Rehber Türk Telekom, Fiber Paketlerde Hangi Router'ı Veriyor? Vestel DGW9000 Router (Yönlendirici)

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici
Türk Telekom normalde fiber kullanıcılarına ZTE ya da TP-Link Archer C5v router'larını veriyorlardı. Lakin Türk Telekom, Vestel DGW9000 model yönlendiricisini kullanıcılarına dağıtmaya başladı. Archer C5v'yi bizzat kullandım ve gerek 10/100/1000 MBPS'lik WAN girişi, gerek 10/100/1000 MBPS'lik 4 adet LAN portu veya 2 adet telefon kablosu çıkışı olsun router'ı değiştirme gereği duymadım. TurkNet'i iptal ettirince ve Comnet'e geçince Türk Telekom saha ekibi bana Vestel DGW9000 model router'ı verdi.

Telekom ekiplerinin dağıttığı bu router'ın ufak (ufak dediğime bakmayın, büyük bir sorun 😂) bir sorunu var. Diyelim ki Comnet'ten 1000 MBPS'lik bir paket aldınız ve Telekom evinize interneti bağlamaya geldi. Vestel DGW 9000 router'ı taktı ve interneti bağlayıp gitti. Buraya kadar her şey çok güzel, sorunsuz değil mi? Telefonunuzu ya da bilgisayarınızı alıp Wi-Fi'ye 5 GHz üzerinden bağladınız ve
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
uygulamanızı açtınız, başlattınız testinizi yapmaya. 470-500'e yakın bir hız alırsınız büyük ihtimalle. Benim paketim 1000 MBPS ama, neden hızım düşük? Doğru, paketiniz 1000 MBPS ama 5 GHz bağlantı noktası 1000 MBPS hızı veremez. Protokol desteklemiyor çünkü. Bu Vestel DGW9000 arkadaşımız Wi-Fi ile istediğimiz hızı veremedi 😂

Sıra geldi LAN ile deneme yapmaya. Bilgisayarınızı ethernet ile bağladınız ve tekrardan hız testi uygulamanızı açtınız ve başlattınız. Her şey bu kadar, çünkü en fazla 100 MBPS hız alabilirsiniz 😅
Vestel DGW9000'in WAN portu 10/100/1000 MBPS desteğine sahipken 3 adet LAN portu, 10/100 MBPS hız desteğine sahip. Size daha komik bir bilgi daha vermek gerekiyor; router'lar aslında Huawei marka (Düzeltme: Son günlerde konu hakkında süphem var. Tigin ile Huawei arasında kaldım 😂 ) ama üstüne Vestel yazılımı yükleniyor ve etiketi yapıştırılıyor 😂
Hadi artık bu rehberi bitirecek son sözlere gelelim :D

Köprüleme özelliği bile sıkıntılı olan bu router kullanıcılara veriliyor. Türk Telekom gibi köklü bir firmanın böyle saçma bir router'ı müşterilerine dağıtması çok saçma. Unutmadan, Comnet üzerinden router değişimi için destek konusu açtık lakin her defasında benimle iletişim kurmadan sanki iletişim kurmuşlar gibi sorun yok diyip Comnet'in destek konusunu kapatmışlardı.

Son olarak, sizlerde var mı bilmiyorum lakin router'ın UPS bağlı olmasına rağmen rastgele kendisini yeniden başlatma ya da Wi-Fi bağlantısının kesilmesi sorunu var ne yazık ki :(
Battlefield 1 ve Battlefield 5 indirme işlemlerimde çok dengesiz zamanlarda Wi-Fi kesildi ya da modem kendisini resetledi.
Fiber ile yeni başvuru yapanlara tavsiye: Türk Telekom ekipleri size kurulum yapmaya geldiği zaman ekiplerden ZTE ya da TP-Link Archer C5v Router isteyiniz :)
Son not: Duyduğum kadarıyla bazı yerlerde ZTE ve TP-Link Router vermeye devam ediyor. Umarım o bölgelerdeki arkadaşlarda Vestel sorununa maruz kalmadan internetini sorunsuzca kullanıyorlardır :D
Bundan sonraki kullandığım ürünlerin avantajlı ve dezavantajlı yönlerini forum üzerinde paylaşacağım. Daha bu tarz yazılar için beni takipte kalmayı unutmayın ☺️

Sonradan öğrenilen bilgi: Vestel DGW9000'in Lan portunda internet testi yapmayı denedim. 50 MBPS'den fazla vermiyor :(

Son düzenleme:

Orkun

New member
Ben de şu an güncel olarak Archer C5v kullanmaktayım. Ancak modemde aşırı fazla kısıtlama kullanmalarından dolayı yeterince verim alamıyorum. Örnek olarak root hesabına eskiden giriş yapılıyordu bir yöntem ile ancak şu an bunu fark edip sadece TR069 protokolü ile uzaktan bağlantı sağlıyorlar. Ek olarak Dns Değiştirme işlemini de yapamıyoruz malesef. Ondan dolayı alınacaksa ben ZTE tavsiye ederim. Bahsettiklerim sizin için önemli değilse Tp-Link modemi de alabilirsiniz. Seçim size kalmıştır.

Timucin

Moderator
Moderator
Son düzenleme:

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici

Onur06

New member
Merhabalar Yigit Bey

Daha benim bulunduğum binaya daha OFDK Kutusu daha gelmedi daha beklemedeyiz ama ögrendiğim kadarıyla şuan bi bölgeyi bitirdikten sonra bizim bulduğunuz tarafa geleceklerini söyledi bayram gelmeden yapsalardı iyi olurlardı ben beklerden bu gigabit modemi indirime girmişti aldım baya iyi görünüyor bence siz düşünceleriniz denir modem hakkında iyi günler dinlerim121382-3_large.jpg

Timucin

Moderator
Moderator
Eğer aldığınız model Gpon altyapı da Asus DSL-AX82U ise boşuna DSL özelliği için fiyat farkı ödemişsiniz. Asus RT-AX82U GPon altyapı için iyi bir cihazdır. Evinizde VDSL bir altyapı varsa yine de Asus DSL-AX82U iyidir. Aralarında donanım farkı yoktur tek fark RT-AX82U'da internet girişi Ethernet girişlidir, DSL-AX82U'da ise internet girişi DSL'dir.

Onur06

New member
Merhabalar Timucin bey

Benim bulunduğum bölgede Türk Telekom ekipleri 2 haziran 22 tarihinde fiber altyapi çalışması yapıldı ama OFDK kutusu henüz gelmedi sanırsam bayramdan sonra gelebilir geldiği taktirde Turknet'ten Commet gecip 500 mphs olan paketini almayi düşünüyorum yada 1000 mphs olabilir o günkü duruma bağlı modem sorucak olursan da RT-AX82U Modeli tercih ettim sırp gigafiber için uygun gördüm

Timucin

Moderator
Moderator

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici
Takıldığınız durumlarda yeni konu açıp sorularınızı sorabilirsiniz :)

Onur06

New member
Yigit Bey,

Ekstra bu cihaza ihtiyacı olabilir mi inşallah dileğim fiberi çabuk kullanmaya başlayabilirim

Ekli dosyalar

• w800.png
    w800.png
    492.4 KB · Görüntüleme: 2

Yiğit Gençer

Administrator
Yönetici

Timucin

Moderator
Moderator
Eviniz kaç m²? Benim oturduğum ev 150m² 3+1 ve duvarların hepsi perdebeton. Müteahhit 35 sene önce yaparken masraftan kaçmamış her şeyi perdebetondan yapmış. Bu da WiFi sinyallerin geçmesini baya engelliyor. Kendi router'ım salonda en uç yerden en arka odaya doğru 3 çubuk üzerinden 1-2 çubuk arası gidip geliyor. 1GBPS pakete geçtikten sonra WiFi hızım en arka odadan 95-120mbps arası gidip geliyor. Salonda ise 700-800mbps arası alıyorum Asus RT-AX86U ile. Tabii ki de sizin kararınız ve router'ı konumlandırmanıza göre değişkenlik gösterebiliyor. Ben mesh kullanmama tarafındayım sağlık açısından aslında. Villa ise o zaman gerekebiliyor.

Forum Fiber KAF Panel