Ben yardımcı olmaya çalışayım: T.Telekom'un Fiberleştirme Planlaması kapsamındasınız ki kapının önüne kadar o fiber kablo çekilmiş. Ama şu anda T.Telekom'u ararsanız ya da değişik sitelerdeki Altyapı Sorgulamasına girip araştırırsanız karşınıza VDSL Altyapı çıkması normal zira henüz Fiber Altyapı aktif değil.
Şimdi önce o kablo binanızın içine sokulacak. Binanızın nasıl bir bina olduğunu yazmamışsınız, ben 6-8 daireli bir apartman olduğunu varsayıyorum. Sonra bu kablonun çekildiği yere bir kutu konacak. Biz buna IFDK kutusu diyoruz, yani bina içi fiber sonlandırma ve abonelere fiber hat dağıtım kutusu. Bu donanım pasiftir, yani dışarıdan bir enerji almaz. IFDK takılıp dışarıdan gelen ve bina içine sokulan o turuncu kablo da bağlanınca bir Telekom elemanı gelip son kontrolleri/ölçümleri yapar. Herşey olumluysa o kutuda FiberNet aktif eilebilir (bu insiyatif yine Telekom'a bağlı...)
Binada şu anda mevcut VDSL için kullanılan bakır yapıdaki ankastre dağıtım ağı FiberNet'te hiç bir işe yaramaz. Her aboneye (daireye) IFDK'dan (bu kutunun içindeki portlardan...) ayrı ayrı ince fiber kabloların (bunlara da OBK diyoruz...) çekilmesi gerekiyor. Yeni binalara bazen T.Telekom kendisi gelip bu OBK'ları çekiyor, çoğunlukla binaya kablo bırakıp bir elektrikçiye çektirin diyorlar. İlde ile/ilçeye ve oradaki Telekom Md'nün biraz keyfine göre bir uygulama. Bu OBK'lar naif ve oldukça kırılgan kablolar, özellikle dik köşelerle dönüş yapılmaması lazım; içlerindeki o ince cam kanal kırılırsa tamiri, ek yapılması pek mümkün değil; kaldı ki nereden kırılmış olduğunu da bulamazsınız/bulamazlar. Kablonun yeniden çekilmesi gerekir...
Kablo çekimi de bitince T.Telekom Santral'den IFDK'daki FiberNet'i aktif hake sokar (daha önce yapılmamışsa...). Bu noktadan sonra siz Telekom'a müracaatla VDSL'den FiberNet'e dönüşüm talep edebilirsiniz.(Bu noktaya geldiğinizde yapılacakları daha sonra anlatabilirim...)
Bu anlattıklarım ne kadar sürebilir sorusunun net cevabı verilemez. Herşey Telekom'un çalışma hızına ve ekip çalışmasına bağlı. Ben İstanbul'da (Etiler semtinde) 13 Blok ve 99 daireli bir sitede oturuyorum... 2020 Ramazan Bayramı öncesinde Telekom taşeronları gelip zaten var olan (bakır altyapının geçtiği kanalları kullanarak) binalara tek tek fiber kabloları çektiler, IFDK'ları taktılar, IFDK'lara dışarıdan gelen fiber kabloları bağladılar ve Bayram içinde IFDK kontrolları dahi yapıldı. Ama site eski olduğundan bize yeterli metrajda OBK bırakıp gittiler. Araya Bayram da girdiğinden biz elektrikçi bulup dairelere OBK dahi çektiremeden binalardki IFDK'larda Bayram'ın hemen çıkışında FiberNet aktifti!... Yani VDSL'den FiberNet'e dönüşüm için Telekom'un yapması gereken herşey 8-10 günde bitirilmişti.
Ama binaya fiber çekilip bırakılan ve aylarca el sürülmeyen, ya da IFDK da takılıp fiber bağlantısı yapılmayan ve yine aylarca yanına gelinmeyen de çok sayıda vak'a olduğunu forumlarda okumaktayız!