Türk Telekom araya tanıdık girerse altyapı süreci hızlanır mı?

rality

New member
9 aydır altyapı bekliyorum bugün bilgi almak için Türk Telekom müdürlüğüne gittim ve projemin daha çizilmediğini öğrendim, şansıma tanıdık birisiyle karşılaştım ve bana bugün projenin çizileceğini ve projemi en öne alacağını söyledi. Sizce dediklerini yaparsa süreç ne kadar sürer bilgisi olan var mı? Not: Ayrıyetten Ön başvuru yaptım

mertkuskapan

Administrator
Yönetici
Konunun sürekli takipçisi olursan iş tamamlanır diye düşünüyorum. Tanıdık olması da güzel bir etken tabi.

rality

New member
Takipçisi derken sürekli twitter'den Cimer'den falan yazayım mı?

Moderatörün son düzenlenenleri:

Timucin

Moderator
Moderator

mafaky

Active member
Yani çok mu küçük gösteriyorsunuz? En azından o tanıdığınız size "çaktırmadan yardımcı olabilir" diye düşünüyorum.

Projenin çizilip öne alınması güzel ama o projenin Telekom'un İl Müdürlüğünden de onay alması, yıllık bütçelerinin içinde dahil edilmesi gerekiyor... gerekiyor. Kazara onay alınamazsa tekrar başa dönmüş olunur. Proje eğer çok maliyetli değilse onay alma şansı yüksek (nasıl bir proje olacağını söylememişsiniz ki biraz daha fikir yürütelim...). Ancak, örneğin bütün bir mahalle ya da site kapsamında bir proje söz konusuysa o zaman maliyet yüksek olacağından, kolay kolay onay çıkmayabilir.

Bu arada "altyapı" talebiniz ne üzerineydi? FiberNet (FTTH/G-PON) mu? Yakınınızda (şöyle 1-3 km. çapında bir noktada Telekom Santralı var mı? Konu-komşuda FiberNet var mı?

Moderatörün son düzenlenenleri:

rality

New member
Ön başvurumda olduğu için maliyet bence kolay hesaplanır sonuç olarak ben onlara Türk Telekom kullanacağımı söyledim.

Fast

New member
Merhaba,

Eğer Türk Telekom üzerinde Proje aşamasında bir soruysa Müdürlükte yetkili bir tanıdığınızın olması bu işi hızlandıracaktır ancak tabii ki Genel Müdürlük kısmına geldiğinizde bunu Genel Müdürlükte tanıdığınız olsa bile yapamayabilirsiniz. Çünkü Proje bütçeyi hak ediyormu diye yorumlanır. Eğer Proje hazır çizilmiş ve dolaplar bulunduğunuz müdürlüğe getirilmiş ve Fiber kablo çekilmişse Telekom Şefi planlama yapar ilk hangi dolap aktarılacak hangisi sona kalacak genellikle en kötü dolaplar en son aktarılır. Dolap konulduktan sonra kendi portunuzu geçici olarak aktif ettirebilirsiniz. Ancak bu tarz teknik konularda ne kadar tanıdık sokarsanız sokun maalesef hızlanma çok az oluyor saatler veya 1-2 gün maksimum 1 hafta bazında değişir. Çünkü bu projeler sadece bir sokak değil bir bölgeyi kapsıyor ve Örneğin X ili Y ilçesindeki çalışmaya Z müdürlüğünden dolap T müdürlüğünden Turkuaz Kablo N Müdürlüğünden fiber ekip X müdürlüğünden teknik ekip Y müdürlüğünden teknikerler çalışıyor. Bazen çalışanlar birbirlerini tanımıyor bile çok karmaşık olduğu için hızlanması sadece belli fazlarda mümkün oluyor.

Ayrıca Devlet kanalları sadece Direk Devrilmiştir veya tehlikesi vardır bunu zorunlu şekilde düzelttirir onun dışında firmaya burada altyapı yok veya kötü yapılması ivedi şekilde talep olunur diye yazı göndermemektedir. Maksimum İl Müdürlüğü insiyatifinde Valilik temsilcisi atanır eğer ki atanırsa ona Açık Kapı bildirisi iletilir o yoksa mail ile sizin arıza kaydı tarzı başvurunuz gönderilir onu bile bazı valilikler yapmamaktadır.

mafaky

Active member
Sokağınızda ve hatta yan binanızda FTTH/G-PON olduğuna göre oraların FTTH/G-PON projesini yaparken sizin binanızı resmen 3 hane/daire diye es geçmişlerdir. 4-5 bina ötesinde Telekom'un "kutusu" dediğiniz saha dolabıdır. Onun üst sağ köşesinde bir metal etiket yapışıktır. Orayı okuyabiliyorsaanız ve Tip-7 Geniş Bant Erişimi Kabini tarzında birşey yazılıysa o saha dolabı sadece VDSL sistemi için kaynak cihazı olan DSLAM kartlarını ve portlarını barındırır. Evet oraya Fiber Kablo gelir ana binalara/abonelere bakır kabloyla dağııtım yapılır. Siz eğer halen VDSL kullanıyorsanız işte o saha dolabına bağlısınız. (Bir ek bilgi: Telekom, binalara FTTH/G-PON götürüyorsa da VDSL kullanan aboneleri zorla FTHH/G-PON kullanmaya zorlamıyor... Ama FTTH/G-PON götürülmüş bir binada bir abone dahi Fiber'e dönüşüm yaparsa, o binaya artık bir daha kesinlikle bakır altyapı üzerinden VDSL vb. bağlantısı yapılmıyor!...)

Yok eğer o dolap daha büyük Tip-3 veya Tip-5 bir dolapsa içinde FTTH/G-PON sisteme ait OLT denilen kaynak donanımı bulunabilir (ama oldukça az rastlanan bir durum). OLT'ler çoğunlukla Telekom'un Santralında yerleşiktir; OLT'deki portlara bağlı fiber kablolar çoklukla sahada da ayrıca bölünerek binalara tek bir fiber kablo olarak gider ve bina içinde abonelere pasif bir kutudan tek tek dağıtılır. Santral - Abone arası mesafe FTTH/G-PON sistemde zayıflama açısından önemsizdir; pratikte sıfıra çok yakındır (hele ki 3-5 km'lik kablo mesafelerinde...).

Sizin binanızın önündeki rögarın altında geçen bir Fiber Optik kablo vardır ama o kablo ilerideki Saha Dolabını beslemektedir. O kablodan size bir fayda (maalesef) olmayacaktır. Yapabilecekleri şey eğer yan binada halen aktif bir FTTH/G-PON varsa oradan sizin binaya bir uç "çalıp" (orayagelen kabloya bir ayırıcı bağlayarak...) sizi de bir uydu alıcı bina olarak FTHH/G-PON sisteme katmak olacaktır. (Not: Yan binadaki FTTH/G-PON sistemi, sahada bir bölünme olsun olmasın, Santral'daki bir OLT portuna doğrudan bağlıdır...)

Sizin işiniz öyle atla deve bir iş değil ama yine de Telekom'daki Beylerin "keyfine bağlı". o_O Bence sadece Santral'daki altyapı biriminin uhdesinde olan bir iş (tabi ki şeklen bir projesinin olması gerekiyor) ama İl Telekom Md'ne kadar gidip aylarca tetkiki yapılacak kadar maliyetli ve detaylı bir iş değil.

Kolay gelsin, takipçisi olunuz.(y)

rality

New member
yazınız için teşekkür ederim bende adsl,vdsl,fiber hiç biri yok uydudan alıyorum o da yetmiyor öğrenciyim oyun oynamak,ders çalışmak istiyorum fakat yetmiyor. yazınıza gelecek olursak bizi es geçmemişler bizim binamım 9 ay önce yapıldı sokaktaki binalar 5 yıl önce yapılmış o yüzden bizim ev yapılmadan önce onlara gelmiş peki fiberi beklerken başka ne yapabilirim saha dolabından vdsl internet çektirebilir miyim? çözüm önerileriniz varmı?

Fast

New member

Bina önündeki kapak sadece işi kolaylaştırır oradaki hiçbir kablo size yarayacak şekilde düzenlenmez tek faydası Omurga oradan dağıtımdaysa VDSL'de 100'ü kesintisiz alırsınız. Şunu belirteyim Saha Ekipleri ile biraz zaman geçirdim. Eğer saha ekibinde tecrübeli ve ilgili birini bulursanız sizin binanıza VDSL port üzerinden hizmet verilmesini sağlayabilir tabii bu örneğin ADSL altyapı var VDSL geliyor ancak sizi kapsamıyor fakat dolaplar kablolamayı kaldırıyor vs teknik detayları karışık. Bu şekilde size VDSL port üzerinden kablo verebilir ancak dediğim gibi bunu yapmayı herkes bilmez veya herkes kabul etmez. ayrıca 9 ay önce yapıldıysa merak etmeyin dilekçe iletin yeni binalara GPON çekiliyor %80 ihtimal ile yapılırken Telekom ile sözleşme imzalarsanız %100 çekiyorlar.

rality

New member
hocam 9 ay önce zaten dilekçe ilettim 2 kişi ilettik açık kapı dan cevap gelirse belki hızlanır şuan tek yapmam beklemek mi idarelik vdsl falan bağlatamam yani?

Fast

New member
İdarelik VDSL bağlatmak gibi birşey yok maalesef ADSL, VDSL veya GPON hangisi bağlanırsa yeni yatırım gelene kadar uzun bir süre o kullanılır. İl Müdürlüğüne gidin takipçisi olun haftada 2 kere uğramaya çalışın darlarsanız biraz hızlanabilir. Açık Kapı üzerinden deneyebilirsiniz şansınızı. VDSL dönüşümler sadece daha hızlı oluyor malum elektrik zamlanıyor ve maliyet demek GPON çevirisi yapılarak maliyet azaltılabilir onun dışında ADSL bağlanırsa işiniz çok daha zor maalesef. Yakın binalarınızı bir sorgulayın hangi altyapılar mevcut kontrol edin.

mafaky

Active member
Teoride bağlatabilirsiniz ama bilin ki sizin durumunuzda VDSL işlemi ile FTTH/G-PON işlemi arasında (binanıza altyapıların getirilmesi) Telekom açısından çok büyük bir farklılık yok. VDSL bağlatabilmek için de bir proje yapılması gerekiyor. Üstelik bence VDSL bağlatırsanız FTTH/G-PON için de şanşınızı epeyce azaltmış olursunuz. (Tabi VDSL bağlatabilmek için o saha dolabında da boş port olması lazım. Yoğun abonelere hitap eden saha dolaplarında boş VDSL portları oluyor olmasına da bunların çoğu arızalı, yarım yamalak çalışan portlar olabiliyor...)

Başınıza durduk yerde iş almayın, belayı davet etmeyin derim.

VDSL alternatifini, Telekom size gelip "size kesinlikle FTTH/G-PON getiremyoruz" derse düşününüz. :cool:

mafaky

Active member
TTNet = Türk Telekom'da internet abonesi olduğunuzu ve bunun FiberNet (G-PON/FTTH) mi VDSL mi olduğunu söylemeyi unutmuşsunuz.

Eğer VDSL kullanıyorsanız, Tivibu iptal olacaktır ama (sabit) ev telefonunuz (eğer bunu ayrı bir faturayla ödüyorsanız) iptal olmaz. VDSL internet hizmetini ve (sabit) telefon hizmetini aynı bakır hattan alıyor olmanız (sabit) telefon hattının da iptal edilmesini gerektirmez. Ama VDSL İnternet + (sabi) telefon + Tivbu için bir paketten yararlanıp bunu tek faturayla ödüyorsanız T.T. sizin sabit telefon hattınızı iptal edebilir ya da en iyi halde size (umarım) aynı telefon numarasıyla yeni bir (sabit) telefon aboneliği başlatır.

Eğer FiberNet (FTTH/G-PON) kullanıyorsanız ve (sabit) telefonunuz da FiberNet hattınıza tanımlandıysa (yani artık bakır hatla bir ilişkiniz kalmamışsa) internet hizmetiniz yeni ISS'e nakledilir ama (sabit) telefon için ne yaparlar tam kestiremiyorum. (İki hizmetiTelekom genelde ayrı ayrı faturalandırmakta; en azından bende öyle. VDSL'den FiberNet'e geçtiğimde (sabit) telefonu da fiber hattına tanımlattım ama faturaları ayrı ayrı ödüyorum...)

Aslında sadece (sabit) telefon bir G-PON/FTTH bağlantısı üzerinden çalışabilir ama bunun için mekanınıza ikinci bir fiber optik hat çektirip (eğer binanıza konulmuş Fiber hat sonlandırma ve bina içi dağıtım kutusunda boş port varsa) Telekom'un vereceği yeni donanımlarla kullanmanız teknik olarak mümkün. Ama bu da yeni abonelik işlemi gerektirmekte. Size T.Telekom'un ilk verdiği ONT + Fiber Modemi artık yeni ISS internet aboneliğiniz için kullanacaksınız da bu Fiber Modem'deki telefon bağlantılarını (2 adet RJ-11 soket...) kullanamayacaksınız.

(Not: anlaşılması kolay olsun diye yukarıda "Fiber Modem" terimini kullandım ama teknik olarak bu yanlış. Bu cihaz aslında bir HGW=Home Gateway olup temel olarak kablosuz Wi-Fi Router'dur. G-PON/FTTH sistemde "modem" görevini ONT denilen o küçük kutu yapıyor sayılır...)

rality

New member
@mafaky selamlar hocam tekrardan yazayım dedim türk telekomun ofis ve mağazalar kısmında başvuru yaptığım müdürlüğün telefon numarasını buldum ordan arasam yardımcı olurlar mı?

Forum Fiber KAF Panel