Soru Türk Telekom VoIP kullanılabilme ve router değiştirebilme hk.

Bu kullanıcı aşağıdaki konu hakkında soru sormaktadır!

Kadir34

New member
Selam herkese ben bu formu bugün tesadüf üzerine görüp bugün yeni üye oldum Mert Kuşkapan'ın sıkı takipçisiyim videoların izleyerek bir çok konu hakkında bilgi sahibi oldum öncelikle böyle bir form oluşturduğu için kendisine çok teşekkür ve saygılarımı sunarım insanlara çok faydalı olacağını düşünüyorum formda gezinirken aradığım bir konu hakkında bölüm gördüm ama istediğim bilgiler eksik ve internette hiç kimseler bu konu hakkında video ve bilgi paylaşmamış durumda 1 aydır araştırıyorum sorunumu çözüm bulamadım buradaki konuyla aynı biraz farklı bir sorunum var bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok memnun olacağım şimdiden çok teşekkür ederim yardımlarınız için konuyu anlatıyorum
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Türk Telekom kullanıyorum binamın girişinde Türk Telekomun kocaman fiber kutusu var ben 3 ncü kattayım bundan birkaç ay önce Türk Telekom ekibi gelip bütün binaya her katın dairesinin oraya kablo kanalı içinde fiber kablo çekip dairelerin oraya kadar gittiler fiber kullananlara daire içine bağlantısını yapıp gittiler 30 yıldır ttnet müşterisiyim hiç operatör değiştirmedim ayriyeten evde ev telefonum var daireme ont cihazı gpon cihazı takıldı Huawei marka Zyxel marka AX1800 kablosuz Dual-band gigabit Voip Home Gateway /EX3301-TO wifi 6 destekli model bir fiber modem verildi üretim yılı 04/2023 yazıyor ev telefonumda internetimde bu modem üzerinden geçiyor bakır kablo hattı iptal oldu fiber üzerinden verilmeye başlandı internetim bağlantı sorunum var ve hız problemi ve çekim gücünden Türk Telekomun verdiği cihazı iptal etmek veya köprü modunda kullanmak istiyorum yana yana yani kapı kapıya 2 dairem var birinde annemler diğerinde ben oturuyorum benim dairemden yan daireye cat 7 flat kablo var çekilmiş hazır orda daha önceden kullanmış olduğum Tp-link c20 router modemim var hala kullanıyorum geçen hafta amazondan yurtdışından cat 8 kablo aldım 1 mt kısa 2 ay kadar önce Tp-link archer ax73 model wifi 6 modemini aldım 6 antenli özellik ve çekim kalitesi süper ötesi diye ax 73 ana modem olarak kullanıyorum gpon cihazından cat 8 kablo ile ax 73 model Tp-link modeme taktım ayarları yaptım kullanıyorum fakat bu modemi alırken dikkat etmediğim bir konu vardı rj11 yani telefon hattı çıkışı yok ev telefonunu kullanamıyorum cat7 kablonun bağlı olduğu tplink c20 routeri söküp türktelekomun vermiş olduğu zyxel modemi yan daireme taksam ev telefonunu da orada kullanmak istiyorum annem kullanıyor ev telefonunu o yüzden oraya takmak istiyorum ama modem çalışmıyor Türk Telekomu arıyorum Zyxel'l müşteri hizmetlerine yönlendiriyor orayı arıyorum türktelekoma yönlendiriyor kimse ilgilenmiyor en son dün akşam sinirlendim kavgalı gürültülü Türk Telekomla görüştüm en sonunda baklayı ağzından çıkarttı ve bana dediği şey fiber modem sadece bizim verdiğimiz modemlerdir fiber modem piyasada yoktur destekli ürünler vardır onları da kullanmazsınız bizim verdiğimiz modem haricinde kullanamazsınız deniyor fakat ben şu an kullanıyorum ve internetim baya hız farkı oluştu bu çok farkediliyor Türk Telekomun vermiş olduğu modemi router moduna aldığımda çalışmıyor lan çıkışına bağlı kablodan internet gelmiyor modeme kablodan internet alamıyor ve haliyle modemi ve ev telefonunu kullanamıyorum taahhütüm de olduğundan dolayı bozamıyorum bu konu hakkında hiç bir yerde bir bilgi paylaşımı yok elimdeki c20 router access point özellikli modemi satıp wifi 6 destekli yeni bir modem almış olsam rj 11 çıkışlı hem ev telefonumu hem de interneti kullanabilir miyim bilmiyorum veya bugün aklıma gelen birşey oldu işe yarar mı bilmiyorum gpon yani ont cihazından gelen cat8 kablomu lan portlarından birine taksam birde ufak bir kablo ile tester denilen rj45 kablo il wan çıkışına köprüleme yapsam diğer modemde lan çıkışlarından birine bağlı zaten köprü modun da değilde normal modem modda olsa lna çıkışından wan çıkışına taksam aynı anda iki modemde de wan çıkışlarını kullanabilir miyim lan üzerinden köprü modu ile veya harici küçük hub swich alsam gpondan gelen ucu çoğaltsam kullanabilir miyim nasıl bir şey yapsam sağlıklı bir şekilde kullanım yapabilirim evtelefonunuda kullanmam gerekiyor harici modem daha sağlıklı olur derseniz Tp-link veya Keenetic marka köprü modeunda kullanabileceğim hangisi öneri olur ama rj 11 çkışlı yanı ev telefonunu da kullanmam gerekli bu konu hakkında hiç bir yerde ne bir makale nede bir video göremedim biraz karışık anlatmış olabilirim kusuruma bakmayın lütfen siz konuyu okuyup toparlayıp bir cevap yaza bilirseniz hem ben hemde benim gibi ilerde veya şimdi madur olan veya bu konu hakkında cevap arayanlar açısından faydalı olmuş olacak birde Mert Kuşkapan beyden bir ricam olacak bu konu hakkında bir video çekebilirse çok iyi olur saygılarımla

Moderatörün son düzenlenenleri:

mafaky

Active member
Evet, biraz karışık anlatmışsınız ve belki tamamını anlayamamış olabilirim. Ancak ben bildiklerimi anlatayım; siz ona göre sonuçları çıkartınız.

1) T.Telekom'un FiberNet (FTTH) hattı için verdiği HGW'ler (=Fiber Modemler ancak bu cihazlar teknik anlamda "modem" değiller) sadece o hat için kullanılabilir. Örneğin yan tarafta annenizin oturduğu daireye ayrı bir abonelik aldınız ve oraya binanın bodrumundaki OFDK'dan ayrı bir fiber hat çektirdiniz. Sizdeki o Zyxel EX3301 HGW annenizin hattında kesinlikle çalışmayacaktır.
2) Telekom'un verdiği bu HGW'lerde bir veya iki RJ-11 telefon için çıkış bulunuyor. Sabit telefon hattını dediğiniz gibi fiber (FTTH) hattına tanımlıyorlar ve artık bakır altyapıyla işiniz bitiyor. Sabit telefon artık VoIP altyapısıyla yani internet üzerinden çalışıyor. (Hatta şöyle bir durum da var: bende T.Telekom altyapısından hizmet veren bir ISS'ten internet için aboneliğim var. Ancak aynı HGW'ye bir de T.Telekom'un artık VoIP üzerinden çalışan sabit telefon takılı! Alternatif ISS bu internet hattını (diyelim borcundan) kesse dahi sabit telefon hattı çalışmaya devam etmekte...)
3) Piyasadan satın alacağınız daha iyi çekim gücü olan Wi-Fi Router'ları üzerlerinde bazı ayarları yaparak Telekom'un HGW'si olarak kullanabilirsiniz. Teknik bir sakıncası yok; hepsi de mükemmelen çalışır. Ancak bu piyasa ürünlerinin hiçbirinde RJ-11 çıkışları yoktur.
4) Sizin yapabileceğiniz en pratik çözüm:
a) Zyxel EX3301'yi (kendi dairenizde) kullanmaya devam edeceksiniz.
b) Zyxel'in Wi-Fi performansı yetersiz kalması halinde bunu araya bir repeater veya ek wi-fi router koyarak iyileştireceksiniz. Ama bana göre en sağlıklı çözüm o sağır bölgelere Ethernet kablosu (Cat. 6, 6A hadi paranız çoksa Cat. 7) çekmek olacaktır. Şimdiki laptoplarda RJ-45 Ethernet girişleri artık pek yok ama RJ-45 girişi olan ve laptopa USB'den bağlanabilen adaptörler var (hatta bazı modellerde RJ-45 artı 3 adet USB 3.0 soketi olanlar var...)
c) Annenizin evine de sabit telefon için Zyxel'den bir telefon kablosu çekeceksiniz. Hatta biri sizde diğeri annenizde paralel çalışan iki telefon cihazı da kullanmanız mümkün.
5) ONT'den çıkan Cat. 6/7/8 Ethernet kablosunu Zyxel'in WAN girişine takacaksınız, başka yolu yok. Zyxel'in LAN portlarından da 1 Gbps'ye kadar internet sinyali alınabilir. Benzer durum dışarıdan aldığınız bir wi-fi router için de geçerli ancak bu cihazda RJ-11'ler yok! Zyxel'i de wi-fi için mutlaka bir repeater ya da bir diğer wi-fi router ile eşleştirebilmeniz lazım. Benim diğer FTTH hattımda da Zyxel EX3301 çalışıyor ama ileriki zamanda araya bir repeater koymam gerekecek. Açıkçası daha denemesini yapmadım.

Kadir34

New member
şöyle bişey yapsam olmazmı ONT çıkan cat 8 kablomun ucunu hub vasıtası ile çoklasam hem zyxel hemde tplink modemimin wan girişlerine taksam tek çıkış iki modem şeklinde kullanabilirmiyim birde amzonda bir ucu rj45 diğer ucu rj 11 olan kablolar satılmakta yurtdışındn gönderim bu kobloyu kullanabilirmiyim çalışırmı yada cat 6 kablodan kendim yapabilirmiyim olursa çalışırmı benim amacım ev telefonumu kullanabilmek şu anda kullanamıyorum zyxel modemi tamamen iptal edebilirim kullanmasam da olur önemli değil dediğim gibi ev telefonumu nasıl kullanabilirim rj 45 çıkışlı modemlerde. Archer AX73 AX5400 Çift Bant Gigabit Wi-Fi 6 Router özel satın aldığım router tp linkin gpondan gelen kablo ile bağlı ana modemim bu.

mafaky

Active member
Benim bildiğim kadarıyla sabit telefonu kullanabilmek için (ister siz ister anneniz/yan tarafta ya da her ikiniz birden kullanabilmeniz için) o Zyxel HGW'ye muhtaçsınız. FTTH sistemde esas modem işlevini o HGW değil ONT görür. Ancak ONT ile HGW birbirine tanımlıdır. VoIP yani internet üzerinden telefon görüşmesi yapabilmek için de siz zaten ONT'ye muhtaçsınız ama ONT ile VoIP tlf. bağlantısını sadece o HGW yapabilmekte.
ONT'nin çıkışını o haliyle çoklayamazsınız. Ha, tek bir fiber kablo üzerinden istenirse 4 ayrı FTTH (internet) hattı tanımlanabilir ama o zaman o tek çıkışlı ONT kullanılmaz, 4 çıkışı olan bir ONT kullanılır. Ama bu 4 çıkışlı ONT de kesinlikle HGW değildir; üzerindeki 4 ayrı LAN çıkışı 4 ayrı HGW'ye bağlanır. Ancak bu tamamen ayrı bir konu; sizinle ilgisi yok!

ferhatdurdu

Active member
ayrı fiber modem kullanıp. aynı anda ev telefonuda mı kullanmak istiyorsun

Kadir34

New member
tek daireye gelen fiber internetim var ev telefonuda kullanıyorum sözleşmem olduğu için iptal edemiyorum türktelekomun vermiş olduğu modemi çıkarttım kullanmıyorum kendi özel routerim var onu şu an kullanıyorum bayağı hız farkları oluştu farkedilecek seviyede ev telefonunu kullanmak istedim boşu boşuna para veriyorum hala bakıyorum bir çözüm bulabilirmiyim diye şu an için yok imkansız diye birşey yoktur asla illaki vardır bir çözümü bilen yok yurtdısı videolarda yapanlar var yabancı videolarda gördüm internettede 1-2 yerde denk geldim gerçekmi yalanmı bilmiyorum yapanlar olmuş aklıma bir fikir geldi olurmu bilmiyorum gpondan çıkan tek kabloyu splitter ile çoklayıp router ve telekomun verdiği modemi ikisinide ana modem olacak şekilde yapsam çalışırmı ppoe kullanıcı adımı şifremi biliyorum yada mac adresi kopyala olayı var araştırıyorum bakalım bir sonuç çıkacakmı imkansız diye hiç bir şey yok tur herşey mümkündür sadece bilen veya ülkemizde yapan bilgisi olan yoktur umarım bu tarz konu hakkında daha fazla bilgi toplayabilirim mert kuş kapan beye ulaşmaya çalışıyorum bir türlü ulaşamıyorum bu konu hakkında detaylı bir araştırıp inceleyip video paylaşımı yapabilse çok iyi olurdu sırf bu olay için linkidink hesabımı açmaya çalışıyorum orda yazılım uzmanlarına danışacağım bulursam bir çözüm burdan paylaşırımbulamaz isemde yapacak malesef bir şeyim yok sözleşme bitene kadar bekliyeceğim ekim ayına kadar

ferhatdurdu

Active member
çözüm olarak ev telefonunu yönlendirme yapılarak da gelen aramalara cevap verilebilir.
2. çözüm (
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
) parantez içindeki linkde var. gpon cihazının telefon portlu olanını talep edebilirsiniz. ben aynı anda 2 farklı fiber internet kullanıyorum bende de telefon çıkışlı gpon bulunmakta. bunlarda çözüm olmaz sa.
voip olan dect telefonlar var. bunlardan alıp telefon hattının sıp hesabını dect telefona kurulumu yaptırılıp kullanılabilir.

mafaky

Active member
Soru sorduğunuz Forumdaş da cevabını versin ama T.Telekom'un bakır altyapıdan çalışan sabit hattını isterseniz FTTH üzerine tanımlatarak VoIP larak çalışan bir (sabit) telefon hattına çevirtebilirsiniz. Hatta bende bir adreste bakır altyapıda çalışan bir sabit telefon hattı ve aynı zamanda T.telekom altyapısından çalışan bir FTTH aboneliği vardı. MH ile görüşerek bu sabit telefonu Fiber hatta tanımlattım. Telekom'da bu işleme de "nakil işlemi" diyorlar ve 149 TL ücret alıyorlar. Yani adres olarak bir nakil durumu söz konusu değil. Telefon cihazının kablosunu olduğu yerden çıkarttım ve FTTH için verilmiş HGW'nin Phone soketine taktım; o kadar. Yani Telekom'dan kimse gelip bir işlemde bulunmadı.

ferhatdurdu

Active member
mafaky abi
mafaky abi ben adsl den fibere geçmeden önce de bakır altyapıda sabitt telefon hattımı kullanıyordum (faturası ayrı gelen) bir de ttnet firmasından da sabitt hatttım vardı. oda adsl modeme tttanımlı çalışıyordddu. (fattturassı intternett faturaassının içinde geliyorddu) farkllı adrese ttaşınınca benimm bu hattımı kkaapatttılar bi ddaahaa o numaraamı aakttiff etmeddi türktelekomm. ben o numaaramı bi ttürlü ggeri aallamaadım ttürktelekomddaan. bunun için ne yapmak gerek numarayı geri almak için. o numaramı yaklaşık 10 senedir kullanıyorddum heryöne 100dk 5tl ücretti vardı (KLAVYEM HARFFLERİ BİRDEN FAZLLA ÇIKARIYOR TUŞLARA BASINNCA BİLGGİNİZ OLSUN)

mafaky

Active member
Kafam biraz karıştı ve de eski günlere dönmekte zorlandım. ADSL faturasının içinde gelen TTNeet üzerinden olan o sabit telefon hattında, telefon cihazının kablosu ADSL modeme mi takılıydı? Tamam o dönemlerde az sayıda model olarak VoIP ADSL modemler vardı (bir tanesi bende hatıra olarak durmakta: AirTies WAV-140...) ve bunların arkasında da bir RJ-11 telefon soketi vardı; sizdeki modem öyle bir modem miydi? (FTTH'ta da sabit telefon hattı artık nasıl VoIP'e çevriliyorsa, burada da temel mantık aynı...)

Herhalde taşındınız yeni adreste siz ADSL ile devam ettiniz ama sonradan FTTH dönüşümü yaptınız. Bu durumda en azından o hattın iptal edilmemesi gerekirdi diye düşünüyorum, eğer siz iptal ettirmediyseniz.

Ama hattı (aynı telefon numarasıyla) geri almak başka, tarifesiyle birlikte geri almak başka. Aynı numara için terk edilen ve yeni gidilen adresin aynı şehirde (İstanbul'da aynı yakada) olması gerekiyor.

ferhatdurdu

Active member
Kafam biraz karıştı ve de eski günlere dönmekte zorlandım. ADSL faturasının içinde gelen TTNeet üzerinden olan o sabit telefon hattında, telefon cihazının kablosu ADSL modeme mi takılıydı? Tamam o dönemlerde az sayıda model olarak VoIP ADSL modemler vardı (bir tanesi bende hatıra olarak durmakta: AirTies WAV-140...) ve bunların arkasında da bir RJ-11 telefon soketi vardı; sizdeki modem öyle bir modem miydi? (FTTH'ta da sabit telefon hattı artık nasıl VoIP'e çevriliyorsa, burada da temel mantık aynı...)
ADSL kullandığım zamanlarda faturası ayrı gelen sabit hattım hariç bide ttnet faturası için de gelen sabit hattım vardı ama voip ile çalışıyordu, 2010 - 2019 yılları arasında kullandım ilk modemim zyxeldi o arızalanınca huawei hg655d modem ile voipi kullanmaya devam ettim voip hattı uzakdan modeme ttanımlanıyordu o şekil kullanıyorddu aylık ücreti 5TL her yöne 100dk paketi o dönemler paket addı şöyle geçiyordu (ttnet alo internet üzerinden ses hizmeti) daha sonra bu voip hat yeni müşteri alımına kapatıldı. ben kapatttırmayıp epey bi zaman kullandım. adres değişikliğinden sonra fibere geçince o numaram bidaha açılmadı sebebini sorduggum da paket satışa kapalı ben kendi istteiğimle kapattırmışım yanıtını verdiler. ama ne ttürktelekom çalışanı ne de ttnet çalışanı bu anlattıklarımı hiç anlamadı. her seferinde sizi ev telefonu müşteri hizmetttlerine yönlenddiriyorum deyip yardımcı olmaddılar

KYTECHNGAMING

Active member
EX3301 Geniş Bant altında köprü modu açılacak.
Hangi lan portu olduğunu siz seçeceksiniz. Oradan bir kablo ile router wan portuna takacaksınız.
DHCP kapatılacak
Firewall kapatılacak.

Alacağınız router içinde pppoe ayarlarını yapacaksınız.
Heme telefon hem internet çalışacak.

Telefon hizmeti kullanmıyor olsaydınız direk ont ' den gelen kabloyu router'a bağlayarak pppoe sonlandıracaksınız.

mafaky

Active member

KYTECHNGAMING

Active member
Başka çözüm olmuyor maalesef abi.
Servis sağlayıcıları SIP bilgilerini versin, Keenetic üzerinde sonlandıralım. Ama bundan başka çözüm yok. Beyfendiler burada çaktırmadan minimal bir düzen kurarak hanımefendilerle orta yolu bulmalıdır. :) Zor bir durum kabul ediyorum.

can1

New member
Merhaba,

Dijital sabit ses hizmeti için SIP bilgileri [VLAN ID, IP, DNS1-2, Ping DHCP Ağ Geçidi, SIP Sunucusu (DNS,SRV1-2), Telefon 1- Kayıt Sunucusu] bende mevcut.

TTNET ZTE H3600 V9 modemi devre dışı bırakarak optik ağ terminali -> ASUS DSL-AX82U yönlendirici -> Linksys PAP2T 2 FXS Bağlantı Noktalı VoIP Adaptörü donanımıyla Türk Telekom dijital sabit ses hizmeti de almak mümkün müdür acaba?

mafaky

Active member
Teorik olarak bana mümkün gözüktü gibi ama pratikte olur mu bilemem...

Size birşey ifade edecekse şu an bendeki durumu anlatayım: Benim T.Telekom altyapısından hizmet veren bir alternatif ISS'ten (X Firması diuelim) FTTH aboneliğim var. T.Telekom bana ZTE H298A "Fiber Modem" (=HGW) getirip kurdu. Aynı adreste T.Telekom'un bakır altyapısından çalışan sabit telefon hattı da var(dı). Kafama esti, T.Telekom'a (TTNet'e değil) telefon açtım ve MH'ne "bu telefon hattını fiber üzerine verip VoIP olarak dönüştüremez misiniz?" diye sordum. Şansıma teknik tarafı olan bir MH yetkilisi ile konuşmuşum. Günlerden iyi hatırlıyorum Cumartesiydi. "Tabi ki olur!" ama bürokratik yönden size nakil işlemi yapıyorum!" dedi. Yani benim telefon hattı başka bir adrese falan taşınmıyor ama bu işleme de "nakil işlemi" diyorlarmış; bu sayede öğrenmiş oldum. Pazartesi sabahı bismillah Telekom Santralından aradılar (bizim bölgeye bakan evlere gelip FTTH kurulumu falan yapan arkadaş; daha evvelki işlerden tanışmıştık...) "Abi ben buradan geçişi yapıyorum. Sen telefonun mevcut kablosunu çıkart, ZTE'nin Phone-1 RJ-11 girişine takıver; benim gelmeme gerek yok!" dedi. 5 dakika içinde analog hat VoIP hatta geçilmiş oldu.

Yani var olan FTTH hattına, başka bir operatörün (T.Telekom'un) VoIP hattı tanımlanmış oldu.

Bu sistem nerede su koyuveriyor? Internet sağlayan operatörün (X Firması) ilginç bir faturalama ve tahsilat sistemi var. Eğer her ay belli bir güne kadar çıkan faturayı ödemezsem akşamı o gün akşamısaat 23:30'da internet kesiliyor. İnternet kesildiği takdirde tamamen başkasına (T.Telekom'a tanımlı), borcu falan da olmayan VoIP telefon hattı da kesiliyor; ödeme yapıldığında internetle birlikte tekrar açılıyor!

mertkuskapan

Administrator
Yönetici
İlgi ve desteğiniz için çok teşekkür ederim. Voip server kurmak üzerine ip telefon koymak biraz sıkıntılı süreç. SIP tanımları network yapılandırmaları bir hayli zor. Lisanssız santral yazılımları kullanmanızı da asla tavsiye etmem açıklardan yararlanılarak sizin voip sunucunuz üzerinden yurtdışı aranarak kabarık fatura çıkması sağlanıyor.

En temiz çözüm dairenizdeki gpon cihazından hattınızı telekomun verdiği gateway cihaza bağlayın. Gateway cihazınızın intenet vlanına gidip köprü moduna alın ve Gateway cihazın arkasından bir tane ethernet cıkışı alıp ana routerinize girin ve hattınızı pppoe bilgilerini girerek kendi routerinizde sonlandırın. Mesh sisteminiz varsa kurun yoksa ucuna swich bağayarak networkünüzü çalıştırabilirsiniz.

Telefomun Gatewayının arkasındaki rj11 soketine bir kablo takıp annenizin evine götürüp telsiz telefon bağlayın.

en temiz ve sıkıntısız çözüm budur

Forum Fiber KAF Panel