Detayli Internet altyapisi nasil sorgulanir?

sormaksizin

New member
Merhaba İzmir'in uzak bir ilcesinde merkeze 4km uzakligi olan bir koyde yasiyorum buraya 3 4 yil once bir kutu diktiler birileri fiber diyor birileri baska bir şey ama Türk Telekom'u arayinca fiber olmadigi soyleniyor.

Bir de internet sikintisi cekiyorum surekli internet 10 Mbps hizlara dusuyor bununda cozumunu sunmuyolar. Merkezde fiber var 4kmden tek kullanici icin fiber cekerler mi?
Mert abinin Instagram hikayesinden Homepass diye bir şey gordum ama tam anlayamadim bu hizmeti ben şu an icin kullanabiliyor muyum?
Sorulami cevaplarsaniz cok sevinirim simdiden de teşekkür ederim.

sormaksizin

New member
Turktelekom 75 mbpslik paketini kullaniyorum 60larda geziyor ama bir anda 0.35 11 gibi komik rakamlar arasinda gidip geliyor

1730301711104.png
1730301937404.png

Bunlar bir kac tanesi xd
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Bugun turktelekomdan geldiler modem degistirip gittiler. Birde bahsettigim fiber kutuya kadar fiber geliyormus kutudan vdsle donusuyormus kutuya gelen fiberi hic bir sekilde kullanma imkanim yok mu?

Son düzenleme:

Timucin

Moderator
Moderator

MK.X

Member
Hatalı bilgi. FTTC'yi FTTB olarak değerlendirmiyor. Fttc'de binaya fiber kablo giremez. Fiber to the building = FTTB
detaylı altyapı sorgularda fttc fttb ayrı ayrı şekilde gösteriliyor. ve benim de altyapım fttb-dsl telekom ile irtibata geçtim ve dönüşüm talebi yapılacak yakın zamanda.

Senin dediğin şey fttb-dsl ve fttb-eth arasındaki fark olabilir belki. ama bu da telekomun çok dert edeceği bir sıkıntı değil.

sormaksizin

New member
Bina degil maalesef koyun girisinde bir kutu var oradan hanelere dagitiliyor benim de kendi internetim o kutudan cekilen telefon direkleri uzerinden geliyor.

kutuyla aramda 300 metre var fiber cekmeleri pek olasi degil gibi geliyor...

Peki su anda bu fiberi hic bir sekilde kullanamam mi veya farkli onerebileceginiz bir alternatif var mi?

mafaky

Active member
Burada boş yere FTTB mi, FTTC mi tartışması yapmayalım. Bu arkadaşın evine kadar gelen alt yapı baaal gibi FTTC'dir. Sorgulamadagörülen, yanlış girilmiş verilerin olması sık rastlanan bir durum...

Arkadaşımızın bahsettiği, köyün girişine konulan "kutu" Saha Dolabıdır. Bu saha dolabı çıplak (beyaz renkli) olarak duruyorsa ve yaklaşık insan boyundaysa üst köşesindeki metal etikette Tip-7 olduğu görülür. Yok daha kısa ise Tip-23'tür. Ancak ben taşrada (hem de epeyce büyük kasabalarda) dış ortamdan korunabilsin diye metal kutular içine konulmuş, aslında bina içlerine konulan Tip-11 veya Tip-21 saha dolaplarını da sokak ortalarında gördüm. Bunların hepsine kadar fiber optik kablo gelmesine geliyor. Ama o fiber kablo merkezden tamamen yer altından gelmiyordur; büyük bölümü havai hat olarak geliyordur.

Bu tür bir altyapıda köydeki abonelere FTTH (=Eve kadar fiber) hizmeti verilmesinin teknik bağlamda bir imkanı yok. FTTC veya FTTB olan altyapılardaki fiber kablo ile FTHH olan altyapılardaki fiber kablonun kaynağı santralda farklı donanımlardır. Bunu da boşuna tartışmayalım. Köye FTTH getirilmesi için yeni bir proje yapılması gerekir ve o köy girişindeki saha dolabından oraya bağlanmış fiber hattın dolaptan ayrılıp yeni konulacak bir saha dolabına (OFSD) bağlanması, santral tarafında başka donanımlara bağlanması söz konusu. Telekom'un de bu kadar iyi niyetli davranacağını açıkçası pek zannetmiyorum...

Ancak, arkadaşımızın evi müstakil bir ev değil de 5-6 daireli apartman tipi bir yapıysa, düşük olasılıkla bu binanın altyapısını gerçek FTTB-DSL'e dönüştürme imkanı (teknik olarak) olabilir; ama tek başına müstakil bir köy evi için T.Telekom yine de böyle uğraşmaz. Bu olabilirse, arkadaş hiç değilse VDSL altyapısında 85-90 Mbps hızlarını ve gel gitler olmadan alabilir.

MK.X

Member
eğer köy küçük bir köyse tüm köyü bir bina olarak tanımlamış olabilirler. o sebeple hatalı görünüyordur. Köy gibi yerlerde fiber yatırımı eğer halihazırda bir internet hizmeti sağlanıyorsa türk telekom için fazlaca maliyetli bir yatırım olur. ve yaptıkları yatırımın yeterince bir getirisi olmaz. bu yüzden pek tercih edeceklerini sanmam. Hiç altyapısı olmayan ya da ADSL altyapıda olan köylere FTTH çekildiğini gördüm. Türk Telekom yetkililerinden aldığım bilgiye göre 2026'ya kadar fiber dönüşüm planlamaları zaten yapılmış ve çoğunluğu merkezi konumlardaki ADSL ve VDSL altyapılar. Ufak bir kısmı da altyapısı çok zayıf olan bazı köylerden oluşuyor. Önümüzdeki minimum 5 sene içerisinde fiber gelmesinin çok düşük bir ihtimal olduğunu üzülerek söyleyebilirim sana

mafaky

Active member
Kırsal alanlara fiber optik kablo (bu ister FTTC, ister FTTB, isterse FTTH için olsun) bir diğer zayıf halkası da fiber kablonun güzergahının büyük bölümünde havai hat olarak götürülmesi. Hatta yer yer güzergahtaki ahşap direklere MUFA denilen donanımın takılarak bu ana kablonun ayrıca sağa sola bölünmesi (dağıtılması). Sıkı bir fırtına olursa o ahşap direklerin kaçta kaçı ayakta kalır acaba? (Kablo daha kalın ve korunaklı olduğundan bir olasılık sağlam kalacaktır...)

sormaksizin

New member

Timucin

Moderator
Moderator
GPON altyapı öncesi benim VDSL FTTC tipti. T11 tipi kutu sokağımda bina kapımın önündeydi. Türk Telekom pratikte FTTC tip DSL'i, FTTB-DSL olarak kabul ediyor aradaki mesafeyi kısa olarak gördüğü için. Bunu Türk Telekom ile aramdaki resmi konuşmalarda bahsi geçti. Ben dönüşüm için çok farklı süreçlerden ilerledim ve başardım. FTTC tip VDSL'i GPON'a geçirmek için. Türk Telekom dönüşüm talebini alttaki kişilere ilettiğin sürece çok beklersin açıkça söyleyeyim. Türk Telekom'un önceliği şuan da ADSL ve FTTN VDSL altyapıları GPON'a geçirmek. En son FTTC ve FTTB tip DSL'leri GPON'a geçirmek. FTTB-ETH olan altyapı sahiplerinin GPON'a dönüşüm taleplerine ağırlıklı olarak RET cevabı geliyor. Eski (40-50 yaşındaki) binalara GPON dönüşümü pek yapılmıyor, önceden yapılan yapılarda veya yeni yapılan binalarda bina içi katlar arası kablo kanalı olmadığında da GPON'a sıcak bakmıyorlar.

MK.X

Member
O zaman şöyle bir soru sorayım. Altyapı sorguda FTTB-DSL yazan altyapı FTTC ise FTTC yazanlar ne?
Ya da mesela FTTC kabin senin binanın önünde bu yüzden sana FTTB dediyse aynı sokakta yine aynı kabinden hizmet alan başka birisine de mi FTTB diyor? Ama onun mesafesi kısa değil? 28m'de santral mesafesi ile FTTC yazan sorgu da gördüm 44m'de FTTB yazan altyapı sorgu da gördüm.

Eğer müdürlükten müdürlüğe kayıt şekli değişiyorsa bu daha acı verici :(

Timucin

Moderator
Moderator
FTTC sayabilmesi için T11 kutusu ile binanın mesafesi 100 metreden fazla 500 metre'den az olması gerekiyor. 100 metreden kısaysa ve yine T11 kutusu sokaktaysa FTTB olarak görüyor. Bu mesafeden kaynaklı böyle. Her FTTB-DSL kağıt üstünde görülen gibi olmuyor. FTTB'de binaya girmesi gereken kablo sokakta kalabiliyor. Bundan dolayı 100 metreden kısa olan VDSL hizmetini Telekom GPON'a çevirirken fiber alıyorsun olarak baktığı için en son dönüşüm yapıyor. Umarım anlatabilmişimdir.

mafaky

Active member
Tamam şimdi oldu ama maalesef OLMADI!... Fotoda, soldaki saha dolabı eski tip bir saha dolabıdır (Tip No'sunu bilemiyorum). Daha önceki mesajımda sözünü ettiğim Tip-7, Tip-23, tip-11 veya Tip-21 gibi saha dolaplarının içinde "port" tabir edilen elektronik kartlar (teknik kısaltması DSLAM) yer alır; bunların sayısı kabin tipine göre değişir. Ancak bu saha dolaplarının hepsi "aktif"tir, yani şebeke gerilimi ile enerji alarak çalışırlar. Bunu daha önce söylemeyi unutmuşum. Bu saha dolaplarının ya içinde ya da dışında takılı bir kutuda bildiğimiz elektrik sayacı vardır. Fotodaki dolap ise tamamen "pasif" bir saha dolabıdır, içinde sadece santraldan gelen bakır kablo girişleri ve abonelere giden bakır kabloların çıkışlarını sağlayan "reglet" denilen konektör dizileri bulunur.

Yani bu saha dolabı ne FTTC, ne de FTTB'dir. FTTN olarak tanımlanır. Ama buna da gelen ve fiber falan da olmayan kablo havai hatla gelir ve abonelere de ya yer altı hatlarıyla, ya havai hatlarla, ya da ikisinin karışımıyla dağıtılır.

Bir başka deyişle bu dolabı "besleyen" santral sizin köyde değil ama civarlarda bir yerdedir (yakın bir diğer köyde olabilir) ve çok muhtemelen içinde personeli dahi olmayan bir lokal santraldır. Ama bu lokal santrala ana santraldan (o ana santral her nerede ise; en yakın ilçede bulunması çok olası...) gerçekten de fiber kablo geliyordur.

Siz bir bakıma oldukça şanslısınız. 60 Mbps DL almanız dahi çok iyi. Bu altyapının tamamen aynısı (fotodaki dolap dahil...) bizim yazlık sitede var. Zar zor 50 Mbps (o da teorik) alabiliyorum.

Ancak yukarıdaki bir mesaja bakarsanız GPON/FTTH (=Eve kadar fiber) altyapıya belli bir vadede kavuşabilmeniz olası. Zira Telekom GPON/FTTH dönüşümleri için FTTN ve ADSL altyapılara öncelik veriyormuş. Ama bu öncelik şehir ve ilçe içleri için mi geçerli, yoksa kırsal alanlar için de mi geçerli; orasını tam bilemiyorum. Korkarım ki kırsal alanlara fazla öncelik tanınmıyordur; hele ki oralarda ADSL değil de kör topal da olsa bir VDSL altyapısı varsa...:confused:

Forum Fiber KAF Panel