2 Hattı Tek Hat Olarak Kullanmak

SoloTürk

Member
Merhaba sevgili Forum Fiber ailesi;

Evimde aktif olarak 1000 mbps kullanıyordum dün itibariyle 2. 1000 mbps aboneliği aldım. Asıl sormak istediğim sorular şunlar;
  • 2 Ayrı ONT bağlandı tek fiber kablo üzerinden hizmet almam mümkün mü ?
( Telekom tarafında Nokia G-240G-C ONT cihazını gösterdim ama ekipten arkadaşlar öyle bir cihaz yok dediler)
  • 2 Hattı birleştirmek için sanırım mikrotik gerekli ama duyduğum kadarıyla bazı modemler de bu işlevi yerine getirebiliyor @mertkuskapan videosunda bahsetmişti sanırım
@Timucin hocam birazcık sizin alanınıza giriyor sanırım:)

Timucin

Moderator
Moderator
Aslında size vermeleri gerekiyordu belki de size 2 adet Huawei ONT verdilerse Huawei OLT cihazına uygun 4 portlu ONT'leri yoktur. O yüzden size TT ekipleri yok demiş olabilirler Nokia'nın ONT cihazını. Ben isterken ilçemin TT müdürlüğünün santral ekibine bizzat çıkarak konuşmuştum öyle edinebilmiştim ONT cihazını. Mikrotik ile Dual Wan yapmasını ben bilmediğim için o konuya değinemeyeceğim.

mertkuskapan

Administrator
Yönetici
Selam, aramıza hoş geldiniz.

Nokia G-240G-C ONT modeli yanılmıyorsam benimde şuan evimde olan model. Bölge telekomun stoklarında yok sanırım. 2 ayrı 1 portlu ont ile 1 gbps'i almışsınız ve ikisi farklı ipv4'e sahip olduğu için single connection ve multi connection durumundan dolayı her zaman 2 hat birleşmiş sayılmaycaktır.

Tek ont olmaması iyi seçenek çünkü mevcut ont'ler 1.5GPS'de otuuyor diye biliyorum 2 hat aynı anda 1 gbps tüketemeyecek 500 mbps civarında kaybınız olacak.

Sizin bir veri merkezinden 2 gbps civarında hıza sahip bi hat alıp içerisinde firewall calıştırmanız gerekiyor. VPN ile hat 1 ve hat 2 datacenterdaki networke gidip o networkten tek ip olarak internete çıkacaklar

Hat hızını 1 gbps / 50 mbps olarak düşünürsek 2gbps/100 mbps olarak hattını tamamen kullanabileceksin.

xdeliruzgar

New member
Merhaba.
Ben sorunuzun 2 bolumune cevap vereyim. Yakın zamanda Superonline ve Turktelekomun 2 ayrı gigabit hattını tek routerde birlestirip 2g/100mb olarak calıstırdım.
Kullandıgım router asus ax88u idi. Router uzerinde dual wan ozelligini aktif edip her iki iss den gelen lan portlarını router uzerindeki ilgili wan portlarına takıp soyledigim hıza ulastım. Tabi burada 2 adet ont,2 adet modem + router gibi bir cihaz kalabalıgı olustu ama sonucta teorik olarak vaadedilmiş bir olayı gerceklestirmiş olduk.
Dual wan olayı asusun ax86u,88u,82u vb. modellerinde bulunmaktadır.

mafaky

Active member
Biraz geç olmakla birlikte mesajınızın ilk bölümünü cevaplıyayım. T.Telekom'un elinde bu Nokia G-240G-C denilen cihazlardan var. Kesinlikle var ve uygulamada da kullanılmakta ( başta Mert Kuşkapan ve Timucin Bey olmak üzere). Ancak sizin nerede ikamet ettiğinizi ve dolayısıyla hangi Telekom Md'ne bağlı olduğunuzu bilemiyorum. Sizin cenahta bu donanım ellerinde olmayabilir, hatta varlığından haberleri dahi olmayabilir (en azından kuruluma gelen ekiptekilerin...). :mad:

Ben biraz aptallara yatıp bu Nokia'nın bize kuruluma gelen teknisyene WA üzerinden gönderdim ve ne olduğunu sordum. "Biz bunları aynı hat üzerinden birden fazla internet aboneliği alanlara veriyoruz.." cevabını aldım. (İstanbul, Etiler T.T. santralı)

mafaky

Active member
Eğer aynı adreste ve ayni kişi adına 2 ayrı FTTH hizmetini tek optik fiber kablo üzerinden almak istiyorsanız tek çözüm Telekom'un size bu Nokia G-240C-G cihazını vermesi. Zannederim her Telekom Md'de de stokta olmayabilir.

Eğer 2. abonelik için "boş port yok" cevabını alıyorsanız o zaman binanızda bulunan IFDK dediğimiz Bina İçi Fiber Solandırma ve Dağıtım Kutusunda boş port kalmadığındandır. Bilmiyorum binanıda kaç FTTH abonesi var?

mafaky

Active member
T.Telekom'un FTTH sistemde "boş port var" bilgisini tam olarak nereden saptadığından çok emin değilim. Büyük olasılıkla binaya takılmış olan Fiber Sonlandırma ve Bina İçi Fiber Dağıtım Kutusundaki boş portları tesbit edip öyle bir sonucu gösteriyorlar. Bakın ben 7 daireli bir binadayım. Bunun 2 dairesi bizim sayılır. FTTH'a dönüştüğümüzde binaya bu kutudan 8 portlu olanını taktılar. İlk etapta ben dahil 3 daire FTTH'a geçti. 4. daire kablo çektirdi ama VDSL'de kaldı. İki daire hiç kablo çektirmedi, birisi zaten Türksat Internet (Kablonet) kullanıyor, diğeri de sürekli oturmadığından ve internetle işi fazlaca olmadığından SOL Superbox'la idare ediyor. Yani o halde 8'li kutuda 4 port boştaydı. Daha sonra VDSL'de kalanlar binadan ayrıldı. Yerlerine taşınanlar 5. portu kullanmaya başladı. En son ben 7. daireye ayrı bir porttan kablo çektirdim. Şu anda söz konusu kutuda halen 2 boş port mevcut.

Halen binadaki hangi daireyi sorgulasam da "boş port var" yanıtı çıkmakta.

Herhalde siz de benzeri durumla karşılaştınız. Yani kendi daireniz için de sorgulama yaptığınızda, kutuda boş port varsa size de "boş port var" bildirimi çıkıyordur. Binanızda halen VDSL'de kalanlar varsa da Telekom dahil çok operatörün sorgulamasında binada FTTH varsa artık sadece FTTH'ın durumunu gösteriyor.

Ancak, size olmayan bir daireye de FTTH nasıl bağlatacaksınız? Daire sahibiyle bir şekilde anlaştınız diyelim. O daireye Telekom veya hangi operatör olacaksa getirip ONT'yi takacaklar ve yanında da bir yeni HGW verecekler. Ama adres olarak, o daireye! FTTH hattı devreye girecek... Siz o HGW'nin LAN portundan bir CAT kablo çekip kendi dairenize bir internet bağlantısını yaparsanız bu teknik olarak olur ama böyle bir uygulama (komşuya bedavaya internet verme olarak algılanır) Telekom nezdinde suç; herkesin başı derde girer. (2. aboneliği alan daire de sizin mülkiyetinizde olsa, yandaki/alttaki/üsteki daireye bu şekilde internet paylaşımı yapmanız bile Telekom'ca suç kabul ediliyor...):(

Zaten bir mekanda FTTH çalışmaktaysa ve mekandakiler taşınırlarsa ve de FTTH aboneliklerini oluyorsa yeni adreslerine nakil ettiriyorlarsa, Telekom sadece HGW'nin iadesini talep dediyor son zamanlarda. ONT, taşınılan o dairenin "demirbaşı" olarak orada bırakılıyor.

mafaky

Active member
Yukarıda son paragrafta yazdığımın doğruluğunu teyid için 440375'i aradım. Orası da dediğimi teyid etti...

Ha, bugünden öte bunun istisnası olabilir mi? Bence olur (hatta olamlı). Eğer aboneye bildiğimiz o küçük ONT kutusu değil de iki hatta daha fazla sayıda (4'e kadar yolu var...) FTTH hattı kullanıyor diye o Nokia G240C-G özel ONT cihazı verilmişse, onun iadesi olmalı...
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Bir güncelleme yapayım. T.Telekom aynı adreste tek bir OBK üzerinden 2. FTTH aboneliğini alanlar için:
1) Sistemde normal olarak kullanılan ONT, Nokia ise aboneye Nokia G-240C-G 4-portlu ONT'sini veriyor.
2) Sistemde normal olarak kullanılan ONT, Huawei ise aboneye Huqwei'nin modedlini henüz öğrenemediğim bir 4-portlu ONT'sini veriyor.

Genelde Müdürlükler bünyesinde bu 4-portlu ONT'ler stokta bulunmuyor; talep oldukça Merkez Depo'dan getirtiyorlar. (Bizim bölgeye bakan ve kurulumlara gelen eleman, "aboneliğiniz kesinse, abone olmadan en az bir hafta önce bana haber verin ki ancak gelir" demişti...) Bizim Santral'da OLT'ler Huawei'dir.

Son düzenleme:
Forum Fiber KAF Panel