Türk Telekom Altyapı Projesi ve Hız Güncellemesi Hakkında Bilgi

Experiyes

New member
Merhaba,

Yıllardır TurkNet kullanıyorum ancak hattımda yaşadığım bazı sorunlar nedeniyle Türk Telekom'a geçmeyi düşündüm. Başvuru yapmaya çalıştığımda port yetersizliği nedeniyle altyapı birimine yönlendirildim. Orada görüştüğüm beyefendi, 3 gün önce onaylanan ve planlanan bir altyapı projesi olduğunu söyledi.

Bu proje hakkında daha fazla bilgi nasıl alabilirim? Tahmini olarak ne kadar sürer? Güncel olarak FTTH mi yapılıyor? Şu anki altyapım zaten 100 Mbps destekliyor, ancak altyapı yenilendiğinde 1 Gbps hız alabilir miyim?

Açık kapı, BTK ve CİMER üzerinden şikayet oluşturdum ve altyapı birimindeki beyefendi bana bir ID verdi. Daha sonra yönlendirildiğim başka bir odadaki hanımefendi, projenin 3 gün önce onaylandığını ancak eski projeler nedeniyle biraz gecikebileceğini ve 1 ay sonra bilgi alabileceğimi söyledi.

Eğer FTTH yerine FTTB gelirse yine de 1 Gbps hız almak mümkün olur mu, yoksa her durumda FTTH mi getirilecek? Bu konuda güncel bilgilere sahip olanlar yardımcı olabilir mi?

Teşekkürler.

mafaky

Active member
Bu saatten sonra DSL'den dönüşüm yapacaklara T.Telekom sadece FTTH şebekesi kuracaktır. FTTB'yi (özellikle de FTTB-ETH altyapısını) tamamen unutabilirsiniz.

Bilalx

New member
Ben de yaşadığım yer için fiber alt yapı istiyorum ne kadar imza topladığıma göre yapılma oranı değişir mi?

mafaky

Active member

Bilalx

New member
(Gelişme) TürkTelekom müdürlüğüne gittim ve durumu izah ettim. Daha fazla imzanın önemi olmadığını söyledi. Bulunduğumuz mahalleye 20 tane doldurulması için kağıt vermişler. Fakat muhtarımız bu kağıtları geri vermemiş. (Sizin ırada daha şebeke yok dedi) Aklıma şu takıldı. Alt yapıları sadece TürkTelekom mu yapabiliyor mesela ben TürkNet’den alt yapı alamaz mıyım?

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici

Experiyes

New member
sokağın başında bu şekilde sanırım fiber hat var, yan sokakta ki binalara buradan fiber gidiyor, diğer yan sokakta ise direkt olarak fiber internet var. bu durum sokağıma gelme ihtimalini arttırır mı acaba? ya da süreci hızlandırır mı?
file-36rdGA24Q3DjK3Wi2fvJ7j-min.jpg

mafaky

Active member
Fotoda orta bölümde gözüken siyah renkli donanım MUFA'dır. Genelde yer altına (menhol altında) ya da taşrada direk tepesinde bulunur ama burada biraz normal dışı ve de daha kötüsü vandallığa davetiye gösteren bir durumda. Yapısı itibariyle sudan, çamurdan olumsuz etkilenmese bile böyle ulu ortaa açıkta bırakılmaması gerekirdi. Telekom Santralından bu MUFA'ya bir fiber optik kablo gelir, sonrasında MUFA içinde bölünür ve daha ince fiber optik kablolarla çeşitli yöndeki abone gruplarına dağılır. Yani bu MUFA sahada bir fiber port çoklayıcı işlevini görür. (Telekom Santralındaki OLT cihazındaki bir port önce sahada MUFA ya da OFSD denilen dolap içinde bölünür, sonrasında da abonelerin binasında da ikinci kez bölünür. Telekom, müsait olduğunca, MUFA/OFSD çıkışındaki bir fiber kabloda toplam bölünmeyi 64 ya da 128 portla sınırlar...)

Eğer özellikle Telekom Santralındaki port kapasitesi yeterliyse tabi sizin sokağınıza da bir fiber kablo çekebilirler. Ama biz bunu bilemeyiz. Bilen tek bir birim vardır. Size hizmet veren T.Telekom Santralındaki Erişim Planlama Birimi. Telekom'a gidip o birim ile görüşebilirseniz size bir fikir verecekler de onlardır.

Forum Fiber KAF Panel