Optical module input power (dBm)'e bakılıyor. O değer 0'a yaklaştıkça hat değeri iyi demektir. Sizinki -23dBm yani VDSL'den örnek verecek olursak +8 +9dBm gibi oluyor. Yani sınırda çalışıyor demek oluyor sizin değeriniz. Benim kendi hat değerim -16dBm ama sizin gibi ben göremiyorum, Türk Telekom ekiplerinin cihazlarıyla ölçtüğündeki değerimi size söylüyorum.
APC konnektör kullandıklarında dBm değeri 0'dan uzaklaşıyor bir de. ONT'deki girişlerde APC ile tam uyumlu oluyor. Bende UPC konnektör var ama bir sorun yaşamadım APC girişli Nokia ONT'de.
Bizimkinde APC kullanılmış, şu an 1000 Mbit abonesiyim ama hızım 900 Mbit üzerine pek çıkamıyor. Acaba 940 göremememin sebebi bu konnektör olabilir mi ? Hız değerim böyle, hangi sunucuyu seçersem seçeyim 900'ün üzerine pek çıkamıyorum, genelde 880-900 civarında kalıyor.
Kıbrıstan İstanbul'a yeni geldim artık. Bu aralar benim de hızımda biraz kayıplar var. 910-920mbps civarı veriyor.
İşte G-PON'un "tatsız" tarafı da burada. Size tahsis edilmiş port aslında tamamen size tahsis edilmiş değil. Telekom'un Santralındaki OLT'deki bir port sahada (ya yeraltında MUFA'larda ya da OFSD'lerde) pasif olarak bölündükten sonra sizin binaızdaki dağıtım kutusuna geliyor ve burada da 16'ya kadar bölünme söz konusu olabiliyor (tipik uygulamadan bahsediyorum; istisnai durumlar olabilir...). Yani kaynak OLT bir havuz ama o havuza kaç abone bağlı ise havuzdan su çeken o kadar da abone var. Kazara herkes 1000 Mbps abonesi olsa ve herkes aynı anda internete "asılsa" başa zor çıkılabilecek bir durum..
Şu an benim bulunduğum yer köy, benim hizmet aldığım Fiber dağıtıcıyı bırakın, bütün köyde sadece 3 kişide Fiber bağlı, onlar da benden 250 metre uzakta zaten başka OLT portuna bağlılar. Yani sanırım şu an OLT portunu tek başıma kullanıyorum, ama gelin görün ki hızım 900'ün üzerine çıkamıyor.
Bundan bu kadar emin olmayınız. Tamam, sizin binanızda ve hatta bölgenizde tek fiber portu olan sizsiniz. Bunun aksini söylemiyorum. Ama Telekom'un Santralındaki OLT'deki belli bir Port ile sizin bağlı olduğunuz Port arasında sahada kaç bölünme olduğunu siz bilemiyorsunuz.
Emin olabilirim çünkü burası köy, herkesin evinde ne var ne yok biliyoruz, Fiberler Temmuz ayında aktif oldu ve ilk kurulan kutu benim önümdeki kutu, bizzat kuran arkadaşlar ile konuştum. Sinyal geldiği gibi ilk abone olanlardan biri benim, benden başka 1-2 kişi daha aldı ama onlar benden oldukça uzakta ve düşük hızlar aldılar. Hele ki burası yazlık bölge olduğu için internet alanlar da 24-35 Mbit almıştır en fazla, şu an bu ilçede 100 üzeri hız kullanan sadece ben varım. Tek başıma kullanmama rağmen bile ilk sunucuya pingim 3-4 ms ile başlıyor, hızım 900 üzerine çıkamıyor, en yakın büyük şehir olan Bursa'ya 4-5ms alıyorum. Bu kadar boş yerde bile böyle uyduruk çalışıyorsa bu Fiber yandık.
G-PON'da, olağan koşullarda, 4-5 km'lik kablo mesafesinde zayıflama oranı pratik olarak sıfırdır...
Şu an sabahın 10'u burası yazlık bir köy olduğu için herkes bu saatte uyuyor, test yapıyorum halen 900'ü geçemiyorum, bozuk bu
Bende şuan ne CGNat var ne de binada benim dışımda 1GBPS kullanan var. Binada 15 daire+kapıcı olacak şekildeyiz. 15 daireden sadece 3 kişi GPON'a bağlı. 2'si de Irak'talar. Bütün sitede tek bizim binada GPON altyapı bulunuyor. Router'ımın WAN IP adresi ile Google'daki IP ile ikisi bende uyuşuyor.
Speedtestte hiçbir zaman 1000mbps olarak görünmez. Maksimum 942mbps görülür. Ethernet kartlarının limitinden dolayı. İstanbul Avcılar'da genelde VDSL altyapı çok yaygın.
CGNAT bende de yok, bu fiber döşendiği zamana kadar vardı, 10.44 ile başlayan bir bloktan Cgnat ile giriyordum. Şimdi 78 veya 88 ile başlayan gerçek bir İP adresim var.
Ben o sorunu tamamen Asus RT-AX86U router ile aştım. Düşük hız kullanıyorsanız 100mbps gibi bufferbloat yaşama olanağınız daha yüksek. 1GBPS bağlantım olduğu için hiç bufferbloat sorunu da yaşamıyorum. Router'ın özelliği olan QoS'de kullanmıyorum. Eğer tutarsızlık yaşıyorsanız sizin ONT'de takılı olan fiber konnektör kaynaklı olma ihtimali yüksek. İkincisi ise TT'nin verdiği dandik routerlardan kaynaklı. Oyun oynadığınızı düşünerekten WiFi üzerinden bağlantı yapmadığınızı kabul ettiğim için onu eliyorum. Ben size hem speedtest hem de bufferbloat testimi atıyorum.

Anlıyorum. Fiber Konnektör de nasıl bir problem olabilir tutarsızlık için. Daha önceden böyle sorun yoktu yüksek olasılık türknet kaynaklı bir sorun gibi duruyor ama bilmiyorum. Söylediğiniz Router güzel fakat çook pahalı konumu incelerseniz sevinirim fikir vermek açısından..
Fiber konnektörde ki tutarsızlık şu olabiliyor. APC konnektör yerine UPC takabiliyorlar ya da fiberi çok sıyırınca zarar verebiliyorlar. Ben pigtail yaptırtmıştım ekiplere fiberi kabloyu sıyırmak yerine daha sağlıklı oluyor. Alacağınız routerın donanımı yüksek olsun önemli olan o. 100mbps'den yüksek hız alırsanız upload hızı artacağı için bufferbloat otomatik olarak düzeliyor. Ama aslında iş hız ve router'a biniyor. ONT'den kaynaklı bufferbloat sorunu asla olmaz. Huawei olmuş Nokia olmuş ikisinin görevi fiber kablodan gelen datayı ethernet kablosuna çevirmek. Geri kalan yük tamamen router'a ait.
Konu açtığım linkteki Router'i alacağım inceleme şansınız olursa sevinirim. Şöyle bir durum var aynı router olan ve Huawei model ONT kullanan arkadaşlar bu problem yok yani bufferbloat.