Rehber Türk Telekom, Fiber Paketlerde Hangi Router'ı Veriyor? Vestel DGW9000 Router (Yönlendirici)

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici
Türk Telekom normalde fiber kullanıcılarına ZTE ya da TP-Link Archer C5v router'larını veriyorlardı. Lakin Türk Telekom, Vestel DGW9000 model yönlendiricisini kullanıcılarına dağıtmaya başladı. Archer C5v'yi bizzat kullandım ve gerek 10/100/1000 MBPS'lik WAN girişi, gerek 10/100/1000 MBPS'lik 4 adet LAN portu veya 2 adet telefon kablosu çıkışı olsun router'ı değiştirme gereği duymadım. TurkNet'i iptal ettirince ve Comnet'e geçince Türk Telekom saha ekibi bana Vestel DGW9000 model router'ı verdi.

Telekom ekiplerinin dağıttığı bu router'ın ufak (ufak dediğime bakmayın, büyük bir sorun 😂) bir sorunu var. Diyelim ki Comnet'ten 1000 MBPS'lik bir paket aldınız ve Telekom evinize interneti bağlamaya geldi. Vestel DGW 9000 router'ı taktı ve interneti bağlayıp gitti. Buraya kadar her şey çok güzel, sorunsuz değil mi? Telefonunuzu ya da bilgisayarınızı alıp Wi-Fi'ye 5 GHz üzerinden bağladınız ve
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
uygulamanızı açtınız, başlattınız testinizi yapmaya. 470-500'e yakın bir hız alırsınız büyük ihtimalle. Benim paketim 1000 MBPS ama, neden hızım düşük? Doğru, paketiniz 1000 MBPS ama 5 GHz bağlantı noktası 1000 MBPS hızı veremez. Protokol desteklemiyor çünkü. Bu Vestel DGW9000 arkadaşımız Wi-Fi ile istediğimiz hızı veremedi 😂

Sıra geldi LAN ile deneme yapmaya. Bilgisayarınızı ethernet ile bağladınız ve tekrardan hız testi uygulamanızı açtınız ve başlattınız. Her şey bu kadar, çünkü en fazla 100 MBPS hız alabilirsiniz 😅
Vestel DGW9000'in WAN portu 10/100/1000 MBPS desteğine sahipken 3 adet LAN portu, 10/100 MBPS hız desteğine sahip. Size daha komik bir bilgi daha vermek gerekiyor; router'lar aslında Huawei marka (Düzeltme: Son günlerde konu hakkında süphem var. Tigin ile Huawei arasında kaldım 😂 ) ama üstüne Vestel yazılımı yükleniyor ve etiketi yapıştırılıyor 😂
Hadi artık bu rehberi bitirecek son sözlere gelelim :D

Köprüleme özelliği bile sıkıntılı olan bu router kullanıcılara veriliyor. Türk Telekom gibi köklü bir firmanın böyle saçma bir router'ı müşterilerine dağıtması çok saçma. Unutmadan, Comnet üzerinden router değişimi için destek konusu açtık lakin her defasında benimle iletişim kurmadan sanki iletişim kurmuşlar gibi sorun yok diyip Comnet'in destek konusunu kapatmışlardı.

Son olarak, sizlerde var mı bilmiyorum lakin router'ın UPS bağlı olmasına rağmen rastgele kendisini yeniden başlatma ya da Wi-Fi bağlantısının kesilmesi sorunu var ne yazık ki :(
Battlefield 1 ve Battlefield 5 indirme işlemlerimde çok dengesiz zamanlarda Wi-Fi kesildi ya da modem kendisini resetledi.
Fiber ile yeni başvuru yapanlara tavsiye: Türk Telekom ekipleri size kurulum yapmaya geldiği zaman ekiplerden ZTE ya da TP-Link Archer C5v Router isteyiniz :)
Son not: Duyduğum kadarıyla bazı yerlerde ZTE ve TP-Link Router vermeye devam ediyor. Umarım o bölgelerdeki arkadaşlarda Vestel sorununa maruz kalmadan internetini sorunsuzca kullanıyorlardır :D
Bundan sonraki kullandığım ürünlerin avantajlı ve dezavantajlı yönlerini forum üzerinde paylaşacağım. Daha bu tarz yazılar için beni takipte kalmayı unutmayın ☺️

Sonradan öğrenilen bilgi: Vestel DGW9000'in Lan portunda internet testi yapmayı denedim. 50 MBPS'den fazla vermiyor :(

Son düzenleme:

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici
Klasik Vestel, 2012-2013'ten kalan bir televizyonu var elimde. Bugüne kadar sıkıntısız gelen Vestel marka tek şey 😂
Ben tek yaşıyorum ve Vestel marka çamaşır makinem vardı. Ömrü 3 gün oldu, kazan birden bire hasar görmüş :cautious::cautious:

En dayanıklısı Siemens :D

Mert efe

New member
Biz de oturduğumuz yere 3 yıl önce tasindigimizda bize port yok demişlerdi bu nedenle yerel bir operatör kullanmıştık 3 yıl boyunca ve bize biz sizi arayacağız demişlerdi. 2 ay önce falan biz artık bıkmıştık çünkü sürekli kesintiler oluyordu ve malum ben oyunlarda çok fazla pingle karşılaşıyordum. Bu durumdan direkt tt yi aradık çünkü ben malatyada yaşıyorum burda türk net desen comnet turkcell desen maksimum adsl altyapı veriyorlar en iyisi türk telekom oluyor fiber avantajıyla . Daha sonra işte konuştuk falan kadın oranın altyapısı da iyi güzel bi modem falan veririz dedi tamam dedik geldiler bağladılar 3 yıl boyunca boşuna beklemişiz galiba çünkü adamlar gelip bağladı modemi dgw9000 sonrasında sürekli kesintiler yaşanmaya başladı bi ara gitti internetimiz 15 16 saat gelmeyince servisi aradık onlar geldi ve ben konuşmalarına şahit oldum bize sanırım binanın altındaki bozuk portlardan birini vermişler öyle bir durum olmuş. Buraya kadar bizim binamızda olan problemdi ve bunu çözdüklerini söylediler bize. Daha sonra ont cihazından farklı modem kendini resetlemeye başladı ben oyundayım sürekli gidiyor geliyor falan ben artık sıkıldım ve kaziklaniyor gibi hissediyorum 50 mb ye 8 mb fiber internete 180 lira ödüyoruz verdikleri hizmet ortada bunun var mı bi çözümü yoksa modemi değişmek mi gerekli?
Yks paragraflarından daha uzun oldu ama okursunuz inşallah.

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici
Son konuda anladığım kadarıyla ont sabit ama Router kendisini yeniden başlatıyor. Eğer durum bu ise benim yaptığımı yapın.
Router'ı prizden çıkart. Kutusunu al, Router'ı kutusuna koy. Kutuyu kapat. Ve fiber uyumlu bir router al (MAC adresi klonlama olduğuna emin ol. İşimizi sağlama alalım)
Not: Bende de aynı cihaz vardı ve seninle aynı sorun yaşıyordum. Xiaomi Mi Router 4A Gigabit Edition modelini kullanıyorum şimdi. Ortada sorun yok artık.

Mert efe

New member
Peki ya klonlama işlemini nereden yapacağım router'ın arayüzünden mi ? Bununla ilgili araştırma yaptım anladigim kadarıyla alacağım router'ın mac adresinin dgw9000 modeliyle aynı olması gerekiyor. Daha ayrıntılı bilgi verebilirseniz sevinirim 😁. Bu konularda yeniyim yaşım da biraz küçük. Zaman ayırdığınız için teşekkürler.

Son düzenleme:

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici
Rica ederim, MAC adresleri cihazlar için benzersizdir. Lakin bazı ISS firmaları her router/modemi kullanmanıza izin vermeyebilir. Asus, Xiaomi, Keenetic vb. üreticiler modem arayüzüne MAC klonlama özelliğini koyuyorlar. Çok şanlı bir şey aramıyorsan tavsiyem Xiaomi Mi Router 4A Gigabit Edition'dan yana olacaktır.

mafaky

Active member
Yukarıda, bu Vestel DGW9000 HGW'ye ilişkin inceemeniz için teşekkür ederim. Tabi, maalesef, günümüzde (yani siz bu yazınızı yadıktan 4 ay sonrasında) T.Telekom elindeki TP-Link/ZTE HGW stokları sıfır noktasına yaklaştığından artık Telekom'a "bana bunu getirmeyin!" deme şansınız da iyice azalmılş durumda... Şimdi benim evimde iki ayrı FiberNet hattım var ki şansıma birinde TP-Link Archer c5V, diğerindeyse ZTE H298A verdiler. Açıkçası, şimdilik benim tuzum kuru...

Bu arada bir diğer forumda forumdaşlar titiz bir inceleme yapmışlar. DGW9000 üzerindeki yazılım (Türkçe olmasına rağmen) İsveç Tilgin'e yazılım yapan bir alt şirketine ait gözükmekte. Bu nedenle oradaki bir Forumdaş, DGW9000 kökeninin Tilgin olabileceği görüşünde. Ancak Tilgin öyle aman aman büyük bir Avrupa (İsveç) firması değil ve bu tür donanım üretimlerinin Avrupa'da yapıldığına ben ancak %5 olasılık veririm. (Tüketici elektroniği üretimi ve pazarlama sektöründen gelen elektronik haberleşme (yarı-emekli) mühendisiyim!) Özet'le esas üretici Tilgin dahil başkalarına ve dolayısıyla Vestel'e de üretim yapan Huawei veya bir başka Uzakdoğu/Çin firması olması %95 olasılıktır. Bu tür fason üretimlerde gerek cihazın ABS gövdesinde gerekse içindeki elektronik devre plaketinde çeşitli ufak değişimlerle algılamalar yaptırmak çok kolaydır. O devre plaketine esas üreticiye ZAPAZAP/Türkiye diye bir serigrafiyle plaket parça no'su bastırmak çocuk oyuncağı; yeter ki vereceğiniz sipariş yeterince büyük olsun. Cihazın ABS gövdesinin üzerine Türk Telekom logosu falan gibi şeyleri serigrafiyle yazdırmak zaten işin en kolayı. Bana forumdaşlar cihazın yakın çekim fotolarını yolladılar: gerçekten de üzerinde "Türkiye'de üretilmiş" olduğunu algılatacak ufak tefek oynamalar yapılmış: arka paneldeki 12Vdc güç giriş soketinde POWER değil GÜÇ kazınmış. RJ11 telefon soketinin üzerine de TEL yerine TELEFON kazılmış. Bunlar da kolayca yapılacak işler. Etikette VESTEL ve "Made in Turkey" (bu arada "Türkiye" değil! :mad:) basılı ama eminim o etiket Türkiye'de hazırlanmış; 08/22 üretimli bir cihazda bunu atlamak zaten ayıp. Esas karton ambalaj kutusundaki etikette de İthalatçı (Üretici değil!...) Vestel belirtiliyormuş...

Samimiyetle şunu söyleyebilirim: Vestel'in bu model için ticareten Tilgin'e mi, Huawei'ye mi doğrudan muhatap olduğunu kesin olarak söyleyemem (bilemediğimden). Yazılım için Tilgin'in alt şirketine lisans ödeyip, bu yazılımı Huawei'ye DGW9000'e yüklemeleri için vermiş de olabilirler. Cihazlar Çin'den ambalajsız (dökme) gelmiştir, üzerlerinde yazılım varsa vardır, yoksa da burada Vestel tarafından yüklenmiştir. Keşke böyle (ikincisi) olsa; o durumda cihazın USB portundan revize yazılım yüklenebilir sonucunu çıkartabiliriz. Cihazın yanından çıkan 220Vac/12Vdc güç adaptörü ve Ethernet kablosunu Vestel zaten yan sanayilerden temin etmiştir. Etiketleme, dökümantasyon (kullanım kılavuzu vs.), esas karton ambalaj kutusu da yerlidir. Aslına bakarsanız Vestel'in teknik olarak bu cihazı Türkiye'de sıfırdan üretme kapasiitesi var. Ancak kalıp, ABS kutusunun baskısı, elektronik devre elemanlarının ithalat yoluyla temin edilp burada üretilecek boş plakete dizilmesi ve test edilmesi gibi işlerin maliyeti, Huawei'den böyle dökme alım (ithalattan) daha pahalıya patlayacağından Vestel konuya o yönden yaklaşmamıştır. Bunu da %90 olasılıkla iddia ederim.

Bilgilerinize!(y)

Forum Fiber KAF Panel