Merhaba Papirus,
Madde madde sorularınızı açıkça, olabildiğince kısa ve basit şekilde cevaplayım,
1. Türk Telekom'un fiber altyapısına Türk Telekom'dan veya herhangi ISS üzerinden başvuru yaparsanız Türk Telekom'un Router ve ONT cihazı size belli aylık kira bedeli karşılığında faturanıza yansıtılarak size tahsis edilecek. O cihazları kendileri getiriyor. Türk Telekom'un vereceği Router ve ONT'yi istememe gibi lüksünüz yok. Tivibu ve ev telefonu kullanmayacaksanız Yalın İnternet başvurusu yapmak sizin açınızdan çok daha iyi olur, Türk Telekom'un vereceği Router'ı değiştirmek için. Türk Telekom'dan bu iki cihaz dışında ekstra cihaz da isteyemezsiniz.
2. Fiber modem veya HGW diye bir şey yoktur Router vardır. Hıza göre verilmiyor bunlar. Altyapınız GPON olacağını düşünerekten bunları söyleyeceğim. GPON altyapıya uyumlu ''Türk Telekom ilçe bölge müdürlüğünün'' stoklarında hangi markanın router'ı varsa müşteriye o veriliyor.
1GBPS hız bağlattım bana Vestel Router verdiler. Onların verdiği kullanmadığım ZTE'yi gerip alıp Vestel Router verdiler ve Vestel'in Ethernet portları 100mbps ile sınırlı. Asus Router'ım olmasa beni 100mbps'e muhtaç edecek Türk Telekom. Değişim talebi vs ederdim de uğraşmak istemedim Asus RT-AX86U kullandığım için. Yani kısaca demem şudur ki Tivibu ve ev telefonu kullanmayacaksanız internet altyapınız üzerinden Türk Telekom'un Router'ını kullanmayın. Kullanırsanız da firmaya çamur atarsınız boş yere. Ne biçim hizmet veriyor diye. Ama bütün problemlerin kaynağını Türk Telekom'un verdiği Router yapmış oluyor aslında.
3. Asus Router'ı veya Keenetic'i aldınız router olarak. İlla Asus RT-AX86U almak zorunda değilsiniz bütçenize uygun Gigabit ethernet portlu altta modellerini yazacağım Asus veya Keenetic tercih edebilirsiniz. TP-Link router sakın almayın Türk Telekom altyapısında direkt çalışmıyor.
Türk Telekom ONT'yi size tahsis ediyor ve ONT'lerinde herhangi bir sorun yok Nokia veya Huawei veriliyor. Türk Telekom'un vereceği ONT'yi değiştirmezsiniz. Çünkü santraldeki OLT cihazı hangi marka ise ona göre Nokia veya Huawei marka ONT müşteriye veriliyor. ONT'yi bir dönüştürücü olarak görün. Fiber sinyalini Ethernet kablosuna dönüştürür aslında ve modem görevini gören ONT'dir. ONT olmadan Router çalışmaz.
Önerebileceğim Router'ların tam modellerini yazayım, bütçenize göre seçer alırsınız;
Asus Router düşünürseniz; Asus RT-AX56U, RT-AX58U, RT-AX68U, RT-AX82U, RT-AX86U, RT-AX88U, RT-AX86U Pro ve RT-AX88U Pro modelleri olacaktır. Asus TUF serisinden TUF-AX3000 önerebilirim. ROG Serisini önermem yazılımından ötürü.
ROG Rapture modelinin donanımının aynısını RT-AX86U ve Pro, RT-AX88U ve Pro modelleri kullanıyor. ROG Rapture'a 30bin TL vermek iki RGB için saçma olur bir ev kullanıcısı açısından.
Keenetic düşünürseniz; Keenetic Sprinter ve Hopper olacaktır.
4. Superonline'ın verdiği router'ı değerlendirme gibi şansınız çok zor. Ana router olarak kullanamazsınız. Yazılımı desteklerse o da belki diyeceğim WiFi menzil uzatıcı olarak kullanılabilir ama WiFi hızı sizi baya üzebilir yüksek hız beklentiniz varsa. Pirelli E4202G çok eski bir cihaz. Superonline'ın vereceği yeni nesil routerlar o router'dan daha güçlüler. O yüzden 2. el hurda niyetine alan çıkar alan olursa.
Fibernet sonrasına gelirsem,
Altyapı çekildiğinde size ONT'yi ve Router'ları taktıktan sonra alacağınız router'ın kurulumunu kendinizin yapması gerekiyor. PPPoE bilginizi öğreneceksiniz Türk Telekom'dan. Onlar SMS olarak gönderiyor lakin Müşteri hizmetlerinden de öğrenebilirsiniz. VLAN ID'yi 35 olarak giriyorsunuz. MTU ve MRU (MRU Asusta görünüyor): 1492 giriyorsunuz. En son olarak MAC Clone bölümüne Türk Telekom'un verdiği Router'ın cihaz MAC adresini yazıyorsunuz. İnternete çıkıyorsunuz. 5dk'lık bir işlem aslında kurulumu. Takıldığınız yer olursa kurulum esnasında beni etiketlemeniz yeterli olacaktır. Aklınıza bu cevaplarım dışında takılan bir şey olursa çekinmeden sorabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.