Türk Telekom 1000MBPS Süreci Hakkında

Maschera

New member
Merhaba değerli Forum Fiber ailesi. Foruma yeni katıldım ve ilk konumun bu şekilde olmasını istedim. Yaşadığım süreci size detaylı bir şekilde anlatmak istiyorum. 02.08.22 tarihinde Türknet'in 100MBPS'lik Fiber aboneliğinden ayrılarak Türk Telekom'a geçiş yaptım. 03.08.22 tarihinde ise aboneliğim aktifleştirildi ve gerekli tüm kurulumlar yapıldı. Kurulum esnasında modem olarak ZTE H298A V9, ONT olarakta Huawei EchoLife HG8010H cihazlarını verdiler. Buraya kadar sorunsuz bir şekilde geçen süreç anlamsız bir sorunla adeta gölgelendi..

Kablo üzerinden yaptığım testlerde 250-400MBPS, Wi-Fi üzerinden yaptığım testlerde ise 150-350MBPS arasında hız almaktayım. Şu an aktif olarak arıza kaydı ve şikayet kaydı oluşturmuş bir şekilde sorunun çözümünü beklemekteyim.

Not: Kablo olarak özel CAT7 kablo kullanmaktayım. Ek olarak Modem ve ONT arasında da aynı şekilde CAT7 kablo mevcut.

Şahsi fikrim apartmandaki GPON-FİBER kutusunun içerisindeki çip vb. donanımların beslemekte yetersiz olduğu. 6 gündür farklı saatlerde yaptığım testlerde gece 5 ve sabah 9 arasında kablolu olarak ilk defa 750-800MBPS hızlara ulaştım. Lakin kullanımın arttığı saatlerde tekrardan aynı düşüşe şahit oldum.

Özet olarak;

02.08.2022: 1000MBPS başvurusu
03.08.2022: Aboneliğin aktifleştirilmesi ve kurulumların yapılması
04.08.2022: Arıza kaydının oluşturulması
06.08.2022: Şikayet kaydının oluşturulması
13.08.2022: Asus TUF AX5400 Router ile default modemin değiştirilmesi
13.08.2022: Sorunun kullandığım HP ZBook laptop'un ethernet arızasından dolayı yaşandığının teyiti ve arıza kaydının kapatılması

1000Mbps'i sorunsuzca kullanmak dileğiyle!

Son düzenleme:

Timucin

Moderator
Moderator
ZTE'yi değiştirdiğinizde sorununuz düzelecektir. Bana da Vestel verdiler 350-400mbps'i geçmiyordu. Benim 1000mbps'e geçmeden önce kullandığım Asus RT-AX86U'yu taktım Wifi olarak 800mbps, kablolu olarak 940mbps'i görebiliyorum. Aynı şekilde ONT ile Router arasında Cat-7 Ugreen markanın ethernet kablosu bulunuyor. Verdikleri Vestel'i kökten iptal ederek kurdum. Sizde öyle yapabilirsiniz. Tivibu ve ev telefonu varsa kullanamazsınız. Sizin ONT cihazına hangi renk fiber konnektör taktılar. Ondan kaynaklı da olabilir. Türk Telekom SC/UPC (mavi renk) konnektör kullanıyor bina içlerinde falan. ONT'ye giren konnektöre SC/APC (yeşil renk) taktılarsa uyumsuzluk olabilir. Herkes APC takılmalı diyor lakin internet için UPC konnektör daha iyidir.

Maschera

New member
Merhaba. Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Genel olarak baktığımızda çok spesifik ve komplike sorunlar nedeniyle bunu yaşıyor olabilirim. Benim tahminim bahsettiğim üzere apartmandaki gpon kutusundan dolayı bunu yaşıyor olabileceğim. Aynı tarifeyi ve modemi kullanan bir arkadaşım rahat bir şekilde 950Mbps ve üstünü görebiliyor. Ek olarak mesajınızdan sonra ONT cihazına gelen sarı fiber kablonun ucunu kontrol ettiğimde koyu yeşil bir konnektör gördüm. Bunu Türknet takmıştı. Bu da etken olabilir, bilemiyorum.

Özet olarak belirsizliklerin ve sorunun çözümlenmesini beklemekteyim. Şu an Platin VIP Back Office'de gözüküyor talebim.

Bu arada aynı marka CAT7 kablonu kullanmaktayız. Ayrıca Tivibu veya ev telefonu kullanmıyorum.

Timucin

Moderator
Moderator
1GBPS'lik ethernet kartlarının limiti speedtest sitelerinde 940mbps'i geçmez. Görev yöneticisinden bakarsanız 980mbps'de kalır. Genelde hız problemini verdikleri router'dan dolayı oluyor bunu size belirtmek isterim. O ZTE'yi de deneyimledim ve Vesteli'de deneyimledim ikisi de rezalet ötesi cihazlar ürettiklerine yazık cidden. Sizin sorununuz router kaynaklı olma ihtimali çok yüksek. Çünkü ben router'ı değiştirdiğim an hızım 940mbps'e direkt geldi ve her saat stabil olarak kullanıyorum. Genel olarak hattınızda sorun olacağını düşünmüyorum. Router konusunda Asus RT-AX modellerine bakabilirsiniz ya da Keenetic Ultra'ya bakabilirsiniz. O zaman sorununuz düzelecektir.

Size yeşil konnektör takmışlar ama aslında mavi konnektörün takılması gerekiyor. Daha doğrusu bina girişindeki konnektörler ne renk ise gpon'a giren fiberin onunla sonlanması gerekiyor desem daha doğru olur. Nedeni ise telekom'un bina girişindeki dışarıdan turuncu fiberin girdiği siyah kutunun içine göz attığınızda kabloların mavi SC/UPC olduğunu göreceksiniz. Size SC/APC takmışlar iki konnektörün özellikleri farklıdır. APC (yeşil konnektör) daha iyi bir konnektördür lakin bina girişindeki konnektör UPC (mavi konnektör) olduğu için sorun yaratabiliyor. Konnektör değişimini ekiplere yaptırmak istediğinizde internetiniz varsa müşteri hizmetlerini aradığınızda yapmıyorlar. ONT'ye giren fiber kablonun bağlantısını usb'yi yuvadan çıkarır gibi asılmadan çıkaracaksınız (fiber kablonun konnektörünü sökmeden ve zarar vermeden tekrar sokete taktığınızda internet almak için) ve müşteri hizmetlerine de yalan atarak 'ONT cihazımın alarm konuma geldiğini' söylediğinizde size ekip yönlendirecekler ancak öyle değişim yapıyorlar. Yapmak istemeyebilir gelen ekip zorlamanız lazım.

Son düzenleme:

Maschera

New member
Merhaba. Tekrardan cevabınız için teşekkür ederim. Denemekten zarar gelmez düşüncesiyle hem de ilerisi için bir Router satın almam gerekiyor o vakit. 2bin TL'ye kadar önerileriniz varsa iletebilir misiniz? Wi-Fi 6 destekli Asus modellerine göz attığımda Asus RT-AX55 modeli gözüme çarpıyor. Sizce bu model nasıldır?

Ek olarak ONT konusundaki değerlendirmenize mutlaka göz atacağım. Apartmandaki kutuları inceleyip kontrol edeceğim.

Timucin

Moderator
Moderator
Rica ederim. Kablolu bağlantıda Asus RT-AX55 sizi üzmez bir tek WiFi'da sizi belki üzebilir hız konusunda 500-600mbps arası alırsınız.
Ben üstte edit yapma gereği duydum bazı şeyleri eksik yazmışım ve yanlış anlaşılma olabilir. Onları düzelttim ve altını çizdiklerim yerleri tekrar okumanızı isterim.

Maschera

New member
Merhaba. Genel olarak kablolu kullanacağım için yeterli olur diye düşünüyorum lakin 2bin TL'ye kadar alternatif önerileriniz varsa değerlendireceğime emin olabilirsiniz. Ek olarak yazdıklarınızı tekrardan dikkatlice okudum. Söylediğim üzere kontrol sağlayacağım. Son olarak bir gelişme yaşandı ve TT santral ekibinden aradılar. Birazdan geleceklerini ve kontrol sağlayacaklarını söylediler. Duruma göre süreci güncelleyeceğim. Teşekkür ederim.

Timucin

Moderator
Moderator

Timucin

Moderator
Moderator

Maschera

New member
Merhaba. Benim de umudum o şekilde. Geleceğiz dediler lakin gelmediler... bu hafta çözmeleri dileğiyle. Ek olarak AirProtection Pro RT-AX55'de yokmuş. Router konusunda biraz daha araştırmaya karar verdim. Alternatif Asus modellerine bakıyorum.

Güncelleme: Asus TUF Gaming AX5400 modeli satın alındı. (Bütçeyi aştık lakin sizin öneriniz + araştırmalarım sonucunda en uygun ürün bu sanırım. @Timucin)

Son düzenleme:

mafaky

Active member
Bildiğim kadarıyla kuruluma geldiklerinde ONT'nin kutusundan çıkan Fiber sonlandırma konektörü "yeşil renkli" (yani SC/ACP tip) oluyor. Eleman aboneye ayrıca cebinden (çantasından) çıkartıp bir könektör takmıyor. Yanlarında "yedek" varmış gibi gözüken konektörler (Huawei dışındaki ONT'lerden de hangi tip konektör çıkıyor, onu bilmiyorum...) aslında bozuk çıkan Huawei'lerin yerine takılan (orijinal) Huawei ONT'lerden elde kalan konektörleri oluyordur.

Bu olay tam olarak böyle olmasa da benim başıma geldi. 2. aboneliği tesis ettirdiğimde eleman geldi temel kurulumu yaptı (orijinal kutulu Huawei ONT getirdi ve içinden çıkan konektörü çekilmiş fiber kabloya taktı...) ama ONT çıkışında sinyal alamadı. Onun üzerine gitti arabasından kutusuz bir ikinci bir (tamir görmüş) Huawei ONT getirdi, aynı konektörü buna takıp bağlantıyı sağladı. Bozun ONT'yi konektörsüz olarak kutusuna koydu ve üzerine "bozuk yazdı, götürdü. Ama ilk başlarda sıkıntılı çıkan Huawei ONT'ler yerine belli ki kutusunda orijinal ONT veriyorlardı, ve bunların "yeşil" konektörleri elde kalıyordu.

Binalara koydukları IFDK'larda (Bina içi fiber sonlandırma ve dağıtım kutusu) genelde sadece "mavi" konektörler kullanılıyor. Telekom'un bir itirazı olmasa gerek ki Türkiye'de bu IFDK'ları üretenler hep "mavi" (SC/UCP) konektörlerden kullanmaktalar.

Timucin

Moderator
Moderator
Bizi olduğum bölgedeki ekiplerinde birisine sordum neden UPC kullanıyor diye de bana Türk Telekom'un OLT cihazları UPC kullanıyor dedi. O yüzden baştan sona UPC konnektör takıyorlarmış bina içlerine. Benim ONT'ye de UPC konnektör takılı. Ben pigtail yaptım UPC'yi APC'ye çevirerek lakin kullanımda bir fark göremedim. UPC konnektörde aldığım -16DB, APC'de oldu -21DB. 0DB'ye doğru yaklaşması iyidir.

Timucin

Moderator
Moderator

Timucin

Moderator
Moderator
ADSL ve VDSL için bu bilgi doğru. Lâkin GPON altyapılarda 0DB'ye doğru yaklaşınca dediğim doğrudur. GPON altyapılarda 0'dan pozitif üzeri değer göremezsiniz. GPON altyapılarda genelde kullanıcılar -20 veya -23DB alır. Ama hattı iyi olanlar -12 veya -19 arasında bir değerde alır. Ben -16DB alıyorum hattımdan. Bu bilgiyi evime kurulum yapan Türk Telekom fiber ekibinden sorarak öğrendim.

Forum Fiber KAF Panel