Tamam şimdi oldu ama
maalesef OLMADI!... Fotoda, soldaki saha dolabı eski tip bir saha dolabıdır (Tip No'sunu bilemiyorum). Daha önceki mesajımda sözünü ettiğim Tip-7, Tip-23, tip-11 veya Tip-21 gibi saha dolaplarının içinde "port" tabir edilen elektronik kartlar (teknik kısaltması DSLAM) yer alır; bunların sayısı kabin tipine göre değişir. Ancak bu saha dolaplarının hepsi "aktif"tir, yani şebeke gerilimi ile enerji alarak çalışırlar. Bunu daha önce söylemeyi unutmuşum. Bu saha dolaplarının ya içinde ya da dışında takılı bir kutuda bildiğimiz elektrik sayacı vardır. Fotodaki dolap ise tamamen "pasif" bir saha dolabıdır, içinde sadece santraldan gelen bakır kablo girişleri ve abonelere giden bakır kabloların çıkışlarını sağlayan "reglet" denilen konektör dizileri bulunur.
Yani bu saha dolabı ne FTTC, ne de FTTB'dir. FTTN olarak tanımlanır. Ama buna da gelen ve fiber falan da olmayan kablo havai hatla gelir ve abonelere de ya yer altı hatlarıyla, ya havai hatlarla, ya da ikisinin karışımıyla dağıtılır.
Bir başka deyişle bu dolabı "besleyen" santral sizin köyde değil ama civarlarda bir yerdedir (yakın bir diğer köyde olabilir) ve çok muhtemelen içinde personeli dahi olmayan bir lokal santraldır. Ama bu lokal santrala ana santraldan (o ana santral her nerede ise; en yakın ilçede bulunması çok olası...) gerçekten de fiber kablo geliyordur.
Siz bir bakıma oldukça şanslısınız. 60 Mbps DL almanız dahi çok iyi. Bu altyapının tamamen aynısı (fotodaki dolap dahil...) bizim yazlık sitede var. Zar zor 50 Mbps (o da teorik) alabiliyorum.
Ancak yukarıdaki bir mesaja bakarsanız GPON/FTTH (=Eve kadar fiber) altyapıya belli bir vadede kavuşabilmeniz olası. Zira Telekom GPON/FTTH dönüşümleri için FTTN ve ADSL altyapılara öncelik veriyormuş. Ama bu öncelik şehir ve ilçe içleri için mi geçerli, yoksa kırsal alanlar için de mi geçerli; orasını tam bilemiyorum. Korkarım ki kırsal alanlara fazla öncelik tanınmıyordur; hele ki oralarda ADSL değil de kör topal da olsa bir VDSL altyapısı varsa...