Soru Türk Telekom 251 metre olan mesafeli evde FTTB sistem olarak işaretlemiş

Bu kullanıcı aşağıdaki konu hakkında soru sormaktadır!

GalaxySal450

New member
Merhabalar. FTTC altyapıdayım aslında ama buradaki altyapı sorgusu çalışmadığından dolayı farklı siteden sorgulama yaptım.

FTTC yazması gerekirken FTTB yazıyor. API'lerinde değişiklik mi var?Screenshot_20251212_141724_Chrome.png

mafaky

Active member
Türk Telekom'da aslında FTTB olarak tanımladıkları iki sistem var.

Bunlardan fibere daha yakın olanı FTTB-ETH oluyor. Binanıza Telekom santralından fiber optik kablo geliyor, burada MDU denilen bir donanıma giriyor. MDU'dan da abonelere ethernet kablosu ile dağıtım yapılıyor. Burada temiz 100 Mbps DL hızı almanız teknik olarak mümkün.

Diğeri ise FTTB-DSL diye tanımlanan altyapı. Burada da binanıza Telekom'un fiber optik kablosu geliyor. Binada üzerinde "Türk Telekom Fiber İnternet" yazılı bir mini kabin var. Bu mini kabin büyük olasılıkla Tip-11 kabindir (üst köşesinde metal etiket olmalı). Aslında bu kabinin içinde abone sayısına yetecek kapasitede DSLAM kartları vardır; yani teknik olarak cadde sokaklarda kurulmuş Tip 5, Tip 7, Tip 23 gibi saha dolaplarından farkı olmayan daha minyatür boyutlu bir kabindir. Bu kabinden abonelere standart telefon kablosu kullanılarak dağıtım yapılır. Ancak DSLAM (yani Tip-11 kabinin çıkışı) ile abone arasındaki bakır kablo mesafesi çok kısa oluğundan burada da tam 100 Mbps olmasa da buna yakın DL hızı elde edilir. Yani bu aslında binaya göre optimize edilmiş bir VDSL alt yapıdır!

Sizde bu anlattığımın 2. hali vardır diye tahmin ediyorum. Binanızın altına (bodrumuna) bir bakın, böyle bir mini kabin var mı?

Forum Fiber KAF Panel