Soru Sokağımda Fiber Var, Daireme Kadar Fiber Bağlattırabilir miyim? Başvuru için Önerilerde Bulunur musunuz?

Bu kullanıcı aşağıdaki konu hakkında soru sormaktadır!

neko

New member
Merhaba mevcutta oturduğumuz binadan bir daire satın aldık ve bu daireye geçeceğiz. Bu zamana kadar bu binada oturacağımız kesin olmadığı için üzerine çok düşmediğim bir konu vardı, fiber internet. Mevcutta bu binada VDSL internet bulunuyor ancak santrale uzaklığım 500 metre civarı olduğu için alabildiğim maksimum hız 30 civarı. Evde birçok cihaz olduğu için ise bu hız yeterli olmuyor, yeterli olmanın ötesinde internette muhakkak 1-2 ayda 1 kısa süreli kesinti veya kopma gibi sorunlar yaşıyoruz. Sokağım yeni bir sokak ve birçok site inşaatı devam etmekte, tahmin edeceğiniz üzere hepsine fiber bağlantı yapılacaktır ve bende bu durumdan faydalanarak binama fiber bağlattırmak istiyorum izlemem gereken adımlar nelerdir bana yol gösterebilir misiniz?

Yaptıklarım;
  • İlk olarak Türk Telekoma yeni internet başvurusunda bulundum, altyapı çalışmaları yapıldıktan sonra aranacaksınız mesajı geldikten sonra arandım ve başvuru durumumun iptal olarak gözüktüğü söylendi, neden iptal olduğunu sorduğumda ise cevap veremeyerek tekrardan oluşturalım denildi, tekrardan oluşturma aşamasında ise devam eden başvuru dolayısıyla işleme devam edilemediğini, mevcut başvuru tamamlanana kadar beklemem gerektiği iletildi.

• Cimer ve BTK'dan durumumu özetleyen metin ile Türk Telekom'a şikayet/istek ilettim.

BTK üzerinden yaptığım başvuruya dönüş şu şekilde yuvarlak bir mesaj oldu. Cimer başvuruma ise henüz cevap gelmedi.

Cevap: İletmiş olduğunuz talebinizle ilgili gerekli incelemeler tamamlanmıştır. İnternet erişim hizmetinden yaralandığınız lokasyonda Fibernet hizmetinin tesis edilmesine yönelik talebinize istinaden yapılan kontrollerde, söz konusu lokasyonda Fibernet hizmetine ait altyapının bulunmadığı anlaşılmıştır. Mevcut imkanlar doğrultusunda altyapı dönüşümünün henüz gerçekleşmemiş olması nedeniyle hizmet sunumu mümkün olamamaktadır. Siz değerli müşterimizin kaliteli ve hızlı internet hizmetinden faydalanabilmesi için altyapı dönüşüm talebinizi kayıt altına aldık. Saygılarımızla.

Ekli dosyalar

• Untitled.png
    Untitled.png
    22.5 KB · Görüntüleme: 16
K

kollukcumer

Guest
Dilekçe örneği ektedir. Bina sakinlerinden de imza alın Türk telekom Bölge gidip dilekçe verin.

Ekli dosyalar

• dilekceOrnegi.pdf
    63.1 KB · Görüntüleme: 23

mafaky

Active member
İyi günler. Sıkıntınızı gayet iyi anlıyorum. Ancak öncelikle soracağım bir konu var: siz mevcut VDSL hizmetini gerçekten size 500 mt. uzaklıktaki T.Telekom santralından mı, yoksa size 500 mt. mesafedeki bir Saha Dolabından mı alıyorsunuz (günümüzde, istisnalar hariç, VDSL sisteminin "kaynağı" olan DSLAM kartları (=portlar) cadde ve sokaklardaki Saha Dolaplarının içindedir. Ayrıca DSLAM'lar nerede olursa olsun, 500 mt'lik bir mesafede VDSL ile 50-80 Mbps arasında bir DL hızı alabilmeniz lazım. Bir olası çare: dahili tesisatınızı yeniletmeyi düşününüz derim.

Fibernet konusunda eğer binanızdan iyi sayıda bir talep oluşturup bunu T.Telekom'a imza karşılığı verirseniz sizi (binanızı) yakın gelecekteki bir fibere dönüşüm projesine dahil edebilirler. Bir diğer avantajınız da verdiğiniz çizimde sizin (No.5) binanın sol tarafında yapılmakta olan yeni site. Eğer bu Site'de de 20-30 abone çıkabilecek durum varsa sizi (ve varsa bu Site ile aranızda kalan yapıları) de bu altyapıya dahil ederler. (Sağdaki yeni yapılan Site belki bu kadar faydalı olmaz zira arada bir sokak var...)

T.Telekom yeni yapılanmalara (özellikle Sitelere) mutlaka ve öncelikle FiberNet altyapısı götürüyor. Ancak herhalde sokak sokak, cadde cadde dolaşıp nerede yeni site vb. inşa ediliyor diye tarama yapmıyorlardır. Belediye'den zaman zaman aldıkları bilgilere göre ileriye yönelik projeler oluşturuyorlar. Siz bağlı olduğunuz Telekom Md'ne bizzat gidip oradaki altyapı ve şebeke konularına bakan (galiba Planlama Erişim diye geçiyor...) birimiyle görüşünüz. Binanınızın konumu, Yeni Site'nin durumu hakkında olabildiğince detaylı bilgi veriniz. O zaman, hemen olmasa da yakın gelecek için şansınız olur. Ancak bu işler öyle Telekom'un Müşteri Hizmetleriyle muhatap olunarak oturduğunuz yerden çözülemiyor. Ağlamayan çocuğa meme yok hikayesi, anlayacağınız... :cool:

Son düzenleme:

neko

New member
Öncelikle ikinize de cevaplarınız için teşekkür ederim. Anlaşılan uygun bir vakitte telekom müdürlüğüne uğramam gerekiyor.
Sitelerde sorgulayınca santral uzaklığı diyor ama sizi anlıyorum ve aslında durum saha dolabına olan uzaklığım. Saha dolabı, sokağın bağlı olduğu caddenin diğer ucunda. İç tesisat elbette bir miktar etki eder ancak binam 15 senelik çokta eski olmayan bir bina, her odada rj11 internet çıkışı olduğu için farklı odalarda da denedim alabildiğim internet 30-33 mbps civarını geçmiyor. Bir diğer planım da bu rj11 çıkışları ethernet çıkışlarıyla değiştirip fiberi koyduğum odadaki modemden rj11 çıkışa bağlayarak dairenin odalarına ethernet götürmek, tabiki bunun için vdsl atyapının devreden çıkması gerekiyor :D

Binamın sol tarafında yapılan siteden rahatlıkla 20 abone çıkacaktır. Tek dezavantajlı durumum binamdaki daire sayısının az olması (5). Ayrıca bana en yakın olan yeni site; aramızda sokak olan sağımdaki site ve sol çaprazımdaki siteler. Sonuç olarak fiber döşenmesi için şartların oldukça uygun olduğunu düşünüyorum ancak tabiiki bu işler biraz şans ve ısrar meselesi.

İnternet başvurusunda bulunmamın bir diğer sebebi, bina adresinin değişmiş olması bu sokak sonradan sokak adını aldı. Şuanda faturada yazan adreste farklı bir bina var ben ise şuanki resmi adresimle sorgulatma yaptığım zaman altyapı mevcut değil uyarısı alıyorum. Düşüncem, ekiplerin altyapı kontrolü için geldiklerinde sokakta olan fiberi getirebilecekleri düşüncesiydi. Türk Telekomdan altyapı çalışmalarınız tamamlanmıştır mesajı alınca hemen altyapı sorgulatmak için çeşitli sitelere girdim ve sorgulattığımda güncel adresime vdsl tanımlaması yaptıklarını görerek biraz üzüldüm(beni arayarak size fiber değil ancak vdsl sunabiliriz demelerini bekledim). Ancak ilginç bir şekilde 2-3 saat sonra bu tanımlar sistemlerden kayboldu ve sorgulattığımda yine adresinizde altyapı bulunmamaktadır hatası almaya başladım. Bunların sebebi neden olabilir? Olumluya yorumlayabilir miyiz. Yoksa bu müşteri zaten fiber istemiş diye fark edip sistemden geri mi sildiler tanımları.

mafaky

Active member
Telekom'un Adres Sorgulama Sitelerinde neyi ne şekilde yaptığını çözebilmek her zaman mümkün olmuyor...

Siz dediğimi uygulayın: T.Telekom Md'ne bizzat başvurun ve ısrarla oradaki Müşteri Temsilcisi dışında bir birimle görüşün.

Adres değişikliği konusu da işin tuzu biberi olmuş...

İkna edebilirseniz, T.Telekom ekibinin gelip sizde ve yakın civarınızda keşif yapmalarını sağlayın; böylesi en sağlıklı başlangıç olacaktır.

SoloTürk

Member
Dilekçe vs. konusunu tamamen hikaye aslında tam binamın önünde bulunan fiber ek kutusundan binaya dönüşüm yaptırmak için aşağı yukarı 1 yıl uğraştım Artvin'in 20 bin küsurluk ilçesindeyim siz düşünün

2 etkili seçenek var direk ilgili müdürlüğün erişim planlanma departmanı ile görüşün birde biraz pembe yalan olacak ama atıyorum 10 daire kesin olarak 1000 mbps alacak deyin buda etkili oluyor :)

Şanslısınız bir yönden daha yeni yılın ilk günlerindeyiz yatırım konusunda sıkıntı çekmezsiniz ve yerel seçimler var önümüzde izin vs. hızlı çıkıyor.

neko

New member
Bugün tekrar kontrol ettim ve güncel adresime vdsl'i tanımlamışlar ancak sizin dediğiniz gibi 50-80mbps söz konusu değil keşke o hızlar olsa fiberle uğraşmazdım. Müsait bi' gün dilekçe vereceğim. Burada görüldüğü üzere Göknet 40mbps diyor ancak pratikte bu mümkün değil, alabildiğim hız maksimum 30 civarı(paketim 35).

Ekli dosyalar

• a.png
    a.png
    43.2 KB · Görüntüleme: 14
Forum Fiber KAF Panel