FTTX-V2 ne anlamına geliyor?

Rᴇᴠᴇɴɢᴇ

New member
Araştırdığıma göre saha dolabına kadar fiber fakat evlere dağılıtışı CAT6 ile yapılıyor, CAT6 yerine fiber kablo çektirebilirmiyim?

1643643754865.png

Murat042

New member
FTTH : ev ( home ) daireye kadar kıl fiber (Gpon/ont)

FTTB : bina ( building ) bina içi kutudan sonra cat6 (WAN)

FTTC : köşe başı ( corner ) dolaba kadar fiber, dolaptan sonra bakır (adsl/vdsl)

FTTN : bağlantı noktası ( node ) yani santral binası.

xahve

Active member
FTTC - FTTB farkını anlamak için metreye bakmanız lazım, eğer 5-10 metre gibi çok düşük bir değer varsa FTTB dir. 10-15 metreden fazlaysa FTTC dir.

Timucin

Moderator
Moderator
FTTB ve FTTH kağıt üstünde aynıdır aslında. Sadece FTTB'de binaya FTTH gibi fiber giriyor ve dairelere fiber gitmiyor da ethernet kablosu gidiyor. FTTC'de dairelere DSL kablosuyla gidiyor. FTTC ile FTTN fiberin mesafesi karşılaştırılır. FTTH ve FTTB'de simetrik gigabit hız alınabilirken FTTC'de 100mbps alınabilir FTTN'de ise 24mbps-35mbps arası alınabilir.

Timucin

Moderator
Moderator

Timucin

Moderator
Moderator
Yanlışınız var aslında. FTTB hiç bir zaman DSL teknolojisi ile çalışmaz. Bakırköy'de bazı iş hanlarında T11 FTTC kabini bazı binalara konuluyor ama teknik olarak o FTTB olmuyor. FTTB'de FTTH ile aynı şekilde binaya fiber girer dairelere ethernet kablosu ile çıkar ama telekom FTTB olanları da FTTH'a çevirmeye başladı. FTTB'de ethernet portlarının gireceği bir aktif çalışan cihaz binanın girişinde oluyor. FTTH'da bu tamamıyla fiber kablolarıyla pasif oluyor. FTTB ve FTTH'ın arasındaki tek fark bu ve hız olarak ikisi de simetrik gigabit destekliyor. FTTB'de Cat6 veya Cat7 ethernet kablosu takarsan daha rahat alırsın bu hızı.
FTTN ve FTTC'de kabinlere fiber gelir onu DSL dönüştürücü cihaz ile bölgedeki binalara dağıtılır. Bu kabinler de sokaklarda olur. Hız olarak ikisi de senin evin ile kabine uzaklığına göre değişir ama FTTC'de maks 100mbps hız verilebilir, FTTN'de maks 35mbps hız verilebilir.

Technopat'dan Süleyman Çakır nickli kişinin FTTB altyapıdaki cihazını çektiği fotoyu buldum onu buraya ekliyorum. Bu linkte FTTH içinde resim bulunmakta.
Resmi aldığım forum:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Türk Telekom FTTB (Technopat).png

Son düzenleme:

xahve

Active member
Tamam anlattıklarınızı biliyorum. Ama TurkTelekom öyle kabul etmiyor işte. Bir binanın içinde DSLAM varsa ve buradan abonelere VDSL veriliyorsa bunu FTTB olarak kabul ediyorlar. Çünkü sonuçta Fiber kablo binanın kapısından giriş yapmış oluyor.
Binanın dış kapısının üzerindeki T11 kabinlerini demiyorum, onlar zaten 5-10 tane binaya birden hizmet veren kabinler.Dediğiniz gibi o kabinler FTTC sayılıyor. Ama binanın dış kapısından içeri Fiber girdiği zaman ve o fiber sadece o binaya hizmet verdiği durumlarda bu VDSL olsa bile FTTB sayılıyor

Mesela bu fotoğraftaki durumda Fiber binanın içine gelmiş ve VDSL olarak yoluna devam etmiş. Buna TurkTelekom FTTB diyor

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2022-03-14 231343.png
    Ekran görüntüsü 2022-03-14 231343.png
    795.5 KB · Görüntüleme: 11

enisemre

New member
Bu sorgulamayı hangi siteden yaptınız acaba?** Tamam buldum göknetin sitesiymiş. Kontrol edince fark ettim bende de FTTX-V2 yazıyor.
Saha dolabı bana yakın ama bildiğim kadarıyla internet saha dolabından binama bakır kablo ile geliyor. Burada yazan hızı da alamıyorum bu arada. Modemin maks 80mbit hız aldığını gördüm hatta şu an 70mbit ile kullanıyorum :/
1647321728550.png

Son düzenleme:

Timucin

Moderator
Moderator
Paket başvurusu yaptın diyelim 100mbps'lik paket alabiliyor musun? FTTB olsaydı senin paket adında bu parantez yerinde B harfi yazardı.
Ben de FTTH olduğu için H harfi yazıyor. Bendeki paket adına dikkat edersen anlayabilirsin. VDSL olanlarda bu (H) ve (B) harfleri yazmıyor. Yazmadığı içinde fiber paketlerden tam faydalanabiliyorsun. Bendeki online işlemlerde yazan paket adının resmini bırakıyorum.
TT Online işlemler.png

Timucin

Moderator
Moderator
Forum Fiber KAF Panel