Anladım; bilgilendirme için teşekkürler. Ben 2012 MacBookPtro (ki bu eski ve WiFi5 bir laptop) kablolu bağlantıda 490 veya biraz üstünü görürken aynı laptopla 5.0 GHz bandı üzerinden değişen ancak 65-85 arası DL alabiliyorum. (Türk Telekom'un Hız Testi ve Ookla Testi ile...) Laptopla WiFi6 HGW ters yönlerde ve birbirlerini görmüyor ve arada birkaç duvar ve 15 mt. mesafe var. Ancak laptopu HGW'nin çok yakınmına getirsem de beirttiğm DL hızlarında fazlaca bir değişiklik olmamakta. Bir de HGW'nin bulunduğu noktanın alt katındaki bir odada çalışan (yani arada ciddi kalınlıkta bir beton taban/döşeme var) yeni bir Huawei Matebook D16 var (bu WiFi6 bir laptop). Üst kattaki HGW'nin 5.0 GHz sinyalini rahatlıkla ve herhangi bir harici WiFi alıcı adaptör vb. kullanmadan görüyor ve hatta zaman zaman bununla 10 Mbps'ye varan çoklu DL'lar yapabiliyorum (tabi ki bu DL artık kaynaklar ne kadar verebiliyorsa...). Ancak bu Huawei laptop ile Ookla Testi yaptığımda ortaya yine 80-90 Mbps arası bir DL hızı çıkmakta.
Öyle bir değişim de yapamıyorum, zira aktif olarak kullanılan bir sabit telefon hattı da aynı FTTH hattına tanımlı. Ha "teknik olarak" bir çözümü var olduğunu biliyorum ama: 1) T.Telekom kendilerinin verdiği HGW yerine hariçten bir router kullanımını onaylayıp da fazladan o (VoIP aktarma) cihazını verir mi? 2) Verse de bir o cihazı koyacak yerim var mı? (burada "WAF=Wife Acceptance Factor" da devreye girmekte!)
Zaten WiFi'de genel olarak 800mbps üzerinde görmen imkansız. Benim etrafımda WiFi sinyalleri pek olmadığı için parazitlenme yapmıyor ve bu yüzdende 850-900mbps görüyorum. 940mbps limit zaten. Kullandığım router Asus RT-AX86U bu arada. WiFi'da bağlı olan cihazlarımın hepsi Apple ürünü. Ben Android cihaz ile deneyim 400-500mbps üstünü görmez. Her cihazın WiFi kartı bir değil o yüzden de alacağı hızlarda aynı olmaz.