Türk Telekom Fiber Altyapı Süreci

Esatt

New member
Selamlar,
fiber sürecinde yaşadıklarımı paylaşmak istiyorum, belki benzer durumda olanlar vardır ya da yol gösteren çıkar.

Yan apartmanda Türk Telekom fiber altyapısı aktif, bizim bina ile arası yaklaşık 50 metre. Buna rağmen bizim binaya fiber gelmedi, hâlâ bakır altyapı kullanıyoruz. İlginç olan nokta şu: bizim bakır hat yer altından geliyor ve apartmanın köşesinden yer üstüne çıkıyor. Yani havai kablo da yok.

Ayrıca kaldırımda ve yol üzerinde Türk Telekom’a ait rögar kapakları bulunuyor. Fiberin zaten bu güzergâhtan geçmiş olabileceğini düşünüyorum ancak dağıtım noktası mı eksik, planlama mı yapılmamış net bir bilgi yok.

Bunun yanında, Türk Telekom bölge müdürlüğüyle yaptığım görüşmede sözlü olarak şu bilgi tarafıma iletildi:

Ancak bu bilgi hiçbir yazılı cevapta yer almadı ve başvurulara verilen resmî yanıtlar hep aynı şekilde oldu.

Türk Telekom’a yaptığım başvurulardan net bir sonuç alamadım. Sürekli “altyapı uygun değil”, “altyapı dönüşümü henüz yapılmadı” gibi genel ve tekrarlı cevaplar verildi; ancak bu durumun hangi teknik engellere dayandığı hiç açıklanmadı.

Bu nedenle BTK üzerinden şikayet oluşturdum. Şu an başvuru kurum incelemesinde görünüyor, henüz sonuçlanmadı.

Merak ettiğim birkaç konu var:

• Ek bilgi kısmına altyapıyla ilgili bu detayları (mesafe, rögar kapakları, yer altı bakır hat, müdürlükte söylenenler vb.) eklemek faydalı olur mu?
  • BTK gerçekten teknik inceleme yapıyor mu, yoksa işletmeciden gelen cevaba göre dosya kapanabiliyor mu?
  • Yan binada fiber olup da sonradan kendi binasına fiber getirtebilen oldu mu?
Fiber altyapı bu kadar yakındayken hâlâ bakırda kalmak gerçekten insanın moralini bozuyor 😅
Tecrübesi olan ya da benzer süreci yaşayan varsa yorumlarını çok isterim. Gelişme olursa buradan paylaşacağım.

mafaky

Active member
Merhabalar. Derdinizi çok güzel anlatmışsınız da bir detayı tam anlayamadım. Sizin binanızda kaç abone (daire) var, bakır altyapıdan kullanan?

BTK'nın vereceği cevaplar her zaman klişedir. Esas incelemeyi yapacaklar T. Telekom'dur. BTK onlardan bir cevap gelirse size aktaracaktır.

Sizin binanızın 50 mt. uzağındaki binada fiber (FTTH) var. Peki binanızın diğer yanında da bir bina var mı, varsa oradaki durum nedir?

Esatt

New member
Toplamda yan yana 4 apartmanın ortadaki ikisi eski bina olduğu için bakır altyapı var baştaki ve sondaki iki bina yeni olduğu için fiber altyapıları var aktif olarak kullanıyorlar. Ancak şöyle bir durum var tüm altyapı yer altı güzergahından geliyor yani fiber ve bakır ikiside yer altından geliyor. Herhangi bir kazı çalışmasınada ihtiyaçları yok. Benim oturduğum apartmanda 4 daire var. Bölge müdürlüğü 4 daireninde fiber obk (iç tesisat) kablosunu çekmesi durumunda altyapıyı 1 ay içinde getirebileceklerini söylemişti. Fakat diğer daireler ile anlaşamadığım için bu yolu izledim.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Şikayetim BTK tarafından kurum incelemesinde gözüküyordu.Bugün dönüş yaptılar ne yazıkki BTK’da yardımcı olmadı.

Moderatörün son düzenlenenleri:

mafaky

Active member
Sizin binanız (ve komşu bina) "eski" olduğundan T. Telekom sizin oraların projesini yaparken sizi pas geçmişe benziyor gibi bir durum var. Teknik olarak her iki eski binaya da FTTH getirilebilir,Yer altındaki fiber optik kabloları uygun bir şekilde kesip sizin binaları da araya katabilirler (eğer sahadaki bölünme durumunda başkaca bir sıkıntı yoksa...). Sadece yer altından bu bölünmeden binalara kadar kablo çekmek için ufak tefek bir kazı gerkebilir. Ancak eski binalarda genelde iç tesisata karışmıyorlar. Bu açıdan sizin ne yapıp edip binadaki diğer oturanları ikna edip bu iç tesisat konusunu halletmeniz gerekir. Yoksa sonsuza kadar bakır altyapıya mahkum kalabilirsiniz. :oops:

Esatt

New member
Tek çare o gözüküyor sadece benim çekmem yeterli olsa kendi iç tesisatımı hallederim ama diğer daireleri bu konuda zorlayamıyorum. Dediğiniz gibi tek yapmaları gereken dağıtım noktasından apartmana fiber çekmek ki kazı gerekmiyor mevcut bakır altyapımda yer altından geliyor.

mafaky

Active member
Kazı gereksinimi olmayışı olumlu bir taraf ama Telekom açısından tamamen problemsiz bir durum da değil. Sizin sıranızda sizden önceki 2. binada (buna Bina 1 diyelim...) ve sizden sonraki binada fiber (buna da Bina 4 diyelim...) altyapı var. Çok büyük ihtimalle Bina 1'den Bina 4'e giden (menhol altında) bir fiber optik kablo var ve inşallah yeterince çok damarlıdır (damar=core) zira her bir binaya bir damarın ulaşabilmesi gerekiyor. Sizin binaya fiber hat getirebilmek için bu kabloyu aradan kesecekler ve menhol altında MUFA dediğimiz bölücü/çoklayıcı bir aparata takacaklar. MUFA'dan sizin binaya ve 4. binaya 2 adet yeni fiber optik kablo çıkacak. Bu işlem yapılırken de Bina 4 geçici olarak internetsiz kalacak. İyi çalışılırsa en çok 2-3 saatlik bir işlemdir. Tabi sizin binaya gelen bakır kablo demetinin de yer altından bir kanaldan ya da bir ABS boru içinden geliyor olması gerek. Bu güzergahta sizin binaya çekilecek fiber optilk kablonun da sığacağı kadar boşluk olması gerekli ki bir kazı işlemi gerekmesin.

Esatt

New member
Durum güncellemesi 09.02.2026
Apartmandaki komşularla anlaştık beraber 3 daireye fiber obk kablolarımızı çektik sadece 1 daireye çekmedik o dairede zaten en alt zemin katta sonradan daireye çevrilen bir yer ve diğer apartmanın kutusundan interneti alıyor. (bizim ankastre kutusu çatıda) Yarın müdürlüğe gidip durumu anlatacağım. İç tesisat fiber obk kabloları çekildikten sonra 1 ay içerisinde kendileri altyapıyı getirip aktif edeceklerini söylemişlerdi. Artık telekomu bekleyeceğiz.

Durum Güncellemesi 10.02.2026
Müdürlükle görüştüm beraber apartmanın etrafına baktık kablolar nereden geçiyor diye telekomun kendi verilerinden. Yan apartmanada çekmeyi düşünüyorlar onlarla görüşüp görüşmediğimi sordu ne düşünüyorlar diye (sayemde onlarda faydalanacak😁) projeyi bugün çizip gönderecek 1 ay içerisinde aktif olur belki daha da kısa sürer dedi. Beklemedeyiz.

Durum Güncellemesi – 23.02.2026

Bugün projenin durumunu öğrenmek için Türk Telekom İl Müdürlüğü’ne tekrar gittim.

Cuma günü genel müdürlükten dönüş gelmiş. Proje herhangi bir açıklama yapılmadan reddedilmiş. Planlama birimindeki personel, durumun bana özel olmadığını, gönderdikleri projelerin tamamının onaylanmadığını ve kendilerinin de nedenini bilmediklerini iletti.

Aldığım bilgiye göre genel müdürlük şu an için yeni proje gönderilmemesi yönünde de bir karar almış. İl müdürlüğünde bu durumun yıl başında ilk kez yaşandığını söylediler.

Haftalık toplantılarda konuya dair bir açıklama yapılabileceğini düşünüyorlar ancak şu an net bir bilgi bulunmuyor.

Gelişme olursa tekrar paylaşacağım.

Benzer durumu yaşayan var mı, yıl başında proje onaylarında genel bir duraksama mı söz konusu?

Ekli dosyalar

• IMG_4935.png
    IMG_4935.png
    958.7 KB · Görüntüleme: 13
Son düzenleme:
Forum Fiber KAF Panel