Türk Telekom Fiber Çalışması

witicieen

Member
Merhaba 3 hafta önce perşembe günü Türk Telekom ekipleri tarafından Türk Telekom kapaklarının altından (yerin altından) fiber kablolar binanın dışına kadar getirildi. Ekiplere sorduğum da ay sonuna kadar fiber hattınız tamamlanmış olur diye bir cevap aldım ancak Türk Telekom'u aradığım da mahallem de daha VDSL hizmetin olduğunu söylediler. Bu süreç tam olarak nasıl işliyor? Bu konu da bilgisi olan yorumlayabilirse sevinirim. Sadece aşağıda ki görsel de ki gibi bir kablolama sistemi var o kadar şimdilik.

Ekli dosyalar

• 1666718073616.png
    1666718073616.png
    105 KB · Görüntüleme: 38

mafaky

Active member
Ben yardımcı olmaya çalışayım: T.Telekom'un Fiberleştirme Planlaması kapsamındasınız ki kapının önüne kadar o fiber kablo çekilmiş. Ama şu anda T.Telekom'u ararsanız ya da değişik sitelerdeki Altyapı Sorgulamasına girip araştırırsanız karşınıza VDSL Altyapı çıkması normal zira henüz Fiber Altyapı aktif değil.

Şimdi önce o kablo binanızın içine sokulacak. Binanızın nasıl bir bina olduğunu yazmamışsınız, ben 6-8 daireli bir apartman olduğunu varsayıyorum. Sonra bu kablonun çekildiği yere bir kutu konacak. Biz buna IFDK kutusu diyoruz, yani bina içi fiber sonlandırma ve abonelere fiber hat dağıtım kutusu. Bu donanım pasiftir, yani dışarıdan bir enerji almaz. IFDK takılıp dışarıdan gelen ve bina içine sokulan o turuncu kablo da bağlanınca bir Telekom elemanı gelip son kontrolleri/ölçümleri yapar. Herşey olumluysa o kutuda FiberNet aktif eilebilir (bu insiyatif yine Telekom'a bağlı...)

Binada şu anda mevcut VDSL için kullanılan bakır yapıdaki ankastre dağıtım ağı FiberNet'te hiç bir işe yaramaz. Her aboneye (daireye) IFDK'dan (bu kutunun içindeki portlardan...) ayrı ayrı ince fiber kabloların (bunlara da OBK diyoruz...) çekilmesi gerekiyor. Yeni binalara bazen T.Telekom kendisi gelip bu OBK'ları çekiyor, çoğunlukla binaya kablo bırakıp bir elektrikçiye çektirin diyorlar. İlde ile/ilçeye ve oradaki Telekom Md'nün biraz keyfine göre bir uygulama. Bu OBK'lar naif ve oldukça kırılgan kablolar, özellikle dik köşelerle dönüş yapılmaması lazım; içlerindeki o ince cam kanal kırılırsa tamiri, ek yapılması pek mümkün değil; kaldı ki nereden kırılmış olduğunu da bulamazsınız/bulamazlar. Kablonun yeniden çekilmesi gerekir...

Kablo çekimi de bitince T.Telekom Santral'den IFDK'daki FiberNet'i aktif hake sokar (daha önce yapılmamışsa...). Bu noktadan sonra siz Telekom'a müracaatla VDSL'den FiberNet'e dönüşüm talep edebilirsiniz.(Bu noktaya geldiğinizde yapılacakları daha sonra anlatabilirim...)

Bu anlattıklarım ne kadar sürebilir sorusunun net cevabı verilemez. Herşey Telekom'un çalışma hızına ve ekip çalışmasına bağlı. Ben İstanbul'da (Etiler semtinde) 13 Blok ve 99 daireli bir sitede oturuyorum... 2020 Ramazan Bayramı öncesinde Telekom taşeronları gelip zaten var olan (bakır altyapının geçtiği kanalları kullanarak) binalara tek tek fiber kabloları çektiler, IFDK'ları taktılar, IFDK'lara dışarıdan gelen fiber kabloları bağladılar ve Bayram içinde IFDK kontrolları dahi yapıldı. Ama site eski olduğundan bize yeterli metrajda OBK bırakıp gittiler. Araya Bayram da girdiğinden biz elektrikçi bulup dairelere OBK dahi çektiremeden binalardki IFDK'larda Bayram'ın hemen çıkışında FiberNet aktifti!... Yani VDSL'den FiberNet'e dönüşüm için Telekom'un yapması gereken herşey 8-10 günde bitirilmişti.(y)

Ama binaya fiber çekilip bırakılan ve aylarca el sürülmeyen, ya da IFDK da takılıp fiber bağlantısı yapılmayan ve yine aylarca yanına gelinmeyen de çok sayıda vak'a olduğunu forumlarda okumaktayız! :eek:

witicieen

Member
Teşekkür ederim. 4 hafta oldu halen kimse gelip gitmedi ben oysaki ekiplere sorduğum da ay sonuna kadar sonlanmış olur tüm işler demişlerdi :) Bina 12 dairesi ve 30 senelik bir bina alt yapı sağlam hatta olağan üstü şekilde sağlam ankastre kutusu da çok rahat ve temiz yere konumlandırılmış yani o kabloların çekilmesi kalıyor sadece.. Bakalım bekliyorum.

mafaky

Active member
IFDK takıldığında size dahili tesisat için ince fiber kablo bırakılmadığından kabloları Telekom'un çekeceğini varsayabiliriz. Bunu aslında Telekom'un haşere ettiği bir ekip yapıyor. Ya bu ekibin bölgenizde çok yoğun işi var ve size bir türlü sıra gelemiyor ya da o ekip buharlaşmış. Binadaki oturanların çoğundan imza alabiliyorsanız, bununla bağlı olduğunuz Telekom Md'ne gidip "biz bir an önce fiber dönüşümü istiyoruz" diye dilekçe vermenizde fayda olabilir.

Ancak bir uyarı: bir binada Telekom'um FiberNet'i bir abonede dahi aktifleşirse, Telekom o binaya artık bakır altyapı kullanarak kesinlikle yeni hizmet vermiyor (ve tabi Telekom altyapısından hizmet veren diğer ISS'ler de...). Var olan bakır altyapıdan faydalananlar o daireden çıkmadıkça (ya da aboneliklerini iptal ettirmedikçe) faydalanmaya devam ediyorlar.

Fiber dönüşümüne giren abonenin sabit telefon hattı/hatları varsa Telekom'un vereceği modeme bağlı olan bir veya iki PSTN hattı fiber hatta tanımlanabiliyor.

Nisa

Member
TürkTelekom'u aramanın hiçbir faydası olduğunu düşünmüyorum çünkü cevaplayan kişiler dünyadan bir haber gibiler. Bende aynı süreçteyim şu anda. Fiber kutusu takıldı, daireme kablo çekilmesini bekliyorum. Aradığımda fiber olmadığını çalışma vs. gözükmediğini söylediler. Twitter'dan Yusuf Kıraç'a yazdım. Bilgilerimi istedi. Aynı gün bulunduğum yerdeki Türk Telekom müdürlüğüne giderek durumu anlattım. Oradaki hanımefendi de tam beni aramak üzere olduklarını söyledi. Fakat fiber çalışmasından onların da haberi yoktu :) Fiber kutusunun fotoğrafını falan gösterince yetkili birini aradı ve doğruladı. 1 ay içinde bağlanacağını söyledi. Akşam eve gittiğimde bir baktım ki sistemden fiber altyapıyı tanımlamışlar. Yetkili birine yazmak işleri hızlandırdı gibi. Kısacası en en hızlı şekilde çözmenin yolu Twitter'dan Yusuf Kıraç'a durumu anlatmak. Yardımcı olacaktır.

mafaky

Active member
Hayırlısı olsun. Ancak dairenize iç tesisat kablosu çekileceğini siz teyid ettirdiniz mi? Telekom, nasıl bir prensiple hareket ediyorsa, her binaya kutudan iç tesisat çekmiyor. Özellikle de eski binalara. Ama o durumda da binaya, bazen de aboneye, yeterince kablo bırakıyorlar...

mafaky

Active member
Ancak bu anlattıklarınızda bir gariplik de var. Fiber kutusunun (IFDK) takılmasıyla o binada FiberNet hizmeti başlamıyor, o kutuya sinyal verilmesiyle başlıyor ve Telekom o zaman sisteminde o binada "fiber var" diye göstermeye başlıyor. FiberNet şu anda sizde (IFDK'da) aktive edilmiş olabilir. IFDK'da son kontrollar yapıldıktan sonra o kutuda FiberNet'in aktive edilmesi en çok 15 dakikalık, masa (PC/Ekran) başında gerçekleştirilen bir işlemdir.

Bu arada şu uyarıyı da yapayım: bir binada bir abone dahi FiberNet alırsa (ya da VDSL'den dönüşüm yaptırırsa) Telekom o binaya artık hiçbir şekilde bakır altyapı üzerinden (PSTN dahil) yeni hizmet vermiyor.

witicieen

Member
Merhabalar resim de gördüğünüz üzere fiber kablo daire dışına kadar çekildi sonra ki aşama nedir acaba?

Ekli dosyalar

• 2BF4E5DD-90F8-40F2-B7B1-23AA5D0CBA73.jpg
    2BF4E5DD-90F8-40F2-B7B1-23AA5D0CBA73.jpg
    298.4 KB · Görüntüleme: 25

mafaky

Active member
Binanın bodrumunda (ya benzer bir yerde) T.Telekom bir kutu(*) da koyduysa, o zaman Telkom ya da Telekom altyapısında hizmet veren alternatif bir ISS'e müracaat edip Fibernet (G-PON/FTTH) aboneliğinize ilk adımı atacaksınız. Ya da zaten VDSL abonesi iseniz o zaman da VDSL'den Fiber'e dönüşüm talebinde bulunacaksınız.

(*) Binada Fiber Sonlandırma (Telekomun dışarıdan binaya getirdiği fiber optik kablosu) ve Bina İçi Fiber Dağıtım Kutusu.

Daire kapısına çekilmiş o fiber kablo bahsettiğim kutuya Telekom tarafından (kurulum için gelen ekkip tarafından) takılıyor ve aynı ekip abonenin dairesindeki cihaz kurulumunu yapıyor. Birkaç saat içinde FiberNet'iniz aktif oluyor ve varsa VDSL bağlantınız da o anda kesiliyor. (Tabi VDSL ve FiberNet aboneliğinin aynı kişi altında olduğu varsayımıyla...)

Ancak, bir binaya böyle FiberNet getirilmişse, o binada sadece bir kişi dahi fibere geçerse, Telekom o binaya artık bakır altyapıdan yeni abonelik/hizmet vermiyor. Var olanlar ise kaldıkları kadar bakır altyapıda kalabiliyor.

witicieen

Member
bu arada güncelleme :d en son mesajı 16 kasım da atmışım :) dediler ki aralık 1 itibari ile fiber internetiniz aktif olacak bugün tam 1 ay geçti 1 aydır ses seda yok :D Türk Telekom çok güzel çalışıyor.

witicieen

Member
Not : Dün TT aradı bölgemde arızanın olduğu 15 gün içerisinde çözüleceğini belirttiler bundan 1.5 ay önce de aynı şekilde bölgemde arıza olduğunu söylemişlerdi 15 gün içerisinde çözülecek denmişti aradan 1.5 ay geçti düzelme yok her aramaların da 1 , 15 gün ileri atıyorlar :D dedim kardeşim fiber falan istemiyorum ben buraya böyle iyiyim kapadım suratlarına valla.

witicieen

Member
Güncelleme : yine tt aradı bölgemde arızanın olduğu ve 15 gün daha fiber çalışmanın olmayacağını söylediler böylelikle ne kadar olmuş oldu :D 4 ay olmuş oldu 4 aydır aynı bahane bölgeniz de arıza var 15 gün içerisinde çözülecektir :D en sonunda söyledim dedim kardeşim ben binaya fiber falan istemiyorum gerek yok :D

Forum Fiber KAF Panel