görüşmeye gittiğiniz Telekom binasında dahi olabilir.

mafaky

Active member
3 km. G-PON/FTTH için devede kulak. Tüm altyapının Telekom santralından idare edildiği ve bakır altyapıdaki ADSL gibi düşünmeyiniz. Gerçi VDSL de bakır altyapıda ama orada kaynak donanım (DSLAM) cadde sokaklardaki Saha Dolaplarının içindedir; dolaplara kadar santraldan zaten Fiberoptik Hat gelir. G-PON/FTTH'da kaynak donanım (OLT) Santral binasındadır ama 3-5 km'lik uzaklıklar dediğim gibi devede kulak zira santral-abone arası hem pasif altyapıda ve hem de tamamen fiber optik kablo üzerinden.

Ben şu anda, sizden istenen tüzel kişiliğin nedenini araştırıyorum. Tüzel kişi mi abonelik tahsis edecek yoksa tüzel kişi olmayan siz mi? Biraz daha zaman rica edeyim...

mafaky

Active member
Yardımcı olabileceğim herhalde ama bir-iki sorum daha olacak: 1) Telekom'un Fiberoptik kablosu herhalde sizin arsanızın önünden ve yer altından geçiyor ve 300 mt. uzaklıktaki bir Saha Dolabını besliyor. Bu Dolabın bir fotosunu çekip yollar mısınız? Not: Eğer siz VDSL hizmetini bu dolaptan alıyorsanız (ve ADSL değil ama VDSL kullanıyorsanız) bu Saha Dolabının aktif yani bir yerden şehir şebeke gerilimini alıyor olması lazımdır...) 2) Yakınıda FiberNet (FTTH) kullanacak kimse yok demiştiniz. Bu Saha Dolabı civarında hiç kimse mi yok yoksa FTTH ile ilgilenecek hiç kimse mi yok?

Forum Fiber KAF Panel