T.Telekom'un FTTH sistemde "boş port var" bilgisini tam olarak nereden saptadığından çok emin değilim. Büyük olasılıkla binaya takılmış olan Fiber Sonlandırma ve Bina İçi Fiber Dağıtım Kutusundaki boş portları tesbit edip öyle bir sonucu gösteriyorlar. Bakın ben 7 daireli bir binadayım. Bunun 2 dairesi bizim sayılır. FTTH'a dönüştüğümüzde binaya bu kutudan 8 portlu olanını taktılar. İlk etapta ben dahil 3 daire FTTH'a geçti. 4. daire kablo çektirdi ama VDSL'de kaldı. İki daire hiç kablo çektirmedi, birisi zaten Türksat Internet (Kablonet) kullanıyor, diğeri de sürekli oturmadığından ve internetle işi fazlaca olmadığından SOL Superbox'la idare ediyor. Yani o halde 8'li kutuda 4 port boştaydı. Daha sonra VDSL'de kalanlar binadan ayrıldı. Yerlerine taşınanlar 5. portu kullanmaya başladı. En son ben 7. daireye ayrı bir porttan kablo çektirdim. Şu anda söz konusu kutuda halen 2 boş port mevcut.
Halen binadaki hangi daireyi sorgulasam da "boş port var" yanıtı çıkmakta.
Herhalde siz de benzeri durumla karşılaştınız. Yani kendi daireniz için de sorgulama yaptığınızda, kutuda boş port varsa size de "boş port var" bildirimi çıkıyordur. Binanızda halen VDSL'de kalanlar varsa da Telekom dahil çok operatörün sorgulamasında binada FTTH varsa artık sadece FTTH'ın durumunu gösteriyor.
Ancak, size olmayan bir daireye de FTTH nasıl bağlatacaksınız? Daire sahibiyle bir şekilde anlaştınız diyelim. O daireye Telekom veya hangi operatör olacaksa getirip ONT'yi takacaklar ve yanında da bir yeni HGW verecekler. Ama adres olarak, o daireye! FTTH hattı devreye girecek... Siz o HGW'nin LAN portundan bir CAT kablo çekip kendi dairenize bir internet bağlantısını yaparsanız bu teknik olarak olur ama böyle bir uygulama (komşuya bedavaya internet verme olarak algılanır)
Telekom nezdinde suç; herkesin başı derde girer. (2. aboneliği alan daire de sizin mülkiyetinizde olsa, yandaki/alttaki/üsteki daireye bu şekilde internet paylaşımı yapmanız bile Telekom'ca suç kabul ediliyor...)
Zaten bir mekanda FTTH çalışmaktaysa ve mekandakiler taşınırlarsa ve de FTTH aboneliklerini oluyorsa yeni adreslerine nakil ettiriyorlarsa, Telekom sadece HGW'nin iadesini talep dediyor son zamanlarda. ONT, taşınılan o dairenin "demirbaşı" olarak orada bırakılıyor.