Soru Telekom ONT Değişimi. Mikrotik RB5009 Geçiş Problemi

Bu kullanıcı aşağıdaki konu hakkında soru sormaktadır!

Jlozde

New member
Merhaba Arkadaşlar,

Aranıza yeni katıldım. Öncelikle şuan kullandığım ONT Huawei HG8240H5, 4 portlu ve TTNET ve Comnet üzerinden iki bağlantım var. TTnet Eth0, Comnet Eth3 üzerinden bağlantı sağlıyor ve bu portları değiştirince bağlantı kuramıyorlar. Öncelikle bu konuda bir anlamadığım durum var, çünkü ONT üzerindeki 4 port bridge olması gerekir diye düşünüyordum.

Telekomun verdiği ONTyi kullanmak istemediğim için Mirotik RB5009 ve xPON Sfp siparişi verdim. Pon stick configure ettim ve karşı tarafla haberleştirdim. Register oldu ve ONU state olarak O5 veriyor. Ancak PPPoE bağlantısı açamıyorum. Mikrotik arayüzünden mac adres değişimi yapamıyorum, halbu ki OpenWrt ile tek tık olan operasyon, bu nedenle bağlantı kuramıyorum. Bildiğiniz gibi mac adres kontrolü var.

Mikrotik'in RouterOS masterlarını konuya bekliyorum.

1705159284674.jpeg
1705159318682.jpeg

Moderatörün son düzenlenenleri:

Jlozde

New member
Az önce neden aklıma gelmedi anlamadım ama, eth7 ve eth8i ayırdım. Bridge1 adında sfp, eth7 ve eth8i birleştirdim. eth7 ve 8in mac adreslerini güncelledim. Her ethe bir vlan35 oluşturdum. Bu vlanlara pppoe client atadım. Yine bağlantı sağlayamıyorum :)
1705167576789.png

mertkuskapan

Administrator
Yönetici
Merhaba,
ONT'de normalde ilgili portu operatör kiralar ve o porttan hizmet verir. Yani Sizin 2 hattınız var ve ilgili portlar ilgili operatörlere aittir. VLAN 35 atayıp PPPOE ile login oldurtabilirsiniz fakat mikrotik tarafında durumu daha uzman birinin çözüme kavuşturması gerekir. Dilerseniz deneme amaclı pppoe'i bir cihazda sonlandırıp ont'nizin sorunsuz çalıştığından emin olun. (Mikrotik cihazlarda olan güvenlik açığı nedeniyle son sürüme güncellenmesi gerekmektedir. Updatenizi yapmayı unutmayın.)

Jlozde

New member
SU_WAP>display macaddress
Index Portid Vlan MAC-Address
1 1 365 xx:xx:xx:xx:xx:aa
2 1 75 xx:xx:xx:xx:xx:aa
3 3 306 xx:xx:xx:xx:xx:bb

Yeni bir şey keşfettim sanırım. ONT üzerinde iki ISP için farklı VLANlar mevcut VLAN365 ve 75 ISP1 ve VLAN306 ISP2 olarak görünüyor. Neden ISP1 için iki vlan oluşturulmuş bilmiyorum, herhangi bir sip bağlantımda mevcut değil firmadan.

MikroTik tarafında halen daha bir sorunum var.

Son configurasyon ışığında SFPye VLAN306 attach ettim, daha sonra bu oluşturmuş olduğum vlana bir de VLAN35 attach ettim. Ancak hala PPPoe bağlantısı açabilmiş değilim. PPPoe server search da boş dönüyor.

Jlozde

New member
SFPyi transparan modea almamla birlikte iki adet vlan konfigurasyonunu görebilir hale geldim.

command:# omcicli mib get 84
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
VlanTagFilterData
=================================
EntityID: 0x02
FilterTbl[0]: PRI 0,CFI 0, VID 365
FwdOp: 0x04
NumOfEntries: 1
EntityID: 0x03
FilterTbl[0]: PRI 0,CFI 0, VID 75
FwdOp: 0x04
NumOfEntries: 1
# omcicli mib get 171
ExtVlanTagOperCfgData
#

Vlan 75'in hala neden ayarlandığını bilmiyorum ama Comnet 365 üzerinden pppoe bağlantısını başarılı bir şekilde açtım. Ve halen daha neden Vlan306'nın bulunmadığını bilmiyorum. Telekom pppoesini daha sağlayamadım zaten vlanı da göremiyorum.

Jlozde

New member
Hocam anladığım kadarı ile 365 internet, 75 ise tr069 için ayrılan vlanlar. Ancak ikincil bağlantı(telekom) için yeni bir teorim var henüz deneyemedim. İş durumları ve yurt dışı projeleri nedeniyle, son denemelerden sonra zamanım olmadı.

Ancak Comnet bağlantısı ile yaptığım testlerde ciddi bir iyileşme var. Son haline geldiğinde karşılaştırmalı testleri ve sonuçları paylaşırım.

Forum Fiber KAF Panel