Türk Telekom GPON altyapı hakkında kullanım deneyimim ve fikirlerim

Herkese Merhabalar;

Ben Türk Telekom GPON altyapısını evimde Kasım 2020'den beri kullanmaktayım. İstanbul Avrupa yakasında yaşamaktayım ve atacağım ping sonuçlarını bulunduğum lokasyonumda göz önüne alınması için belirtiyorum. Şehirden şehire ISP'nin ping değerleri değişiklik gösterebilir. 2006'dan beri (TTNet) Türk Telekom abonesiyim ve Türk Telekom'un ADSL (6 sene), (FTTC tip) VDSL (8 sene) ve (FTTH) GPON (1 sene) altyapılarını da aynı evimde kullandım. ADSL ve VDSL altyapılara kıyasla GPON'dan çok memnunum. GPON altyapı hakkında merak ettikleriniz varsa sormanızı isterim.

Türk Telekom'un müşteriye verdiği cihazlar;

1.
Router olarak bana verdiği cihaz ZTE ZXHN H298A verdiler. Bazı müşterilere TP-Link Router veriyor.

2. ONT cihazı olarak Nokia G-010G-Q verdiler. Bazı müşterilere Huawei ONT cihazı veriyor.
Not: Ekim 2021 yılında Türk Telekom'dan isteğimiz üzerine Nokia G-240G-C model ONT ile değiştirilmiştir.

Türk Telekom'un GPON altyapıda müşterisine verdiği cihazlar hakkında fikirlerim ve deneyimlerim;

1.
ZTE router'dan kesinlikle memnun kalmadım. WiFi çekim performansı çok düşük, ikinci bir cihaz bağlandığında diğer cihazın internet performansını çok ciddi bir şekilde etkilemektedir. Arayüzün de ayar yapmak imkansızdır ve Türk Telekom tarafından arayüzdeki bazı bölümlere kilit konulmuş. Bende ZTE Router'ı komple iptal edip ve kutusuna koyup VDSL altyapımdan kalan Asus DSL-AC68U ile modem/router'ımı taktım, bozulana kadar bu cihazı kullandım. Asus DSL-AC68U bozulduktan sonra da Asus RT-AX86U'ya geçtim. Asus'un iki cihazını da uzun süredir kullanmış birisi olarak söylemek isterim ZTE'ye kıyasla çok hız-ping konusunda çok stabiller, arayüzlerinde istediğim ayarları yapabildim ve WiFi ile ilgili problemlerim ortadan kalktı. (Tivibu) IPTV kullanmıyorsanız Gpon altyapınız varsa kesinlikle ZTE Router'ı (Bridge moda almadan kökten iptal edip) değiştirmenizi öneririm.

2. Nokia ONT'ler hakkında kesinlikle cihaz kaynaklı kopma, ping ve vb, gibi bir sorun yaşamadım ve çok memnunum. İlk verilen ont cihazını değiştirmemizin ana sebebi VOIP'yi kullanmak istediğimiz için oldu. Voip'yi kullanabilmek için ZTE router'ı takmak gerekiyordu. ZTE router'ı kullanmamak içinde Telekom'a bunu bildirdik ve bize Nokia G-240G-C ONT cihazını verdiler. Bu Nokia ont cihazı ile tek fiber kablo üzerinden evime dört adet internet VAE olacak şekilde hizmet alabilme hakkı ve Voip kullanabilme hakkına sahip olmuş oldum.

Bir senede Türk Telekom GPON altyapıda yaşadığım arızalar;

1.
Türk Telekom kaynaklı yüksek Ping ve Jitter sorunu. Arızanın giderilme süresi 24 saat.
452d07e0-fafa-4495-b950-b8d015156e34.png

2. Türk Telekom kaynaklı Download hızımın 100mbps'den 0.22mbps'lere düşmesi. Arızanın giderilme süresi 48 saat.
768225fb-a2b8-4781-b1d3-4cbc7925c308.png

Bir senede Türk Telekom GPON altyapıda pozitif ve negatif yönde yaşadıklarım;

1.
21 Kasım 2020'den 26 Eylül 2021 tarihine kadar download hızım 95mbps'idi. Bölgemde altyapı çalışması yapıldıktan sonra hızım 08.10.2021 tarihinde download hızım 112-113mbps arası olmuştur.
183b6733-da99-4a73-aa1e-1001baed3566.png
ea303511-cc8c-406f-91ee-ba5df8897c81.png

2. Türk Telekom'un GPON altyapısında kesinlikle insanların internete yoğunlaştığı saat dilimlerinde hızımın düştüğünü ve pingimin ve jitter'ımın arttığına şahitlik etmedim ve bu konuda çok memnunum. Her saat ve her dakika çok stabil çalışıyor. Bölgeden bölgeye bu durum değişiklik gösterebilir.

3. Yurtiçi ve Yurtdışı pinglerimin ''bana göre'' çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Bu konuya aşağıda değineceğim.

Türk Telekom'a ödemiş olduğum fiyat ve paket bilgisi;

Kullandığım paket: 3 Ay Bedava Kampanyası Yalın 100MBPS'e kadar Full Limitsiz paket kullanmaktayım.

Ödemiş olduğum faturanın tutarı: Ayda 169TL'dir. Bu fiyatın içinde 6 TL Telekom'un verdiği ZTE router'ın parası ve yalın internet hizmetin ücretide dahildir.

Türk Telekom müşterisi olarak Türk Telekom'dan beklentilerim:

1.
100mbps'lik paketleri kesinlikle günümüzde yetmemektedir ve bu paketlerin yükseltilmesini beklerim. Yükseltilecek deniliyor umarım santral çalışmalarını hızlandırırlar.

2. Upload hızları ülkemizde kesinlikle çok kötü herkeste benimle hemfikirdir. Pandemi olmasaydı Türk Telekom 4mbps upload hızı ile sınırlı tutacağına kesinlikle eminim. Pandemi olmasına rağmen 8mbps'e çıkarsa dahi bu hız hiç bir şekilde kullanıcıya yetmiyor. Her müşterinin upload hızı ne kadar kaldırıyorsa her müşteriye limitsiz upload hızını verilmesini beklerim Türk Telekom'dan.

3. GPON altyapılara özel paket 1000/1000mbps gibi simetrik hız paketlerini ucuzdan her kesimin ulaşabileceği paket çıkarmalarını istiyorum.

4. Türk Telekom'un paketlerin fiyatları diğer operatörlere kıyasla çok pahalı ve fiyatına göre download hızları çok yavaş kalıyor. TürkNet'in yaptığı gibi tek paket çıkarıp tek fiyat ve herkesin altyapısı ne kadar hızı kaldırıyorsa o fiyat üzerinden vermeleri bence mantıklı olabilir. Türk Telekom'a bana göre maliyeti çok fazla olmayacaktır.

Türk Telekom GPON altyapıda ki ping ve hız değerlerim;

Not: CMD üzerinde paylaşacağım verilerdeki ip adreslerini güvenlik sebebiyle blurlamış bulunmaktayım.
LoL'de EUW, EUNE, NA, JP gibi sunucularında hesaplarım olmadığı için oradaki ping sonuçlarını oyun içinden resmini koyamayacağım. CMD üzerinden server ip'leri üzerinden tracert şeklinde koymaya çalışacağım.

1. LoL TR sunucusu oyun içi aldığım ping değeri;
Screen06 (4).png

2. LoL TR-İstanbul sunucusunun ping değeri (CMD);
LoL TR CMD.png

3.
LoL EUNE-Frankfurt sunucusunun ping değeri (CMD);
LoL EUNE.png

4. LoL EUW-Paris Sunucusunun ping değeri (CMD);
LoL EUW.png

5. vie.valve.net sunucusunun ping değeri (CMD);
vie.valve.net.png

6. Steam üzerinden download hızım mbps cinsinden (mb/s cinsinden değil);
Steam Down Hızı.png

7. En güncel speedtest hız testlerim;

Türk Telekom Avrupa sunucusu;
12600701425.png

Mert Kuşkapan Speedtest Sunucusu;
29307338-59e9-4c35-b584-7aa398a1e6d8.png

Son düzenleme:

Timucin

Moderator
Moderator
Steam'de isterseniz Mbps cinsinden de görebilirsiniz. İlla mb/s cinsinde kullanmak zorunda değilsiniz. Gpon'da hızın tamamını kayıpsız alırsınız. Karşı tarafın sunucusunun yoğunluğuna göre sizin hızınız değişir. Benim paylaştığım videoda görebilirsiniz. 600-700mbps civarında download yapıyordum. Oysaki 940mbps download alıyorum.

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici
Nasıl yani? Siz Speedtest üzerinde hız ölçümünü MBPS/sn olarak yaparsınız. Lakin Steam üzerinde indirme yaparken MB/sn olarak görürsünüz. 100 MBPS= 10 MB/sn indirmeye, 1000 MBPS= 100 MBPS/sn indirmeye eşittir. (Değerler yaklaşık sonuçtur.)

Son düzenleme:

Timucin

Moderator
Moderator
Forum Fiber KAF Panel