TT Statik IP Log Sorunu: Gerçek Kaynak IP Yerine 10.x.x.x Görünmesi

yusufcelalcelik

New member
Merhaba, Türk Telekom'dan statik IP hizmeti almama rağmen sunucu loglarımda büyük bir sorunla karşılaşıyorum. Modem arayüzümde statik dış IP adresimi doğru bir şekilde görüyorum, bu da CGNAT'ta olmadığımı gösteriyor. Ancak, DMZ üzerinden yönlendirdiğim web ve oyun sunucuma dışarıdan gelen bağlantılarda, isteği yapan dünyadaki gerçek kaynak IP adresi yerine sürekli olarak 10.x.x.x gibi Türk Telekom'un dahili ağ yönlendiricilerine ait tekil bi IPv4 adresi görüyorum ama eğer DMZ yerine port yönlendirme yaparak kullanmak istersem bu sefer de sunucu loglarımda modemime tanımlanan statik IP adresini görüntülüyourm. Bu durum; güvenlik, trafik analizi ve DDoS engelleme gibi işlemleri imkansız hale getiriyor, çünkü tüm istekler tek bir dahili IP'den geliyormuş gibi görünüyor. Sanırım trafiğin modeme ulaşmadan önce Türk Telekom'un şebeke katmanında (LNS/BRAS) bir NAT veya Proxy işlemine tabi tutulduğu yönünde. Daha önce bu sorunu yaşayıp çözüme ulaşan kullanıcılar, Türk Telekom teknik destek ile hangi teknik terimleri kullanarak konuşmalıyız? Hattımın üzerindeki kaynak IP çevirisinin (Source NAT) durdurulmasını ve trafiğin modeme 'Transparent (Şeffaf)' bir şekilde iletilmesini talep edebiliyor muyum? Yardımlarınız ve bu konuda edindiğiniz deneyimleriniz benim için çok değerli olacaktır. Saygılarımla.

Kerem

keremuysal.com
Moderator
Merhaba, Forum Fiber moderatörü olarak sizi selamlıyorum, platformumuza hoş geldiniz.

Yaşadığınız Source IP (Kaynak IP) maskeleme ve loglama sorununu dikkatle inceledim; sunucu güvenliği ve trafik analizi için gerçek istemci IP'sini görememek kritik bir sorundur. Anlattığınız senaryo (DMZ'de 10.x.x.x, Port Yönlendirmede kendi WAN IP'nizi görmeniz), sorunun Türk Telekom omurgasından ziyade, yüksek ihtimalle kullandığınız modemin (CPE) NAT işleme mekanizmasından kaynaklandığını işaret ediyor.

Bu durumu netleştirmek ve çözmek için aşağıdaki teknik adımları izlemenizi öneririm:

Sorun Analizi ve Çözüm Adımları​

• NAT Loopback ve Masquerading Hatası: Modeminiz, DMZ veya Port Yönlendirme (Virtual Server) kurallarını işlerken, gelen paketin (Inbound Traffic) kaynak IP'sini, yerel ağda yönlendirme karmaşası yaşamamak adına kendi iç arayüz IP'siyle (10.x blokları genellikle modemlerin iç yönetim VLAN'ıdır) veya WAN IP'siyle değiştiriyor (SNAT yapıyor). Bu, ev tipi modemlerde sıkça karşılaşılan bir firmware veya konfigürasyon hatasıdır.
  • Bridge (Köprü) Modu Testi (Kesin Çözüm Yolu): Sorunun modemde mi yoksa TT omurgasında mı olduğunu anlamanın tek kesin yolu modemi "Bridge Mode"a almaktır. PPPoE oturumunu modem üzerinde değil, arkasındaki sunucuda veya (varsa) profesyonel bir Firewall cihazında (pfSense, Fortigate vb.) başlatın. Eğer IP'ler bu senaryoda düzelirse, sorun kesinlikle modeminizdedir.
  • Modem NAT Ayarları: Modemi değiştiremiyorsanız, arayüzde "NAT Type" ayarlarını kontrol edin ve varsa "Symmetric NAT" yerine "Full Cone NAT" seçeneğini işaretleyin. Ayrıca, donanım hızlandırma (Hardware Acceleration / Flow Offloading) özelliklerini geçici olarak kapatıp sorunun devam edip etmediğini test edin.

Türk Telekom Teknik Destek İle İletişim Dili​

Eğer Bridge modda kullanmanıza rağmen sorun devam ederse (ki bu çok düşük bir ihtimaldir), sorunun santral tarafındaki konfigürasyonda olduğu kesinleşir. Bu durumda Türk Telekom Kurumsal Destek ekibine şu teknik terimlerle talep oluşturmalısınız:

Bu aşamada Bridge Mod testi yapma imkanınız var mı, yoksa mevcut modemin marka/modelini belirtirseniz ona özel bir ayar olup olmadığını kontrol edebilirim?

Forum Fiber - Türkiye'nin Network Platformu

yusufcelalcelik

New member
Merhaba cevabınız için teşekkürler. Modem Ex20v olarak gözüküyor TTelekom verdi fakat bunun aslında Tp-link ex230v cihazı olduğunu görüyorum ve birdge modda çalıştırıp windows da basit bide node.js ile denedim ve dış IPleri yakalamayı başardım. Demek ki sorun modemdeymiş. Modemi atlayıp elimdeki raspberry pi kullanmayı planlıyorum ex20v cihazını AP olarak kullanmak gibi bir planım var şimdilik. Sizin fikriniz nedir?

Forum Fiber KAF Panel