Eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
DSL-AC68U'nun ikinci el fiyatı 1500TL-2000TL aralığındadır ve 10 yıl önce çıkmış bir cihaz. Daha yüksek fiyat isterse almayın derim RT-AX86U'ya yönelirsiniz o zaman.
Yukarıdaki mesajımda herşey netti aslında ama sanırım birkez daha açıklamam gerekiyor.
Bahsettiğim ASUS DSL-AC68U modeline para vermiyorum ki ben.Çok samimi bir arkadaşım. “ Benim evde atıl vaziyette Asus DSL- AC68U var.İstersen al-kullan “ dediği için kullanacağım o cihazı.Yani arkadaşıma herhangi bir para vermeyeceğim.Para ile almayı düşünseydim model olarak Asus RT-AX86U Pro almayı düşünüyordum zaten.
Dolayısıyla bana ücretsiz olarak gönderildiği için alıp kullanacağım bahsedilen modeli.Bir aksilik olmazsa da yarın elimde olacak.
Uzun bir aradan sonra yeni ve olumlu gelişmelerle aranızdayım.İşte bendeki detaylar.
Önceki mesajlarımı okuyanlar oturduğum apartmanda uzun bir süredir ADSL internete mahkum olduğumu ve binaya biran önce Fiber altyapı getirmeye uğraştığımı biliyor zaten.
Aylardır site yönetimine yaptığımız baskılar ve yapılan telefon görüşmeleri sonuç verdi ve bugün itibar ile dairemin içine fiber kablo çekildi.Ama bu sürecin geçen haftaki beni şok eden bölümünü yazmasam olmaz.
Geçen hafta içerisinde sokak ( ve sonrasında da binadaki dairelerin içine ) Fiber altyapıyı çekecek olan yetkili telefon etti ve binaya keşif için bir Türk Telekom çalışanını göndereceğini ve kendisine keşif aşamalarında yardımcı olmamı rica etti.Seve seve kabul ettim ve hafta içi geldi bahsettiği yetkili.Binayı gezdi ve internet altyapısı ile ilgili dağıtım ünitesini görmek istedi.Kapıcıya bodrumda kilitli o bölümü açtırdık ve bahsedilen panoyu açtığımızda yetkilinin söylediği şeyler için şok yaşadım diyebilirim.
Dedi ki " Sizin sokağınızda Fiber altyapı için herhangi bir çalışma yapmamıza gerek yok , çünkü binanıza ait bu kutuya kadar Fiber hat geliyor zaten. "
Dedim ki " Nasıl olur , aylardır gitmediğim müdürlük , konuşmadığım yetkili kalmadı.Kime sorduysam binanızda VDSL ile ADSL internet hizmeti var ama şu an için sadece ADSL portlar boş.Fiber hizmet veremiyoruz dedi bana."
Yetkili dedi ki " Demek ki Türk Telekom'un altyapı kayıtlarında bir anormallik var , buradaki Fiber altyapı gerekli yerlere işlenmemiş ve sorgulamada o yüzden gözükmüyor.Çünkü binanızdaki bu panoya kadar Fiber hat gelmiş zaten , hatta başka bir binaya da buradan Fiber internet dağıtımı yapılmış.Ama sizin binada kullanan yok."
Binanın bodrumunda bulunan pano ve içinin görünümü şöyle :
Ve devam etti.
" Bundan sonrası için işimiz kolay.Site yönetiminin tespit ettiği bir gün ekip gelecek ve Fiber internet isteyen dairelerin içine kadar Fiber kabloyu çekecek "
Ağlayayım mı güleyim mi bilemedim inanın.Aylardır site yönetimini ikna etmek için verdiğim mücadeleye mi yanayım , site sakinlerini ikna etmek için verdiğim çabaya mı ?
Neyse bugün itibarı ile ekip geldi ve bodrumdan dairemin içine kadar aşağıdaki Fiber kabloyu çekti ve gitti.Hatta öylesine yardımcı oldular ki sağolsunlar daire girişine kadar çekerek bırakıp gitmediler ve ricam üzerine salondaki mevcut ADSL modemin yanına kadar getirdiler aşağıdaki Fiber kabloyu.
Bundan sonraki aşama ; Türk Telekom'a telefon edip ADSL internetten Fiber internete geçiş başvurusunu yapmak.
Binanın panosundaki mevcut altyapı gerçekten bana söylendiği gibi önceden beri Fiber altyapıya hazır mıydı onu bilecek kadar teknik bilgiye sahip değilim ama en azından elemanların çalışmasından biliyorum ki bizim dairelere ait hatları bu panoya bağlayıp gittiler.Ve ne sokakta , ne de bina girişinde hiçbir zaman altyapı çalışması yapılmadı.
Dolayısıyla binanızın Fiber altyapı destek durumunu Türk Telekom'a sormadan önce binanızdaki altyapıyı bizzat doğrulamanızda fayda var.Hatta yöneticiye de inanmayın ve kendiniz kontrol edin.Çünkü ben yöneticiye güvenmeseydim , bodrumdaki panonun resmini çekerek Türk Telekom'a gitseydim ; belkide 6-7 ay önceden Fiber internete geçmiş olacaktım.Bu tavsiyemi göz ardı etmeyin , bilginiz olsun.
Son olarak başvuru sonrası Fiber internete geçtiğimde ; arkadaşımın kullanmadığı için bana gönderdiği aşağıdaki ASUS DSL-AC68U'da elime geçti.Ve bir kenarda çalışacağı günü bekliyor.
Şimdilik bu kadar.Fiber internete geçtiğimde ve hizmeti almaya başladığımda yeni gelişmelerden haberdar ederim.
Yakın gelecekte kavuşacağınız FTTH (T.Telekom) şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Anlattığınız olay gerçekten traji komik. Telekom gelip bir binaya (sizin 30 daireli binanız) FTTH sistemi kuruyor ve buradan başka binalara fiber hat çekiyor... (Sahada pasif fiber optik saha dolapları vardır - OFSD diye tanımlanan), onların minyatürünü sizin binanızın altına kuruyor ama sizin binayı hepten es geçiyor ve bu sistemin varlığı kayıtlarda dahi yok!!! İnanılmaz!
Ancak yine de aklıma küçük bir kurt düştü. Aşağıda verdiğim Site'deki sorgulama linkinden bir sizin dairenize ve en azından VDSL kullandığını bildiğiniz bir komşunuzun dairesine ait birersorgulama yapar mısınız? Bir de, sizden fiber kablo çekilen binanın bir-iki adresinde (FTTH kullanan ve/veya halen VDSL'de olan) adresleri biliyorsanız benzer sorgulama yapabilir misiniz? (ama bunu acilen yapınız yani sizin FTTH aktif olmadan...)
Verdiğiniz linkten yaptığım sorgulamada bizim apartman için görünen tablo şu :
Ama panodaki kutuda yazan site ile ilgili bir sorgulama yapamıyorum.Çünkü öyle bir site yok etrafımızda.Yani bu panodan herhangi bir yere ADSL-VDSL yada Fiber hat gidip gitmediğini doğrulama şansım yok.
Belki zamanında başka bir binadan sökülmüş ve kullanılmış bir panodur bu.Üzerindeki donanımlarda da eski bölgeye ait bilgiler duruyor olabilir.
Buradan başka bir binaya Fiber dağıtım yapılıp yapılmadığını da ben bilemiyorum doğal olarak ve gelen teknisyenin bana söylediğini aktardım ama sokaktan bina içindeki panoya herhangi bir kablo çekme v.s olmadığına eminim.Bizim binadaki dairelere dün bu panodan Fiber kablo çekildi ve ekip gitti.Durum bu...
Şu anda binanızda bir OFSD (sokaklarda bulunanın bina içi versionu) var. OFSD=Optik Fiber Saha Dolabı
GökNet sitesinden sorgulama yaptığınızda FTTX-V1(GPON) yok göstermesi de şu an için normal zira teknik altyapı var ama burada Telekom henüz FTTH sistemini aktive etmemiş.
Gelen Telekomcu'nun bu dahili OFSD'den başka binalara da Fiber Hat çekilmiştir yorumu %50 doğru-%50 yanlış olabilir. Böyle hat(lar) çekilmişse de siz o binaya yeni yerleşen birisi olarak bilemezsiniz.
Evet bu dahili OFSD başka bir yerden sökülüp getirilmiş olabilir ama aklımın halen kesmediği bina yöneticisi hatta kapıcısının (eğer yakın geçmişte bu göreve başlamadılarsa) bu altyapıdan neden haberdar olmadıkları. Bilgisizlik mi, sizi savsaklamak mı?
Peki iki sorum daha olacak.
1) Sizin binada ADSL/VDSL altyapının binada var olan bir ankastre donanımı olması lazım; buradan dairelere bakır altyapı telefon hatları çekilmiştir. Muhtemelen kabloları göremezsiniz; inşaat zamanı kanal içinden geçirilmiştir bunlar. Bu ankastreyi tesbit edebilir misiniz?
2) Bu durumda binanın yakınlarında (diyelim bir 500 mt çaplı bölgede) Telekom'un beyaz renkli saha dolabının olması da gerekir. Böyle bir saha dolabı var mı?
Tabi daha düşük bir olasılık var: binanın hem 30 daireli olması hem de çok eski bir yapı olmaması nedeniyle. Binaya FTTC denilen altyapı kurulmuş olabilir. FTTC' aslında sokaktaki saha dolaplarındaki sistemdir; dolaba kadar fiber kablo gelir ondan sonrası abonelere bakır kablo demetiyle ulaşır. Abonelerin binasında reglet denilen bir konektör dizisi vardır: bunun üzerinden dairelere tek tek kablo çekilir. Ancak çok sayıda abone olursa bu saha dolabının minyatürünü binaya takıyorlar (en çok kullanılan Tip-11 dolaptır ve üst köşedeki bir metal etikette be bu yazılıdır. Keza kapak üzerinde çoğunlukla mavi yazıyla Türk Telekom Fiber İnternet yazılıdır. Sizde acaba bir yerlerde böyle bir mini saha dolabı var mı?
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:
@ Papirus
Bu arada merak ettim. 30 dairelik (yanılmıyorum, değil mi?) binada sizinle birlikte kaç daireye FTTH dahili fiber kablo çekildi?
Öncelikle sitede yaşlılardan oluşan ve teknoloji ile ilgisi olmayan bir çoğunluk var.Çoğu normal interneti bile kullanmıyor olabilir.Benim görüştüğüm eski yönetici bile durumdan habersiz ve neyin ne olduğundan bihaber.Hatta Fiber altyapı için Hayır oyun verenlerden birisi.Çünkü bunu sorguladığımda bende sorun yok demişti bana.Sanırım sitedeki VDSL porta sahip şanslılardan birisiydi.Zaten yönetim ; sonradan dışarıdan özel bir site yönetimine devredilmiş ama oradaki yöneticinin teknik bilgisi evlere şenlik zaten.
Neyse fazla uzatmadan şunları yazayım :
Binada bulunan diğer pano , kutu v.s’yi görme şansım yok, çünkü o tür detaylar bodrum katta ve her isteyenin giremeyeceği kilitli bir yerde.Zaten o günde teknik ekip ile girmiştim o bölüme.
Diğer yandan sokaktaki pano yada kutuyu bulmaya gerek yok , gezip bakmak ve araştırmak lazım.Ama şunu iyi hatırlıyorum.7-8 ay önce ADSL hizmet için daireme gelen Türk Telekom yetkilisi bir arkadaş ; bir işlem için sokağa çıkarak panoya gidip gelmişti ve “ En azından pano binaya yakın bir yerde ve bu yüzden 16 Mbit ADSL hizmeti çok kayıp yaşamadan alırsın “ demişti bana.
Ama artık altyapı ve panolarla ile ilgili detayları konuşmaya da gerek yok bence.Bundan sonra önemli olan ; eve verilecek Fiber internet bağlantı hızı ve stabilitesi bence.
Son olarak yılbaşı sonrasında yapılan oylamada ; ben dahil 7 kişi Fiber altyapı istiyoruz diye oy kullanmıştık ama 23 kişi red etmişti.
Önceki günkü çalışma esnasında ekibin elindeki listeye baktığımda ; oylamada evet oyu veren bizim 7 kişilik sayımız 12’ye ulaşmış.Yani artı olarak bir 5 kişi daha talep etmiş site duyurusu sonrasında.
Aleyküm selam. Sizden son birşey rica etsem? Şu anda siz dahil 12 daireye fiber kablo çekilmiş durumda, yanlış anlamadıysam. O kilitli bölüme bir daha girip son halinin (size fiber kabloların çekilmiş halini) de fotoğraflayabilir misiniz?
Sizin binaya getirilip takılan bu donanımı bu işten teknik olarak iyi anlayan bir arkadaşla paylaştım. Çok büyük olasılıkla bu başka bir yerden sökülüp getirilmiş. Bu haliyle pasif bir Fiber Optik Hat Bölücüsü olarak çalışıyor ama dikkat ederseniz o rackın (metal çerçevenin) üst tarafında bir termostat ve iki adet de fan var. Ama alttaki mavi renkli donanımların hepsi pasif donanımlar (elektrikle çalışmayan cihazlar...) ve soğutulmaya falan da gereksinimleri yok. Ama boş kalan yere OLT (=Optical Line Terminal) denilen elektronik kartlar takılsa (ki o zaman soğutulma gerekli) bu komple mini Optik Santral olarak kullanılabilirdi...
Burada Telekom'un bir halt yemesi var ama belki tam olarak "Yaşar yaşamaz" hikayesi değil. Yani o donanımı bir yerlerden söküp getiren ve sizin binaya monte edenler altyapı birimine mutlaka haber vermişlerdir (daha doğrusu bu taşıma işlemi o altyapı birinmiin iş emriyle gerçekleştirilmiştir...) ama her nasılsa bu yenilik sizin/bizim muhatap olabildiğimiz Pazarlama/MH birimlerinin ekranlarına işlenmemiş!!!! Yine de olacak iş değil...
Herhalde Telekom da buradaki ihmallerinin farkına vardı ki özür mahiyetinde sizlere (12 daireye) kendi elemanlarını yollayıp o ince dahili fiber kabloları çektirdiler. Normalde sadece yeterli kablo bırakıp "siz çektirin" deyip giderlerdi.
Bursa’da aylar önce hem Nilüfer Telekom Müdürlüğüne , hemde Bölge Müdürlüğüne gidip altyapı eksikliği için bizzat görüşmüştüm ve görüştüğüm her iki yetkili ( ki alelade kişiler de değildi ) “ Sokakta Fiber altyapı yok , binanızdaki VDSL portlar dolu ve boş olarak sadece ADSL port gözüküyor “ demişti.Yani bizler yönetime karşı sonradan ısrarcı olup uğraşmasak ve araya birileri girmese ; Türk Telekom sokaktan binaya fiber hat çekmek için keşif amacıyla birini göndermeyecek ve bu garip durum ortaya çıkmayacaktı zaten.
Ayrıca o gün keşfe gelen teknik eleman ; mevcut panodaki bir iki hattı kontrol etmiş , santral ile telefonda görüşmüş ve bu hatlarda sinyal olduğunu gözümün önünde doğrulamıştı.Zaten santral ile yaptığı o telefon konuşmasının ardından “ Binada Fiber internet altyapısı var , sokaktan çekmeye gerek yok.Sadece dairelerinize Fiber kablo çekilmesi yeterli olacak “ demişti.Yani tam evlere şenlik bir durum.
Demek ki zamanında birileri bu pano montajını kayıt altına alma anlamında işini eksik yapmış , atlamış v.s ve günümüze kadar da maalesef ortaya çıkmamış bu durum.
Neyse bahsettiğim o kilitli odaya gelirsek ; kolayca girme şansım yok ne yazık ki.Dediğim gibi sadece o gün açıldığında girip görme şansım olmuştu panoyu ve binaya sürekli bakan bir kapıcı da olmadığı için oraya girme işi , artık biraz çetrefilli.
Çünkü binaya bakan bir görevli var ama tam zamanlı bir kapıcı gibi değil ve belli zamanlarda uğrayıp ihtiyaçları gideren birisi.
Dolayısıyla bu görevliden anahtarı almak yada kapıyı açtırmak istediğimde görevli bunun için yöneticiye sormak zorunda kalabilir , muhatap olmaya gerek yok bence.
Son olarak Türk Telekom jest yapmıyor ki bize.Araya birilerinin girmesi ile işi çözüyor ( yada pisliğini temizliyor ) aslında.Ama şöyle de bir durum var.Biz en başından yöneticinin şartlarını kabul etmiştik ve daire başı 1000 TL vermiştik.Yani dairelere çekilen Fiber kablo için daire başına 1000 TL para toplandı.Bu durum beni rahatsız etse de ( ki sokaktan binaya çekme işi olsaydı amenna derdim ) dairemde yaptıkları çalışma için seve seve verdim.Çünkü o gün çalışan iki kişi daire girişindeki uygun bir yere kabloyu çekip gitmedi.Geldiler , daireyi beraberce gezdik , derdimi anlattım , çekilecek Fiber kabloyu salondaki mevcut modemin yanına çekilmesini rica ettim.Sabırla dinlediler , fikirleri birleştirdik , kablonun daireye giriş yerini farklı bir yer olarak kararlaştırdık, duvarlar delindi , kablo kanalları döşendi v.s.Yani benim dairemdeki işçilik daha özenli oldu ve zaman olarak daha uzun sürdü.Salonda Fiber kablo gözükmüyor bile.Diğer bazı dairelerde daire kapısının yan tarafından duvarı delip girmişler içeri ve holdeki sigorta panosunun yan tarafında bırakmışlar fiber kabloyu.Bazı daire sakinleri öyle istemiş ama ben öyle istemedim ve biz bodrumdan gelen fiber kabloyu dairenin havalandırma boşluğundan içeri aldık , haliyle daha gizli ve farklı bir işçilik yaptık dairede.Ama bende bu kadar emek sarfeden bu iki arkadaşı ; öğle saatinde yandaki bir fırına götürüp çay-börek ziyafeti çektim , ne yapayım…))
Son olarak yönetici geçen akşam mesaj atmış ve Fiber İnternet hizmetini aktif etmek için Türk Telekom’un önümüzdeki hafta içinde arayacağını belirtmiş.
Beklemeye devam…
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:
Yeni gelişmeler şöyle : Yaklaşık 1 saat önce Türk Telekom Müşterisi Hizmetleri tarafından arandım ve bilgilendirildim.
Bana söylenen şu : Öncelikle görevli ekip eve gelecek ve yanlarında getireceği G-Pon ve Fiber modem ile evdeki beyaz Fiber hattı devreye alacaklarmış.Bu işlem sonunda da ; evdeki 16 Mbps ADSL hizmetim 24 Mbps Fiber internete döndürülecekmiş.Bu G-Pon ve bırakacakları Fiber uyumlu modem için herhangi bir ücret alınmayacak denildi.Sadece 16M Mbps ADSL’den 24 Mbps Fiber internete geçmemdeb dolayı 10 TL bir ilave ücret yansıyacakmış faturama.Çünkü Fiber internet için en düşük 24 Mbps hız başlangıcı olduğu için önce oraya geçecekmişim.Fiber interneti kullanmaya başladığımda dilediğim hızdaki tarifeye geçiş için başvurabilirmişim.
Burada anlamadığım şey şu : Onlar bana şimdi 24 Mbps Fiber başlangıç için bir modem getirecekler.Ama ben 1-2 gün sonra 200 yada 500 Mbps Fiber tarifeye geçeceğim ya o zaman tekrar bir modem değişikliği olacak mı ? Eğer böyle birşey olacaksa en başından yüksek Fiber hız destekli bir modem getirseler ve bir daha tekrar modemi değiştirmek için gelmesinler , onu istiyorum.
Bu modem konusundaki detay nedir arkadaşlar.Çünkü yanlış bilmiyorsam aklımda belli bir hıza kadar destekli tarifelerde X modemler var , daha yüksek hızlı tarifeler için ise Y destekli modemler alınabiliyor diye kalmış aklımda.
Ben evde hazır olan Asus DSL-AC68U Router Modemi kullanacağım zaten ama Türk Telekom’dan ilk başta doğru modemi yada donanımı isteme anlamında yapabileceğim birşey var mı ?
1) Size PM'den mesaj atmıştım ama herhalde farkına varmadınız.Araştırma yapıp geri dönerseniz sevinirim.
2) Sizin bölgede T.Telekom baya iyi ve hızlı çalışıyor. Söylenenler doğru ve mantıklı. Ancak size getirecekleri ve zorunlu olarak bırakacakları "Fiber Modem" konusunda (ben bu cihaza HGW=Home Gateway demeyi tercih ediyorum zira bu cihaz temelde bir Wi-Fi Router ve kesinlikle bir modem fonksiyonu yok . Modem fonksiyonunu size getirecekleri ve sizin G-PON cihazı dediğiniz ancak aslında ONT veya ONU olarak tanımlanan daha küçümen cihaz görmekte...) peşinen bir şey söylemek mümkün değil, bu daha çok Bölge Md'lüğünün elindeki stoklara bağlı. İstanbul'da 100 Mbps'e kadar olan aboneliklerde TP-Link Archer c5V, ZTE H298A ya da (Allah korusun!!!) Vestel markalı HGW'leri veriyorlar. Bunlar WiFi5 cihazlardır. Hatta bunlar artık çoğunlukla 2. el cihazlar oluyor (paket hızı arttırımı nedeniyle aboneden geri alınmış cihazlar ya da ISS'lerde abone iptalleri nedeniyle iade gelenler...). 100 Mbps ve üzerindeki paketlerde (bazılarına göre 200 Mbps ve üzerindekilere) de WiFi6'lı yeni TP-Link veya Zyxel HGW'ler veriliyor.
3) Zaten sizden aylık HGW kirası alınmaması gerek, zira siz ADSL'den FiberNet'e (FTTH) geçiş yapıyorsunuz. Tamamen yeni müşteri olsaydınız (veya Telekom altyapısından hizmet veren alternatif bir ISS'e müracaat etseydiniz (ki sizin durumunuzda teknik olarak mümkün olmayabilir...) o zaman verilen modeme göre 60-75 TL arası kiralama bedeli de faturalarınıza yansıyacaktı.
4) Size getirilecek HGW için peşinen şu olsun, bu olsun diye bir seçim yapma şansınız zaten yok.
5) Size (hanenize) kuruluma gelecek ve ONT + HGW'yi getirecek eleman Telekom'un elemanıdır. Sizdeki işlemi çok çok yarım saat sürecektir. Yapacağı işlem, hanenize çekilmiş fiber kablonun ucuna konektörü takıp (bu ince işçilik isteyen bir işem...) onu ONT'ye takmak, sonra da HGW kutusundan çıkacak Ethernet kabloyu HGW'nin LAN girişine bağlamak olacaktır. (Şunu da bilgi olarak bırakayım: Size ve diğer 11 haneye fiber optik kablo çekenler aslında Telekom'un bordrolu elemanları değiller - Telekom yeleği giyiyor olsalar dahi. Onlar taşeronun elemanları; zaten biraz da o açıdan "adamına göre" muamelede bulunuyorlar! %99 olasılıkla diyeyim...)
6) Size getirilen ONT'nin markasını da bildirirseniz sevinirim. (Huawei ya da Nokia markalı olacaktır...)
7) İleriki aşamada eğer hızınızı 200 Mbps ve üzerine çıkartacaksanız ONT ile HGW arasındaki Ethernet kablosunun mutlaka Categori 6 veya 6A olması lazım. HGW kutularından Cat. 5E kablo çıkıyor ki yüksek(çe) hızlarda tavsiye edilmez.
8) Son olarak: Şu anda sizlere (12 haneye) çekilmiş bu ince fiber kablolar aşağıda bodrumda (kilitli odada) bulunan o ilginç donanıma teker teker bağlanacak (o da ince işlem...). Şu anda kablolar aşağıda %99 olasılıkla boştalar, sadece her kabloyu hangi daireden çektiklerini etiketlemişlerdir! (Taşeron elemanlar neyin nereye bağlanacağını, hatta nasıl bağlanacağını kesinlikle bilmezler) Yani orasının bu işlemler sırasında mutlaka açık olması gerekir. Zaten bağlantıları yapmadan o donanım üzerinde bazı test ve ölçümler yapmaları da gerekecektir. Bilginize.
Aşağıda o kilitli bölümde gerekli işlemler yapılırken son halini fotoğraflarsanız makbule geçecektir.
Eğer diğer 11 komşunuz da sizin gibi çabuk davranabilmişlerse Telekom'dan gelen ekip bir günde tüm 12 hanede kurulumları ve aşağıdaki bağlantıları yapar. Aşağıdaki o donanımda (girişinde) FiberNet zaten aktif; Santral tek tek 12 abonenin de hatlarını açacaktır (normalde 5-10'ar dakikalık bir işlem...)
Son olarak 2 uyarıda daha bulunayım:
a) Siz o Zyxel HGW'yi teknik olarak kullanabilirsiniz ancak dairede bakır altyapıdan çalışan bir de sabit telefon hattı varsa o hattı Zyxel'e bağlayamazsınız. Sabit hattın artık VoIP olarak çalışacak şekilde FTTH hattına bağlanması (tanımlanması) mümkün ama bu ancak Telekom'un verdiği HGW'ler kullanılarak olur.
b) Siz dahil 12 abone FTTH'a kavuştuktan sonra geri kalanlar bakır altyapı üzerinden sabit telefon veya ADSL/VDSL internet kullanmaya devam edebilirler ancak o binaya bir daha bakır altyapı üzerinden hiçbir yeni hizmet verilmez. Yeni hizmetlerin artık sadece ve sadece Fiber altyapıdan getirilmesi mümkün oluyor (Telekom'un prensibi böyle...).
Bilgilerinize, tekrar kolay gelsin ve hayırlı olsun.
Son gelişmeleri palaşırsam ; Cumartesi sabahı itibarıyla Türk Telekom Fibernete geçişim nihayet tamamlandı.Ve 8 aylık 16 Mbps ADSL altyapıdan 24 Mbps Fibernete geçtim çok şükür.Geçiş sonrası ilk aşamada taban hız olan 24 Mbps hız başlattılar hızı ve ben bu hafta içinde yeni bir hız arttırımı için ( 100 yada 200 Mbps olabilir ) Türk telekom ile iletişime geçeceğim kısmetse.
Türk Telekom'un bana sunduğu teklifte şu :
100 Mbps : ilk 12 ay 364 TL , ikinci 12 ay 424 TL ( Toplamda 9456 TL yapıyor ve aylığı 394 TL'ye geliyor )
200 Mbps : ilk 12 ay 449 TL , ikinci 12 ay 509 TL ( Toplamda 11496 TL yapıyor ve aylığı 479 TL'ye geliyor )
Bir karar verip bu iki hızdan birini seçeceğim.
Diğer yandan Türk Telekom geldiğinde Nokia ONT kutusu ile Zyxell EX3301-T0 v2 ( Wi-Fi 6 destekli ) sıfır bir modem getirdi ve sistemi kurup gitti.Yani ne hikmetse en başından Wi-Fi 6 destekli bir modemle başladım Fiberneti kullanmaya.Üstelik kutusuna göre 2024 yılı üretimi olan yeni bir modem getirdiler bana.Ama önceden de yazdığım gibi ben , bir arkadaşımın gönderdiği ASUS DSL-AC68AU'yu kullanmayı düşünüyorum.
Şimdi bu ASUS'u kulanmak için PPPoE bilgilerini öğrenmek için Türk Telekom'a telefon ettiğimde vermeme şansları var mı ? Yani işi zora koşuyorlar mı vermemek için ? Ne söylemem lazım karşı tarafa ?
Eğer ki böyle bir ihtimal varsa başka bir paylaşımında ; Superonline altyapısında PPPoE bilgilerini öğrenmek için tarif ettiğin detayları , evdeki MacBook Air'e ( yani IOS platformunda ) VirtualBox uygulamasına kurup bu bilgileri kendim mi öğrenmeye mi çalışmalıyım?
Kısacası PPPoE bilgilerini öğrenmek için tavsiyelerini alabilir miyim ?
Türk Telekom işi yokuşa sürmüyor. Aradığınızda SMS olarak gönderiliyor. Hatta SMS kutunuzu kontrol ederseniz orada bile yazıyordur bağlantıyı yaptılarsa.
Hayır kullanamazsınız. Çünkü ONT'nin MAC adresi TT sistemlerinde görünmesi gerekiyor ve OLT cihazı ile ONT cihazı aynı marka olması gerekiyor uyumluluk açısından. Keenetic'de SFP portunun MAC adresine clone yapılmıyor.
Evime fiber internet geleceğinden dolayı, şu aralar ben de router bakıyorum. Asus modelleri biraz pahalı geldi, ama hem marka kalitesi hem de yazılım kalitesi açısından kararımı Keenetic Hopper modelinden yana kullanacağım (dipnot olarak, yeni modelini almayı düşünüyorum: KN-3811). Sence 3.000 - 4.000 TL aralığında en iyi router bu mudur, yoksa bu fiyat aralığında Asus, TP-Link ya da önerebileceğin başka bir router var mıdır? Donanımsal olarak daha iyi bir model gibi mesela?
Konudaki geçmiş mesajlarda kullandığın router'ın 1 GB RAM'i olmasına rağmen 500 MB'a yakınını kullandığını gördüm. Sence Keenetic Hopper’daki 512 MB DDR4 RAM yeterli olur mu, yoksa darboğaz gibi bir sorunla karşılaşır mıyım?
Şimdiden verdiğin bilgiler ve yardımların için çok teşekkür ederim. @Timucin