Soru saha dolabından evime fiber hat taşımak?

Bu kullanıcı aşağıdaki konu hakkında soru sormaktadır!

frankenstein

New member
Merhabalar, yaşadığım sitedeki saha dolabının değiştirildiğini ayrıca siyah bi dolap konuldugunu farkettim. İnternette yaptıgım araştırmalar sonucu saha dolabımıza kadar fiber çekildiğini öğrenmiş oldum, saha dolabına yaklaşık uzaklığım 3 mt olarak gözüküyor, ancak hata payınıda eklersek maksimum 5 6 metre uzaklıktayım. Sizlere danışmak istediğim konuları aşağıda belirttim.

1- elektrikçi ile görüşüp evime kadar fiber çektirebilir miyim?
2- türktelekom il müdürlüğüne talepte bulunsam evime fiber çekebilirler mi?
3- evime fiber çektikten sonra başka iss'lerden daha uygun ve avantajlı paketleri kullanabilir miyim?
4-upload bnm için çok önemli yüksek uplaod değeri olan önerebileceğiniz issler var mı?
5- hız neden vdsl ile aynı gözüküyor?

dipnot: türknet maalesef yaşadığım bölgede altyapı faaliyeti göstermiyor

1700155085566.png

SoloTürk

Member
Sorulara numarası ile cevap vereyim elimden geldiğince;

1-Elektrikçi dışarıdaki ana hat yada omurga hattı kablosuna karışamaz öncelikle Telekom tarafı ile görüşün derim.
2- Telekom bölge, il veya ilçe müdürlüğüne yazılı dilekçe verin ve erişim planlama bölümü ile görüşmeye çalışın.
3-Fiber altyapı getirildikten ve aktivasyon işlemi tamamlandıktan sonra tüm ISS sistemlerine düşüyor genelde ondan dolayı istediğiniz ISS kullanabilirsiniz.
4-Şu anda 500 ve 1000 mbps veren issler mevcut bunlar 40 ila 50 mbps upload sağlıyor
5-FTTX-V2 denilen şey aslında VDSL ile aynı şey.

burada benden çok daha bilgili üstatlar mevcut bir hatam olduysa af fola :)

SoloTürk

Member
Burada karar aslında Telekom tarafında (Turkcell veya Turknet gibi kendi altyapısı olanlar hariç) diyor ki max atıyorum 1000 mbps download 50 upload verebilirsin yada BTK tarafında belki belli şartlar vardır emin değilim

Nedeni ise çok basit altyapıyı kiralıyorsun sonuçta bundan dolayı ne dediyse çoğunlukla okey demek zorunda kalıyor.

mafaky

Active member
Genel bilgi olarak şunu söyliyeyim: Telekom Saha Dolabına kadar fiber getirdiyse bu dolaptan hizmet alanların ADSL'den VDSL'e dönüştüğünün (dönüşeceğinin) göstergesidir. Ancak tabi ki o Saha Dolabı'na DSLAM denilen elektronik kartların da yerleştirilmesinden sonra. ADSL'deki Saha Dolapları pasiftir; sadece Telekom'un Ana Santralı ile Aboneler arasında mekanik kablo bağlantısını sağlar. İçinde DSLAM bulunan Saha Dolapları ise bir bakıma mini santral gibidir. Ancak burada (yani VDSL sistemde) Saha Dolabı (=DSLAM) ile aboneler arasındaki bağlantı yine bakır kablolamadır. Bu tür fiberli sistemlere FTTC kodlaması veriliyor. Hatta bu FTTC sistemler Tip 11 ya da da Tip 21 denilen mini saha dolaplarıyla çok aboneli yapılara yerleştiriliyor veya küçük yerleşim bölgelerinde dış mekanlarda (caddelerde/sokaklarda) kullanılıyor.

Herşeyden önce başlığı açan forumdaşın belirttiği "siyah saha dolabı" ifadesine takıldım. Ben, sonradan boyanan (ve muhtemelen Telekom tarafından da boyanmamış olan) bir tek saha dolabı gördüm şimdiye kadar. Normalde Türk Telekom'un Saha Dolapları hep beyaz renktedir.

Başlığı açan forumdaş birkaç foto yollarsa memnun olurum... (ve varsa dolabın bir köşesindeki etikette ne yazılı olduğunu...)

Forumdaşın yüklediği altyapı araştırması sonucunu gösteren tabloda, bölgesinde VDSL hizmeti alabileceği açıkça görülüyor. Ancak son satırda görülen FTTX-V2 bildiğim kadarıyla VDSL ile aynı sistem değil. Bu, yanlış bilmiyorsam, artık Telekom tarafından zamanında kurulmuş ancak artık terkedilen FTTB sisteminin tanımlaması. FTTB=Eve/Binaya kadar Fiber demektir. Burada Saha Dolabından binaya kadar fiber hat çekilir ve her binaya bir fiber dağıtım sistemi kurulur: bu sistemden her daireye (aboneye) Cat. 5 veya Cat. 6 Ethernet kablosu çekilir. Burada T.Telekom'un kullandığı donanımlar nedeniyle DL hızı yine 100 Mbps ile sınırlı kalır (bina/abone Saha Dolabına 500 mt. uzaklıktaysa da abone 100 Mbps alabilir ama o uzaklıkta VDSL abnesinde 100'ün altı DL çıkacaktır).

Gerçek FiberNet (Eve Kadar Fiber) ise FTTH sistemdir (ki bu da Telekom'ca FTTX-V1 (GPON) olarak tanımlanıyor...) ama burada donanım ve dağıtım altyapısı farklıdır. Zira burada "kaynak" olan ve OLT (=Optik Hat Terminali) denilen ve VDSL'deki DSLAM'ların işlevini gören donanımlar genelde Telekom'un santralında bulunur. OLT'lerin çıkışları sahada bölünerek en sonunda aboneye kadar ulaşır ama tüm kablolama artık fiber'dir. Çok az sayıda olsa bile T.Telekom'un bu OLT'leri büyük tip saha dolaplatına (Tip 5 gibi) yerleştirdiğini biliyoruz ama her Tip 5 Saha Dolabı böyledir şeklinde kesinlikle anlaşılmasın.

(bu Tip 5 Dolaplar VDSL döneminde kullanılmaya başlandı ve içlerine DSLAM'lar yerleştirildi. Hemen sonrasında da bunların küçük kardeşi ve sokaklarda artık daha sık rastladığımız içlerinde daha az sayıda DSLAM'ların olduğu Tip 7 Saha Dolapları devreye girdi...)

mafaky

Active member
Başlığı açan forumdaş o "siyah" dolabın fotosunu koysa (ve üzerindeki etiketi) belki o dolabın OFSD olup olmadığını çıkartabiliriz. Malum, kendisi şimdilik yok oldu. Ama OFSD konulmuşsa, altyapı sorgulamasında FTTH/G-PON görülmesi gerekmez mi? Ama öyle bir alt yapı olacaksa ancak henüz aktif olmadığından belki şimdilik gözükmemekte...

frankenstein

New member
Merhabalar gecikme için kusura bakmayın şuanda il dışında olduğum için fotoğraf gönderemiyorum ancak temsilen bi görsel gönderebilirim

buna benzer büyük bi dolap var ancak üstünde anahtar deliği var önceden daha ufak bi dolap vardı ve her zaman açıktı :D
1700506687480.jpeg
siyah dolaba gelirsekte beyaz dolabın hemen altına koymuşlar bu tarz bi dolaptı

1700506855063.png

SoloTürk

Member
üsteki beyaz dolap FTTB: Eve-Binaya kadar Fiber demektir. Bu sistemde fiber binaya gelir sonlandırması yapılıp dairelere CAT halk arasındaki adı ile internet kablosu ile gönderilir.

Siyah kutucuğa gelecek olursak FTTH: Daireye kadar Fiber demektir. Bu sistemde fiber daire içine kadar gelir.

Tahminen beyaz dolaptaki swich üzerinde port kalmadı maliyet olarak da daha yüksek bir tutar çıkacağı için yatırım yapmak yerine dairelere kadar fiber geldi diye tahmin ediyorum. Size en doğru bilgiyi ilgi müdürlükteki erişim planlama yada bu işlerle ilgilenen saha ekipleri verecektir.

mafaky

Active member
İyi akşamlar.

Bir yukarıda SoloTürk Forumdaşın verdiği bilgileri bir kenarda tutarsak (orada da tartışmalı bir alan var, ama buna sonra değineceğim...) sizin açılıştaki mesajınızla yukarıdaki2temsili fotonun yer aldığı ve konulan kutunun Tip21 olduğunu belirttiğiniz mesajınız arasında bazı çelişkiler saptadım. Bu nedenle, gelin sil baştan yapalım ve aşağıdaki sorulara olabildiğince detaylı cevap vermeye çalışınız.
1) Bir Site'de oturduğunuzu söylemişsiniz. Bu site müstakil evlerin olduğu bir site mi yoksa çok aboneli kullanıcıların bulunduğu birkaç blokluk apartmaların olduğu bir site mi?
2) İkinci seçenek geçerliyse (en aından sizin) binanızda kaç olası abone var?
3) Bu yeni takılan iki kutu (Tip 21 dediğiniz) ve altındaki daha küçük ve daha dar olan siyah kutu binanın içine mi monte edilmiş, yoksa dış mekanda mı? (İkinci seçenek olması çok düşük olasılık ama ben açık kapı bırakmamak için yine de sordum)
4) Bu kutuların çok net fotolarını ve üzerindeki etiketlerde neler yazılı olduğunu bildirebilir misiniz? Mümkünse en azından büyük kutunun birkaç yönden fotosunu koyarsanız daha açıklayıcı olacaktır.
5) Siyah kutu kilitlidir ama büyük olasılıkla anahtar üzerindedir. Kutuların içlerini de görebilirsek daha faydalı olur.
6) Bu kutulara dışarıdan gelen fiber (büyük olasılıkla turuncu renktedir ama siyah olanları da var) kablolar nasıl gelmiş? Yani büyük Tip 21 kutuya dışarıdan bir fiber kablo mutlaka gelmektedir ama siyah kutuya dışarıdan ayrı bir kablo mu çekilmiş yoksa Tip 21 beyaz kutudan mı bu siyah kutuya fiber kablo çekilmiş?
7) Eğer sitede birden fazla çoklu aboneli bina varsa, buralardaki durumlar nasıl? Sizin binanızla aynı mı?
8) Şu anda evinize (yani abone dairelerine) gelen ve internet modeme takılan kablolar nasıl kablolar? (Standart telefon kablosu olma olasılıkları çok yüksek, Cat.6 kablo olamaz. Burada SoloTürk'le aynı fikirde değilim...)

Bir de şunu teyidinizi rica edeceğim.

Bu Tip 21 dediğiniz büyük beyaz kutu yeni mi takıldı, yoksa eskiden beri var mıydı? (Yeniyse, eskisi - sökülmüş olan - nasıl bir şeydi?)

Teşekkürler.

mafaky

Active member

frankenstein

New member
kutu bahçede ve t21 yazmakta
1- müsatakil evlerin oldugu bi site, toplamda 4 blok var ve yanılmıyorsam 20 24 tane ev var

2- bizim blokta herkesin aboneliği var benim evimde 2 hat var biri tt diğeri superonline ve yanılmıyorsam sitedeki herkesin internet aboneliği var bizim blokta benim aboneliklerim dahil toplamda 9 abonelik var diğer bloklara gelirsek bazı bloklarda sadece 4 daire var o yüzden 20 24 dedim minumum sayıyı değerlendirecek olursak sitede toplam 21 tane internet aboneliği var

3- t21de dışarda siyah kutu hakkında önemli bi bilgi ve düzeltme yapmak istiyorum ben bu bilgileri erkek kardeşimden almıştım ve o üstünkörü baktığı için sanırım beni geçiştirmek için her seye evet dedi çünkü fotoğraf istediğimde siyah kutu var mı sorusunu *siyah kablo* var mı? olarak anlamış ancak t21'e turuncu ve siyah kablo geldiği net şekilde görülüyor.

4- t21 etiketini ekledim yağmur gördüğü için paslanmış

5-siyah kutu maalesef yok belki t21in içine yerleştirmişlerdir erkek kardesim t21i hic bi sekilde açamadığını belirtmisti

6- tip21 kutuya turuncu fiber kabloları gösten bi görsel ekledim

7-sitede sadece bu t21 kutusu var herkese bu kutudan internet gitmekte en yakın 2. blok bizim bloğumuz tahminen 6-8 metre uzaklıktayız

8- telefon kablosu gelmekte her evde ikişer tane dsl kablosu yeri var ben birinde tt diğerinde superonline kullanıyorum

bu kutu yeni konulmuş yeniden kastım en fazla 1-1.5 senelik bi kutu çünkü daha önce daha ufak bi kutu vardı ve üstünde hiç bir şey yazmıyordu

1700745167768.jpeg
1700745153714.jpeg

1700745182196.jpeg

mafaky

Active member
Şu son verdiğiniz bilgilerden (ve görsellerden) durumunuzu artık net anlamış olmaktayım.
1) Sizin sitede o 1.5 yıl öncesindeki dönemde ADSL varmış ve üzerinde hiçbir şey yazmayan daha ufalak kutu ankastre dağıtım kutusu olsa gerek. ADSL'de Santral'den aboneye kadar herşey bakır kablo üzerinden gerçekleşir; dolayısıyla verim ve hız çok düşüktür.
2) Sonra Site'nize bu Tip-21 mini saha dolabını getirmişler ve bu dolabı sahadan Fiber kabloyla beslemişler. Yani cadde-sokaklarda gördüğümüz büyük/uzun beyaz renkli saha dolaplarından (Tip 5, Tip 7 gibi...) hizmet almıyorsunuz da bu Tip-21 dolaptan alıyorsunuz. Bu dolabın açık havada bırakılması çok makbul ve sağlıklı bir iş değil tabi.
3) Bu Tip-21 dolabın içinde sadece sizin sitedeki abonelere VDSL hizmeti veren DSLAM kartları var. Zaten bu Tip 21'in bir yerden elektrikle (220Vac) da besleniyor olması gerekiyor.
4) Tip-21'e dışarıdan (sahadan) Fiberoptik kabloyla besleme yapılıyor ve Tip-21 içindeki DSLAM portlarından da abonelere bakır hatlar üzerinden telefon/internet sinyalleri veriliyor.
5) Tip-21 içinde ayrıca bir "siyah kutu" falan da yok... Takılabileceği de yok (zaten yer de yok!)

Sizin ilk mesajınızda yüklediğiniz altyapı tablosu var ya: işte orada ADSL veya VDSL hizmeti aldığınız açıkça anlaşılıyor (Site'de belki halen ADSL'de kalmış aboneler az da olsa olabilir; ben böyle bir duruma şahit oldum...). Ancak sondaki FTTX-V1 (burada kendimi de düzeltiyorum) sizin Site için FTTC sistemin var olduğunun göstergesi.

Telekom,
(maalesef) FTTC sistemlere de Fiberoptik ünvanını utanmazca veriyor. Eğer bu Tip-21 kabin sizin binalardan birinin altına takılmış olsaydı buna "çakma FTTB" de denilirdi (hakiki FTTB'de binaya yerleştirilen donanım tamamen farklıdır-buna kısaca MDU denir ve MDU'dan abonelere dağıtım Cat. 5/6 ethernet kablosuyla yapılır...).

Sitede en çok 20-25 internet abonesinin olması Telekom'un buraya gerçek FiberNet (FTTH/GPON) getirmesine yetmeyecektir; eğer Telekom nezdinde çok özel bir torpil bulamazsanız.

Sitedeki bu T-21'e çekilmiş Fiberoptik (turuncu) kablo nereden geliyor yani bunun öteki ucunda ne var, nereye bağlı sorusunun cevabı sizin için önemli. Bunu da ancak bağlı olduğunuz Telekom Md'ne gidip şebekeyi gören birisinden öğrenebilirsiniz.

Büyük bir şans eseri Tip-21'e gelen kablonun başlangıcı Telekom santralında bulunan ve FiberNet (FTTH/GPON) için kullanılan ve OLT denilen donanıma da kısmen bağlanabilecek durumdaysa (burada "kısmen" dememin nedeni: o turuncu fiberoptik kabloda tek kıl olmayacağı malum ama bu kıllardan yeterli sayıda varsa ve bir kıl santralda OLT'ye bağlanabilecek şekilde ayrılabilirse), sizin Tip-21 tarafında o kıl özel bir FTTH/GPON bağlantısı için sadece size ya da birkaç aboneye tahsis edilebilir. Bir şekilde Tip-21 içinden size (belki birkaç yakın komşunuza) FTTH/GPON için ince fiber optik kablo çekilebilir. Tabi ki bunun için Telekom'la özel anlaşma ve proje yapılıp üste bir bedel ödenmesi karşılığında. Bunu ben oturduğum yerden hayal edebilirim ama pratikte ne olabileceğini bilemem.

Telekom'a gidip sonuna kadar şansınızı deneyiniz derim (ve orada daha üst düzeyde - şef, müdür gibi birisiyle muhatap olarak).o_O

Bu varsayımım gerçekleşemeyecekse sizin kısa-orta vadede VDSL'den kurtulma şansınız bana sıfır gibi gözüküyor. :mad:

frankenstein

New member
İyi akşamlar verdiğiniz cevaplar için ve kıymetli vaktinizi ayırdığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum gelişme olursa burada bilgilendirme amaçlı paylaşım yapacağım.

Forum Fiber KAF Panel