Soru 1Gbit Router Önerisi

Bu kullanıcı aşağıdaki konu hakkında soru sormaktadır!

Timucin

Moderator
Moderator
Merhaba Papirus,
Madde madde sorularınızı açıkça, olabildiğince kısa ve basit şekilde cevaplayım,

1. Türk Telekom'un fiber altyapısına Türk Telekom'dan veya herhangi ISS üzerinden başvuru yaparsanız Türk Telekom'un Router ve ONT cihazı size belli aylık kira bedeli karşılığında faturanıza yansıtılarak size tahsis edilecek. O cihazları kendileri getiriyor. Türk Telekom'un vereceği Router ve ONT'yi istememe gibi lüksünüz yok. Tivibu ve ev telefonu kullanmayacaksanız Yalın İnternet başvurusu yapmak sizin açınızdan çok daha iyi olur, Türk Telekom'un vereceği Router'ı değiştirmek için. Türk Telekom'dan bu iki cihaz dışında ekstra cihaz da isteyemezsiniz.

2. Fiber modem veya HGW diye bir şey yoktur Router vardır. Hıza göre verilmiyor bunlar. Altyapınız GPON olacağını düşünerekten bunları söyleyeceğim. GPON altyapıya uyumlu ''Türk Telekom ilçe bölge müdürlüğünün'' stoklarında hangi markanın router'ı varsa müşteriye o veriliyor.
1GBPS hız bağlattım bana Vestel Router verdiler. Onların verdiği kullanmadığım ZTE'yi gerip alıp Vestel Router verdiler ve Vestel'in Ethernet portları 100mbps ile sınırlı. Asus Router'ım olmasa beni 100mbps'e muhtaç edecek Türk Telekom. Değişim talebi vs ederdim de uğraşmak istemedim Asus RT-AX86U kullandığım için. Yani kısaca demem şudur ki Tivibu ve ev telefonu kullanmayacaksanız internet altyapınız üzerinden Türk Telekom'un Router'ını kullanmayın. Kullanırsanız da firmaya çamur atarsınız boş yere. Ne biçim hizmet veriyor diye. Ama bütün problemlerin kaynağını Türk Telekom'un verdiği Router yapmış oluyor aslında.

3. Asus Router'ı veya Keenetic'i aldınız router olarak. İlla Asus RT-AX86U almak zorunda değilsiniz bütçenize uygun Gigabit ethernet portlu altta modellerini yazacağım Asus veya Keenetic tercih edebilirsiniz. TP-Link router sakın almayın Türk Telekom altyapısında direkt çalışmıyor.
Türk Telekom ONT'yi size tahsis ediyor ve ONT'lerinde herhangi bir sorun yok Nokia veya Huawei veriliyor. Türk Telekom'un vereceği ONT'yi değiştirmezsiniz. Çünkü santraldeki OLT cihazı hangi marka ise ona göre Nokia veya Huawei marka ONT müşteriye veriliyor. ONT'yi bir dönüştürücü olarak görün. Fiber sinyalini Ethernet kablosuna dönüştürür aslında ve modem görevini gören ONT'dir. ONT olmadan Router çalışmaz.

Önerebileceğim Router'ların tam modellerini yazayım, bütçenize göre seçer alırsınız;
Asus Router düşünürseniz; Asus RT-AX56U, RT-AX58U, RT-AX68U, RT-AX82U, RT-AX86U, RT-AX88U, RT-AX86U Pro ve RT-AX88U Pro modelleri olacaktır. Asus TUF serisinden TUF-AX3000 önerebilirim. ROG Serisini önermem yazılımından ötürü.
ROG Rapture modelinin donanımının aynısını RT-AX86U ve Pro, RT-AX88U ve Pro modelleri kullanıyor. ROG Rapture'a 30bin TL vermek iki RGB için saçma olur bir ev kullanıcısı açısından.

Keenetic düşünürseniz; Keenetic Sprinter ve Hopper olacaktır.

4. Superonline'ın verdiği router'ı değerlendirme gibi şansınız çok zor. Ana router olarak kullanamazsınız. Yazılımı desteklerse o da belki diyeceğim WiFi menzil uzatıcı olarak kullanılabilir ama WiFi hızı sizi baya üzebilir yüksek hız beklentiniz varsa. Pirelli E4202G çok eski bir cihaz. Superonline'ın vereceği yeni nesil routerlar o router'dan daha güçlüler. O yüzden 2. el hurda niyetine alan çıkar alan olursa.

Fibernet sonrasına gelirsem,
Altyapı çekildiğinde size ONT'yi ve Router'ları taktıktan sonra alacağınız router'ın kurulumunu kendinizin yapması gerekiyor. PPPoE bilginizi öğreneceksiniz Türk Telekom'dan. Onlar SMS olarak gönderiyor lakin Müşteri hizmetlerinden de öğrenebilirsiniz. VLAN ID'yi 35 olarak giriyorsunuz. MTU ve MRU (MRU Asusta görünüyor): 1492 giriyorsunuz. En son olarak MAC Clone bölümüne Türk Telekom'un verdiği Router'ın cihaz MAC adresini yazıyorsunuz. İnternete çıkıyorsunuz. 5dk'lık bir işlem aslında kurulumu. Takıldığınız yer olursa kurulum esnasında beni etiketlemeniz yeterli olacaktır. Aklınıza bu cevaplarım dışında takılan bir şey olursa çekinmeden sorabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.

mafaky

Active member
Elimde en az 10 yıl önce aldığım, hiç kullanmadığım ama çift bantlı olan bir TP-Link router var! Bu hafta sonu ZTE H298A'yı ONT'den ayırıp 200 Mbps'te sapıklık yapıp yapmayacağına bir bakayım.

Papirus

New member

Merhaba ,

Oturduğum siteyle ilgili detaylar şöyle :

Yeni taşındığım site çok merkezi bir yerde aslında ve binada 30 daire var ama oturan çoğu site sakini yaşlı , internetle pek alakası olmayan kimseler.Bahsedilen bina da yaklaşık 12 yıllık bir bina ve o dönemlerdeki geçerli altyapı yüzünden VDSL ve ADSL portlarla hizmet almış.Binaya ilk taşınanlar boş VDSL portları almışlar ama sona kalanlar benim gibi ADSL'e mecbur kalmış.Mesela aynı bina da VDSL altyapıyı kullanan bir site sakini " Bende sorun yok , ben 35 MBit hızında internet kullanıyorum " diyebiliyorken ben 16 Mbit ADSL hizmette 13,5 Mbit'i ancak görebiliyorum.Bu garipliğin nedenini Türk Telekom'a sorduğumda " Binanıza ait VDSL portlar dolu , bu yüzden size sadece 16 Mbit ADSL hizmeti verebiliyoruz " demişti.

Sonrasında yıl sonu toplantısında ADSL yapıya mahkum olanlar itiraz ettik site yönetimine ve işin iç yüzünü anlattık.Ve siteye Fiber altyapı getirilmesi için ilgili firmalara dilekçe ile başvurulmasını istedik.Bina sakinleri 7 evet oyuna karşı 23 hayır oyu ile yine red etti bu isteğimizi ama biz bastırınca yönetim işin peşini bırakamadı.Çünkü yıl sonu toplantısında site karar defterine siteye fiber altyapı getirilmesini kararını özellikle yazdırmıştık.Dolayısıyla site yönetimi de karar defterinde yazılı bir karar olduğu için diğer sakinler kabul etmese bile ( gerektiğinde masraflara destek sözü de vererek ) ilk etapta Fiber altyapı isteyen 7 kişi için Türk Telekom'u ikna etti.Daha sonrasında Türk Telekom Genel Merkezden hafta içi bizi aradılar ve önce şikayetimizi dinlediler , ardından Fiber altyapı talebimizi olup olmadığını tekrar doğruladılar ve tek tek teyid aldılar hepimizden.Bizde istediğimizi beyan ettik.Cumartesi günü aldığım son bilgiye göre de ; bu hafta içinde altyapı için ekip yönlendirilecekmiş ve çalışmalar başlayacakmış.

Buradaki sıkıntı site yönetiminin beceriksizliği ve konuya halim olamayışı.Bu konu geçen sene yine gündeme gelmiş toplantıda ama yine aynı zihniyet " Mevcut altyapı bana yetiyor , benim sıkıntım yok ve haliyle başvurmaya da gerek yok " diyerek yine reddetmiş başvuru talebini.Çünkü herkesi kendileri gibi VDSL porta sahip ve sorunsuz zannediyorlar mantıken ama işin iç yüzü öyle değil tabii ki.Bunun detayını öğrenmek için 2 farklı Türk Telekom müdürlüğüne gittim ve yetkililerle konuştum.Sonuçlarını da bu seneki toplantıda izah ettim.Yani olaya hakim olmak çok önemli.Ama böyle bir sitede çoğunluğu ( sizdeki gibi büyük bir farkla olumlu yönde ) sağlamak çoğu zaman zor olabiliyor.Fakat haklılığını ispat edersen , sendeki yavaşlığın farklılığını izah edersen , aynı binada otururken bir nevi kusurlu hizmet alımı yaşıyormuş gibi ispat edersen kıvıramıyor yönetim.Sonuçta ilk oturan şanslı kişiler 30-35 Mbit hız kullanıyorken de mutlu olabilir ama ben maksimum 13,5 Mbit aldığım hızda sürünüyorum resmen.

Neyse sadede gelirsek ; bina için sokağımıza Fiber altyapı gediği anda hizmet değişikliği yapacağım kısmetse ve en az 200 Mbit bir hızla Fibernete geçeceğim sanırım.Hele şu altyapının geldiğini bir görelim.

Verdiğiniz tüm değerli bilgiler için çok teşekkürler.

Selamlar
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

deneme

@Timucin

Merhaba Timuçin Kardeşim,

Senin yukarıdaki cevaplarına istinaden yazdım bende mesajımı ama satır sınırı ikazı verdi ve senin verdiğin cevapları ekleyemeden böyle ayrı bir mesajmış gibi yazmak zorunda kaldım.

Verdiğin tüm detaylı bilgiler için çok teşekkürler değerli kardeşim.Bu kadar detaylı bir açıklama sonrasında aklımda nerdeyse hiç soru işareti kalmadı diyebilirim.

Öncelikle altyapı geldiği anda bir aksilik olmazsa 200 Mbit civarında bir Fiber hıza geçmeyi düşünüyorum.Böyle bir hıza geçmişken de seninde tavsiye ettiğin Asus RT-AX serisi bir router kullanmam doğru olacak gibi.Buradaki tek sıkıntı şu bence ; Asus marka bir Router almışken Türk Telekom'un vereceği cihazı da satın almak zorunda kalmak ve gereksiz yere aylarca taksit ödemek.Bu aşamada acaba alınan cihazı dışarda v.s satma şansımız olur mu , alan çıkar mı v.s

Mesela cihaz alma aşamasında ( dışardaki piyasada rahatça satılabilmesi açısından ) özellikle şu cihazı istiyorum deme şansım var mı ? Çünkü Türk Telekom'um 200 Mbit Fiber hız için verdiği farklı farklı cihazlar var galiba ! Eğer öyleyse verilen modellerden hangisi popülerse ( ve tabii ki alırken seçme şansımızda varsa ) onu talep edelim ki en azından bağlantının sağlanmasının ardından söküp kutusuna koyalım ve satmaya çalışalım.Ama kendi stoklarına göre ürün getiriyorsa ona da yapacak birşey yok zaten.Ne getirirlerse alacağız ve elden çıkarmaya çalışacağız.

Devam edersek ; şu anda da zaten yalın internet kullanıyorum ve Fibere geçtiğimde de öyle olacak. Burada merak ettiğim şeylerden birisi de şu.İkinci elde satılan bazı Asus Router'lar görüyorum ama almaya çekiniyorum biraz.Çünkü önceki dönemde evimde Türksat Kablonet kullanırken Wi-Fi bağlantıda sıkıntılar yaşıyordum ve bunu firmaya ilettiğimde cihazların uzun süreli kullanımı sonrasında zamanla modemde Wi-Fi ve stabilite sorunları yaşanabilir demişti firma.Haliyle kullanılmış cihazlarda belki sıkıntılar yaşanabilir gözüyle çekimser davranıyorum biraz.Ama yinede yazarsam ; fiber altyapı da kullanmak için mesela yaklaşık 9 ay kullanılmış ikinci el Asus Router almak riskli mi olur acaba ? Çünkü Asus RT-AX86U Pro modelinin sıfırı 8.200 TL civarındayken , 9 ay kullanılmış ikinci elini 5.000 TL'ye almak 3000 TL kazandırır kişiye ama bu riski göze almaya değer mi ? Bu konuda ne yapmak mantıklı olur ?

Son olarak altyapı tamamlanıp işler rayına oturduğunda takıldığım yer olursa tekrar yazacağım tabii ki.Hele şu altyapı aşamalarını bir geçelim bakalım.

Ellerine sağlık , herşey için tekrar teşekkürler.

Selamlar...

Son düzenleme:

Timucin

Moderator
Moderator
Türk Telekom'un vereceği cihazların marka ve modellerini seçme gibi lüksünüz yok. Kurulum ekibi kendileri sizin evinize router ve ont'yi getiriyor abonelik aldığınızda. Stoklarında ne varsa cihaz olarak onu veriyorlar. Dışarıdan ONT satın alamazsınız ve kullanamazsınız. Türk Telekom'un vereceği cihazları da ikinci elden satma hakkınız bulunmuyor, satarsanız yüksek tutarda ceza ödemek zorundasınız. Bu Router+ONT'yi kullanım bedeli olarak aylık 7TL kesiliyor. Cihaz konusunu ve aylık kullanım bedelini gözünüzde büyütmenize hiç gerek yok. TT'nin vereceği Router'ı kullanmasanız bile aboneliğinizi iptal ettirene kadar saklamak mecburiyetindesiniz. Çünkü abonelik iptali veya başka sağlayıcıya geçiş olduğunda Router ve ONT'yi müdürlüğe gidip teslim etmeniz şart. Verecekleri ONT'yi mecbur kullanacaksınız Asus Router kullansanız bile. O fiber kablo router'a direkt giremez ONT olmadan. ONT çevirici bir cihaz. Evin modem görevini gören ONT zaten. ONT konusunda bir sorun yaşamanız imkansız ötesi. İnternet performansını ve milleti çıldırtan tek problemli cihaz Türk Telekom'un verdiği Router. Superonline gibi ödedin senin oldu bu cihazlar diye bir şey söz konusu değil Türk Telekom'da. Fiber altyapıyı VDSL ile karşılaştırmayın. VDSL'de router'ı direkt satın alırken, Fiber internette siz cihazlara kira bedeli ödüyorsunuz. Fiber internette o cihazlar size zimmetli oluyor. Digitürk aldığınızda nasıl decoder kiralık oluyorsa. O mantıkla işliyor.

İkinci el router temiz ise alınır. Ancak hor kullanılmışsa pek yaklaşılmaması daha doğru olur. 9 ay'lık bir Asus Router'da ben bir sorun olacağını düşünmüyorum. 2 yıldır kullanıyorum ilk günkü gibi performans gösteriyor. RT-AX86U'nun en çok sevdiğim özelliği kasası asla ısınmıyor. Plastik aksamlarına ve antenlerinin vida kısmına sıcaklık gitmediği için bir çürüme deforme gibi bir şey olacağını düşünmüyorum.

mafaky

Active member
@ Papirus:

Hem "Site"de oturuyorum" hem de "bina 30 daireli" dediğiniz için kafam karıştı. Site'de herhalde 30 daireli (yani sizin oturduğunuz) bina olmasa gerek. Site'de (herbiri 30 dairelik olsun ya da olmasın) kaç bina ve toplamda kaç daire var?

Oylamada 7 evet, 23 hayır oyu çıkmış. Bu sadece sizin bina için geçerli olsa gerek. Peki, varsa, diğer binalardaki durum nedir?

Önce şu Site/Bina veya Binalar konusunu açıklığa kavuşturalım da ondan sonra diyeceklerimi aktarayım...

@ Timucin:

Telekom'un verdiği ONT + HGW (bu Telekom'un ifadesi, siz WiFi Router diyorsunuz, halk dilinde de Fiber Modem denilmekte) konusunu açıklığa kavuşturmakta fayda var.

Evet, ilk başlarda FTTH aboneleri aboneliği sonlandırdığında ya da TTNet'den başka (ama yine T.Telekom altyapısında hizmet veren ISS'e geçtiğinde dahi) bu 2 cihazın iadesi isteniyordu. Şimdiyse durum değişti:

(*) Eğer TTNet'den ayrılıp yine T.Telekom altyapısından çalışan alternatif bir ISS'e geçiş yaparsanız, ya da böyle bir alternatif ISS'ten bir diğerine geçiş yaparsanız artık bu 2 cihazı bir yere iade etmiyorsunuz. Edilmesi zaten anlamsızdı. Sadece T.Telekom altyapısı dışında hizmedt veren bir opratöre (SOL veya Turk.Net gibi...) geçiş yaparsanız, o zaman her 2 cihazın da iadesi gerekir.

(**) Ancak olduğunuz mekandan taşınıyorsanız (yeni mekanda FTTH olsun ya da olmasın) o zaman sadece HGW iade ediliyor. ONT, ilk mekanın "demirbaşı" olarak kabul ediliyor.

HGW konusu ise halen oldukça muallak! Dediğiniz gibi Telekom Bölge Md'lüğü elinde ne varsa onu veriyor. Ama büyük metropollerde, ellerinde stok da varsa, 100 Mbps ve üzerine artık WiFi6 bir HGW vermeye gayret gösteriyorlar(mış).

Kendimden (İstanbul Etiler bölgesi için) örnek vereyim: Sürekli oturduğum dairede 100 Mbps FTTH ile başladıydım. O etapta TP-Link Archer c5v verildi (WiFi5 cihazdır ama gigabit LAN portları var). Bunu on-line 200 Mbps'e yükselttim ama evin bir kesiminde bırakın 200'ü, ancak 25-30 Mbps hız görmeye başladım (WiFi 5.0GHz'de). MH'ne şikayette bulundum,, ancak özellikle yeni HGW de talep etmedim. Bir hafta sonra bizim bölgeye bakan teknik eleman elinde bir Zyxel 3301 (WiFi6 cihaz) ile geldi ve HGW değişimi yaptı.Ben daha sonra tarifemi 500 Mbps'ye yülselttim.

Ancak şöyle bir durumum da var: Aynı binada ayrı bir daireye akternatif ISS üzerinden ikinci bir FTTH (100 Mbps) aboneliği aldım (tabi buraya ayrı bir dahili fiber optik hat çekildi...). ZTE H298A getirildi (bu da WiFi5 cihaz ve de LAN portları Gigabit). O tarihte herhalde bu 100 Mbps üzerine WiFi6 HGW verilmesi gündemde değildi...)Fakat bir hafta önce ben bunu on-line 200 Mbps'ye çıkarttım. Halen Telekom'dan gelen bir ses yok, benden de bir talep yok: zira, burada interneti kablolu (Ethernet) kullanıyorum ve Ookla hız testi 250 Mbps gösteriyor. WiFi'dan arada sırada kullanıyorum da mekan çok küçük. Laptop ile HGW arası açık alan ve safece 1-1.5 mt. mesafe var. Yani buraya da illa WiFi6 HGW gelsin diye HGW değişimi istemek şımarıklık olacak diye düşünüyorum.

Timucin

Moderator
Moderator
Ben yalnız Türk Telekom'daki olayı anlattım. Burada HGW satışı söz konusu. HGW ve ONT satışı olamaz sizde biliyorsunuz. Cihazların altlarında satılamaz ibaresi yazıyor ve karınca duası gibi yazılan sözleşmede cezası olduğu açıkça belirtilmiş.

Papirus

New member
Merhaba ,

Durum şimdi daha net anlaşıldı.Çünkü ben Türk Telekom'un sitesine girip cihaz fiyatlarını gördüğümde yanlış bir yanılgıya kapılmışım.Neden derseniz ; sitede bulunan cihazlarda hem peşin , hemde taksitli fiyatları görünce dedim ki eğer böyle aylık taksitlerle satın alacaksam bu cihazlardan birini , boşu boşuna bir dünya para vereceğiz yine.Ama dediğiniz gibi 7 TL civarında bir hizmet kiralama bedeli ile oluyorsa bu süreç hiç sorun yok.

Router alma sürecini ise değerlendiriyorum ve birazda altyapı olayını gözlemliyorum bu hafta.

Son olarak diyelim ki ben bu Asus Router'lardan bir tane aldım.Bunu Türk Telekom , Turknet gibi servis sağlayıcılar haricinde ileri de ( eğer ki farklı bir adreste Superonline'a mecbur kalırsam ) Superonline Fiber altyapı'da da kullanabiliyor muyum ? Eğer sorun yoksa bir an önce alıp bir kenara koymakta fayda var gibi.Hele ki böylesi bir enflasyonist ortamda.

Kolay gelsin...

@mafaky

Haklısınız , site olayını daha da netleştireyim.

Aslında bu bir telaffuz hatası.Site değil Apartman demem lazımdı benim.Fakat bulunduğum sokakta 2 farklı site var ve konuşmalarda bizim binadan da site diye telaffuz edilince aklımda öyle kalmış benim.Aslında 30 dairelik tek bir apartman bu ve Bursa-Nilüfer ilçesinde.

İşte bu apartmandaki 23 kişi fiber altyapıyı istemedi ama biz 7 kişi olarak ısrarcı olduk.Çünkü internet hızı anlamında gerçekten mağdur durumdayız.Site yönetiminin yılsonuna toplantısında da mağduriyetimizi tekrar ilettik sakinler olarak ve bu talebimiz için ilgili kurumlara başvuruda bulunulup gerekli adımların atılacağını karar defterine özellikle yazdırdık.Ve karar defterindeki bu kararı bildiğimiz içinde sürekli bastırıyoruz yönetime.

Son olarak fiber altyapının sokağımıza gelmesi konusu ise ; tamamıyla site yönetiminin Türk Telekom'a bastırması ve firmadaki yetkililerle olan ikili ilişkileri ile mesafe katedilen şeyler.Haliyle alyapının gelmesini beklemekten başka birşey yapamıyoruz şu anda.Bize söylenen de , bu hafta içerisinde Türk Telekom ekibinin mahalleye yönlendirileceği bilgisiydi sadece.

Bekleyelim görelim durumundayız yani.

Selamlar...

Son düzenleme:

mafaky

Active member
İyi akşamlar. Tamam, şimdi oldu. Şu an için size önerebileceğim şey teyakkuzda olmanız. T.Telekom muhtemelen sadece sizin 30 daireli binanızı düşünerek değil ama yakındaki o diğer 2 siteyi de hesaba katarak bölgeye fiber getirme girişimini başlatmıştır. Acaba o sitelerde nasıl internet yapısı var (VDSL ya da VDSL/ADSL karışık mı...)? Bu arada Türkiye'de aslında iki tip VDSL var: VDSL ve VDSL2 olarak ayrılıyor. VDSL'de "8 tipi" modülasyon vardır ve burada teorik olarak 54 Mbps'ten yukarı DL hızı alamazsınız. VDSL2'de ("17a tipi modülasyon) ise yine teorik olarak 100 Mbps'e kadar alınabiliyor. Binanızda VDSL kullanan adresleri sorgularsanız hangi versiyonun olduğunu göreceksiniz...

Sokağınızda bir ekip çalışmaya başlarsa ve turuncu renkli kablo çektiklerinde FTTH alt yapısı geldi-geliyor demektir.

Hayırlısı ile o aşamaya gelindiğinde tekrar konuşalım.

Ancak şimdiden araştırmanıza değecek bir şey daha var. Binanız ne çok yeni ne de çok eski. Acaba dairelere müteahhit telekominikasyon amaçlı nasıl kablo(lar) çekmiş? RJ-11 denilen iki perli (iki çift iletkenli) kablo çekilmiş olduğu kesin - aksi halde zate VDSL/ADSL kullanamazsınız ama acaba başka türlü bir kablo da çekilmiş mi? Ya da, o olan kabloların içinden geçirilen kablo kanalları ilerde fiber kablo çekilmeye müsait mi? Dahili tesisatta kullanılan fiber optik kablolar RJ-11 telefon kablolarından dahi incedir ama ne yazık ki 45 hadi bilemediniz 60 dereceden fazla bükülmeye gelmez. Daha fazla eğip bükerseniz kablonun içindeki kılcal sayılabilecek cam tüp iletken anında kırılır ve tamiri de olanaksızdır.

Timucin

Moderator
Moderator
Asus router'ı Türk Telekom altyapısı üzerinden diğer alternatif sağlayıcılardan da (Comnet, Millenicom, NetSpeed, ...) kullanabilirsiniz. Ama Türknet'i önermem 100mbps üstü hız sunmuyor ve üstüne 400TL istiyor. Türk Telekom dışında diğer sağlayıcılara da geçseniz Türk Telekom'un verdiği cihazları yine verecekler ve kira bedeli yine ödeyeceksiniz. Enflasyonist ortamda ben şahsen Türk Telekom'u öneririm. Taahhütlü olsun zamdan etkilenmeyim derseniz. Ben Türk Telekom kullanıyorum, ping değeri olsun her saat stabil hızı olsun güzel hizmet sunuyor. ADSL ve VDSL'deki gibi rezil performansı hiç yok tercih sizin.
Superonline ve Turksat Kablonet'den Türk Telekom fiber altyapısı üzerinden hizmet alamazsınız. Superonline'ın kendi fiber altyapınız varsa ek olarak onda da Asus Router'ı kullanabilirsiniz.
Benim PPPoE nasıl öğrenilir başlık altında Superonline altyapılarda PPPoE öğrenme rehberim mevcut. O adımları izleyerek PPPoE'nizi bulmanız gerekiyor.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

mafaky

Active member
@Papirus

Hayırlısı ile binanıza FTTH altyapısı getirildiğinde şu konuyu da dikkate alınız.

Burada göz ardı edilen (abonelerin çoğunluğunca bilinmeyen) durum şu: ADSL/VDSL bir uçtan bir uca birebir sistemlerdir. Yani sahada kurulu (atıyorum) 100 port varsa bundan ençok 100 aboneye bağlantı yapılabilir; 101. talep açıkta kalacaktır. FTTH sistemde ise durum böyle değildir. Kaynak olarak Santral'de OLT denilen cihazlar vardır, bu cihazların içinde de çok saıda Fiber Optik Çıkış Portları bulunur. Türkiye'de bant genişliği 25 Mbps ya da 10 Mbps olan portlar kullanılıyor. Herbir port çıkışına Anahat Fiberoptik Kablonun bir kılı bağlıdır. Herbir port çıkışı sahada artı en son olarak abonelerin olduğu mekanda (bina içinde) pasif olarak bölünerek son aboneye ulaşıyor. Diyelim sizin Santral'de sadece 10 Mbps'lik portlar var. Telekom bunları son aboneye kadar 16'ya bölüyorsa öpüp de başınıza koyunuz. Zira bu 16 abonenin hepsi de 1000 Mbps'lik tarifede olsalar ve hepsi de eşzamanlı tam gaz download tam yapmaya kalksalar ortalama download 10.000.000/16=625 Mbps olacaktır. Tabi T.Telekom (hata yurtdışındaki telcolar da...) asla bu kadar bile bonkör değiller: 16 yerine 32'ye hatta hız talep potansiyelinin düşük kalacağı bölgelerde 64'e varana kadar sahada ve binalarda bölünme yapılabiliyor. Durumu herhalde anlatabilmişimdir. ;)

Demek istediğim, Telekom belli bir bölgede insafsızca bölünme yapmışsa (Santral kapasitesi sabit olduğundan) buradaki FTTH abonelerine şöyle ya da böyle hız kısıtlamasını pekala uygulayabilir. :oops:

Bir de T.Telekom'un (aboneliği ister Telekom'un çatısı altındaki TTNet'den isterseniz alternatif ISS'lerden birisinden alınız), ONT+HGW cihazlarının kiralanması konusunda:

Bildiğim kadarıyla öyle aylık 7 TL gibi bir kiralama bedeli yok. Ben 500 Mbps'lik hattımda hesapta (faturada ayrıca gösterilen) bir kira bedeli ödemiyorum; devam etmekte olan bir abonelikte VDSL'den dönüşüm (geçiş) yaptığımdan. 2020'deki uygulama değişmemişse siz de ödemezsiniz. Ancak 2. ait olarak aldığım (aynı binada, farklı adreste) 100/200 Mbps'lik alternatif ISS'ten alınan aboneliğimde cihaz kiralaması için faturada ayrıca gösterilen 10 TL/ay (KDV dahil) ödüyorum Bu güncel olarak düşük bir bedel, aylık 30-40 TL alan ISS'ler olduğu gibi "modem bedeli yok" deyip bunu internet hizmeti içine gizleyenler de var. Ancak Nisan ayında Telekom'un bu kiralama ücretlerine de kallavi bir zam yapacağı sıkça duyulmakta!:rolleyes:(n)

Papirus

New member

Tekrar Merhaba ,

Değerli bilgiler için tekrar teşekkürler.

Önce güzel olan gelişmeden başlayayım.Bugün öğleden sonra ( site yönetiminin yönlendirmesi sayesinde ) bana ulaşan Türk Telekom yetkilisi ; sokaktaki Fiber altyapı çalışması için ekibin Cuma günü gelip başlayacağını söyledi.Haliyle sabırsızlıkla bekliyorum başlamalarını.

Port konusunda ne yapacaklarını , maksimum ne kadar fiber hız alabileceğim gibi teknik detayları tabii ki bilemiyorum.Hatta daha da ötesini yazayım ; bahsedilen ve kıvrılması riskli olan Fiber kabloyu daire içine bir türlü getirecekler elbet ama TV ünitesindeki mevcut modemin yanına kadar nasıl çekileceğini hâlâ düşünüp duruyorum.Çünkü daha önceden de yazıldığı gibi kıvrılması riskli bir kablodan bahsediyoruz.Ama ekibe danışacağız ve yardımlarını isteyeceğiz tabii ki.

Diğer yandan kiralama olayının detaylarına ise tamamen yabancıyım.Sadece sizlerin yazdıklarınıza göre anlamaya ve notlar almaya çalışıyorum.Ama bende bir de şöyle bir durum var.Ben 8 ay önce mecburiyetten 16 Mbit ADSL hizmeti aldığımda ; böylesine düşük bir hız için sıfır ADSL modeme para vermeyi uygun görmedim ve arkadaşımın kullanmadığı Zyxell modemi alıp kullanmaya başladım salonda.Dolayısıyla ADSL'den Fibernet'e geçtiğimde mevcutta ADLS modemlerini satın alıp kullanmadığım için , Türk Telekom beni belki de olası bir HGW kiralama kampanyasında bana cazip bir teklifte sunmayabilir , bilemiyorum.

Yalnız Türk Telekom'un sitesindeki Sıça Sorulan Sorular bölümünde şu detay dikkatimi çekti.

-------------------

4. Kampanya kapsamında modem ücretsiz midir?​

Kampanyada ücretsiz modem sunulmayacaktır. Modem ihtiyacınız olması halinde avantajlı fiyatlarla sunulan modem tekliflerimizden yararlanabilirsiniz.
-------------------
Haliyle ben bu satırları okuduğumda modem almanın mecbur olmadığını anlıyorum sanki.Yani modem ihtiyacım yoksa ve elimde mevcut bir modem varsa Türk Telekom beni modem almaya zorlamayacakmış gibi bir ifade bu ama inanasım gelmiyor tabii ki.

Neyse benim ilk etapta Fiber altyapı da alabileceğim internet hızına odaklandım ve geçiş aşamasında nasıl bir hızda başvuru yapacağıma karar vermem lazım.

Türk telekom'un sitesindeki ( mevcut aboneye ) Online'daki güncel teklifler şöyle :

100 Mbps Limitsiz (18 ay taahhüt ile ) : İlk 6 ay 320 TL - Son 12 ay 640 TL
200 Mbps Limitsiz (18 ay taahhüt ile ) : İlk 6 ay 350 TL - Son 12 ay 700 TL
500 Mbps Limitsiz (18 ay taahhüt ile ) : İlk 6 ay 400 TL - Son 12 ay 800 TL
1000 Mbps Limitsiz (18 ay taahhüt ile ) : İlk 6 ay 460 TL - Son 12 ay 920 TL

Fiyatlara bakarsak asıl sıkıntı fiyatların gerçekten yüksek oluşu.Yoksa aralarındaki makas az ve hepsi bir öncekine göre tercih edilebilir rakamlar.Yani başlangıçta 50 TL fark vererek 200 yerine 500 Mbps hizmet alabiliyor bir kullanıcı.

Eğer altyapıda bir sorun çıkmazsa 500 Mbps almayı düşünüyorum ama son anda belki 1000 Mbps'de düşünebilirim.Fakat günlük rutin kullanımlarıma göre 500 Mbps tercih ağır basıyor.

Kolay gelsin.

Merhaba ,

Her yazılanı titizlikle okuyor ve notlar alıyorum.Yukarıdaki mesajımda da yazdığım gibi ; eğer bir aksilik olmazsa bu hafta içinde sokağımızda altyapı çalışmaları başlayacağı söylendi.O altyapı çalışmalarının başlamasını bekliyorum öncelikle.

Alacağım Asus Router'a karar verdim gibi ve büyük bir ihtimalle sizin kullandığınız Asus RT-AX86U'nun Pro modelini alacağım sanırım.

Sonrasında da alacağım hizmet hızına karar verip Fibere geçiş başvurusunda bulunacağım.Eğer ki söylenenler gerçekleşirse ve bir aksilik olmazsa bayrama Fiber hizmet kullanan birisi olarak girme şansım var gibi gözüküyor ama burası Türkiye ve her an herşey olur mantığıyla çokta beklenti içine girmemek lazım diye düşünüyorum.

Şimdilik bu kadar.

Yazdığınız detaylı bilgiler için tekrar teşekkür ederim.

Kolay gelsin...

Son düzenleme:

mafaky

Active member
@Papirus

YUkarıdaki mesajınızdan alıntıladım:

[alıntı} Port konusunda ne yapacaklarını , maksimum ne kadar fiber hız alabileceğim gibi teknik detayları tabii ki bilemiyorum.Hatta daha da ötesini yazayım ; bahsedilen ve kıvrılması riskli olan Fiber kabloyu daire içine bir türlü getirecekler elbet ama TV ünitesindeki mevcut modemin yanına kadar nasıl çekileceğini hâlâ düşünüp duruyorum.Çünkü daha önceden de yazıldığı gibi kıvrılması riskli bir kablodan bahsediyoruz.Ama ekibe danışacağız ve yardımlarını isteyeceğiz tabii ki.

Diğer yandan kiralama olayının detaylarına ise tamamen yabancıyım.Sadece sizlerin yazdıklarınıza göre anlamaya ve notlar almaya çalışıyorum.Ama bende bir de şöyle bir durum var.Ben 8 ay önce mecburiyetten 16 Mbit ADSL hizmeti aldığımda ; böylesine düşük bir hız için sıfır ADSL modeme para vermeyi uygun görmedim ve arkadaşımın kullanmadığı Zyxell modemi alıp kullanmaya başladım salonda.Dolayısıyla ADSL'den Fibernet'e geçtiğimde mevcutta ADLS modemlerini satın alıp kullanmadığım için , Türk Telekom beni belki de olası bir HGW kiralama kampanyasında bana cazip bir teklifte sunmayabilir , bilemiyorum. [alıntı sonu]

1) En önemlisi (bunu daha sonra yazacaktım ama...) dairenize fiber optik kablo çekilmesi konusu...

Türk Telekom'un standart uygulaması şöyle: binanıza kadar kendi ana hattından fiber kabloyu getiriyor (bu çoğunlukla parmak kalınlığında turuncu renkli bir kablo oluyor. İçinde de en az 2 kıl (core) oluyor ki bir tanesi yedektir!) Bu kablo binaya takacakları bir kutuda sonlandırılıyor. Bu kutuya Bina İçi Fiber Sonlandırma ve Dağıtım Kutusu (IFDK) deniyor. Sizde 30 daire olduğundan ve her dairenin de FTTH'a geçeceği varsayıldığından binanıza 30 portlu bir IFDK takılması gerekir. Bildiğim kadarıyla tam böyle IFDK yok. 4-8-16 portlu olanları var. Sizin binaya da muhtemelen iki tane 16'lık IFDK'yı takıp bunları tandem (seri) olarak bağlayacaklardır. IFDK'lar genelde bina girişinde uygun bir yere ya da binanın bodrumunda mevcut bakır kablo altyapısının getirildiği ankastrenin civarına takılıyor! İşte burası zurnanın zırt dediği yer! Zira IFDK ile sizin daireniz arasındaki tesisat dahili tesisat sayıldığından Telekom buna karışmıyor.

2) Telekom binaya yeterli miktarda dahili tesisat için ince fiber optik kablo bırakıyor ve dairelere sizin çektirmenizi istiyor. Benim sair forumlarda okuduğum FTTH (=FiberNet) uygulamaların çoğunda durum böyle.

2021 Haziran'ında (yani tam da pandemi dönemindeyken...) benim oturduğum Site'ye (İstanbul, Etiler) Telekom çok kısa sürede komple FTTH altyapısı getirmişti ve bize 3.000 mt kadar fiber kablo bıraktılardı. Daha dairelere bu kabloları çektirmeye eleman ve vakit bulamadan da IFDK'larda FiberNet aktif edilmişti. Sitedeki 99 daireye de dahili fiber kablo çekilmesi tarzında bir zorlamaları olmamıştı. Kabloyu çektiren çektirdi; bif süe sonra kalan kabloyu geri aldılar. O saatten sonra fiber kablo çektirmek isteyenler ceplerinden harcayıp fiber kablo aldılar.

Ama öte yandan 2022 Eylül'ünde (İstanbul, Beyoğlu) oturan bir yakın arkadaşımın oturduğu 10 daireli bir apartmana T.Telekom paldır küldür geldi ve FiberNet'e geçmek isteyenlerin dairelerinin (ki sadece 4 ya da 5 daire geçmiş...) içine (ADSL/VDSL modemlerin yanına kadar...) kablo çekti; hatta daire içine plastik kablo kanalı da döşemişlerdi. Bu hizmet biraz da bağlı olunan Telekom Md'nün tutumuna bağlıydı (o zamanlar).

Ama genelde müstakil evler dışında (ki bunlarda IFDK olmaz...) Telekom'un artık dahili tesisata hiç karışmadığını biliyorum. Son anda bir oldu bittiyle karşılaşmamak adına durumu önceden bağlı olduğunuz T.Telekom Md. ile konuşmanızı öneririm.

Çok sık olmasa da bazı yerlerde ve binalarda Telekom'un FiberNet'e geçsin geçmesin her daireye fiber kablo çektirme dayatması yapabildiğini, aksi halde binadaki IFDK'da FiberNet'in aktive edilmeyeceğini okuyorum. Bunu da Telekom'la açıklığa kavuşturun (ama yine de binanıza IFDK takıldıktan sonra... Zira sizde FiberNet isteyen 7 daire var, 30 dairede. Hadi sonradan hevese gelip VDSL'i terk edebilecek 4-5 daire daha çıksın...)! Binanızın altyapı durumunu bilemem, acaba dairelere giden ve telefon kablolarının geçtiği kanallar bu fiber kabloyu çekmeye uygun genişlikte midir, 90 derece köşeler var mıdır. Değilse fiber kabloyu dairelere mutlaka plastik kanallar içinden getirmek gerekir. Bu işi de fiber çekmesini bilen deneyimli bir elektrikçi yapabilir ve günümüz rayiçleriyle plastik kanal masrafı hariç daire başına 500-1000 TL gibi bir ücret talep edebilir. Uzak görüşlülük yapıp her daire fiber kablo çektirirse bu rakam herhalde daha ekonomik olur.

Not: ADSL/VDSL'den FTTH'a dönüşümlerde mevcut tarifeniz değişmiyor, yani fazladan bir abonelik bedeli oluşmuyor. Ancak siz isterseniz daha yüksek bir tarifeye geçiyorsunuz. Yönetimin bunu da (yine de Telekom'dan teyid alıp) 30 daireye bildirmesinde yarar var!

Daireye kadar getirilen fiber kablo aslında oldukça ince bir kablodur; birkaç tipi oluyor. İnce ama çok da esnek olmayan bir kablodur zira içindeki fiber (cam) tüpüne paralel ve kıvrılmaları az da olsa kısıtlayan bir de çelik tel bulunur. Ama kabloyu yine de elinizde rahatça büküp az bir kuvvetle "kırabilirsiniz". Bize siyah renkli 2*3mm kesitli bir fiber kablo verilmişti. Kabloyu dışarıdan görülmeyecek şekilde kapı köşesinden içeri soktuk ve sonra kapı pervazı ve süpürgelikler arkasından saklayarak HGW'nin duracağı yere getirdik Ama sizin işiniz biraz daha zor olabilir, kapı girişinden salondaki bir konuma taşımak için. Bu konuda szze başka bir seferde bazı tavsiyelerde bulunurum...

3) ONT + HGW'ye aylık kira ödeyip ödemeyeceğiniz konusu: Telekom ADSL/VDSL abonelerine modemleri kendilerinden alma konusunda bir dayatmada bulunmuyordu. Ama ADSL'den VDSL' geçtiğimizde Telekom'dan (galiba bir kampanya kapsamında) verdiği TP-Link TD-9970 modemi kullandım, sonrasında da bir Keenetic VDSL modem aldım (aralarında ciddi bir WiFi pedrformans farkı da gözlemlemedim). Telekom'un verdiği VDSL modem ded geri alınmadı! FTTH'a (=FiberNet) geçtikten sonra da gelen faturalarda ayrıca ONT + HGW kirası olarak bir kalem yer almamakta.

Eğer benim zamanımdaki kurallar halen geçerliyse sizden de FTTH'a geçebildiğinizde bir kira alınmaması mantıklı...

Devamı daha sonra...;)

Timucin

Moderator
Moderator
Üstteki yazılanlara cevap vereyim. GPON altyapıda port problemi vs bulunmuyor. ADSL ve VDSL mantığı GPON'da işlemiyor. GPON'da 1000mbps'e kadar kayıpsız hız alırsınız. Cihazları size verdiklerinde internet faturanıza ayda 10TL yansıtılıyor. Cihazı komple satın alma söz konusu değil isteseniz de alamazsınız. Siz kendiniz talebiniz doğrultusunda kiralamıyorsunuz. Zorunlu kiralattırılıyorsunuz cihazları. Siz aboneliğinizi iptal ettirdiğinizde veya başka sağlayıcıya geçtiğinizde onların verdiği router'ı da vermek durumunda kalıyorsunuz. Size yeni TT'nin router'ını veriyorlar. Cihaz kirliliği oluyor ama yapacak bir şey yok, prosedür böyle. Fiyatlar konusuna gelirsek başka sağlayıcılar da bundan pek farklı değil. Taahhütsüz olmasının kötü tarafı da Türk Telekom port ücretlerine zam yapsa siz etkileneceksiniz. Taahhütlü de zamdan da etkilenmeyeceksiniz. Enflasyonun ve ekonominin bu gidişiyle de o fiyatlar size belli zamandan sonra ucuz gelmeye başlayacak. Ben 2022'de ilk 1GBPS pakete geçen birisiyim ve 404TL ödüyorum. 2 sene önceki 404TL ile şimdiki 404TL ne yazık ki aynı değil. Bu yüzden ben bu ekonomik durumda taahhütlüye daha sıcak bakıyorum. Hiçbir şikayetiniz olmaz GPON'da. Bana Kasım 2020'de altyapı geldi, 4 yıllık GPON altyapı serüvenim boyunca müşteri hizmetlerini arama sayım 5'i geçmemiştir.

mafaky

Active member
GPON/FTTH'da da port problemi olabilir. Tabi ki uçtan uca, birebir altyapıda çalışan ADSL/VDSL altyapıdaki gibi sayıca port yetersizliği tarzında olamaz ama Telekom'un Santral tarafındaki OLT kapasiteleri yetmez olmaya başlarsa ve de bu kapasite arttırılamazsa port problemi başka bir şekilde karşımıza çıkmayacak mı?

Ayrıca Santral'daki kapasitenin arttırılması da yetmez, "anahat" olarak çekilen fiber optik kablo altyapısının da zaman içinde arttırılması söz konusu. Bu da yeni kazı çalışmaları, yeni maliyet demek.

Dahası Telekom'un OLT'deki bir portu sahada (son olarak aboneye gelene) kadar kaça böldüğünü bilmiyoruz. Örneğin 10 Mbps bant genişliğinde çalışan bir OLT portunun 16 aboneye bölünmesi başka, 32-64 aboneye bölünmesi başka. (Türkiye'de sadece 10 Mbps'lik ve 25 Mbps'lik GPON OLT portları kullanılmakta...) Yani kaynak sınırlı ve sabit tutulursa adetsel olarak port problemi çıkmasa da ortalama hız (abone başına düşecek faydalı hız) problemi ortaya çıkabiliyor. Telekom yatırımlarını kısıtlarsa, bu sefer abone başına bu faydalı hızı kontrol edebilebilir. Siz 1000 Mbps tarifesinden en yüksek bedeli öderken 1000 Mbps'ye yakın hızı elde edemezseniz derdinizi ne kadar zamanda hangi Marko Paşa'ya anlatacaksınız? :oops:

Bunlar günümüz Türkiye'sinde olmayacak cibilliyetsizlikler değil!!!

Cihazların (ONT+HGW) aboneye aylık kira bedeliyle temini konusunda da maalesef pek olumlu düşünemiyorum. Evet şu anda T.Telekom ve bazı alternatif ISS'ler bunu 10 TL olarak uyguluyor ama 30-40 TL uygulayanlar da var, şimdilik cüzi sayılabilecek (10 TL'lik) bu bedeli paket fiyatına gizleyip "modem kirası yok" diyenler de... Ama ortadaki bir tatsız duyum da T.Telekom'un Nisan-Mayıs'ta bu konuda kallavi bir arttırıma gideceği. Zira şu anki döviz kurlarıyla yeni ithal edecekleri ONT ve/veya HGW'leri ayda 10 TL toplayarak amorti etmeleri epey bir yıl alacak. ONT+HGW'nin FOB alış fiyatlarını USD 30 gibi düşünsek, etlisi sütlüsüyle T.Telekom'a giriş maliyeti 1.100TL civarında olacaktır.

Son Not:
Şu anda, T.Telekom altyapısından çalışan (TTNet ya da alternatif ISS'lerden) FTTH hizmeti alıyorsanız size verilen HGW'yi (yani Router'ı) sadece o adresten taşındığıızda aldığınız ISS'e iade ediyorsunuz. Geçiş (churn) işlemlerinde ONT ve/veya HGW'yi iade etme zorunluğu, aynı adreste ve aynı abone kimliği ile kaldığınız sürece artık yok. Adresten taşınırsanız ONT de bir bakıma terk ettiğiniz mekanın "demirbaşı" gibi orada kalıyor, sadece HGW iade oluyor.

Ama "nakil konusu" oldukça gri. Zira Telekom'un "nakil anlayış kapsamı" biraz geniş. Şimdi benim aynı binada (dolayısıyla binadaki aynı Fiber Dağıtım kutusundan ve dolayısıyla Santral'daki ayni OLT portundan hizmet alan) ama 2 ayrı adreste (kapı numarasında) çalışmakta olan iki ayrı FTTH aboneliğim var. Ben 2. adresteki FTTH hattımı 1. adrese nakil ettirmeye kalksam büyük olasılıkla bana "2. adreste çalışan HGW'yi iade et, sana taşıdığın (aynı binadaki yer için) yeni bir HGW verelim..." diyeceklerdir.

Son düzenleme:

Papirus

New member
@mafaky

@Timucin

Tekrar selam ,

Yazılanları keyifle okumaya devam ediyorum.Elleriniz dert görmesin , sağolun.

Bende bir iki detay vereyim.

Yılbaşında apartman yönetimi ile toplantı yapıp karar aldırdıktan sonraki süreçte Türk Telekom ilk etapta bu kadar çoğunluğa rağmen sadece 7 kişinin talepte bulunmasını yeterli görmemişti.Sonra biz 7 kişi ısrarla bastırınca apartman yönetimi de Türk Telekom'a işi çözdürmek için sürekli yollar aradı , derken birilerine ulaştı.Ve sonunda bulunduğumuz sokağa fiber altyapı çekilmesi yönünde ikna etti Türk Telekom'u ama o dönem " Fiber altyapıyı sokağa daha doğrusu binaya kadar çektirebiliyoruz ama bu fiber altyapıyı kendi dairenize çektirmeniz için kişi başı 1000 TL bir masrafınız olabilir " diye de özellikle söyledi bize.Bizlerde hiç itiraz etmeden " Tamam , gerekirse o daireye çektirme bedelini veririz " demiştik.Dolayısıyla kabloyu daireye kadar çektirmek için bir ücret vereceğiz zaten ama bunlar siteye geldikten sonraki süreçte karşımıza çıkacak.

Ama ben bu sürecin en başında ne yaptım , onu da yazayım.Apartman yöneticisi aracılığıyla sokağa fiber altyapıyı çekecek teknik ekibin sorumlusuna ulaştım ve karşılıklı görüşüp sohbet etmek ve durum değerlendirmesi yapmak amacıyla çağırdım.Bir öğlen vakti yanında bir çalışanı ile geldi teknik sorumlu olan kişi ve bir kafede buluşup konuştuk , sohbet ettik.Çay-kahve hoş sohbet derken muhabbet çok iyiydi ve yaklaşık 1-1,5 saat sürdü bu görüşme.Bu keyifli sohbetin öncelikli sebebi kafaların karşılıklı uyuşması ve daha da güzeli teknik sorumlu olan kişinin hemşeri çıkmasıydı..))) Bu karşılıklı hemşeri çıkma olayı çok büyük bir artı oldu bu görüşmede.Ve gereken tüm detayları daha net konuştuk.

Dolayısıyla fiber altyapı sokağa geldiği zaman daireye çekme aşamasında ne yapılması gerekiyorsa ve doğrusu neyse ( fiber kabloyu plastik kanallarla taşıma v.b. gibi ) en doğru şekilde , doğru kişilere yaptırmaya çalışacağım.

Gelişmeleri paylaşmaya da devam edeceğim.

Kolay gelsin...

mafaky

Active member
Binanız 30 daireli olduğuna göre herhalde çok katlı, yüksekçe bir bina. 12-13 yıl öncesinde yapılmış olsa da daha gelişmiş bir altyapısı olmalı. Bu açıdan Telekom'un fiber kabloyu binaya rahatlıkla sokabileceğini tahmin ederim. Zannederim binanın altında bodrum, sığınak gibi yerlerde telefon kablolarının yukardaki katlara verildiği ankastre tesisatını bulursunuz. Büyük olasılıkla Telekom fiber kabloyu e mekana kadar getirip Bina İçi Fiber dağıtım kutusunu (kutularını) da oraya yerleştirecektir. İş kaldı bu kat(vardan yukarı karlara dahili tesisat fiber kablolarını sağlıklı olarak çekmeye (ev içi bir şekilde hallolur). Binayı yapan müteahhiti bulabilirseniz size mevcuttaki bina içi kanalları belki anlatabilir. İşin (sizin açınızdan) daha ideali fiber kabloları bu kanallardan yararlanarak (yararlanabiliyorsanız) evlerin içinde telefon prizlerinin bir tanesine ya da duvarda yanına çektirmek olur. Böylece bina içinde katlar arasında ve koridorlarda plastik kablo kanalları döşetmekten (manzarası ne de olsa çirkin oluyor...) sakınmış olabilirsiniz.

Tabi büyük ve daha masraflı bir iş ama 30 dairenin tamamını bina içi altyapı olarak fiber kablo çektirmeye ikna edebilirseniz bu süper olur. Yani 23 daire şu anda ADSL veya VDSL kullanıyorlar ve belki bu onlara yeterli oluyor ama hiç mi geleceği düşünmezler?:mad:

Öte yandan işin Telekom tarafı var. Telekom sadece binanıza kadar fiber kabloyu girmek için değil, Santral'daki durumu da kapsayan bir proje yapmıştır. Santraldaki OLT donanımında 10 Mbps'lik portlar olması halinde (umarım ki...) sizin binaya bir portu olduğu gibi tahsis edeceklerdir: eninde sonunda 30 dairenin de FTTH'a geçeceği varsayımıyla. Bu açıdan da size 32'lik kutu takılması mantıklı ve yeterli olacaktır. Ama şimdilik bu 10 Mbps'i sadece 7 kişi kullanırsa herkes göğsünü gere gere 1 Mbps'lik tarifeden abone olabilir. Ama sonraki günlerde/yıllarda binadaki abone sayısı artarsa, yeni aboneler de hep yüksek hızlar talep ederlerse ve Santral'deki OLT de değiştirilmezse sıkıntı başlayabilir.

Telekom'cular binaya konacak kutudan dairelere kadar dahili fiber tesisatını çekecek birilerini mutlaka bilirler; size tavsiye edeceklerdir. Orda ahbap çavuş ilişkileri oluyordur.

Papirus

New member

Şimdilik gelişmeleri takip edeceğim ama binadaki diğer sakinleri ilgilendiren hiçbir şeye karışmayacağım.Yani kutuyu bodruma mı koyarlar , başka yere mi koyarlar , o işe hiç müdahil olmayacağım.Sadece işin doğrusu neyse onu yapmalarını söyleyebilirim.Çünkü kabul etmeyen 23 kişiden birisi altımda oturuyor ve kendisi İngilizce öğretmeni.Yapılan oylamada Red cevabı verenlerden biri olduğunu görünce hemen telefonla aradım ve şaşırdığımı söyledim.

Dedim ki " Neden yapılan oylamada Hayır oyun verdiniz , sonuçta kişi başı verilebicek rakam maksimum 1000 TL ve bu da 250 TL'lik 4 taksitte ödenecek. Yönetim çoğunluk sağlanırsa dairelere çekilecek altyapı için tüm sakinlerden 1000 TL işçilik masrafı toplanacak diye söylemişti ilk başlarda.

Ne dese beğenirsiniz : " Ben interneti çok aktif kullanmıyorum , mevcut hız bana yetiyor."

Tekrar devam ettim " Ayda ödenmesi gereken rakam sadece 250 TL ve günümüz şartlarında çok komik bir rakam.Aylık çok büyük bir maliyet değil ki ".

" Öyle de 250 TL oraya , 150 TL buraya derken aylık toplana masraflar yekün tutuyor " diye cevap verdi.

" Bunun üzerine söyleyecek birşeyim yok size " deyip kapattım telefonu.

Dolayısıyla ne bina için ne de diğer sakinler için hiçbirşey yapmaya niyetim yok.Ben kiracıyım sonuçta , kendi oturduğum daire için en iyi şekilde hizmet almaya çalışıyorum.Benden sonrakiler daha doğrusu oylamada Red oyu verenler ne yaparlarsa yapsın ilerde , umrumda değil.Cahil insanlarla kaybedecek zamanım yok benim...:)))

Kolay gelsin...

@Timucin

Değerli kardeşim ,

Şöyle bir gelişme oldu :

Asus RT-AX86U Pro modeline odaklanmışken İstanbul'daki bir arkadaşım elinde Asus DSL-AC68U model bir modem olduğunu , artık kullanmadığını ve kutusunda durduğunu söyledi.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Bahsettiğim model DSL ile başlayan bir model ve RT ile başlamadığı için sanırım Router diye de geçmiyor.Haliyle Asus RT-AX86U Pro gibi bir Router ile tabii ki boy ölçüşemez ama " İşine yararsa göndereyim , al-kullan " deyince sormak istedim.

Bu modemi kullanmam işime yarar mı yoksa " Fiber altyapı ile uyumsuz bir modem bu ve göndermene gerek yok " mu diyeyim ? Sonuçta bana bir maliyeti olamayacak ama gerek yoksa kargolama ile hiç uğraşmayalım.

Ne dersin ?

Son düzenleme:

Timucin

Moderator
Moderator
DSL-AC68U'yu ben 6-7 sene kullandım ve GPON altyapımda da kullandım. Taş gibi cihazdır. Benim DSL AC68U'nun WiFi özelliği bozulunca RT-AX86U'ya geçtim. Bozulmasaydı hala onu kullanıyor olacaktım. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Ben size kurulumunda yardım edeceğim. Default olarak DSL modunda çalışıyor. Onu ethernet wan moduna almak gerekiyor. 4 Ethernet portundan birisi WAN'a ayrılacak. Diğer cihazlarınıza 3 adet ethernet girişinden vereceksiniz.

Forum Fiber KAF Panel